България е с най-голяма сива икономика сред 31 страни, сочи проучване

България е с най-голяма сива икономика сред 31 страни, сочи проучване

© Юлия ЛазароваСивата икономика в България се очаква да достигне 12.9 млрд. евро през 2013 г., или 31.2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, сочат данните от доклад на "Visa Европа".


Според документа това е най-големият дял на сива икономика сред всички 31 европейски държави, включени в проучването – страните от ЕС, Турция, Хърватия, Норвегия и Швейцария.


В сравнение с предишния доклад, представен през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП.
Проучването "Сивата икономика в Европа 2013 – електронните плащания като средство за справяне със сивата икономика", е изготвен от проф. Фридрих Шнайдер от Факултета по икономика на Johannes Kepler University, Линц, Австрия, и международната консултантска компания A. T. Kearney.


Сивата икономика в Европа е на обща стойност 2.1 трлн. евро, което се равнява на 18.5% от БВП на континента, показват данните. Според изследването сивият сектор намалява за десета поредна година.


Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса.


През 2011 г. сенчестият сектор в Европа се равнява на 19.5% от икономиката на континента. Подобно на 2011 г. през 2013 г. сивата икономика в Швейцария, Австрия, Холандия и Великобритания е в диапазона 8-10% от БВП и достига до и над 30% от БВП в България, Хърватия, Литва и Естония. Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на сенчестия сектор, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт.


"Във времена на криза, нарастваща безработица, ниски доходи и несигурност за бъдещето все повече хора са склонни да не декларират извършваните от тях дейности. До преди 2009 г. борбата със сивата икономика постигаше добри резултати в цяла Европа. Днес постиженията варират според това дали се намираме в Западна, Южна или Източна Европа. Някои характеристики на сенчестия сектор обаче са общи за всички – скритата икономика, тясно свързана с парите в брой, се задвижва от недекларирания труд и непълната отчетност", коментира Стив Пери, търговски директор на "Visa Европа".


Недекларираният труд е в основата на 2/3 от сивата икономика на Стария континент, пише в доклада. Останалата 1/3 е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса.


Според авторите на проучването има няколко мерки, които ще доведат до положителна промяна. На първо място сред възможните действия е популяризирането на електронните плащания. Сред тях е увеличаване на електронните разплащания средно с 10% в продължение на 5 последователни години. Това би довело до спад в размера на сивата икономика с 5 на сто.


В страни, където електронните плащания са широко използвани (например Великобритания), размерът на сивата икономика е значително по-малък, отколкото в държави като България, където електронните плащания не са така разпространени. Във Великобритания, където сивата икономика се равнява на около 10% от БВП, 1 на всеки 3 паунда се харчи с карта Visa спрямо 1 от всеки 33 лв. в България, се посочва в документа.


Пример за ефективността на електронните плащания за справяне с неотчетените приходи от продажби е връзката между броя на пазаруващите онлайн и размера на сивата икономика. По данни на Евростат едва 9% от българите са пазарували онлайн през 2012 г. спрямо 73% от жителите на Великобритания.


Друга мярка, която може да свие сивата икономика, е фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби (например таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи и др.). Това според авторите на проучването може да доведе до една десета спад на сенчестия сектор в Европа (над 200 млрд. евро).


Проучването препоръчва европейските правителства, банките и системите за разплащания да положат целенасочени усилия, за да насърчат гражданите си да бъдат по-активни в стъпките си срещу сенчестия сектор. Сред предлаганите мерки е популяризиране на електронното правителство, най-вече възможността за заплащане на различни публични услуги онлайн.


"Икономическата криза принуди европейските правителства да вземат мерки срещу сивата икономика. Съществува обща позиция и съгласие, че парите в обращение са гориво за сенчестия сектор. През следващите години очакваме все по-голям брой инициативи, чиято цел е да насърчат използването на електронни плащания като средство за справяне със сивата икономика", смята Стив Пери.Успешни примери от Европа за намаляване на сивия сектор:


 • През последните години Румъния въвежда национална система за POS и онлайн плащане на данъци с банкови карти, което увеличава плащанията на данъци с карта с 34% на годишна база през 2012 г.
   
 • През 2010 г. Полша създава специален фонд, чиято цел е да разшири мрежата от POS устройства на територията на страната. Това води до инсталиране на 120 000 нови POS терминала в рамките на 2 години и половина, като 75% от тях се намират в обекти от рискови за сивата икономика сектори.
   
 • През 2011 г. Ирландия развива и прилага стратегия за финансово включване, с която да насърчи масовото използване на основни банкови продукти като разплащателна сметка и банкова карта.
   
 • През 2011 г. Италия въвежда задължителни електронни плащания при суми над 1000 евро. (Сходна мярка е въведена и в Испания (2500 евро), Гърция (1500 евро) и други европейски страни.) В Италия се прилагат и данъчни стимули за POS плащания в комбинация със заплаха за затваряне на всички търговски обекти, които не издадат касов бон 3 пъти в рамките на период от 5 години. Проучванията показват, че в резултат на мярката са събрани допълнителни данъци в размер на 9.1 млрд. евро.
   
 • През 2012 г. Португалия въвежда задължително отчитане от страна на банките на всички POS транзакции в търговски обекти пред данъчните служби.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Бойко знае кой е виновен, и като го покажат по телевизията ще го каже.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ние си го знаем ! Обаче трябва ли постоянно да ни се напомня ?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Да, все сме на челните места по кофти показатели...

  Вещица от Овнерог
 4. 4 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ууууу, тикви, милицьонери, некадърници и простаци!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това са пълни глупости. В България сивата икономика и минимална. Има един голям процент на чисто криминална икономика върху контролираната от правителството контрабанда, но то е друго.
  Едва ли сивата икономика е над 8-10% и това се доказва от мизерията в страната.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Нищо ново. Просто поредната констатация. Жалко!

 7. 7 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Избягвам POS устройствата , откакто след такова плащане ми я източиха!

 8. 8 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Някой да е очаквал нещо различно? Винаги първи в негативните класации!

 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Разбира се, че ГЕРБ са виновни.
  А БСП, ДПС и тройната коалиция - НЕ.

  Ехх тази къса памет....

 10. 10 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Проблемът е в процента на ЧЕРВЕНАТА икономика.
  Едрите капиталисти създадени от бкп през 80-те и 90-те.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  "...България е с най-голяма сива икономика сред 31 страни, сочи проучване..."
  Както и да ни погледнат, еднакви сме от всички страни - първи в лошото, последни в доброто. Дори мисля, че сме първата антидържава.

 12. 12 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 524 Весело

  И със най калпавите и корумпирани политици и съдии .Това се знае и без проучване...........

 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Един от индикаторите за качеството на всяко управление, е степента на т.нар. сивата икономика.
  От ГЕРБ да дадат отговорът - що така ни управляваха, че да сме и в тая класация "отличници"?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Като те управлява мафията , каква да е икономиката?

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "tolex":

  Точно така! ГЕРБ са виновни а БСП и Тройната - не!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  За голяма част от сивата икономика сме си виновни ние.
  Колко хора не си искат касов бон?
  А колко хора сами се съгласяват да ги осигуряват на минимална заплата?
  За мен по-интересната част са примерите за справяне със сивата икономика под статията.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 17. 17 Профил на konanvarvarina1
  konanvarvarina1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  12.9 млн. евро? Ако това е вярно-ние сме шампионите на Европа. Вяроятно става дума за млрд.

 18. 18 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#9] от "tolex"
  [quote#9:"tolex"]Ехх тази къса памет.... [/quote]

  Стой и гледай как плювните ще се насочат към новите властимащи още към края на май!
  Ще е повече от показателно за глупостта и късата памет на българина ако БСП отново вземе властта- независимо сама или в коалиция с други главорези като ДПС! А ако това стане - изходът ще е само един - ВТОРИ ТЕРМИНАЛ със самолет за където и да е било!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 19. 19 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато държавата се превърне в рекетьор, бизнеса и хората отиват в сивия сектор. Поздрави.

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  "Недекларираният труд е в основата на 2/3 от сивата икономика на Стария континент, пише в доклада. Останалата 1/3 е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса."
  За да си откриеш фризьорница или сервизче,трябва да минеш през поне 25 разрешителни административни изисквани...Е просто НЕ минаваш и си обслужваш клиентите нерегистрирано.Администраивния произвол винаги води до беззаконие като ответна мярка на безсмисления натиск.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Парите в обращение подхранвали сивата икономика? Да ни ги вземат и тях и да ни сипват по паница боб на площада!Беднотията е в основата.Всеки гледа да спести макар и минималните данъци.Питайте офшорковците за това!

 22. 22 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Има ли някой, за когото това е новина. Вече от колко години свикнахме да живеем с това да ти дават парите на ръка и да те осигуряват на 4 часа.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 23. 23 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Друга мярка, която може да свие сивата икономика, е фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби (напр. таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи и др.). Това според авторите на проучването, може да доведе до една десета спад на сенчестия сектор в Европа (над 200 млрд. евро)."

  Това е чудесна идея, но след това май ще ни фалира и останалият "малък и среден бизнес"... Защото той се състои основно от ресторанти, барове, автосервизи и т.н. и не обича да се осигурява или да плаща данъци...

 24. 24 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  12.9 млн. евро ..? че то толква оборот в кварталните заложни къщи има в Люлин 10 само

 25. 25 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В държава с полицейски насилия, натиск над фирми и инвеститори,рекет и произвол не е възможно да има СИВ сектор....Такъв има само при пълна СЛОБОДИЯ и господство на МАФИЯТА....Мафията,създаден от ДС и спец.службите....Баба Гюрга от Горно Нанадолнище не прави сива икономика....

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#8] от "Горгона Медуза":

  И това е част от проблема.Източването!

 27. 27 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 524 Весело

  "България е с най-голяма сива икономика сред 31 страни, сочи проучване". Това не е вярно, Великият вожд от Банкя пребори престъпността до корен, дава работа, работа, работа, строй магистрали и стълби към Рая и доживотен мандат ще изкара. Стига с тая фалшива пропаганда

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  А бе дали е вярно ,че 13 милиона са 30 % от БВП? Дали пък някой не е зле с аритметиката .? Че тринайсетина милиона са джобни за някои баровци от сивата икономика , си мисля ...

 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1180 Весело

  Когато изсветлее поне малко икономиката, започват да вдигат пенсионната възраст и осигуровките. Каква ми е ползата от изсветляване?

 30. 30 Профил на Росица Делева
  Росица Делева
  Рейтинг: 180 Разстроено

  Между 1990г.и2000г. беше бума на сивата икономика у нас –тарикатите в мътна вода риба ловяха. Сега продължава да има такава икономика защото корумпираните данъчни ,митничари,полицаи и т.н. проверяващи си затварят очите защото така е по –добре и за тях.Тази констатация и без статистика ние си я знаем.Решението на проблема е по важно.

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Сива икономика е и плащането под масата за такива празни от съдържание статии !

  Целта е да се натовари колко може повече населението и бизнеса с бакови такси за да може да се пълнят гушите на чуждестранните колонизатори.

  Сива икономика и търговския чуждестранен къртел който не плаща почти никакви данъци а върти милиарди на мафията и фирмите на организираната престъпност !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Това постигна ГРОБ през "управлението" си. Мислете, НЕ гласувайте за мутри!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 33. 33 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Напълно логично... когато не можеш да свържеш двата края и в края на месеца вече си на червено, предпочиташ да декларираш много по-малко доходи и съответно да плащаш по-малко данъци. Вече почти никой не се замисля за пенсия, защото .... едва ли хората на моята възраст ще доживеят тази на бабите ни.

 34. 34 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  Бляновете на един чугун.
  Порадвай се още малко, до 12 Май.
  След това - Венецуела, Куба или Сев.Корея.

 35. 35 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Сивата икономика в България се очаква да достигне 12.9 млн. евро през 2013 г. или 31.2% от прогнозния брутен вътрешен продукт(БВП) на страната, сочат данните от доклад на Visa Европа."
  Колкото и да сме зле, тоя БВП в милиони ми се вижда малък.

 36. 36 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ужас!!!!!!
  41.3 млн брутен вътрешен продукт.

 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "tolex":

  Знаеш ли върху колко тънък лед танцуват тези, дето ме заплашват?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 807 Неутрално

  "Сред предлаганите мерки е популяризиране на електронното правителство, най-вече възможността за заплащане на различни публични услуги онлайн."
  Явно са се загрижили за печалбата на банките, която спада стремително.

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кирето":

  Не смче виновни ние , защото не сме икономисти . Някъде , в някои държавици със свестни държавници , за отчитани касови бонове от клиенти ,връщат определен процент от набраната сума . За пет процента в България моментално всеки ще започне да си търси касовата бележка . Защото ще му представлява доход. С нищо необлагаем. И бюджета няма да има недобор. Демек ,несъбрани приходи .

 40. 40 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#33:"groznik90"]Напълно логично... когато не можеш да свържеш двата края и в края на месеца вече си на червено, предпочиташ да декларираш много по-малко доходи и съответно да плащаш по-малко данъци. Вече почти никой не се замисля за пенсия, защото .... едва ли хората на моята възраст ще доживеят тази на бабите ни.[/quote]
  Предпочиташ? Не, нещата са дотам, че си притиснат до стената да го правиш, става въпрос за чисто физическо оцеляване вече.

 41. 41 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "nuzzo":

  "В сравнение с предишния доклад, представен през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП."
  Тоя абзац май удобно си го пропуснал да речем. Ама като държавата си върши работата вие викате, че мачка бизнеса с проверки. Та ми е много интересно как предлагате да се намали сивия сектор.
  Но във всички тези класации не се отчита причината за наличието на този сив сектор - а истинската причина, поне за хората, които са над тавана на облагане е, че не получават нищо в замяна на платените от тях данъци и осигуровки - пак си плащаш, ако искаш добро здравно обслужване, администрацията пак не работи добре за теб, пенсията ти пак ще е ниска. При това положение повечето хора не виждат смисъл да излизат на светло освен, ако не ги натиснат данъчните.

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#18] от "madagaskar":

  Ами ще останем само читавите .

 43. 43 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това не ме учудва! Сутринта по Босфор ТВ обаче имаше един интересен разговор с един работодател. Той иска да осигурява работещите, а те не искат да си плащат полагащият им се процент за осигуровки. Те не искат да се осигуряват. Въпросът е ЗАЩО? А отговорът е лесен и бърз! ЗАЩОТО не получават нищо насреща срещу тези осигуровки! НИЩО! НИЩО! Нито по-добро здравеопазване, нито по-добра сигурност, нито по-добро образование! Върху това трябва да се замислим и да разберем, и чак тогава ще можем да си обясним фактите и сивата икономика!
  А сега може да ме плюете, колкото си искате! А решение има и то е лесно!

 44. 44 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  За такситата, ресторантите и автосервизите разбрах колко са страшни.
  Офшорките каква на цвят икономика са?

 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И, защо е така? Ама честно!

  goblenka
 46. 46 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 562 Неутрално

  За малко да пропусна "сива". Щеше да звучи наистина много добре, ако го нямаше това "сива".

  bezsmyrten
 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Поредното доказателство, че държавата се управлява некадърно и партиите нямат интерес да ликвидират корупцията. Борбата с корупцията се е превърнала в кух политически лозунг, в който никой не вярва, най-малко тези, които го издигат.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#41] от "ugi":

  Сбъркано е системата на заплащане и отговорност в държавната и общинска администрация и затова сивата икономика е висока.
  Та за да се получат качествени административни услуги, заплащането на чиновника трябва да е адекватно на отговорността и важността на длъжността му и съобразена с общественият ресурс който управлява и разходва.
  В случай, че заплащането е соъбразено с това, за държавна и общинска служба ще кандидатстват и къдърни и знаещи хора, практикували в реалната икономика. Справка в сегашният има такива. Адекватното заплащане, приравнено с това в частният сектор за подобни дейности и отговорности, ще намали в пъти корупцията, а оттам ще се намали и сивата икономика.
  Разбира се тази мярка трябва да е в съчетание и с административна реформа, включваща и нови и променени длъжностни характеристики за всяка дейност, заедно със разписани съответни онтоворности и критерии за отзоваване на чиновника.
  Трябва да е в съчетание и с оптимизация и опростяване на лицензионните режими за бизнеса.
  Трябва да е всъчетание и с повишеване качеството на образованиетои по високи критерии към завършващите вишето си образование, както и планирането на професиии според нуждите на бизнеса.
  Не претендирам за изчерпателност, но това биха били полезни стъпки в правилната посока.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 49. 49 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тъй като "незаетите" официално се водят около 52-53 %, а безработицата 11-12 %, то следва че тия, "незаетите" не седят гладни, а нещо правят за да изкарат за коматя. Тоест сивата икономика е около 50%. Обаче пък като имаме в предвид, че половината от "заетите" не получават заплати редовно...Плюс това официалните работодатели на заетите правят разни шашми и не плащат данъци и осигуровки, то сивата икономика е около 70 %. И сме на дъното на помийната яма.

 50. 50 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#37] от "др. Иванов":

  [quote#37:"др. Иванов"]Знаеш ли върху колко тънък лед танцуват тези, дето ме заплашват? [/quote]

  Тези похвати със "заплашването" са силно присъщи за твоите другари от Позитано. Със сигурност ти най-добре (ги) знаеш.

 51. 51 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#39] от "papyre":

  И си прав и не си.
  Наистина е много сложно и объркано положението.
  Аз например съм отказвал работа, защото са ми предлагали да ме осигуряват на минимума, а останалото на ръка...
  За касовите бележки и връщането съм съгласен, че може и трябва да се въведе, но според теб дали няма да се намерят хора, които да си кажат "Бе аз за някакви си 3-5% ли да се занимавам?Не можеха ли да ми дадат поне 10%?"
  Както вързаха вендинг машините директно с НАП, дали не могат да вържат и такситата? Може, разбира се, но желание и воля трябва.
  Идеята ми е, че в голяма степен всички ние сме отговорни и можем да подобрим нещата, но народопсихологията е фактор...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 52. 52 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#51] от "Кирето":

  Не винаги връзването и поставянето на касови апарати решава проблема! Някой трябва и да чука на тях! Писал съм многократно, че подходът за събиране на данъци трябва да е по-различен и той може да се окаже доста по-ефективен от всякакви касови апарати и простотии!

 53. 53 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Срещат се президентите на Франция, САЩ и България.
  Оланд: - При нас заплатата е 4000 евро, данъците като се извадят, получават се 3500. За живеене са нужни 2000. Къде отиват другите 1500 не ни интересува!
  Обама: - При нас заплатата е 6000 долара, данъците като се извадят, получават се 5500. За живеене трябват 3000. Къде отиват другите 2500 нас не ни интересува.
  Българският президент: - При нас заплатата е 600 лева, данъците като се извадят, получават се 500. За живеене трябват 1000. Откъде взимат другите 500 нас не ни интересува!

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 54. 54 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса."
  -това не са причини,това са следствия..Причините да има сива икономика са съвсем други...

 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#52] от "razlichen123":

  Ами всичко се прави с цел събиране на глоби. Никой не го интересува върви ли ти бизнеса или не. Важно е да се съберат глобите от безброй неизпълними изисквания. Ако съблюдаваш и изпълняваш всички измислици няма да ти остане време да си гледаш бизнеса.
  Гледам народа нещо не ми вярва и явно живее в светлото бъдеще. Може би са гербери.

 56. 56 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  Костов е виновен!

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 57. 57 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#16:"Кирето"]А колко хора сами се съгласяват да ги осигуряват на минимална заплата?
  [/quote]

  Значи, ако ножа е до кокала и нещата са "или те осигуряваме на минимална, или умираш от глад" е разбираемо. Не мисля, че точно тези хора са виновно, а работодателите му, сещаш се?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 58. 58 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дълго още има да валят конгречулейшъните за този мандат, защото скъпо платения медиен целофан, който се грижеше за имиджа му по света и у нас, едва-едва започва да се разкъсва.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 59. 59 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кирето":

  [quote#16:"Кирето"]А колко хора сами се съгласяват да ги осигуряват на минимална заплата?[/quote]

  Кире, не просто се съгласяват, ами ИЗИСКВАТ да е така, за да получават повече кеш. Независимо от доходите. А това е така, защото нямат доверие в осиг. система и предпочитат да спестяват за някакъв имот, който на стари години да ги храни. Другите не предвиждат достигане на стари години.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 60. 60 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#58] от "Настрадин Ходжа":

  То се вижда. Форума е нападнат от сити гербелухи, невярващи че в България има много бедни и гладни хора.

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#51] от "Кирето":

  Става въпрос за хора , постоянни , пък и не само, клиенти на определени магазини и магазинчета . Които харчат по малко, но ежедневно . И това са хора милиони . Да , не всеки би са затормозил за 25 стотинки възвръщаемост от покупка за пет лева , но ако му светне , че за месеца това може да стане 5 -10 лева , сигурно няма да му е безразлично . Като гледам, хората в кварталния магазин, съм повече от сигурен. Отделен е въпроса дали тези пет процента ще са изгодни за държавата , пред вид приходите които ще се получат. Но това е въпрос на сметки . Затова споменавам за СВЕСТНИ икономисти . А иначе си прав , че искането на бон при покупките , би трябвало да е осъзната необходимост. Ама докато се култивира , май трябва да се мотивира по някакъв начин. А колкото до народопсихологията - сещам се ,че нашенеца ,като види дебелия край , се сеща за тънкия . И влиза в правия път. Отнася се и за тези с такситата . И до нечия воля .

 62. 62 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#57] от "Скарамуш":

  Прав си! За всичко, както винаги са виновни работодателите! Дайте да ги избием! Тогава ще ни ядете, знаете какво!

 63. 63 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кирето":

  Е,какво излиза,като се добавят и нормално придобитите пари като заплащане за положен труд,ще излезе,че българинът не е чак толкова беден.Лошото,че държавата е от прекараната страна,а с нея и всички свързани с нея,например социално слаби, пенсионери,болници и др.За чиновниците не споменавам,те му намират колая....я гледайте,колко се бяха запътили към странство за пазниците

 64. 64 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#61] от "papyre":

  Защо винаги ви е виновен, дребният бизнесмен до вас? Замисляли ли сте се, че той дори касов апарат не трябва да има и да го занимават с глупости и да му губят ежедневно времето! Събирането на данъци може да става и по друг начин и той да е по ефективен, а не само да се пълнят гуши на проверяващи и администрация!

 65. 65 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 740 Неутрално

  от посивелите коси на ББ ще да е...

 66. 66 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#59] от "misho73":

  Съгласен съм с теб, но нали всички говорим за гражданско общество и самосъзнание?
  Е, как да стане, като сами се прецакваме?
  Не казвам, че социалната и осигурителната ни система е идеална, не казвам и че повечето ще доживеем до пенсия.
  Но това не означава да постъпваме по този начин.
  Винаги когато си търся нова работа и ме попитат дали имам въпроси, един от първите ми е дали ме осигуряват на реалните доходи. В повечето случаи отговора е "да", имал съм случай да ме питат как искам аз. Е, аз искам да е на реалното.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 67. 67 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#64] от "razlichen123":

  Щото разпространението на касовите апарати се "държи" от едни хора. Я си помисли колко милиона касови апарата са продадени на средна цена да кажем 100 лева и направи сметката...
  Касови апарати има и на кафе-автоматите не забравяй

 68. 68 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Проблемът не е в сивата икономика, а в липсата на икономика. Да, като прочете човек, че е 32% от БВП се стряска. И после, като види колко е този БВП и пресметне как 32% от нещо малко е още по-малко, стресът някак си чезне... Страх ни е пак, ама не много.

  Парадоксът е, че за България сивата икономика е жизнено нужна. Страната ни, след толкова години на реформи, контра-реформи, възходи и светли дати е на такова дередже, че сивата икономика няма как да стане или се превърне в част от светлата такава. Тя може да вирее само на тъмно, осветли ли се - ще загине веднага. Да загива, ще каже безгрижно някой, без да се запита: добре де, ами като загине, аз ли ще плащам заплатата на хилядите, дето ще останат на улицата?

  По-добре на работа в сивия сектор, отколкото безработен в светлия.

 69. 69 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#62:"razlichen123"]Прав си! За всичко, както винаги са виновни работодателите! Дайте да ги избием! Тогава ще ни ядете, знаете какво!
  [/quote]

  Не съм казал такова нещо Тъкмо напротив. Просто системата е такава, че работниците нямат много избор - ако трябва да избират да умрат от глад или да ги осигуряват на минимални пари естествено, че ще изберат второто. Разбираемо е, и аз бих постъпил така. Голяма част от работодателите от своя страна наистина не могат да си позволят да плащат пълните осигуровки - само държавата ги граби още веднъж и срещу тези пари не получават нищо. И двете страни са разбираеми в общия случай, аз лично обвинявам икономическта обстановка, а за нея са виновни последните четири правителства и особено гербавото. Срещу данъци не получаваш нищо, срещу осигуровки ( и здравни и пенсионни ) също получаваш един *ур а парите отиват за бонуси на администрацията. Просто според мен бедният човек не може да бъде държан отговорен нито за това, че се е съгласил да бъде осигуряван на минималната работна заплата ( морала идва след яденето ), нито, че не са му внесени осигуровките ( задължение на работодателя ). Това е.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 70. 70 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Казано с други думи - там където е слаб котрола, нивото на сива икономика расте...

 71. 71 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#69] от "Скарамуш":

  Тука вече си прав!
  До коментар [#67] от "bluescreen":

  Къде има касови апарати по 100 лева, да си купя десетина?
  Дори и на кафе машината която имам и е основно за консумация, от мен и персонала, касовият апарат е над 370 лева! А реалната цена /заводската/, на касов апарат е не по-голяма от 50 лева. И фирмите произвеждащи и продаващи ги в България са няколко! Някой да им сметне печалбите, ако може и подкупите които са дали, за да стане всичко това!

 72. 72 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Дневник, моля Ви, оправете си терминологията!

  1) България не е с "най-голяма сива икономика", а с "най-голям дял на сива икономика". По данни за 2010 г. от същия доклад най-голямата сива икономика е в Германия (344 млрд. евро), следвана от Италия (337 млрд. евро), Франция (218 млрд. евро), Испания (206 млрд. евро) и Великобритания (181 млрд. евро).
  От тези "шампиони" Италия и Испания са с най-големи дялове от БВП (21.8% и 19.4%). Италия, която е дадена за добър пример с мерки за ПОС терминали е УВЕЛИЧИЛА абсолютния размер на сивата икономика с 2 млрд. евро от 2008 г.!

  2) Тези милиони и милиарди евро ги нямате за нищо - "Сивата икономика в България се очаква да достигне 12.9 млн. евро през 2013 г. " - ако беше 12.9 млн. евро щяхме да сме шампиони по чистота и осветленост на икономиката с 0,31% от БВП... Цифрите след запетайките са 3, защото отделят хилядите, а не защото са десетични дроби...

  3) Ако сравните историческите данни за България от същия документ ще установите, че сивата икономика у нас е порастнала със съответно 401 и 394 млн. евро годишно за периода 2008-2010. Защо поставям така въпроса? Защото в този случай не ме интересува с колко намалява делът на сивата сравнена с "бялата" икономика. Не е състезание за дял, а интерес на размер - защото от това губим тези, които си плащаме изрядно!

  Винаги има "но"
 73. 73 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Сива е на баба Ви престилката. Икономиката е червена. Красная. Комунистически капитализъм !

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#33:"groznik90"].... едва ли хората на моята възраст ще доживеят тази на бабите ни. [/quote]
  Ако имаш достатъчно пари за лекарства и медицински екстри които не са предвидени от здравната каса ще можеш да доживееш до пенсия !
  Давайки пари за лекарства пълниш гушата на гадовете от аптекарската мафия която герб ревниво пази от чужди нашественици , но пък с храните изобщо не седи така въпроса там пазят чужденците и мачкат българите!

  Абе с други думи ако ще мреш поне си събери пари за погребение да не тежиш на близките!
  Иначе шуробаджанашките погребални агенции на ГРОБ са проспериращи за няма и една средна годишна заплата ще те погребат с почести !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "Sion,С бюлетина 27 за нормална държава!":

  Тука говорят за сива икономика. Не я бъркайте с черната. Контрабандата на цигари и алкохол не е сива икономика. Сива икономика е, като хванеш 5 души да ти оправят покрива и им платиш на ръка, като хванеш някой циганин да ти окоси тревата или като платиш на работниците си половината заплата на ръка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#75:"tribiri"]Тука говорят за сива икономика. Не я бъркайте с черната. Контрабандата на цигари и алкохол не е сива икономика[/quote]
  Всъщност мафията практикува и двете , но принципно сте прав в разграничението.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 77. 77 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Никой не може да ме убеди, че тия на запад изобщо могат и да си измерят сивата икономика. Там кешовите плащания изобщо не се отчитат, което е голяма част от сектора на услугите.

 78. 78 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По всички показатели отиваме все по-назад. Това е да управлява тъп охранител - мутра. Пълна деградация на народ и държава !

 79. 79 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#48] от "nuzzo":

  Абсолютно съм съгласен. Аз точно това изтъквам и като причина за сивата икономика - ако срещу парите, които плащаш получаваш адекватни обществени услуги ще си много по-склонен да ги даваш. Защото сега плащаш двойно - веднъж осигуровки и данъци и пак като ти потрябва за здравеопазване, за детска градина, за рушвети та да ти се придвижи регистрацията на фирмата или там каквото ти трябва в обозримо бъдеще, за СОТ да ти пази дома от апаши и т.н. и т.н.

 80. 80 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 466 Неутрално

  100% тряба да стане! Нито стотинка за крадливите ръчички дето са се впили в бюджета!

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Весело

  [quote#39:"papyre"] За пет процента в България моментално всеки ще започне да си търси касовата бележка . Защото ще му представлява доход. С нищо необлагаем. И бюджета няма да има недобор. Демек ,несъбрани приходи .[/quote]
  Алчността е порок... от най-тежките. И в края на периода, като те попитат данъчните от къде имаш тези пари по касовите бележки, като си на 4часа с минимална заплата... Ама нали лакомия...
  Да не говорим, колко фирми-фантоми ще пускат едни фиктивни касови бележки (помниш ли първите напъни за фактурите и "фактуристите" дето продаваха фактури)... и пак няма да вземеш нищо. А в по-лошият случай, някой ще преметне държавата като ДДС-арите и пак няма да е обикновеният граждани. Традиции...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Сивата" икономика на България е една от най-ниските в Европа. Процента й от БВП е висок, защото България има много нисък БВП. Т.е Няма икономика или по-точно производство.
  Сивата икономика в България е 1842 евро на глава от населението. Сивата икономика в Европа е 4180 евро на глава от населението.

 83. 83 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#78:"pentcho"]По всички показатели отиваме все по-назад. Това е да управлява тъп охранител - мутра. Пълна деградация на народ и държава ! [/quote]
  Боя се, че по темата за сивата икономика причините са доста по-комплексни. И няма голямо значение кой точно управлява. Даже някой би казал, че точно ГЕРБ свързаха касовите апарати с НАП, целейки изсветляване. Друг пък би казал, че последното съсипва и светлия бизнес. Сложно е. И наистина трябва много гъвкав и разумен подход към проблема. Колко от тук пишещите никога не са давали пари на ръка за някаква работа? Колко са "пропуснали" да издадат касов бон? Колко са "пропуснали" да декларират я наем от апартаментче, я някой "случаен" доход?

  Who Is John Galt?
 84. 84 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#54:"eurogi"]
  "Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса."
  -това не са причини,това са следствия..[/quote]
  Причини са. Ковачки плаща в брой не от бедност.http://www.standartnews.com/krimi/vaorazheni_zadignaha_162_bona_za_zaplati-170007.html

 85. 85 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#66] от "Кирето":


  [quote#66:"Кирето"]имал съм случай да ме питат как искам аз. Е, аз искам да е на реалното. [/quote]

  За съжаление не при всички е така. Особено при хората с ниски заплати. Но не само. Има и професионални експлоататори на социалната система, на които не се връзва да плащат. Затова съм радетел за идеята пенсиите да са не 1:3 както е горе-долу сега, а 1:100.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#70:"dr_t"]Казано с други думи - там където е слаб котрола, нивото на сива икономика расте... [/quote]
  Там където няма бъдеще (за спестяванията под формата на пенсионен фонд), всеки гледа да "си носи новите дрехи"...
  Ето например, японците като нямат пенсии, защо се убиват да спестяват, че дори влагат и при нулева лихва? Като нямаш предвидимост на средата, и законност... сиво и бурканбанк.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#72:"l.d"]По данни за 2010 г. от същия доклад най-голямата сива икономика е в Германия (344 млрд. евро), следвана от Италия (337 млрд. евро), Франция (218 млрд. евро), Испания (206 млрд. евро) и Великобритания (181 млрд. евро). [/quote]

  Още любопитни изчисления:
  - тези 5 икономики съставляват 68,32% от цялата сива икономика в ЕС
  - делът на сивата икономика в тези страни е 13,32% от БВП на ЕС-27. За сравнение общо сива икономика към общо БВП на ЕС-27 е 19,5% (както почти казва и статията)

  Ама нали ние българите трябва да сме си най-лошите и долнопробни...

  Винаги има "но"
 88. 88 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Наличието на голям дял сив сектор у нас силно изкривява нормалното функциониране на Бг икономика!

 89. 89 Профил на ThePuppetMaster
  ThePuppetMaster
  Рейтинг: 463 Весело  Е, к'во стана?

  Нали плоския данък щеше да ликвидира сивата икономика..... Ха-ха-ха-ха.....
  Гении си Каролев м, гении си!

  "Those who are ready to sacrifice liberty for security, deserve neither!" Benjamin Franklin. За плоските мозъци - плосък данък!
 90. 90 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 524 Весело

  Последните 4 години се въведоха толкова много изисквания към малкият и средният бизнес, а отново сме на последно място .
  Предлагам направо да връщаме Комунизъма и всичко да е собственост на партията .

 91. 91 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  България е с най-голяма сива икономика сред 31 страни, сочи проучване
  =======================================
  За сметка на това заплатите са най-малки!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 92. 92 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Някой по-умен от мен беше казал, че по време на криза сивата икономика е един вид буфер и всъщност е добре да я има.

 93. 93 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#92:"blaf"]Някой по-умен от мен беше казал, че по време на криза сивата икономика е един вид буфер и всъщност е добре да я има.[/quote]
  Нормално. Когато държавата иска да ти прибере и последната стотинка, за да плаща на търтеи или да харчи за безсмислени проекти, но да храни лобита(От "техническа помощ" за медии през магистрали от наши фирми, за които на подизпълнители не се плаща, та до изстребители за армията на старо у нас, но пък в ЕС примерно път до село с 10 жители или къщи за 2000 социално слаби в градче с 200 жители в Испания.), то фирмите трябва да фалират, работниците да стоят гладни или да зарежат плащането на данъци, доколкото могат. Държавата и у нас при 10% ставка на корпоративния данък прибира на 1000 лв примерно следното:

  - осигуровки на праг 420лв- към 120лв на месец или 12% от тия 1000лв

  - корпоративен данък 10% от 880лв или 88лв- 8.8%
  - данък дивидент на 792лв 5% или 39.60лв- 3.96%

  Дотук само преките данъци са 24.76% по български ставки. Следват:

  - такси за щяло и нещяло от административни услуги, та до паркиране- поне 50лв на месец- 5%
  - данък имоти, данък МПС, такса смет- поне 50лв на месец- 5%
  - такси за неща, които се водят държавни ангажименти финансирани от бюджета- детска градина, доплащане за здраве, СОТ наложителен вместо да се разчита на МВР и т.н.- 4-5%
  - ДДС на всичко потребявано по плоска ставка- от остатъка от горните (1000-247.60-150= 602лв) около 18% от крайната сума на платеното- 108 или 11%
  - акцизи на ток и горива, такси опаковки за куп стоки (уж за екология, ама дали?), акцизи за цигари, кафе, алкохол(Дали отиват за здраве?) - поне и тук 10% от 1000лв

  Та... Да съберем данъците? 25+15+20= 60% или 600лв от 1000лв изкарани да отидат в държавата, и това при случай да не си на трудов договор с доход под осигурителния максимум(т.е. пак леко да си излъгал държавата с осигуровките в рамките на законите). Всеки с всичкия си би търсил начин да спести поне данък печалба и осигуровки, от където има опция да избяга. Другите данъци зависят от потреблението или имуществото и няма бягане от тях.

 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#64] от "razlichen123":

  Упрека ти е съвсем неоснователен. Аз самият съм занаятчия и се спасявам по единично . Така че недолюбвам данъчните не по- малко от тебе . Става въпрос за принципи . Защото Когато един магазинер с касов апарат определя цената на даден артикул, в нея влизат и данъците , които плаща на държавата . Когато не издаде касов бон , печалбата му се увеличава . Заради неиздадения бон. Естествено , сумата е малка за отделния клиент. Но ми напомня за поговорката на скъперника - Капка по капка - вир. Та погледни въпроса и от към тая страна .

 95. 95 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#94] от "papyre":

  И така стигнахме до същността на въпроса! Касовият апарат не чука сам, а трябва някой! Не е ли по-просто, а и справедливо, точно поради причините които си изброил ти, да има промяна? А именно. Минава една комисия от трима души, веднъж годишно и определя колко данък да платиш. Представител на данъчните, на общината и на браншовата организация, като има и някакви разработени критерии за дадения тип обекти, примерно: Големина на населеното място, местоположение, големина на обекта, нает персонал, номенклатура, сфера на работа-производство, услуги, търговия и т.н.. Та те определят един данък, който трябва да заплати обекта за цяла година-примерно 5000 лева. От тук нататък собственика си прави сметка може ли или не. Ако може-продължава бизнеса, ако не затваря или обжалва. Тогава ще се избегне и нелоялността от чукане и не чукане на касови бележки. Но много по-важно е, че собственика няма да се занимава с глупости, като касови апарати, отчети, данъци, счетоводство и каквот се сетиш още! Единственото му задължение ще останат заплатите и осигуровките. Дали няма да е по- справедливо? Имаш ли представа, че по турските региони, някой път изобщо нямаш представа къде са обектите, па да не говорим за касови апарати и чукане на тях!
  Тогава наистина може да се говори за някаква справедливост, а и събираемостта на данъците ще е доста по-добра, а не като сега, всички да са на загуба и никакви данъци, а в същото време дигат палати и карат най-новите коли!

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#95] от "razlichen123":

  Фантастика . За всеки лев похарчен или придобит , е необходива документация . Предварително определяне на данъци въз основа на приходи , е илюзия , която никой икономист дори и няма да обсъжда . Както казваш , определят пет хиляди данък. Обложения се разболява и пет месеца не работи . Тезата ти отива по дяволите . Дано се шегуваш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK