Добавените соли в пилешкото достигали и до 20%, обяви асоциация

Добавените соли в пилешкото достигали и до 20%, обяви асоциация

© Цветелина Ангелова



Търговски интереси защитават отпадането на наредбата за влагането на вода в пилешкото месо и пилешки продукти. Това обяви изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.


"Категорично с отпадането на наредбата не се защитава интереса на потребителите и на птицевъдите, а се лобира за корпоративни интереси на месопреработвателите и търговските вериги", заяви той в съобщение, изпратено до медиите.


Според наредба на земеделското министерство, влязла в сила от 20 януари, общото съдържание на вода в пилешкото трябва да стига максимум до 4.3% съотношение белтък – вода в зависимост от вида на охлаждането на птиците.




Междувременно производители на пилешко месо подадоха жалба в Европейската комисия срещу наредбата на земеделското министерство заради това, че ограниченията се отнасяли само за българските, но не и за чуждестранните фирми.


По думите на Богомил Николов месопреработвателите и търговските вериги редовно лъжат в грамажа на пилешките продукти. В някои от тях има над 20% вода и соли, което е измама. "Недопустимо е потребителите да плащат 20% вода и соли като за пилешко месо", подчерта Николов. Наредбата забранява влагането на вода над 4.3%. Призоваваме служебното правителство да постави интересите на българския потребител на първо място и да запази ограниченията за влагане на вода в пилешкото месо, каза Богомил Николов.


Тумблирането и шприцоването са нормални процеси за варено–пушени деликатеси, за шунки и продукти, които са преминали термична обработка като цяло. Те не са нормални процеси за сурови продукти като пилешкото месо. Факт е обаче, че част от производителите злоупотребяват с влагането на вода с цел по-атрактивен търговски вид и по-ниска цена, посочва Николов.


Влаганите пък фосфатни соли са вредни за здравето на хората и предизвикват редица болести. Половината от производителите инжектират с опасни разтвори месните продукти, за да увеличат теглото им. Всъщност тайната не е в желанието на месопреработвателите да работят на загуба и да субсидират българския потребител. Те успяват да правят 1.5 кг филе от 1 кг месо. И това не става с фокуси, а с високотехнологични машини. С тумблер и шприцове всяко парче месо може да "порасне" с до 65%.


Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която продуктите се инжектират със специални разтвори. Целта е месото да бъде по-крехко, да се увеличи трайността му и естествено грамажът. Български производители признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето. Според лекари  консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб, посочват от асоциацията.


Целта на тумблирането и шприцоването е да се увеличи водното съдържание на месото. Като резултат от това се променят външният вид и вкусът. Шприцовете, или инжекторите, вкарват разтвор под налягане през стотици игли в дълбочина на месните късове. Най-често това са различни (някои от тях дори канцерогенни) солеви разтвори с добавени Е-та като нитритната сол (Е250) или мононатриевия глутамат (Е621). Още по-голям "добив" се получава с разтворени соеви изолати или модифицирано картофено нишесте.


На практика се оказва, че си купуваме пилешко, напоено обилно с вода и вещества, някои от които дори не са упоменати на етикета, което е грубо нарушение на Закона за храните. Това е измама за потребителите, подчертава Богомил Николов.


Потребителят трябва да има право на информиран избор и всичко, което е вложено във вашето пиле, трябва да бъде написано на етикета. Пише ли охладено или замразено пиле – производителят трябва да гарантира, че си купуваме само пилешко месо. В него може да има несвързана вода, но до 4.3 %. Когато тя е повече, производителят е задължен да я обяви на етикета, допълни Николов.

Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на deltalink
    deltalink
    Рейтинг: 548 Неутрално

    Убиват ни така, а ние се опитваме да живеем здравословно и си въобразяваме, че го постигаме по някакъв начин.

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4700 Неутрално

    доста токсичен коктейл ни предлагат на солена цена !


    Тотално канцерогенна комбинация
    За болната ни нация !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4700 Неутрално

    Трака так, трака так
    Днес хапнеш пиле
    утре пипнеш рак !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 1990 Неутрално

    Производителите, към разтвора на соли, прибавяли и пилешко, за по-добър външен вид.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  5. 5 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2903 Неутрално

    Честити инфаркти и инсулти !

    Откакто в зората на демокрацията навлязоха боклуците в храните - оттам тръгна и ръста на заболяемостта !!!

    Обществото трябва да застане в защита на тая наредба т.е. в защита на здравето си (колкото и да реват производители и търговци ) !!!

  6. 6 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Тия производители са за бесилото. Като предварително бъдат шприцовани с нитритна сол, мононатриев глутамат, соев изолат, модифицирано картофено нишесте, фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и 10-15 литра вода, за да се увеличи теглото им двойно, тъй щото с по-голяма сила да увиснат на въжето.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2347 Неутрално

    Ясно ! Пак питам,с готовата кайма какво става ?

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  8. 8 Профил на hinhril
    hinhril
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Най-накрая взе да се вдига шум около всичките отрови, които слагат в храната ни. Опитайте се да си купите колбас или деликатес без Е250 или Е251....който успее, моля да ми пише, защото аз не успях да намеря.

  9. 9 Профил на Куха Лейка
    Куха Лейка
    Рейтинг: 434 Весело

    Чудно как още няма мнение за Бате Бойко от комуноидите и под тази тема?

  10. 10 Профил на милко моллов
    милко моллов
    Рейтинг: 381 Неутрално

    АЗ ИСКАМ ПИЛЕ БЕЗ СОЛ И ВОДА!!! АКО МИ ПРЯБВАТ ТАКИВА ЩЕ СИ ДОБАВЯ!!!

  11. 11 Профил на daria_vip
    daria_vip
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Масово по празниците продаваха гледам 1 кг пиле което след изпичане оставаше в 10 от 10 случая пилета под 365 гр.на брой чисто пиле за тези "1 килограм" за който се плащаше
    Абсолютно всички вериги у нас разпродадоха ,а клиентите изядоха стотици тонове от тази ОТРОВА забъркана кашица с токсичен концентрат съдържащ токсикологични фосфати и нитритни концентрати и канцерогенни соли които интегрирани вкарани чрез прожеса тумблиране в абсолютно всички тъкани на пилета,пилешко месо и месни мариновани продкти водят до рак и тежки аномалии .
    Това си е чиста проба престъпление срещу цялата нацията защото имаме платени един куп говеда :
    ДВСК
    ХЕИ
    РЗИМЗ
    Агенция по храните,по безопасност,по токсикология,по контрол над вноса ,по по по по .......
    поне още 20 съкращения
    Тази пълна измет изобщо не работи
    Краде парите от данъкоплатеца за заплати и позволява бг граждани да бъдат тровени и убивани.
    В едни по добри времена цялата паплач по веригата без изключения в народният съд биха им постановили моментално за подобна диверсия -
    РАЗСТРЕЛ В ИМЕТО НА НАРОДА суверена де ,
    но понеже сега има воля -Яжте и благославяйте административният отпадък който се нарои ви пази и да има воля да краде

  12. 12 Профил на Здравко Здравков
    Здравко Здравков
    Рейтинг: 595 Неутрално
  13. 13 Профил на Мърмор
    Мърмор
    Рейтинг: 894 Неутрално

    "...потребителите да плащат 20% вода и соли като за пилешко месо..."

    Без коментар!

  14. 14 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 870 Весело

    До коментар [#10] от "mmolloff":

    То имаше навремето един такъв лаф:

    "Една боза от шест, ама ако може водата в отделна чаша"

  15. 15 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1341 Разстроено

    Добавените соли в пилешкото достигали и до 20%,
    ================================

    Да !
    Но се продават за пилешко !

    Но същото е и при другите меса и колбаси !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  16. 16 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Ами има един начин да ги накажем - бойкот.
    Като спрем да купуваме боклуците им, белким мирясат.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  17. 17 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1341 Разстроено

    """ С тумблер и шприцове всяко парче месо може да "порасне" с до 65%. ""

    ==================================

    До 65 % !

    Е тия са се минали - само 20 % /
    Не вярвам да са се минали !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  18. 18 Профил на kortess
    kortess
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Хранят народа с отрови, после пък го задължават да ходи на профилактични прегледи. Ха не си отишъл, ха са те сурвакали с глоба.
    Разболееш ли се, скубят те допълнително независимо дали плащаш или не здравни осигуровки.
    И на всичкото отгоре вчера в ЕК са приели закон ли, наредба ли, според която не си ли регистриран производител на семена и посадъчен материал, не можеш свободно да ги предлагаш на клиенти.
    Моят извод е, че на България се гледа като на експериментална територия, населена единствено с потребители.

  19. 19 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#8] от "hinhril":

    Няма да намериш, защото иначе има опасност от развитие на Clostridium botulinum. Другият вариант е с твърде много сол, но не всички хора обичат пресолено

    Birds of a feather flock together.
  20. 20 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Преди десетина години за първи път прочетох думата окрехкотено и бях много учуден, че не съм чувал за такъв глагол ОКРЕХКОТЯВАМ! Но нали човек се учи докато е жив? Не зная защо пишете само за пилешкото?! Купих си едно крехко парче от свински врат без кост и го сложих във фурната на една програма, на която някои казват слоу фуд. На другия ден по обяд, когато според програмата трябваше вече да си слагам салфетка под брадичката за да не се окапя с невероятното печиво, повдигайки капака на съда вътре видях да плува едно малко парче месо и много, много вода. Само искам да познаете от коя верига бе месото??! Няма да давам жокер, защото след няколко дни на проверка по същият метод- всички "световни" и европейски вериги продаваха същите боклуци. Затова си купувам от нехигиеничните касапи от циганската махала, но зная че няма химикали и вода . А и не рискувам кой знае колко, защото съм доста възрастен и си спомням добре времето, когато дядовците и бабите умираха по на 80-90 години, а не бяха и чували думата хладилник.Лъжовен свят казваха онези баби дядовци, а сега какво биха казали незная.

  21. 21 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#16] от "rapidfire":

    Махатма Ганди е казал, че ако искаш промяна, стани ти самият част от нея. Когато със старите си кокали се вдигам чак до София да протестирам срещу ГМО, мнозина ми се присмиват и питат по колко ми плащат за това. Та от такива хора не очаквам бойкот, а все по бързо и по бързо да изчезнем като народ! Единствения път за промяна са наистина бойкот, докато фалират, или се изнесат от България тези хранителни убийци!

  22. 22 Профил на hinhril
    hinhril
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#19] от "rldkfl":

    Тая бактерия по-принцип се среща изключително рядко в България и освен това се намира в почвата и заразяването най-често може да стане от не добре измити зеленчуци, тъй че тук проблема идва от хигиената не от друго. Баба ти едно време само нитриев нитрит е използвала за консервиране.

  23. 23 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#21] от "Гражданин":

    За начало трябва да се разпространяват написаните за месото истини. Колкото за бойкота, в нашата селска страна това не е толкова трудно.
    Трудно ще е за такива като мене, които не могат да теглят ножа на животно, яло им от ръцете.
    Но пък винаги коже да се кара на вегетарианска храна и чат пат домазлък. В крайна сметка дядовците ни са колели за месо само на курбан и по Коледа и Велкден.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  24. 24 Профил на badjanak
    badjanak
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Че ядем боклуци е известно отдавна, въпросът е само на каква цена ни продават.
    http://www.naturalnews.com/030418_Food_Safety_Modernization_Act_seeds.html

    "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
  25. 25 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#19] от "rldkfl":

    Дрън дрън ярина. Клостридиумът е изключително термочувствителен строг анаероб.
    Развива се само в консерви, предимно зеленчукови.
    Не знам в колбаси някога да го е имало, а пък нитратите съвсем не са в състояние да го убият.
    Тези соли се добавят за да остане месото червено на цвят и да не посивява при сушене и осоляване.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  26. 26 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Наредбата не трябва да отпада, а дори да се допълни с нови изисквания. И, естествено, да важат както за наши, така и за чужди производители. Не зная с каква съвест живеят хората, които ни пробутват такива боклуци, не им ли идва наум колко деца и болни хора се хранят с продуктите им, уж като най-диетични!

  27. 27 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 763 Неутрално

    Демек в солите има до 80% пилешко. Е па екстра!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  28. 28 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    "Български производители признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др." - само химия. А, месо има ли?!

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK