От ЕСО предлагат да се ограничат мощностите на АЕЦ "Козлодуй" заради намалелия износ на ток

Спирането на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да е решението на проблема с ниското вътрешно потребление на електроенергия. Необходимо е да се търсят други варианти, отговори  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

© Юлия Лазарова

Спирането на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да е решението на проблема с ниското вътрешно потребление на електроенергия. Необходимо е да се търсят други варианти, отговори Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".Обмисля се заради намаления износ на ток да бъде спрян един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" или да бъдат намалени мощностите и на двата. Това съобщи Митю Христозов, ръководител на Централното диспечерско управление на Елоктроенергийния системен оператор Митю Христозов, цитиран от БНР. 


"Ако ми кажете, че от утре има 1500 мегавата износ, пускам веднага "Козлодуй". И ще имаме среща на високо равнище при новия министър, вероятно защото два реактора на 2000 мегавата, ако ги натоварим при износ, който е в момента 150 мегавата, т.е. няма износ, и все по-понижаващо се потребление, просто е невъзможно да удържи системата, която има товар в нощите от 2500 мегавата. Значи, не може 2000 мегавата да е само в АЕЦ", коментира Христозов.


Спирането на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да е решението на проблема с ниското вътрешно потребление на електроенергия. Необходимо е да се търсят други варианти, отговори  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", цитиран от агенция "Фокус".
Николов обясни, че сред предложения, заложени в презентация на Централното диспечерско управление към Енергийния системен оператор (ЕСО), за справяне на кризата с ниското потребление на електроенергия, е това за спиране на някои от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" за периода от пролетта до есента.


По думите на Николов обаче "не съществува обаче към момента такава нормативна уредба, която да задължи спирането на блок на АЕЦ "Козлодуй" от пролетта до есента".


"При евентуално спиране, по този начин ще бъдат разместени горивните цикли на реактора, което означава, че в даден момент през зимата е вероятно да се стигне до спирането на тези цикли и необходимостта от тяхното презареждане", каза изпълнителният директор на атомната централа. "Това ще е пречка, тъй като през зимата ще има базово търсене на електроенергия", обясни Николов.


Според него решението на проблема може да бъде намерено и при пускането на търг за продажбата на цялото електричество на външен пазар.


Николов уточни още, че подобно спиране на блок на атомна централа е имало в Украйна и в Чехия, но разликата е, че там има постоянно потребление, а у нас липсва постоянен цикъл на производство в порядъка от 600 мегавата, което води до зависимост от потреблението на хората.


По отношение на предложените от ЕСО изходи от кризата Валентин Николов отбеляза, че са предложени вариантите за цялостно ограничаване на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, което обаче противоречи на европейската директива номер 72 от 2009 година, както и вариант различните мощности да бъдат периодично ограничавани, което прилича на ситуацията в момента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK