Срокът за приватизация на "БДЖ Товарни превози" засега ще бъде удължен

Срокът за приватизация на "БДЖ Товарни превози" засега ще бъде удължен

© Мария СъботиноваДокато новата власт придобие яснота за възможните изходи за бъдещето на "БДЖ Товарни превози" процедурата за приватизацията на дружеството ще бъде протакана, съобщава "Капитал daily". Според негови източници вече е договорено вече удължения срок за подаване на оферти за компанията до 10 юни да бъде удължен до 25 юни. Решението на Агенцията за приватизация вече е взето и е съгласувано с транспортното министерство.


Спиране на приватизацията на "БДЖ Товарни превози" беше първата заявка на новия транспортен министър Данаил Папазов още с влизането му в министерския кабинет.


"Желанието ми е да се опитам да спра продажбата и да запазя предприятието държавно, като го направим по-ефективно", коментира Папазов пред "Капитал". "Преди обаче да мога да вземам конкретни решения, трябва да се запозная със състоянието не само на товарния превозвач, но и на холдинга като цяло, да се срещна с кредиторите му, да преценим кои задължения могат например да се разсрочат или предоговорят. Трябва също и да имаме виждания какво да включват мерките за стабилизиране на превозвача и подобряване на състоянието му", посочва Папазов. Твърд срок за вземане на окончателното решение по темата засега няма.
Решението за спиране на приватизацията трябва да бъде взето от транспортния министър, защото дружеството е в забранителния списък за раздържавяване.


Към момента оценката е, че от продажбата на компанията могат да се получат около 100 млн. лв. като на нея се гледаше досега като възможност за спасяване на целия холдинг - като се погасят част от просрочените задължения на компанията-майка към кредиторите й. Общо дълговете на холдинга по последна информация са 716 млн. лв. Загубата на "БДЖ Товарни превози" само за първите 3 месеца е 6.7 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK