Депозитите на държавните фирми ще останат тайна и с новите правила

Депозитите на държавните фирми ще останат тайна и с новите правила

© Анелия НиколоваБанковите депозити на държавните компании ще останат тайна дори и след влизането на новите правила за депозирането им. Това съобщи премиерът Марин Райков след заседанието на правителството, като отново се позова на банковата тайна.


Това, което ще бъде оповестявано, е само процентът на нетната експозиция на дружеството, когато то  превишава поставеното ограничение от 25% в една банка.


Новите правила бяха публикувани на сайта на министерството на икономиката на 29 април, като до 13 май те са обект на обществено обсъждане.
Едно от ключовите изисквания в тях е дружествата с над 50% държавно участие и солиден финансов ресурс да не държат повече от 25% от паричните си средства в една банка. Отделно на всяко тримесечие фирмите ще предоставят справка до министерството принципал. След това данните ще бъдат публикувани в интернет на сайта на всяко ведомство, но без имена на банки и точна сума на депозитите.


Очаква се най-рано на 22 май служебният кабинет да одобри измененията в правилата, съобщи министърът на финансите Калин Христов. След като бъдат одобрени, те ще станат задължителни. Съществуващите в момента имат препоръчителен характер.


Премиерът Марин Райков реагира остро на журналистически въпрос, съдържащ констатацията, че правилата са твърде общи, и обясни, цитиран от capital.bg:


"Правилата могат да изглеждат общи, но може да сте убедени, че не са. За съответните среди, които имат отношение по темата, тези правила са достатъчно конкретни. Конкретните данни, за които вие говорите, ние можем да ги предоставим единствено и само когато те не противоречат на принципа на банковата тайна. Нямаме намерение да нарушаваме закона."


"Правилата вече седмица са публични и там много ясно е казано, че на тримесечие се публикува дружество по дружество – нива на концентрация над 25 процента. Тоест нивата, които ние считаме за рискови. Така че ще има дружество по дружество – с конкретна банка, с ниво на концентрация, когато те са над 25 процента. Така че не казвайте, че няма да има достатъчно информация", посочи и Калин Христов.


"Такова ниво на прозрачност няма в никоя друга страна по отношение на отделна фирма, може да сте убедени", обяви той.


На 30 април Райков обяви, че над 54 на сто от депозитите на държавните фирми са концентрирани в една банка, като отказа да назове името й, позовавайки се на банковата тайна. От справки, оповестявани преди време по Закона за достъп до обществена информация, стана известно, че това е Корпоративна търговска банка.


Тогава Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" обясни, че при толкова голям обществен интерес не би трябвало да съществува аргументът за банковата тайна.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kichka_buldurova
  kichka_buldurova
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Това, че ще останат тайна, е повече от ясно. Че какво искат, такива неща няма по света, банковата тайна си е банкова тайна. Щом са решили 25 %, 25%. Трябва да има правила, ето, те стават факт.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  ....."данните ще бъдат публикувани в интернет на сайта на всяко ведомство, но без имена на банки и точна сума на депозитите."....
  ---------------
  ....тя,точната сума,ще се види в ТР

 3. 3 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 595 Неутрално
 4. 4 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 563 Весело

  Другарят Райков вместо да обясни каква точно е ще ползата от въвеждането на новите правила и какви ще са санкциите за служителите, които не ги прилагат, ни обяснява че гражданите няма да имат право да разберат сумата на депозитите .

 5. 5 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  като да не са на обществото тези пари, явно има много голям страх у т.н. "демократична държава" да се крие от собствениците реалността по спестяванията им за сметка на тунеядците - слугите ни на държавна работа.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 6. 6 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 708 Разстроено

  Не помня досега да сме имали толкова плах и нерешителен министър-председател.

 7. 7 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#6:"Sir Humphrey"]Не помня досега да сме имали толкова плах и нерешителен министър-председател.[/quote]
  много си дипломатичен, има по-точни думи за такъв тип поведение

 8. 8 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#6:"Sir Humphrey"]Не помня досега да сме имали толкова плах и нерешителен министър-председател.[/quote]
  Може би, но е за предпочитане особено в сравнение с онзи страхливия, дето хвърли оставка.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  Това е добра идея, комисионните плащани от банките ще спаднат рязко

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1859 Весело

  Личи си партийната школовка. Цял живот комсомолец-натегач. Бе дрогарю райков, банковата тайна се отнася не за банката, а за вложителя. А държавните предприятия са малко обществена собственост. Ние, като собственици, немаме ли право да знаем?

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Не може всеки да се вре в държавните дела,все пак се спазва конфиденциалност,нали

 12. 12 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#4] от "radoslavivanov":


  [quote#4:"radoslavivanov"]Другарят Райков[/quote]
  Какво да добавя? Нещо за шефа му?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 13. 13 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#11] от "xalikarans":


  [quote#11:"xalikarans"]Не може всеки да се вре в държавните дела,все пак се спазва конфиденциалност,нали[/quote]
  Да, даже в тоалетните на "хората"!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 14. 14 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Нещо май другаря е объркал дефиницията за банкова тайна. Ако немските данъчни поискат от швейцарска банка информация за това дали лицето ханс има сметка там и колко пари има в сметката, банката може да откаже заради банковата тайна. Вероятно причината ханс да избере тази банка е че има репутация да пази информацията за клиентите си и да не я споделя. На това се слага край сега де, но както и да е. Според другаря райков обаче, банкова тайна е ханс да каже пред вестник уйкенд че има 2000 лева в кристалбанк... По кой точно закон това е незаконно?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 15. 15 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#10:"Цецо"]Ние, като собственици, немаме ли право да знаем? [/quote]
  Нетърпението ти е разбираемо, но все пак това са първите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ правила за депозитите на държавните фирми. И все пак става дума за служебен кабинет - задължен е да пипа меко. Аз адмирирам мерките. (По- добре врабче в ръката...)

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Като се има пред вид, че управителите на държавни фирми
  се изживяват като собственици на тия фирми и докато не ги източат до шушка не мирясват, то всичко свързано с парите на такива фирми трябва да е явно....

 17. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 807 Весело

  Истинското лице на герберизма с "човешко лице" -Марин Райков ,пак ги изберете....

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 807 Весело

  Правила имало "нови" ,били "добри" ,ама всичко почти било тайна те, другарите, винаги знаят по-добре от простосмъртните...

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  За пореден път се убеждавам,че у нас се прави всичко възможно,за да не може обществеността да е наясно как точно се управляват държавните/обществените/ компании!И това е поредната предпоставка за злоупотреби ,защото няма достъпна информация за пред хората!

 20. 20 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Смея да твърдя, че позоваването на банковата тайна, като аргумент, който възпрепиятства публичността на тази така чувствителна за обществото информация би било логично ако подобни изявления се правят от страна на кредитнтие институции, а не от страна на Министър председателя. Като цяло един по-широк прочит на Закона за кредитнтие институции предполага като нормално самите банки да се позовават на банковата тайна, а не титулярите на сметките. Например, ако Гошо ме пита колко пари имам на депозит и аз му кажа: "А Гоше с удоволствие бих ти казал, но не мога - банкова тайна, занеш как е" това ще пробуди искрен смях у питащия. Банковата тайна може да бъде нарушавана със съгласието на титуляра т.е. той може да каже на когото си поиска и когато си поиска какви наличности има по сметките и с кои банки оперира. Сигурен съм, че юристите на МС можеха да измислят далеч по смислени аргументи. Въпросът е защо наистина правителството крие тази информация чрез зашити с бели конци оправдания...

 21. 21 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#6] от "Sir Humphrey":

  Пълна шушумига ,като пастирката ,който го назначи.И двамата агенти ,потомствени комунисти и съгласно определението на цивилизования свят -Комунисти престъпници и античовеци.Документ на НС д.в.37 от 5 май 2000 г.Все бездарници,страхливци .Искат проформа гражданско общество и се кълнат в него .Всичко да става при абсолютна тайна и конспирация-за парите на държавните предприятия.Типично по болшевишки.

 22. 22 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 526 Разстроено


  Аве, кви плужеци сте и вие бе?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Be_google БГполитици ползват дворовете си за WC":

  А това с над 50% в едната банка е силна пропазарна мярка в защита на конкуренцията?Даа..

 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Абе цял свят знае за парите на Манчестер юнайтед примерно, но за парите на наше предприятие да научиш нещо е абсурд.У нас целия ни живот е ( следствена тайна).

 26. 26 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " Тогава Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" обясни, че при толкова голям обществен интерес ..."


  Непреодолимият интерес иде от страна на обществото на бюджетните бизнесмени , които се надяват на глътка въздух, в предизборната суматоха ...

 27. 27 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Банкови тайни и прочее май се уреждаха с наредби на БНБ. Какъв е проблема да се промени някоя наредба в частта за дружества с държавно или общинско участие...?

 28. 28 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Sir Humphrey":

  Следва светлия пример на президента.

 29. 29 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пак започнаха да правят нещо и си оставиха ръцете. Айде бе къде сте да ни обяснявате колко много вярвате в Райков!?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK