Фалиралите фирми през 2012 г. в България са нараснали с 243 на сто

Фалиралите фирми през 2012 г. в България са нараснали с 243 на сто

© Юлия ЛазароваПрез 2012 г. общо 1339 местни фирми са обявили фалит в сравнение с едва 390 година по-рано. Това показват данните на френската компания - "Кофас груп".


Отчетеният за България ръст от 243% е най-високият сред 13 държави от Централна и Източна Европа. подобно е положението и в Хърватия, където за година фалиралите дружества са нараснали със 174 на сто. Средно в региона годишният ръст в броя на фалиралите компании е с 3.5%, съобщава "Капитал daily".


В същото време обаче в момента България е сред страните, в които делът на фалиращите компании е сравнително нисък спрямо броя на общо активните дружества на пазара. Според данните на "Кофас" броят на обявилите несъстоятелност през 2012 г. български фирми съответства на едва 0.35% от активните дружества на местния пазар, които към края на 2012 г. са от порядъка на 380 хиляди.
Сред основните причини за фалитите са високата задлъжнялост, високите финансови разходи, свързани с осъществяването на дейността на фирмите, волатилните цени на суровините и ниската ликвидност. От "Кофас България" посочват, че продължават да бъдат проблем неефективните юридически процедури при обявяването на несъстоятелност. Средно за България обявяването в несъстоятелност трае три години и три месеца, което означава, че данните за 2012 г. за броя на фалиралите компании отразяват влошаването на икономическата ситуация в началния период на кризата – 2008-2009 г.  


Наблюдението на "Кофас" показва влошаване на икономическите условия в целия регион на Централна и Източна Европа, което е фактор за повишаване броя на фалитите.


Най-много фалити компанията отчита в България в секторите строителство и товарен транспорт. Сериозно влошаване на ситуацията се наблюдава още при добива на железни руди и лигнит, както и при търговията на дребно от страна на неспециализирани малки магазини – например търговци на дрехи. Производството на текстил също е сред най-засегнатите сектори, като основната причина за проблемите пред компаниите от бранша са високите капиталови разходи, свързани с дейността им.


Далеч по-добра е ситуацията в сектора на високите технологии, телекомуникациите, образованието и здравеопазването. Това са и най-слабо засегнатите сектори от кризата, показват наблюденията на "Кофас".


Данните за България показват, че най-ниски са равнищата на несъстоятелност във фармацевтичния сектор, особено при производството на лекарства. Сред най-незасегнатите сектори се нареждат още услугите за фирми (главно счетоводни услуги и данъчни консултации), както и селското стопанство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK