Блок в жк "Яворов" ще първият саниран с 25% участие на собствениците

Блок в жк "Яворов" ще първият саниран с 25% участие на собствениците

© МРРБПървото споразумение за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност с грант 75% беше подписано днес между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и сдружение на собствениците от столичния квартал "Яворов", съобщиха от ведомството.


С увеличението на безвъзмездната помощ от 50% на 75%  индивидуалните сметки на собствениците намаляха наполовина, а интересът към проекта се увеличи, посочват от министерството.


Прогнозната обща стойност на инвестицията в сградата, с която днес е подписано споразумението, е 128 086.17 лева с ДДС. Така с безвъзмездната финансова помощ по проекта ще се осигурят 97 828.27 лева, а собствениците ще съфинансират 30 257.90 лв. или 23.62%, тъй като техническото и енергийно обследване се покриват на 100%.
В общата сума са включени всички разходи за извършване на техническо и енергийно обследване на сградата, изготвяне на работен проект, оценка за съответствието на изготвения проект, строително-монтажни работи, упражняване на строителен надзор и авторски контрол, разходи за всички необходими документи и въвеждане на сградата в експлоатация.


Прогнозният бюджет за обновяването на сградата обхваща мерки за подмяна на дограма на общите части и на жилищата, полагане на топлоизолация на ограждащите конструкции, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в тях.


Жилищният блок е сред първите, подали заявление за интерес и подкрепа и одобрени за участие в проекта. Сградата е с един вход, има четири етажа и шест жилища. По сградата има изпълнени частични мерки за енергийна ефективност. Положена е топлоизолация на един от апартаментите.


До момента 197 са подадените заявления за интерес и подкрепа. От тях одобрени са 114, отхвърлени са 16, показват данните на строителното ведомство.


На всички одобрени сгради се изготвят прогнозни бюджети, които се приемат от собствениците. След това се сключват споразумения за обновяване на сградите, приели да осигурят 25% от съфинансиращите средства. Увеличеният размер на 75% на гранта важи за всички участници в проекта, включително одобрените и сключилите споразумение сгради.Главният архитект на София Петър Диков представи проектите за саниране на панелните сгради, предаде "Фокус". Това не е само енергийна ефективност, а нов живот за панелните сгради, архитектура, ВиК, електро, асансьорни уредби, топлоефективност, каза Петър Диков. Създава се пакет от мерки за панелните сгради. В София те са 204 000, където живеят на практика почти половината софиянци. "По изчисленията, които са дали специалистите, енергийните разходи се намаляват между два и три пъти на санирана сграда. Включва се и подмяна на асаньорните уредби, за направата на кабини за шестима души, а не само за четирима.

В качеството си на възложител по Закона за обществените поръчки МРРБ възлага и контролира изпълнението на дейностите по обновяването на сградите. Представителите на сдружението на собствениците участват при избора на изпълнители за изготвяне на работен проект, изпълнение на строително-монтажните работи и при упражняване на инвеститорски контрол.


Строителство по трите сгради, сключили до момента споразумения за финансова помощ, ще започне през лятото.


Предстои сключването на договор за изготвяне на работен проект на сградата с първото споразумение по проекта. Договорът се сключва между МРРБ и сдружението на собствениците, след като се извърши техническо и енергийно обследване на сградата и вече има задължителния технически паспорт.


Втората информационна кампания по проекта продължава в 36 града в страната.


По време на информационните дни във всеки град се разполага информационен кът, където експерти консултират гражданите, и се провеждат срещи с местните домоуправители. Датите и местата на информационните дни се публикуват периодично на www.mrrb.government.bg и страницата на съответната община.


Следващата седмица от 16 до 19 май информационните дни продължават в София. Следват Пловдив, Свищов и Панагюрище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 604 Весело

  Щях да се очудя, ако е от Левски Г )

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Неутрално

  доста скъпо за изброените СМР !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Хубава новина.
  Но ми е интересно как точно минава едно такова саниране - напр. къде живеят хората от входа, докато всичко им е строеж.

 4. 4 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 465 Неутрално

  За 6 апартамента 130 000 лв или над 20 000 на апартамент? Това антиреклама ли е?
  И каква част от сумата са разходи за извършване на техническо и енергийно обследване на сградата, изготвяне на работен проект, оценка за съответствието на изготвения проект, упражняване на строителен надзор и авторски контрол, разходи за всички необходими документи и въвеждане на сградата в експлоатация?

 5. 5 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ще ми се и нашият да е саниран, но повече от половината съседи са само на едни пенсии. Няма как да стане просто.

  Обичам да слушам само себе си
 6. 6 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 597 Весело
 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#6:"αлферац"]...и последният[/quote]

  Най-вероятно... Шест апартамента все някак са се разбрали всеки да даде по 5 хиляди лв., обаче как ще се разберат 60-80 апартамента в някое ЕПК, където по принцип никога не стигат до съгласие за забиването на един пирон, какво остава за нещо по-голямо?

 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Е, не, за тези пари човек цял апартамент може да си купи. Просто не виждам начин да има масов интерес към санирането в този му вид. Надули са цените до небето. Тази кооперация, която в статията услужливо наричат "блок", не може да бъде никакъв пример. Смешки!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Весело

  До коментар [#8] от "murttle":

  ПРИМЕР Е, НО .... ЛОШ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  За 20 хиляди със сигурност няма да намериш в Яворов.
  Доколкото разбирам от общината предлагат типови проекти за саниране, като в случаи като горния - четири етажа, без асансьор, - им предлагат и надстрояване на два етажа, т.е. може да излязат и на печалба.

 11. 11 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Себестойноста на СМР вкл. печалбата на строителите е не повече от 50-60 % от посочената сума.Абсолютно съм за санирането, но с подобни абсурдни суми за консултантски..... услуги всичко се обрича на неуспех.
  Ако с нормативни актове ще се създава многомилионен бизнес за консултати, съм категорично против.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Неутрално

  До коментар [#11] от "olly":

  АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  По 5 бона на калпак. Блока не личи да има особена нужда от саниране. Да земат да засекат разходите, че ми е интересно за колко години ще избият 5-тях бона.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  [quote#3:"cup_of_tea"]Но ми е интересно как точно минава едно такова саниране - напр. къде живеят хората от входа, докато всичко им е строеж.[/quote]
  Няма проблем, това саниране т.е. полагане на топлоизолация е със скелета или на окачени на въжета люлки отвън. За дограмата влизат в апартамента но така е когато повикаш майстори дори за боядисването.

  Дограмата става става бързо, за половин ден. Впрочем никъде в сметките не видях боядисване на стаите след смяната на дограмата а това е задължително. Изглежда тихичко го оставят на нас.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  [quote#11:"olly"]Ако с нормативни актове ще се създава многомилионен бизнес за консултати, съм категорично против.[/quote]
  Точно това е целта. Плевнелиев нали е строител затова е такъв фен на санирането. Не че е лошо но цените са безумни, по моите сметки и с опита които имам са надути точно двойно. Отделно всичките нерви по уговарянето на съседите, отделно че някои са пенсионери които едва свързват двата края а да плащат за саниране и то на такива цени е пълно безумие.

  Накратко добра идея но окепазена типично по български. Иначе има полза, аз откакто го направих направо се родих.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 16. 16 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2278 Весело

  Едни ПАРИ, които са "договорени" трябва да се Усвоят...

  Коментиране на анализираното, вече...
 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#10:"cup_of_tea"]За 20 хиляди със сигурност няма да намериш в Яворов. [/quote]
  В Яворов може и да не намериш, но на много други места може. А едва ли и цените за саниране в Яворов са по-високи, отколкото за други квартали.

 18. 18 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#17:"murttle"]В Яворов може и да не намериш, но на много други места може[/quote]

  Каква ми е ползата да е евтино, ако е в Столипиново? Ако живееш в хубав имот, има смисъл да дадеш пари, така и ти ще живееш по-добре, а и му вдигаш цената. Каквито са блокчетата в Яворов - хубав квартал, преобладаващо ниско строителство, зелени площи, на метри от най-големия парк в града, а и качеството на населението не е за пренебрегване.

  Виждам, че има някакво неразбиране за санирането, то не е само топлоизолация и дограма. Може би в горния материал не е обяснено достатъчно добре, но ако някой се интересува днес има достатъчно подробни материали в други сайтове.

 19. 19 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#18:"cup_of_tea"]Виждам, че има някакво неразбиране за санирането[/quote]
  И за автомобилите от марката "Bentley" има неразбиране - виж само колко малко хора ги карат, а са превъзходни коли!

  Да не говорим колко приятно ще изглежда паркингът пред блока, ако там са наредени все такива автомобили. Проблем ми е само да убедя съседите да си купят...

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 20. 20 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#19:"keen"]Да не говорим колко приятно ще изглежда паркингът пред блока, ако там са наредени все такива автомобили. Проблем ми е само да убедя съседите да си купят...[/quote]

  Мисля че те разбрах

 21. 21 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#14:"Fred"]Няма проблем, това саниране т.е. полагане на топлоизолация е със скелета или на окачени на въжета люлки отвън.[/quote]


  Това ли е санирането за вас?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK