Президентът определи нов голям шлем в енергетиката (видео)

Президентът определи нов голям шлем в енергетиката (видео)

© Анелия НиколоваВинаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е "Големият шлем" на България."


Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в церемонията, при която министърът на икономиката Асен Василев подписа споразумения за обновяването на 31 обществени сгради със средства от Международен фонд "Козлодуй". Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, шест учебни, четири административни сгради, две спортни зали и четири други.


С изказването си държавния глава препраща към реплика на своя предшественик Георги Първанов от 2008 година, когато в София с Русия бяха подписани споразумения по проектите за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и нефтопровода Бургас - Александруполис - два от които България вече се отказа.
Президентът припомни, че проектът за АЕЦ "Белене", който е за 2000 мегавата, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време толкова енергия може да се спести с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност.


Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ "Белене" ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда, убеден е държавният глава.


Плевнелиев заяви, цитиран от пресслужбата си, че се надява националната програма за енергийна ефективност да "стартира много скоро", като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта.


Делът на европейското финансиране в проектите по програмата беше увеличен от 50 на 75 на сто, припомни президентът и призова гражданите да се възползват от възможностите, които ще доведат до двойно намаление на разходите за електричество.


"С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради", коментира и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.


Близо 8.5 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона, подчерта министър Василев.


По неговите думи "енергийната ефективност" не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт.


Служебното правителство преговаря с Европейската комисия по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми като смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи, коментира президентът пред журналисти.


В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава.


В момента всички елементи на енергийната система се проверяват, за да се вземе решение по какъв начин да бъде променена националната енергийна стратегия. "Ще бъдат проверени всички по веригата - кой, защо и какво и прави по отношение на цената на тока, за да имаме решение не на парче, а цялостно решение", коментира президентът.


По думите му в областта на енергетиката служебното правителство действа много амбициозно и постига немалко с единствената цел за пълна прозрачност и за легитимна промяна на енергийната стратегия на страната, допълни още държавният глава. Законодателните промени в тази посока трябва да бъдат извършени от следващия парламент.  


Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй", ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВтч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни министър Василев. България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро за т.нар. неядрен прозорец, припомнят от министерството на икономиката. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.


Реализацията на всички тези проекти се очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност, или повече от половин блок на АЕЦ "Козлодуй".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще го видиме този голем член, когато през лятото пак вдигнат цената на тока?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Плевнелиев леко се изгаври с Гоце!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Весело

  [quote#2:"lz2"]Плевнелиев леко се изгаври с Гоце! [/quote]
  Със себе си!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Това се говори от сума ти години!

 5. 5 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ "Белене" ненужен "
  Пълната истина за безмислицата Белене!
  Сигурно още днес ще чуем Станишев и Орешарски как нападат президента за тези му думи.

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  мдам. Добре че няма Белене.
  А и е прав. С енергийна ефективност самите ние ще спестим пари.

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgi_val":
  И какво ще кажат, сега консумираме 3-4000, като ние дойдем на власт ще консумираме 9-11000, само тогава може и то при десетки други условие Белене да не е безумен. Иначе е, поливаш когато дъжд вали, да не давам по-груб пример.

 8. 8 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не знам какъв човек трябва да си, за да подкрепяш строителството на тази централа Белене, при положение, че и сега има огромен излишък на енергия, а с парите за Белене могат да се санират всички сгради в България, че и да останат за 3 магистрали...

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Голям кокал е тва - "енергийната ефективност". Въртят сучат все него гледат да захапят. Така са се наежили, че са оглушали и ослепели. Роска, недоразумение наше, хората не се оплакват, че им е студено бе пич, оплакват се, че при изключени всички електроуреди в къщи получават двойни сметки за ток бе пич.

 10. 10 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В действителност с енергийна ефективност ние удряме цялата мафия- в момента добре се вижда, когато консумацията е ниска (но не заради ефективност, а заради страх от цените) до какви крайности трябва да стигат мафиотите.

  Енергийната ефективност е най-добрия начин да озъптим мафията.

 11. 11 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Стискайте палци да продължим да бъдем държава без промишленост. За търговийката електроенергия не трябва. Вярно, печелят малцина, но това не е от значение. А ако вместо сега построените цехчета се появят пак големи предприятия, ще плащаме тока по европейски цени и ще плачем за ядрена енергетика...

 12. 12 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Горките му слушатели, които се хилят така лицемерно, угоднически и по-чиновнически жалко...Уви, логореята* не
  прощава....

  *Логорея (гръцки λογορροια, от logos — слово, реч, и rhoia — течение) е неудържимо, превъзбудено говорене, многословие; в НЕВРОЛОГИЯТА/ПСИХИАТРИЯТА е симптом при патология на речта - МНОГОСЛОВИЕ/ПРАЗНОСЛОВИЕ и/или БЕЗСМИСЛЕН поток от думи. Като СИМПТОМ се наблюдава при сензорната афазия, МАНИАКАЛНИТЕ състояния и шизофренията !!!

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 13. 13 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Големият шлем на Плевнелиев е много по-голям от Големият шлем на Гоце...
  Яко, а?

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Колко хубаво е, че Гоце вече не е президент!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#8] от "Софиянец":

  Дай го като предложение - саниране на всички сгради със 100 % държавно участие и нито стотинка от собествениците. Дали ще стане?

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  Ех защо бабите не можеха да консервират тока в буркани !?!
  Тогава и износа щеше да потръгне !

  Всъщност всеки трябва да си опаше покрива с фотоволтаици (още малко да поевтинеят,а братският Дойчланд ни е за пример) и тогава мафията в енергетиката съвсем ще го закъса !!!

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  12000 мегавата е инсталираната мощност. Не може да се каже произведена мощност. Когато се умножи използваната мощност по времето на използване се получава произведената енергия. Дали президентът го е казал погрешно или журналистът го е написал погрешно не знам, но предполагам, че е журналистът. Те са пословично неграмотни.

 18. 18 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#5:"georgi_val"]Сигурно още днес ще чуем Станишев и Орешарски как нападат президента за тези му думи.[/quote]

  За Станишев, Овчаров и сие БСП енергетици съм сигурен, но Орешарски е между чука(на безмислието от АЕЦ Белене) и наковалнята(на (само)убийственият инатна БСП за строежа и) и ще мълчи по темата, щото е комай единственото публично лице от БСП групата, което освен политиканстване, влага и (с)мисъл и прагматизъм в думите си.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 19. 19 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  "Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия,..."
  Да, прав е Плевнелиев. Най-добре е да се спре използването на електрическа енергия. Което лека полека се получава. Връщаме се назад в древността, когато енергийни източници са били дървата и въглищата. Понеже не може да се намалява цената на тока. Невъзможно е. Няма да имат печалба монополите. А така не бива.
  С тия комсомолски лозунги не ти ли втръсна бе г-син Президент ? Или има далавера в "санирането" или вече замененото с "обновяване" и "енергийна ефективност"...
  Още малко и г-син Президентина ни с тия комсомолски напъни ще ни оповести откриването на перпетуум мобиле...

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#8] от "Софиянец":

  Абе каква икономика какви работни места с тези цени на енергията

 21. 21 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Гневно

  Нека да сме наясно – или санираме панелките, или 3 милиона българи, които сега живеят в тях, остават в бъдеще на палатки"
  президентът Росен Плевнелиев

  Приказка за това как един президент налага по насилствен път ,чрез закони и директиви, един план за банково заробване на своя народ.Приказка за това как върху плещите на народа ще попаднат дългове за десетки милиарди.Санирането е прекрасно.Но дали едно семейство може и иска да санира си е работа на семейството според неговите възможности,а не чрез налагане на насилствени банкови заеми.Как ще завърши тази приказка,не знаем.Но нека си припомним началото.

  Потреблението на енергия от жилищните и обществените сгради надхвърля 40 процента от общото потребление на енергия. За да може, от една страна да се достигат целите свързаните с политиката по опазване на околната среда, и от друга страна да се намалят нарастващите енергийни разходи на сградите, е задължително самите сгради да бъдат енергийно ефективни.

  Затова през 2002г. бе въведена Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD), която задължава страните-членки на ЕС да въведат минимални изисквания по отношение енергийните характеристики на новопостроените и обновените сгради, както и сертификат за енергийните характеристики. „European Energy Performance of Buildings Directive” (EPBD) и местните приложения на тази директива описват мероприятия, които трябва да се извършат за повишаване енергийната ефективност на сградите в рамките на задълженията по Протокола - Kyoto. Тази директива изисква доказателство за постигнатата енергийната ефективност с помощта на тестове и сертифицирания. При това голяма роля играят продуктите и системите за сградна автоматизация. За да могат стандартизирането, тестването и сертифицирането да се провеждат по възможно най-прозрачен и справедлив начин, е необходима система за осигуряване на качеството, която да действа в цяла Европа в областта на сградната автоматизация.След заседания и консултации Европейският съюз ангажира Европейския комитет за стандартизация CEN да формулира норми във връзка с EPBD, за да се стандартизират методите за пресмятане икономията на енергия. Вследствие на това CEN подготвя поредица от норми, като EN 15232, която дефинира ефекта от системите за сградна автоматизация върху енергийната ефективност, или EN 15500, която обхваща стандартите за продукти с критерии за енергийна ефективност. Отделни страни вече са приели сертифицирането eu.bac като изискване за тяхното национално законодателство. Първите отзиви от прилагането на EPBD показват, че сертифицирането има незначително въздействие върху мотивацията за повишаване на енергийните характеристики от страна на собствениците, въпреки безспорните преимущества, които това би им донесло, като намаляване на енергийното потребление и бърза възвръщаемост на инвестициите в направените подобрения. Предполагаше се, че информацията, която се съдържа в сертификата е достатъчна, за да мотивира собствениците на жилища да вземат необходимите мерки, водещи до намаляване на енергийните разходи. Опитът, обаче, показва, че в повечето случаи препоръчаните енергоспестяващи мерки не се изпълняват. Следователно съществува сериозен риск голяма част от потенциала за енергоспестяване в съществуващите жилища да остане неоползотворен. В най-голяма степен това важи за частните жилища, които съставляват около 75% от жилищния фонд в Европа, или около 60% от потенциала за пестене на енергия в съществуващите сгради.  Програмата EPBD претърпява крах.  Как е през това време у нас?  Повечето от изискванията на Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD) бяха транспонирани в българското законодателство през 2004 г.по време на управлението на НДСВ,чрез новосъздадения Закон за енергийната ефективност (ЗЕЕ). През същата година бяха публикувани и няколко наредби, свързани с този закон, засягащи енергийните характеристики на сградите, енергийни обследвания, сертифициране, изисквания към одиторите и др. През периода 2005 – 2009 г. по времето на Тройната коалиция,законодателствот бе няколкократно променяно и в резултат бе постигната пълна хармонизация с Директивата. Според изискванията на ЗЕЕ, всички сгради в експлоатация с разгъната площ над 1000 м2 е необходимо да бъдат сертифицирани. Краен срок за извършване на енергийното обследване за обществени сгради е краят на 2013 г.Към края на 2009 г.,с идването на ГЕРБ са обследвани около половината от обществените сгради, подлежащи на обследване. От друга страна, делът на обследваните предприятия е малък. При жилищните сгради има само единични примери на обследвани сгради. Обследването, сертифицирането и обновяването на сградите все още среща сериозни регулаторни, административни и финансови пречки.ЗЕЕ изисква при продажба или отдаване под наем на сграда или част от сграда на новия собственик / наемател да бъде предоставен енергиен сертификат. Все още, обаче, на практика в повечето случаи това изискване не се спазва.

  Планът продължава. Създаване на EPBD 2

  През май 2010 г. бе преработена директивата за енергийни характериситики от 2002г. http://www.pasivni-kushti.pasivni-sgradi.com/eu-directive.pdf

  EPBD II е насочена към икономии на общото потребление в ЕС на 5-6% върху спестяванията и емисиите на CO2 на ЕС в размер на 5% до 2020 г. В основата на успеха на тези амбициозни цели е ефективното прилагане на директивата в националните законодателства на страните.Всяка настройка на новите изисквания за енергийни характеристики на сградите трябва да бъдат в съответствие с EPBD II. Това важи и за 2013 година за когато се очакват първите затягания на стандартите. Изчисляване на равнищата на оптимални разходи е от изключително важно значение за това как да настъпят големи промени в бъдеще.

  Връзката за въвеждането на EPBD в страните ще бъдат ръководни лица от държавните институции и частния сектор, занимаващи се с енергийна ефективност в жилищни сгради. За тази цел ще бъдат проведени работни срещи в десет страни избрани за проекта. В края на проекта, резултатите ще бъдат разпространени до всички останали страни-членки на ЕС.За да не се получи крахът от преди няколко години се избират 10 страни за роля на опитни мишки.Една от тях е България.Именно с цел налагането на EPBD в България се приема Енергийна стратегия на Република България до 2020 г.  Енергийната стратегия е приета от Министерския съвет с Решение № 133 от 09 март 2011 г. и е предложена на Народното събрание за одобрение. Стратегията е основополагащ документ на националната енергийна политика, която се одобрява от Министерския съвет и се приема от Народното събрание на Република България. Настоящата национална енергийна стратегия до 2020 г. отразява политическата визия на Правителството на европейското развитие на България, съобразена с актуалната европейска рамка на енергийната политика и световните тенденции в развитието на енергийните технологии. Отправната точка на европейската енергийна политика е в няколко приоритетни направления:
  1) Овладяване на негативните промени в климата; 2) Намаляване енергоемкостта на икономиката и увеличаване на енергийната ефективност, включително към енергийно независими сгради; 3) Ограничаване на външната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от вносни
  енергийни ресурси, и 4) Насърчаване на икономическия растеж и заетостта, като по този начин да се обезпечи сигурна и достъпна енергия за потребителите.

  Какво следва?

  През 2012г. ЕС приема нова Директива относно енергийната ефективност – влязла в сила на 5-ти декември 2012 г. – окуражава МСП да извършват енергийни обследвания.Какво е МСП? МСП означава малки и средни предприятия – дефиницията за тях в правото на ЕС е включена в Препоръка на ЕС 2003/361.Чл. 8 от Директивата гласи: „Държавите членки разработващи програми за насърчаване на МСП да преминат през енергийни обследвания, както и за последващо прилагане впоследствие на препоръките от тези обследвания”. Нещо повече, „Държавите членки могат да създадат схеми за подпомагане на МСП, в т.ч. ако те са сключили доброволни споразумения – да покрият разходите за енергийно обследване и за прилагане на препоръките от обследването за висока ефективност на разходите, ако бъдат изпълнени предлаганите мерки.От друга страна, Директивата уточнява, че предприятията, които не попадат в категорията МСП, ще трябва да направят енергийно обследване не по-късно от 5ти декември 2015 г.По-специално, такива МСП ще „бъдат подложени на енергийно обследване, което да бъде извършено по независим и разходно ефективен начин от квалифицирани и/или акредитирани експерти или да бъде осъществено и наблюдавано от независими органи съгласно националното законодателство, до 5 декември 2015 г. и поне веднъж на четири години след датата на предходното енергийно обследване”.

  На 26 февр. 2013г. в хода на протестните действия, депутатите тихомълком приеха на второ четене промените в Закона за енергийната ефективност. Промените в закона предвиждат разработване на Национален план за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия, въвеждане на сертификати за проектни енергийни характеристики, енергийно сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради, създаване на система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики и докладите от инспекциите.

  http://www.seea.government.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=9250&Itemid=227&lang=bg

  Измамата саниране-действие в България!

  За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България разработиха Програмата REECL, която представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. Тези средства се предоставят на утвърдени български търговски банки за отпускане на кредити за енергоспестяващи мерки в българските домове. За стимулиране внедряването на енергоспестяващи мероприятия в дома е предвидено допълнително безвъзмездно финансиране в размер на 14 милиона евро, които ще бъдат изразходвани за управлението на Програмата REECL и за предоставяне безвъзмездна финансова помощ на кредитополучателите. Средствата ще се изплащат след завършване на монтажните работи и след проверка на тяхното изпълнение от независим консултант. Кредитополучателите имат право да ползват безвъзмездна финансова помощ в размер до 35% от стойността на проекта за енергоспестяване при спазване на правилата и условията на Програмата REECL. Безвъзмездното финансиране се отпуска от Международния фонд Козлодуй (МФК), който е основан през 2000 г. със средства на Европейската комисия, страни-членки на ЕС и Швейцария. МФК подкрепя финансово извеждането от експлоатация на блокове 1 – 4 на ядрената централа Козлодуй. МФК подкрепя и други инициативи в енергийния сектор, които са свързани с усилията по извеждането от експлоатация на ядрените мощности, в частност повишаването на енергийната ефективност в България. Кредити и безвъзмездна финансова помощ по Програмата REECL се предлагат на потенциалните кредитополучатели до 31 юли 2014 г. Предвижда се общият брой на проектите за енергоспестяване в дома, финансирани по тази програма, да достигне 50 000. Чрез фонда се съфинансира и разглобяването и обезопасяването на спрените енергийни мощности.По програмата се отпускат до 35 000 лв., като максималният срок за погасяване е 10 години. За обезпечение обикновено се използва заплатата на кандидатстващия.

  Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:

  ПроКредит Банк
  Райфайзенбанк
  Банка ДСК
  СИБАНК
  От септември 2005 г. до началото на 2010 г. по програмата REECL банките отпуснаха за повишаване на енергийната ефективност на жилищата 87,5 млн. лв. заеми, а върнатите суми на кредитополучателите достигнаха 15,396 млн. лв. Най-много от взетите заеми – почти 44%, бяха за подмяна на прозорците и за климатици – 29 на сто, сочи статистиката на програмата. На взелите заем бяха връщани от 200 до 850 евро от него. Броят на отпуснатите заеми надмина 29 000.

  По програмата бяха давани облекчени кредити още и за външна и вътрешна изолация на стени, подове и тавани, слънчеви колектори за топла вода, котлета на газ и биомаса.

  Очаква се REECL-2 да тръгне от средата на годината. Дотогава от Европейската банка за възстановяване и развитие ще уточняват критериите за получаване на субсидираните заеми. Вече е ясно, че предимство ще се дава на груповите проекти за обновяване на жилищните сгради. Банките изискват при кандидатстването клиентите да представят предварително офертите на строителните фирми или на фирмите, които доставят и монтират дограмите, изолацията или енергоспестяващите съоръжения. Целта е одобрение да получават само материали и съоръжения с доказано понижение на енергийните разходи.

  Заемите се отпускат както на физически лица, така и на регистрирани жилищни асоциации. Най-висок е размерът на максималния кредит при Прокредит банк - до 100 000 лв. Банката прилага до 12% лихва за заемите в левове и до 11% за тези в евро, ако заемът е на стойност до 20 000 лв. При такъв лихвен процент ГПР (Годишен процент на разходите) достига съответно до 21% и 19%. Лихвата обаче се намалява с 1%, ако кредитополучателят открие разплащателна сметка в банката и заяви поне едно плащане на комунална услуга - ток, вода, парно, телефон или др.
  При Райфайзенбанк кредитите са само в евро, като лихвеният процент зависи от срока на погасяване. Ако е до 7 години, лихвата е 9,95% (около 16 ГПР). При над 7 г. лихвата е 12,95%. Лихвите са идентични и при Банка ДСК и СИБанк, които отпускат заеми в левове и евро. Особеност на тези кредити при Банка ДСК е, че предвижда 4 месеца гратисен период и иска поръчителство или залог на работната заплата. При СИБанк лихвата е 9,95% за земи в евро при превод на работната заплата и 10,95% с поръчителство от друго физическо лице. За левови заеми лихвата е с 1процентен пункт по-висока. И при двете банки изискването е кредитополучателят да си открие разплащателен влог в банката, като през него погасява минимум три комунални сметки. Информация за конкретните условия, на отпусканите кредити за енергийна ефективност на банките-партньори има на техните сайтове: Банка ДСК, ПроКредит Банк, Райфайзенбанк и СИБАНК.

  Политически натиск

  През юли 2011г. Росен Плевнелиев ,тогава като строителен министър обяви,че заемите за саниране на жилища с европейски средства ще са потребителски и се очаква лихвите по тях да бъдат наполовина по-ниски от пазарните.По-късно стана ясно,че няма да се плащат глоби за незаконно остъклените балкони, ако собствениците им се включат в програмата за топлоизолация на сградите с европари. Това заяви пред БНТ арх. Влади Калинов, директор на дирекция „Контрол по строителството” на Столичната община.

  До 2020 г. всички панелки в страната да бъдат санирани, обяви отново президентът Росен Плевнелиев по-късно.„Така има шанс да намалеят и сметките за ток и парно, а това ще има силен социален отзвук сред хората".И всичко това за да се стигне до:

  ,,Нека да сме наясно – или санираме панелките, или 3 милиона българи, които сега живеят в тях, остават в бъдеще на палатки, но с нови енергийни мощности. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията по БНТ.Само че има една подробност:санирането се прави от държавата в останалата Европа,а не карат населението да вземат заеми от банките за това.....  В началото на март еврокомисарят Кристалина Георгиева предложи България да изтегли заем в рамките на 1 млрд. лв. за да увеличи най-ниските пенсии и доходите на най-бедните семейства с малки деца.Странното е,че през следващите 7 години инвестициите само в санирането на сгради ще са близо 1 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. България все още не е усвоила почти никакви средства от този програмен период. Министерският съвет съобщи, че се създава работна група, която да координира усвояването на средствата за енергийна ефективност за следващия програмен период. Макар че всичко все още е в сферата на преговорите с Европейската комисия, засега се очертава само в бюджета на оперативна програма “Региони в растеж” (сегашната “Регионално развитие”), да се съсредоточат близо 1 млрд. лв. само за енергийна ефективност.оказва се,че правителството на бившия премиер Бойко Борисов е изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни. На 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. лева.

  Тука има нещо гнило.Хитра игра.Държавата тегли 1 млд. лева заем за да покрие откраднатото от Борисов от фискалния резерв.За заемът се казва,че уж не е за резерва,а парите са били за саниране.Обаче….Между 2,5 и 3 милиона българи ще трябва да изтеглят по 10 бона за саниране на апартамент,нека всеки сам пресметне.Да,не всеки ще тегли,но…това означава да заробиш народа с банкови заеми за десетки милиарди като включиш и заемите на фирмите и предприятията.Как се връщат тези пари и защо президентът се опитва да зароби народа с непосилни заеми?

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 22. 22 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Гневно

  В Германия вече говорят за санирането като за голямата лъжа*

  „Много хора смятат, че лепенето на изолиращи плочи по стените помага за запазване на топлото.
  Но ново проучване сочи, че разходите за това НАДВИШАВАТ драстично спестените пари.”

  .”.... изводите му действат доста отрезвяващо. А основният от тях е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата. Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото.”

  Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. Това води до парадокса, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро. "Това сочи, че някъде по пътя се губи здравият смисъл", смята Томас Бейерле от компанията за недвижими имоти IVG. Независимо от това всяка година федералното правителство отпуска милиарди евро за саниране и строеж на енергийно спестяващи жилища. Само през т.г. са предвидени 1.8 милиарда евро за подобни цели. "Това фактически е разхищаване на парите на данъкоплатците", смята Бейерле. Новите данни се подкрепят от критици на санирането като архитекта Конрад Фишър от Хохщад на Майн. Те от години предупреждават, че изолирането на фасадите не води до намаляването на разходите за отопление. "Аз не познавам подобна система, която би помогнала за намаляване на разходите на домакинството за отопление и за ограничаване на амортизирането", твърди Фишър........... Наред с тези проблеми има и други предизвикателства, като например това, че материалите, които се използват при подобни изолации, имат ограничена трайност. "Ние знаем от нашите членове, че изолацията, която бе използвана при санирането в началото на 90-те години, или новопостроените жилища вече показват сериозни дефекти. А са минали едва 20 години", разкри шефът на GDW. В много случаи водата от проливните дъждове вече прониква безпроблемно през изолираните фасади. Създават се студени места и цепнатини, чрез които топлината отвътре излиза навън. Така вместо да се намали потреблението на топлоенергия, на практика се увеличават разходите за газ или различните горива...................................

  Така се стига до въпроса дали при повечето санирани или новопостроени жилища до 2050 г. няма да се наложи отново да се сменя изолацията, и то по-скоро от предвиденото. В този случай споменатите вече в изследването разходи може да скочат с още няколкостотин милиарда евро, което отново ще доведе до сериозни финансови загуби за собствениците на жилища. При това мерките за енергийна ефективност ще загубят своята привлекателност. Друг проблем е, че повечето изолационни системи са направени от химическа рафинирана пяна или стиропор. За тяхното производство и транспортиране също отиват значителни енергийни ресурси. "За да се достигне до ефективна защита на климата, трябва първо да се изясни дали тези изолации са екологични", смята Гюнтер Ворнхолц, който е професор по икономика в Бизнес училището в Бохум. Основен проблем е, че тези материали засега не могат да се рециклират ефективно. "През следващите години може да се стигне до проблем, свързан с нуждата да се намерят огромни халета, където да се съхраняват дефектните изолационни материали", смята Томас Бейерле от компанията за недвижими имоти IVG. Това на свой ред още повече ще увеличи разходите за саниране за обикновените хора, отколкото се предполага сега.

  *германският вестник „Ди Велт”

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Нагонът на БСП ДА НАПЪЛНИ РУСКИЯ БЮДЖЕТ с парите за БелеНЕ ще им изяде главата.

  Много нормално мислещи българи,които иначе традиционно гласуват за БСП,точно заради това този път НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БСП !!!!

 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]е го видиме този голем член, когато през лятото пак вдигнат цената на тока? [/quote]
  След ноември....

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Тука виждам положителни сигнали, че ше дигаме бевепето:

  1. с фактурите за ремонтите
  2. с "икономисаната енергия" - ще се плаща за "разполагаемост" за неползван ток / парно. Има спестяващ ефект при дърва, въглища, нафта и газ.
  3. от "либерализацията" ше има едно поне +30% цена на тока за матряла
  4. "енергийна диверсификация" е загадъчна работа. Сигурно значи още фототок

 26. 26 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 578 Любопитно

  [quote#9:"442"] оплакват се, че при изключени всички електроуреди в къщи получават двойни сметки за ток бе пич. [/quote]
  Ти вЕрваш ли си като ги пишеш тия работи?

 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия"

  Съвсем вярно. В България не само че енергията е нелогично скъпа пореди монополите и мафията, а и икономиката ни е енергийно най-неефективна, т.е. голяма част от приходите на бизнеса накрая изртича като енергийни разходи, вместо да се превърне в печалба чрез по-ефективни процеси.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всеки президент си има (защитава) конкретни бизнес интереси. Този имаше интерес в строителство, явно ще гони "топлоизолацията". Но тя например не намаля енергията за топлата вода, която ми е значителна сума. .

 29. 29 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Парите от фонд Козлодуй са за АЕЦ Козлодуй! Това са ядрени пари, които в никакъв случай не трябва да се използват по този манипулативен начин. Иначе честит ви 1 юли, един от многото!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 30. 30 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eisbär":

  Вече спестихме - с парното )))) Ако не забелязвате, АЕЦ Белене не се строи и вече почнахме да спестяваме от тока. Най-ще спестим когато започнем да внасяме

 31. 31 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#18:"nuzzo"]Орешарски е комай единственото публично лице от БСП групата, което освен политиканстване, влага и (с)мисъл и прагматизъм в думите си. [/quote]
  И аз мислех така, но той ме опроверга. Виж го само с какво се занимава: "На 4 април 2013 г. Конституционният съд допусна до разглеждане по същество искането на 57 народни представители да бъдат обявени за противоконституционни лустрационните текстове в Закона за радиото и телевизията. Сред вносителите са Любен Корнезов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Лютви Местан, Четин Казак."
  Щом си е дал името за нещо толкова неморално, не вярвам да се бори с могъщото ядрено лоби в партията си. Не че ще може и да иска.

 32. 32 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава."

  Значи между 11000 и 9000 мегавата за са тоя дете клати гората !
  Чугунена "маторка" СерГей пропагира за АЕЦ "Белене" (2 000 мегавата и ще струва поне 10 млрд. евро) !?

  Хора политици, вземете тези 10 млрд. евро (СерГея ги държи в Русия май, или Не ?) и индустриализирайте България наново бе !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Щото от БСП са взели едни пари, и сега или трябва да подкарат проекта, или да връщат парите. Няма друго обяснение, толкова упорито да искат очевидно излишен и скъп проект.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#27:"Настрадин Ходжа"] т.е. голяма част от приходите на бизнеса накрая изртича като енергийни разходи,[/quote]
  "С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради". Причината може би е се крие в следните събития, довели до значително отделяне на енергия:
  http://vbox7.com/play:58c49516ff

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#19] от "bluescreen":


  [quote#19:"bluescreen"]Най-добре е да се спре използването на електрическа енергия. [/quote]За вас ,комунистите,сигурно,който не иска "Белене" -непременно иска дърва и въглища,нали!!Ще ви се да манипулирате хората още!Никой не казва да не се ползва електричество,а да се ползва с мярка и пестеливо.Защо за отоплението на една амортизирана сграда да се харчи много енергия,като тази сграда може да се санира и разходите за отопление да се намалят,и така да се спестят пари?!Все едно да нариачате глупаци хората,които при покупка на кола имат за критерий разхода на гориво?!А да лобирате за "Белене" е все едно да убеждавате бедняк да си купи ненужно скъпа кола и от с огромен разход на гориво...

 36. 36 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 498 Весело

  А какво стана със СТАРИЯ голям шлем на Тиквата? Путин, Мутин, Южен поток, Северен приток, катарци, азери, казахстанци - енергийни потоци отвсякъде му се привиждаха на генерал-лейтенанта... Пък накрая се оказа, че ЦеЦа инвестирала кинтите в най-доходоносното - ВЕИ...

 37. 37 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Когато сложиш зависими хора на власт, държавата я очакват тежки времена. Ако от икономии се печелеше, държавите от Африка и Южна Америка, щяха да са най-развитите на света.
  А конкретно за АЕЦ Белене, Плевнята не знае какво ще е потреблението след 50 години, за да дава оценки за строежа и. Когато електрическите коли навлязат масово , потреблението на ток ще се увеличи. А Турция нямаше да строи две АЕЦ ако нямаше недостиг на ток в региона.
  А относно петролопровода - реализацията му щеше да е гаранция срещу нестихващите турски мераци към част от българската и гръцката територия.

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  До коментар [#17] от "bawarec":

  Всъщност какво образование има Плевнелиев?

 39. 39 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Лека ирония усещам в изказването на президента. Гоце сигурно се е нас*ал от яд, че трябва и пари да въща на руските си работодатели.

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#34] от "Култура ми Бойко":

  ++++++++

 41. 41 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "yanne":

  Въобще си в грешния коловоз така да се изразя.
  Пестенето, предложено от г-син Президентина иде да покаже, че той въобще не мисли за каквото и да е развитие. Развитието се получава чрез потребление, тоест се строят заводи, фабрики, цехове, машини и изискват много енергия и се получава потребление. С икономия се спират машини, фабрики, цехчета и даже заводи и се получава мизерия.
  Като казвам потребление не значи да унищожим природата. Това е друга тема. Г-син Президентина да земе да се замисли как да предизвика търсене на енергия, а не да гледа кое семейство колко му е сметката на тока, че е смешен.

 42. 42 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1120 Весело

  Да! Да! Да!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 43. 43 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#22] от "appen 13":

  Един архитект каза ,че смисъл има само изолацията от вътрешната страна на апартамента.

 44. 44 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#37] от "_dan_":

  С две думи - да не си обръщаме главите на запад, щото от изток продължава да духа вятъра?
  А интереса на България изобщо е без значение, щом не съвпада с този на "освободителите" ни?
  Колкото до Турция, от която кой знае колко лошо не сме видели, в сравнение с това от Царска, Съветска и Демократична Русия, тя е и ще остане извън ЕС, а България е пълноправен член.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#41] от "bluescreen":

  Икономията е майка на мизерията

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Всеки си има приказка с краставица. Краставицата на наш Росен била енергийно ефективна, ако и да е от 99% гола вода. Поредните шлемове. Абе, в тази държава бридж ли се играе или се управлява? Някой да светне "Дондуков МУ", че ефективност се постига още със строителството, градежа, а не с козметика. Не работим в козметичен салон да гримираме ръждиви панелни връзки. Хубава аванта ще бъде. Да се молим да не ни сполети природно бедствие, защото върховете скрили се зад чорбаджийски дувари, пет пари не дават за гетата-спални.

 47. 47 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#38:"hodounski"]Всъщност какво образование има Плевнелиев?[/quote]

  Естествено комсомолско....
  Кой друг така нахално ще се опита в комбина с лицето Сталинка(Кристалина) да открадне и от евро-подаяниета, и от спестяванията на собствените си сънародници, като отлично знае, че това ще се превърне в гигантски скандал и тежък наказателен процес, с гневни протестиращи по улиците....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#37:"_dan_"] А Турция нямаше да строи две АЕЦ ако нямаше недостиг на ток в региона. [/quote]
  Недостиг в региона на Мерсин и Синоп... доста далеч от тука.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  - РОСКА,

  ЗАТОВА ГЛАСУВАХМЕ ЗА ТЕБ .....

  Конгратулейшънс !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 50. 50 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 668 Весело

  Едни и същи дебили са вещи, и в политиката, и в икономикат, и в строителството и са верни на партията, и на Масква
  Вече са почнали да обясняват как няма смисъл от външна изолация щото не е по ГОСТ и други дивотии.

 51. 51 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#48] от "geo_27":

  Турция има растящо население, индустрия и съотвени нужди.
  Дори да ги бяхме изпреварили с Белне, как точно щяхме да ги спрем да си направят централа и да спрат да купуват от нас?

 52. 52 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Писал съм го и преди: пускат кукичката за санирането. Целта е една - ограбване на последното което все още има раята - имотеца. Ако не стане доброволно ще гласуват съответните закони, демек санирането ще стане задължително и тогава ще настанат цирковете.

  Като са толкова ербаб да поеме държавата 90% от фолтоволтаиците по покривите на хората и санирането, а за останалите 10% да натисне банките за дългосрочни нисколихвени заеми.

 53. 53 Профил на Ivanhoe
  Ivanhoe
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Онзи ден гледах по телевизията "Хората говорят". Главният герой (Кевин Коснър) бе спал с бабата, майката и дъщерята.

  Аз на това му викам "Голям шлем"!

  a.k.a. Ivanhoe
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Най-ефективни са пигмеите мбути от джунглата Итури.

  Те имат нулево потребление на електричество, газ, бензин и дизел. Правят си къщичките много малки и добре изолирани от дърва и шума и заради това им стига малко огънче, което гори в средата на колибките им.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Здравейте братя българи. Моля, не разбирайте погрешно тезата за пестене на енергия като изключване на електроуредите в къщи.

  Става дума за топлоизолиране на сградите, което да направи ненужно отоплението/охлаждането им освен в по-студените/по-горещите дни от годината.

 57. 57 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "olimpipanov":

  "Като са толкова ербаб да поеме държавата 90% от фолтоволтаиците по покривите на хората и санирането, а за останалите 10% да натисне банките за дългосрочни нисколихвени заеми."
  И да се запише официално в Закона за енергетиката, че всеки има право да произвежда енергия за собствени нужди!
  Тогава ще има много отказали се от услугите на ЕРП.

 58. 58 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Тея пихоже наште политици милиардите ги нямат за нищо. Стават рано и докато си пият кафенцето смятат колко милирда ще струва АЕЦ, колко милиарда ще се спестят от енергийна ефективност и прочие. И всичко което им трябва са салфетка и молив. Как още не са разбрали че такива уникати има в дебрите балкански да ги глътнат международните корпорации Ето и наш Плевню срещна се с Бил Гейтс и тоя даве на схвана че се е срещнал с един потенциален Аинщайн И тея шарлатани как успяват да измамят нашия матрял е чудо на чудесата. То резулататите всеки ги вижда...

 59. 59
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 60. 60 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#52] от "olimpipanov": Напълно съм съгласен. От личен опит: Решихме да санираме кооперацията чрез програмата. Оказа се,че само определени фирми са "лицензирани" и целият проект ни излиза по-скъпо, отколкото без да участваме в програмата. Сградите санирани чрез програмата май са единици. Сега когато видяха,че не се лъжем лесно ще измислят закон.

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#56] от "65":

  Става дума също така за пълно изолиране на вътрешната от външната среда с всички произтичащи от това известни и неизвестни вредни последствия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 63. 63 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  БЪЛГАРИНА Е ТОЛКОВА ЗЛЕ ,И БЕДЕН,ЧЕ НЕМОЖЕ ДА ПОЛЗВА ДОРИ ТОКА .ТЕ МИСЛЯТ ЗА ЕФЕКТИВНОСТ И ШЛЕМОВЕ.ПОРЕДНАТА ПОРНОГРАФИЯ НА "ПОЛИТИЦИТЕ"КОИТО СИ ЖИВЕЯТ В ИЗМИСЛЕНИЯТ ТЕХЕН СВЯТ.ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 64. 64 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много приказки, никакво съдържание... Нас ни интересува цената на тока и околната среда. А в тези две сфери нито гербавите, нито "социалистите" направиха нещо разумно.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 65. 65 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лошото е, че санирането не е само лепенето на стиропор и боядисване. Най-важното за панелката са връзките между панелите, следват исталациите т.е. за сега няма нито един блок саниран като хората, а и нещо невърви с бюджетни средства да се ремонтират частни жилища.

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#41] от "bluescreen":


  [quote#41:"bluescreen"] Развитието се получава чрез потребление, тоест се строят заводи, фабрики, цехове, машини и изискват много енергия и се получава потребление.[/quote]Разбира се,но с прилагане на технологии,които максимално намаляват количество енергия,което се изразходва!Или мислиш,че са глупаци хората,които подменят техниката с по-нова и харчеща по-малко ток?!

 67. 67 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  МАСОВО САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩНИ БЛОКОВЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ИМА САМО КОГАТО ДЪРЖАВАТА ПОЕМЕ 100% ФИНАНСИРАНЕТО, ОСОБЕННО ЗА БЛОКОВЕ ПОСТРОЕНИ И СЪС ЗАПОЧНАТ СТРОЕЖ ПРЕДИ 1989г., ЗАЩОТО ТЯХНОТО ИЗГРАЖДАНЕ Е ПРЕДШЕСТВАНО ОТ НАСИЛСТВЕНО ОТЧУЖДАВАНЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА НА ЧАСТНИ ИМОТИ И ИЗПЛАЩАНЕ НА НЕСПРАВЕДЛИВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.

 68. 68 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  В 5 ч. на 5 май е отчетен най-ниският досега товар на страната от 2000 мегавата, а в 15 ч. на същия ден товарът в системата е бил 2200 мегавата.
  Такова потребление не е регистрирано откакто диспечерите обработват статистическите данни
  Спират 6 блока от ”Марица Изток” заради слаб износ и ниско потребление.
  Спирането се налага заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1300 мегавата.
  Па вие си стройте "Белене".

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 69. 69 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#29] от "phenix":

  Това абсолютно не е вярно. Фонд "Козлодуй" е точно за повишаване на енергийната ефективност. Парите за извеждането на реакторите от експлоатация са отделно.

 70. 70 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#63] от "омбре":

  Аман от такива като тебе. И как предлагаш да се оправи българина? С тази програма му се дават 75% от парите да си оправи апартамента и да живее нормално и да плаща по-ниски сметки, което директно ще му повиши жизнения стандарт и качеството на обитаваното жилище. Какво по-добро от това предлагаш? Пари по улиците никой няма да раздава.

 71. 71 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Цената на тока ще се вдига, майно льо, със страшна сила и няма кой да я спре.

 72. 72 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 668 Любопитно

  До коментар [#62] от "Кентавър":

  Има пазар на тока. Ако не в България, то международен.

  Преференциална цена какво значи? Пазарна? Под пазарната? Под производствената? Под цената за български потребители?
  А какво ако тока от техния АЕЦ е по евтин от нашия?

 73. 73
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 74. 74 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#70] от "ugi":Българина не иска да му дават той иска работа достойна заплата за останалото той ще се погрижи сам.1І4 вече сме в чужбина прогонени от собствените си "управници" и некадърници в търсене на препитание.В сравнение с преди когато не бяхме членове на ЕС положението сравнително беше много по добро.Живота на цяло едно поколение е провален.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 75. 75 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Законодателните промени няма да са скоро,колкото и да се надява временното правителство

 76. 76 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#73] от "Кентавър":

  Нямаш ток в излишък. Имаш производствени мощности в излишък.
  В момента себестойността на тока се повишава, заради пониженото производство при посотоянни фиксирани разходи. При по голямо прозиводство себестойността намалява.
  На пазара обаче бе се интересуват от себестойност а от това кой продва на добра цена, надежден.
  Има и политически мотив.
  Та питам аз, ако Турция е решила да не е вносител и да не зависи от Русия пряко и косвено (чрез Руска централа в България), какво точно ще я спре да си направи централа?
  И защо допускаме, че нашия ток ще е по евтин от този който Турция ще произведе?

 77. 77
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 78. 78 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#37:"_dan_"] А Турция нямаше да строи две АЕЦ ако нямаше недостиг на ток в региона. [/quote]

  Стига глупости! Турция иска да построи не два, а три АЕЦа за да постигне 15 % дял на ядрената енергия в общия микс. В България делът на АЕЦ е между 30 - 35 %! Ние сме ги изпреварили в това отношение! И с Турция не можем да се сравняваме - тя гони Германия по БВП, ние гоним Бряг на слоновата кост.

 79. 79 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#77] от "Кентавър":

  Грамотен за разлика от теб съм

 80. 80 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#59:"Кентавър"]Ето ти ги турците - едната централа им е руска, другата ще им е френско-японска. Ама ония действат, ние само си говорим. [/quote]

  - Турция строят защото имат нужда, ние имаме голям излишък! Те имат 10 % годишен ръст на БВП, ние почти 0%. Ако е да похарчим едни пари, които някой друг ще плаща , всеки знае.

 81. 81
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 82. 82 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубаво обаче този шлем излиза ако е раздадено синьото тесте, но какво правим ако улицата вземе да раздаде червеното тесте карти и се случи че зад всички дами в мора седят стогодишни попове?

 83. 83 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  [quote#45:"hodounski"]Икономията е майка на мизерията[/quote]
  А разхищението И е баща...


  [quote#43:"hodounski"]Един архитект каза ,че смисъл има само изолацията от вътрешната страна на апартамента.[/quote]
  Да, така е когато външната изолация ти я поставят неграмотници (ще ги познаете по това, че лепят изолация на стената и забравят за пода и тавана на балконите). От друга страна, и вътрешната изолация има тънкости. Например, освен външната стена, трябва да изолираш: тавана (дебело, като външна стена) и вътрешните стени, които имат допир с външната стена...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 84 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако се реализира и продължи този проект, това ще бъде най успешния енергиен проект в България.Най-после политик да подкрепи прокт в полза на десетки и стотици хиляди хора, а не на няколко десетки "инвеститори".

 85. 85 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#8:"Софиянец"]Не знам какъв човек трябва да си, за да подкрепяш строителството на тази централа Белене[/quote]
  .............
  Социалист. Мотивиран. С много рубли...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 86. 86 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#59:"Кентавър"]да бе, я иди да го кажеш това на турците[/quote]
  Забавно как правим сравнения с държави с 10 пъти по голямо население и САМО 1 центарала. Те може и да спестят, при нас тази мощност ще е излишък и музеен експонат.

  Марица Изток има мощности достатъчни за цялата страна, ползваме АЕЦа защото е по евтин малко и го имаме, не е нужно да се хаби докато фигурира.
  При нас сметките за ток не зависят от производството а от договори с доставчиците дето любимите ни червени боклуци ги наместиха на наша почва - най вероятна баш с идея да си лансират Съветския боклук с реактор с дизайн от Студената война.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK