Газопроводът от Чирен до Козлодуй и Оряхово е обявен за национален обект

Газопроводът от Чирен до Козлодуй и Оряхово е обявен за национален обект

© ReutersГазопроводът от Чирен до Козлодуй и Оряхово е обявен за национален обект, съобщи пресслужбата на кабинета.


Правителството определи преносните газопроводи високо налягане с автоматична газорегулираща станция от подземно газово хранилище Чирен до градовете Козлодуй и Оряхово за национален обект. Това решение ще позволи да бъдат съкратени значително сроковете на административните процедури за стартиране и изпълнение на проекта. Реализирането на проекта ще доведе до трайно задоволяване на обществените потребности за енергийно обезпечаване на населението и промишлеността в двата региона, уточняват от правителството.


В България са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 166 вида подземни богатства – седем вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 12 вида метални полезни изкопаеми (руди), 79 вида неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали) и 68 вида скалнооблицовъчни и строителни материали, съобщи още пресцентърът на кабинета. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности.
Този извод се съдържа в Баланса на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на България към 1 януари 2013 г., приет за сведение от Министерския съвет на днешното му заседание.


В баланса, изготвен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за всяка група и вид подземни богатства по участъци, находища, области и общо за страната, са показани състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на изтеклата и към началото на текущата година; измененията на запасите и ресурсите в резултат на добива, допуснатите експлоатационни загуби и обедняване (замърсяване); увеличението и/или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление или преоценка.


Националният баланс е изготвен въз основа на представените през периода 2012-2013 г. геоложки отчети и доклади от концесионерите и от титулярите на разрешения за търсене и проучване, както и от държавните търговски дружества.


В сравнение с 2011 г. през 2012 г. се очертава тенденция към увеличаване добива на златосъдържащи руди, задържане нивата на добитите количества при медни и оловно-цинкови руди, каолиновата суровина, каменна сол и други и намаляване нивата на добитите количества въглища и природен газ, бентонитова суровина, манганови руди и др.


През 2012 г. в Специализираната експертна комисия са разгледани, приети и утвърдени запасите и ресурсите на общо 56 находища на подземни богатства. От тях 35 са новорегистрирани, в т.ч. на строителни материали – 21, на скалнооблицовъчни материали – седем, на неметални полезни изкопаеми – три, на твърди горива – едно, и на метални полезни изкопаеми – три.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Да не би да слагаме ръка на руския анклав???

 2. 2 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Какви са тия соцотживелици ,бе ? Нали това бяха мероприятия за безскрупулно използване на работническата класа ? Хайнбоаз, Димитровград, Странджа - Сакар, Значи все пак ,националните обекти са си НАЦИОНАЛНИ . Като значение .

 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Колко национални обекта има в България ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Един-Б.Борисов.Или той не бешеу обект ,а национална светиня.А днес е извикан в прокуратурата за разпит и следователно е обект на наказателно производство.Не е обвиняем,а обект. Дали има някакваразлика да кажат специалистите по български език ?

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 822 Разстроено

  "Правителството определи ....за национален обект. Това решение ще позволи да бъдат съкратени значително сроковете на административните процедури за стартиране и изпълнение на проекта."

  Правителството вместо да подражава на Тодор Правешки да беше взело и да премахне тези от административните процедури , които пречат на всички проекти. Така с едно действие ще улесним всички бъдещи проекти без да се налага да ставаме смешни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK