Започна планов ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй"От вчера - 2 май 2013 г., в 23 часа и 27 мин. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от управата на централата.


В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво. Предвижда се ремонтната кампания да приключи през първата десетдневка на юни.


Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" – шести енергоблок, работи с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).


На 14 април пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян заради възникнал технически проблем и беше пуснат отново в експлоатиция на 20 април.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Свежо ядрено гориво,звучи оптимистично

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Плутоний – мъртвеца убиец. I

  В началото, в основата, в дъното на зародиша на ядрената индустрия, преди всичко за военни, но в това число и за „мирни цели” лежи/ стои/ се намира възкресяването на един мъртъв, несъществуващ във Вселената химичен елемент. Името на този елемент е Плутоний. По хода на своите търсения и изследвания на зародиша на злото – ядрена енергетика – попаднах на оригинално обяснение за произхода на името на този химичен елемент. Реших да го споделя с вас, като начало на серия от материали, в които ще разгледаме ролята на този химичен елемент (94Pu, защото е номер 94 в таблицата на Менделеев) в реализирането на най-голямото зло, извършвано някога от хора срещу цялото човечество. А това е така, защото инженерното съоръжение „ядрен реактор” е създадено с една единствена цел – производството/възкресяваето на този мъртвец, който да убива себеподобните на възкресителите си. Плутония е възкресен, за да се използва в атомни/ядрени бомби, но това от десетилетия се представя от ядрената мафия, пред цялото човечество - за „мирницели”. Постепенното опознаване на това чудовище – Плутоний – ще ви даде по-ясна представа за смисъла и целите на тази „мирна” индустрия – ядрената.
  За да не стават спекулации ще отбележа, че обяснението, което предлагам на вниманието ви е взето от авторитетният интернет сайт Answers.com, който, според рейтинговата компания Alexa.com се намира на престижното 156-то място по посещаемост в целия свят и на 65-то само в САЩ.

  Оригиналът:

  What is the origin of the word plutonium?
  Answer:
  It is named after the planet Pluto, which is, itself, named after the roman god of the underworld, Pluto. Pluto is the roman name for the Greek god Hades, which is the underworld itself.
  Yes, it is named after the planet Pluto, however that is not the 'definition' of the word Plutonium itself. In 1994, the definition of the word Plutonium was given as "the element of the Lord of Hell'. It seems that this 1994 definition has all but disappeared from public view. It makes one wonder why.

  Превод:

  Какъв е произхода на думата Плутоний?
  Отговор:
  Той е кръстен на планетата Плутон, която, от своя страна, е кръстена на римския бог на подземния свят (и смъртта – бел. Г. К.), Плутон. Плутон е римското име на гръцкия бог Хадес, който също е подземен.
  Да, той е кръстен на планетата Плутон, обаче това не е „определението” на думата Плутоний, само по себе си. През 1994 г., определението на думата Плутоний е било дадено, като „елементът на Властелина на Ада”. Изглежда че през същата 1994 г. определението изчезва от публичното пространство. Това изглежда много странно.

  На пръв поглед може и да изглежда странно изчезването на това оригинално и много вярно определение, но знаейки силата и възможностите на пипалата на ядрения октопод нещата си идват съвсем на мястото. Само че, както и друг път съм казвал, а същото твърди и народа: „Пръдня в торба не стои.” Истината е нескриваема.
  Реших да започна тази поредица, заради фундаменталното значение на Плутония за развитието на тази чудовищна индустрия, а също така и за да разсея някои градски легенди около него.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Е най-накрая Газдов и босовете на соларите ще вземат глътка въздух. Че то не беше рев, не беше сълзи. Макар че, когато работеха двата реактора, АЕЦ-а даваше около 1000-1100, а сега е на 800-850 и е по-ефективно. Какво ли ще стане с нашата Енергетика и нито дума при тези избори. Пълно копиране на положението на щрауса, но бурята няма да отмине.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Май ремонта започна по-рано за да се потули огромния излишък на енергия, с надеждата че през юни консумацията ще нарасне?

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 833 Любопитно

  Планов е когато се казва - ЩЕ започне!?
  Когато се съобщава пост фактум, е нещо друго!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#2:"Къти"]несъществуващ във Вселената химичен елемент.[/quote]
  [quote#2:"Къти"] (94Pu, защото е номер 94 в таблицата на Менделеев) [/quote]
  Или не съществува или съществува. Едно от двете.
  КЪТИ. Аз ще следя с интерес написаното от теб по въпроса за плутония и ядрения реактор, като част от технологичното развитие на човечеството. Пиши не само за черното, но и за увеличената продължителност и качество на човешкия живот. Освен това разгледай въпроса и за убийствата, на които е готов частния интерес, когато е противопоставен на обществения интерес.
  Желая ти успех в просветителската дейност, с която се ангажираш.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 7. 7 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Ами днес, по една телевизия с икономическа ориентация казаха 30% нагоре.
  Ама такива приказки са табу преди избори. По-интересни и далеч по-безобидни за политиците са лакърдиите с компроматите, че само втвърдяват електората.

 8. 8 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  30% за 3 години за да няма революция.

 9. 9 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Не съществува. Елементите след номер 92 (92Уран) в таблицата на Менделеев не съществуват в природата, но могат да бъдат създаване по изкуствен начин, докато се разпаднат. Казано още по-строго природата създава тези т.нар. трансуранови елементи (това се случва по време на избухването на т.нар. свръхнова звезда), но те са толкова нестабилни, че бързо се разпадат, така че на практика не се срещат. Различни изотопи на Плутония могат да се срещнат на земята, защото се появяват в следствие на спонтанни реакции на Уран-238 със свободни неутрони, но това не прави елемента Плутоний наличен, защото е невъзможно да се събере в количество годно за производство на бомба, например.

  Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Това е добра новина. Ше плющиме яко фототок. 730 мегавата в момента. По шеесе стотинки = 430 бона за 1 час дигаме бевепето.

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#8] от "bilbotorbins":

  30% е сега преди изборите, след изборите ще се окаже че е пропусната една нула. Че тренда на цената на ел.енергията ще е нагоре то е ясно, само не е ясно какво ще се прави с излишната електроенергия или собствениците на централи ще играят на лотарията на ЕСО - познай утре кой ще произвежда и кой ще гледа тъжно.

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1099 Разстроено

  До коментар [#7] от "bilbotorbins":
  По най-прости сметки, ако се спазват всички договори и това няма да е достатъчно, ако не стане чудо и не отидем на консумация над 7000, но сега е 3-4000, как може да стане това не виждам. Отделно, тази безумна цена как ще се плаща, трябва инкасаторите с бронижилетки да вървят и пак нямат шанс. И продължават да прикачват на преференциални цени.

 13. 13 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"Къти"]Не съществува.[/quote]
  "Плутоний е наименованието на химичният елемент с номер 94 в периодичната таблица.
  Той е тежък, силно радиоактивен метал и се означава с Pu. Принадлежи на групата на актиноидите. Плътността му е 19,8 g/cm³, има температура на топене от 640°С и кипи при 3228°С. Той се среща изключително рядко в природата. Съществуващите естествени количества са от порядъка на няколко атома на няколко тона уранова руда. Почти всички съвременни ядрени оръжия го използват като основен работен материал.
  Открит е през 1940 година от американския учен Глен Сийборг чрез облъчване на уран с деутерони. Най-важният му изотоп е Pu-239, с период на полуразпад от 24 360 години. Именно това е най-разпространеният изотоп. Друг изотоп е Pu-244, който се използва рядко, защото излъчва големи количества радиация и освобождава по-малко енергия отколкото Pu-239. Плутоният излъчва големи количества γ-лъчи, и в по-малки количества α- и β-лъчи".

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 14. 14 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  И .... ? Тока ли ще намалее ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 15. 15 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#2:"Къти"]Плутоний – мъртвеца убиец. [/quote]
  Котев, как си знаех, че ще се отбележиш тук! Поне измисли нещо ново, само копи-пастиш едно и също.
  Защо продължаваш да будалкаш хората с небивалици "от кухнята"? Това за Плутония го разказвай на бабите в София, щото козлодуйските баби все нещо са понаучили от тук - от там и ще ти се смеят, момче младо.
  Има ядрено-горивен цикъл, през който едни изотопи се превръщат в други. А как ще използваш получените изотопи - да правиш гориво, бомби или да тровиш природата и хората - зависи от Човека.
  А колкото до Вселената - слънцето свети и грее благодарение на термоядрена реакция. Човекът не може да създаде нищо, което не го е създала Природата.

 16. 16 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Не е подранил, навреме е. Понеже през април-май и през септември-октомври консумацията е най-малка, тогава е най-добре да се прави годишната профилактика на двата блока. Всяка година е по това време. "Хубавото" в случая е, че ще видим колко ФЕЦ-ове има реално в системата - всички ще бичат на макс от вторник нататък, когато отворят фирмите и заводите.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 17. 17 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoiank":

  Зимата стига до 7000. Което е още по-отчайващо, защото излиза, че в България основен фактор е потреблението от гражданите, а не от фирмите. А трябва да е обратното. Щом дори на мутрата Ганчев му е направило впечатление, че няма камиони по улиците и нищо не произвеждаме. Гербаджиите ДОразсипаха и присвоиха де що завод беше останал, ние си живеем на турско и китайско карго и нехаем за бъдещето.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 18. 18 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#12:"stoiank"]По най-прости сметки, ако се спазват всички договори и това няма да е достатъчно, ако не стане чудо и не отидем на консумация над 7000, но сега е 3-4000, как може да стане това не виждам. [/quote]
  Най-голямото безумие е, когато някой казва, че имаме препроизводство на ток и за повече ток пазар няма.
  Работата обаче не е в количеството, а в цената. Ако се произвежда ток на 2-3 ст/кВч, както беше от спрените блокове на АЕЦ, пазар ще се намери в цяла Европа (може би това е и истинската причина да ги спрат). А при ток левче за кВч, наистина е трудно да се намери пазар. Освен гарантирания от държавния монопол, откъдето няма къде да избягаш.
  Същото важи и за останалите производства - ако работят с евтин ток, ще са конкурентоспособни, ако не - няма да има пазар и по-добре да пускат кепенци.

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#9] от "Къти":

  Специалиста, пак си почнал с глупостите. Баре уики нема ли да прочетеш?
  Та несъществува не значи, че няма за еди какво си. А, че го нема. Капиш?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 20. 20 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#8:"bilbotorbins"]30% за 3 години за да няма революция.[/quote]


  Дори 30% за 3 Месеца да го вдигнат -
  Пак няма да има революция.

  в съзаннието на българина думите Недоволство,революция и пр........

  са заменени с думата покорство,снишаване,примиряване

  Роби не правят революция - само си сменят робовладелците на всеки Четири год

  спечелете 6+1 от сдото...то
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  Това, че ремонтът е започнал по-рано не му пречи пак да е планов. Лошото е друго, че икономиката н страната не консумира еленергия. А още по-лошото е, че никой не признава защо т. нар. "евтина" еленергия от АЕЦ Козлодуй вече не е евтина, и не намира пазар в региона!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK