Токът не трябва да се замразява, а да се постигне равновесна пазарна цена, съветва експерт

Токът не трябва да се замразява, а да се постигне равновесна пазарна цена, съветва експерт

© Валентина ПетроваВ областта на енергетиката трябва да се работи не за замразяване на цената на електроенергията, а за постигане на една равновесна пазарна цена. Тази равновесна пазарна цена е сравнително по-висока от сегашната, коментира енергийният експерт Атанас Тасев, цитиран от агенция "Фокус".


Според него редица правителства са водили чисто популистка политика по отношение ценообразуването на изразходваната електроенергия, което, от една страна, е в полза на потребителите. "В България обаче има и средна класа, и богати хора, които могат да си плащат, и енергията трябва да има равновесна пазарна цена", подчерта експертът.


Той призова за "изстискване на всички възможни резерви", като обясни, че бумеранговият ефект при изстискването на системата ще се появи рано или късно, но е добре това да се случи при по-стабилна икономическа и финансова обстановка.
"Сега е необходимо да се махнат язвите в енергетиката, като се сменят остарелите мощности", заяви Тасев. По думите му сред останалите мерки за справяне със сложната обстановка в енергийния сектор е и преосмислянето на т. нар. студен резерв, който по наредба е 20 на сто от максималното потребление в страната. "В България потреблението спадна от 8000 мегавата на 6000 мегавата и това трябва да се коригира", уточни Атанас Тасев и отбеляза, че спешна мярка е и създаването на фонд "Зелена енергия".


"Не завиждам на този, който сяда на поста енергиен министър, тъй като има малко варианти за решаване на проблемите в енергетиката, а хората ще излязат на улицата при всяко покачване на цената на тока", коментира още енергийният експерт.


Към момента няма яснота каква ще е цената на тока след 1 юли. Още преди време от енергийния регулатор посочиха, че тя отново трябва да се повиши. В програмата си за управление номинираният за премиер Пламен Орешарски е записал въвеждането на две тарифи, при които определено количество както през деня, така и през нощта, ще се плаща на по-ниска цена. От ДКЕВР обаче предупредиха, че това може да доведе до санкции от Брюксел, защото се приема за кръстосано субсидиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK