Президентът определи нов голям шлем в енергетиката (видео)

Президентът определи нов голям шлем в енергетиката (видео)

© Анелия НиколоваВинаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е "Големият шлем" на България."


Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в церемонията, при която министърът на икономиката Асен Василев подписа споразумения за обновяването на 31 обществени сгради със средства от Международен фонд "Козлодуй". Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, шест учебни, четири административни сгради, две спортни зали и четири други.


С изказването си държавния глава препраща към реплика на своя предшественик Георги Първанов от 2008 година, когато в София с Русия бяха подписани споразумения по проектите за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и нефтопровода Бургас - Александруполис - два от които България вече се отказа.
Президентът припомни, че проектът за АЕЦ "Белене", който е за 2000 мегавата, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време толкова енергия може да се спести с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност.


Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ "Белене" ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда, убеден е държавният глава.


Плевнелиев заяви, цитиран от пресслужбата си, че се надява националната програма за енергийна ефективност да "стартира много скоро", като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта.


Делът на европейското финансиране в проектите по програмата беше увеличен от 50 на 75 на сто, припомни президентът и призова гражданите да се възползват от възможностите, които ще доведат до двойно намаление на разходите за електричество.


"С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради", коментира и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.


Близо 8.5 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона, подчерта министър Василев.


По неговите думи "енергийната ефективност" не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт.


Служебното правителство преговаря с Европейската комисия по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми като смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи, коментира президентът пред журналисти.


В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава.


В момента всички елементи на енергийната система се проверяват, за да се вземе решение по какъв начин да бъде променена националната енергийна стратегия. "Ще бъдат проверени всички по веригата - кой, защо и какво и прави по отношение на цената на тока, за да имаме решение не на парче, а цялостно решение", коментира президентът.


По думите му в областта на енергетиката служебното правителство действа много амбициозно и постига немалко с единствената цел за пълна прозрачност и за легитимна промяна на енергийната стратегия на страната, допълни още държавният глава. Законодателните промени в тази посока трябва да бъдат извършени от следващия парламент.  


Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй", ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВтч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни министър Василев. България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро за т.нар. неядрен прозорец, припомнят от министерството на икономиката. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.


Реализацията на всички тези проекти се очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност, или повече от половин блок на АЕЦ "Козлодуй".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK