Драгомир Стойнев отклони идеите на служебния кабинет за промени в енергийния закон

Драгомир Стойнев отклони идеите на служебния кабинет за промени в енергийния закон

© Надежда Чипева, КапиталНовият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отклони от обсъждане подготвените от служебното правителство промени в Закона за енергетиката. На заседанието на обществения съвет към ведомството той предложи да се изчака новото правителство да обмисли тези промени и тогава те да бъдат обсъдени публично.За рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" в близките дни не можем да говорим, заяви пред обществения съвет Драгомир Стойнев по повод появили се информации, че тъкмо това ще бъде обявено на 5 юни по време на енергиен форум.


"Няма такова нещо, защото няма политическо решение", заяви Драгомир Стойнев. Според него трябва да се актуализира икономическо-технически анализ на проекта и да се съобрази с бъдещото потреблението на електроенергия през следващите години. "Не трябва да се правят резки движения и да се взимат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика. Ние в момента нямаме право на грешка, ако други правителства са си позволявали да вървят по течението, да не взимат конкретни мерки, ние нямаме този шанс", посочи още Стойнев.

 
"Да не прибързваме на този етап, тъй като сегашното правителство не е одобрило този закон. Когато се гледа в Министерски съвет, може да възникнат нови идеи", мотивира се Стойнев. Той още веднъж подчерта, че основната цел е да не се променя цената на тока през тази година.


Той обеща на синдикатите от мините, че съкращения в държавните няма да допусне, нито неплащане на заплати. Владимир Топалов, представител на синдиката от "Мини марица изток" обяви, че от 1 юни ще бъде съкратена една от смените и има информация, че заплатите за юни няма да бъдат изплатени. Негов колега допълни, че фирмите, на които мините дължат пари, си ги искат и ако се стигне до обявяване в несъстоятелност, ще бъде много трудно да бъде възстановено производството.


Министърът заяви категорично, че няма да допусне нито съкращаване на работници, нито неизплащане на заплати, но помоли за малко време, за да се видят възможностите за излизане от ситуацията. Не става въпрос за толеранс от 100 дни, уточни той.


"Разпоредил съм се, хора няма да се съкращават. Заплати ще има. Въпросът е да се вземе решение, така че да не се натоварва системата, за да не стане процесът необратим. Ако имате сигнал, че хора се съкращават в мините, обадете ми се", обясни Стойнев.


С обяснението, че е извикан при премиера, министърът остана на заседанието само половин час като посочи, че очаква да бъде запознат с обсъжданите теми. Той обеща на участниците в структурата, че ако те не одобрят моделът на ценообразуване, който предлагат от ДКЕВР и е разработен след разговори с производителите на енергия от предишното ръководство на ведомството, той няма да бъде приет.


Участници в съвета поискаха да се създаде обществен надзорен съвет над ДКЕВР, защото кредитът на доверие към регулатора е изчерпан. Стойнев се съгласи като препоръча все пак този съвет да има право на само едно отлагателно вето.


Представители на ВЕИ сектора се оплакаха на министъра, че вече имат проблем не само тези производители на зелена енергия с предварителни договори, но и тези, които са с окончателни и са си изградили мощностите си. По думите на Пламен Дилков от този сектор собствениците с такива договори също получавали отказ да бъдат присъединени към мрежата.


Ние ще сменим модела на управление – няма да се води отгоре надолу, а отдолу нагоре, така че държавата да е партньор с бизнеса, обяви Стойнев. Дтой посочи, че когато има подписан договор, той трябва да се спазва, но е възможно и тези договори да се предоговорят, особено дългосрочните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK