Около 3.5 млн. българи са средната класа, изчисли ИПИ

Около 3.5 млн. българи са средната класа, изчисли ИПИ

© Надежда Чипева, КапиталОколо 3.5 млн. българи към 2010 г. живеят в домакинства със средни доходи. Те са 46.9% от цялото население, тези с ниски доходи са 43.4%, а тези с високи доходи – 9.7%. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Целта на изследването е да дефинира и измери средната класа в България през последните години, както и да дискутира нейната политическа роля. След като са разгледани редица методологически подходи за изчисляване броя на "хората в средата", като основен показател е избран такъв, който използва медианния нетен еквивалентен доход на едно домакинство. Получените резултати проследяват развитието на средната по доходи класа от 2005 г. до 2010 г.


За да може едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца да се счита за част от средната по доходи класа, то неговият общ месечен доход трябва да се равнява на около 2400 лв. (към 2010 г.), показват изводите от изследването.
Броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 000 души в периода от 2005 до 2010 г., показват още наблюденията на института.


Средната по доходи класа в България забогатява по време на икономическия бум и не губи голяма част от доходите си в първите две години от кризата (2009-2010 г.), са друга част от изводите.


Според анализираните от института данни броят на хората, живеещи в домакинства с високи доходи, се увеличава през периода 2005 г. – 2010 г. с около 2% за сметка на средната по доходи класа.


Освен по-горните резултати изследването дискутира и политическата роля на средната класа. Аргументирана е необходимост от наличие на независима група от хора, които да защитават либералната демокрация, без да целят облагодетелстване чрез политическия процес. Разгледани са и случаите, в които средната класа може да влияе негативно на демократичния процес, а именно – когато благосъстоянието на нейните членове зависи от преразпределението на публични ресурси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK