Над 40% от пушачите посещават заведения по-рядко и за по-кратко през последната година

Над 40% от пушачите посещават заведения по-рядко и за по-кратко през последната година

© Георги КожухаровОбщо 41% от пушачите в България са намалили честотата и продължителността на посещенията си в ресторанти, барове и кафенета, откакто е в сила забраната за тютюнопушене на закрито. За сметка на това посещаемостта се е вдигнала при 20% от непушачите. 


Това показва представително проучване на нагласите на българите към пълната забрана за тютюнопушене на обществени места на Агенцията за маркетингови изследвания "Ноема", направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Резултатите бяха обявени днес от представители на асоциацията и регионалните й структури, които обясниха, че с изследването искали да проверят дали тяхната ясна позиция по въпроса е в унисон с общественото мнение. В проучването са попаднали над 1000 души в пълнолетна възраст като делът на пушачи срещу непушачи е 40 на 60.  


Макар че са по-малко, пушачите посещават заведения повече и така делът на двете групи в един средностатически бар се изравнява. Най-често посещаваните заведения са кафенетата и ресторантите, по средата са баровете и всички видове заведения, които могат да се нарекат кръчми, а най-рядко се ходи на дискотека. 
Според Дивил Кулев от "Ноема" забраната не е постигнала ефекта, който търси. Данните показват, че едва 1% от пушачите са отказали напълно цигарите през последната една година, като част от тях не са се отказали от никотина напълно, а са заменили цигарите с електронни, обяснява специалистът. Три четвърти от анкетираните пушачи изобщо не са променили навиците си, но останалите над 20% са намалили пушенето. Като цяло пушачите, които пушат всеки път са шест пъти повече от спорадичните. 


Освен, че пушачите не намаляват, всеки десети анкетиран е заявил, че е виждал забраната да се нарушава на закрито и че се е пушело в последното заведение, което са посетили. Имало е случаи в които цяла компания от пушачи и непушачи са се отказвали да влязат в определено заведение, в което се пуши. 


Не може да се каже дали хората свикват, или не с новия режим, обяснява Кулев. По думите му резултатите показват, че хората по-скоро подкрепят стария режим с отделните зали за пушачи и непушачи, отколкото сегашния на пълна рестрикция. Сходно изследване е направено и през 2009 г. в началото на дебата за ограничаване на пушенето. Спрямо тогава през 2013 г. нагласата, че предишните ограничения са били достатъчни е много по-изявена, особено при пушачите, коментира Кулев. 


Представителите на бизнеса коментираха при представянето на данните, че винаги пълните кафенета в столицата не са показател за състоянието на заведенията в страната. По думите им в провинцията отливът на клиенти е осезаем и катастрофален за бизнеса. В същото време са съгласни, че тютюнопушенето трябва да се намалява заради здравето на хората. За целта обаче са необходими балансирани нормативни уредби, а не строги забрани, които така или иначе се нарушават, коментираха бизнесмените.


През лятото очаквано бизнесът ще потръгне, но ако няма промени в режима до есента, когато захлажда и пушенето навън става дискомфортно, заведенията ще излязат на стачки, заяви Румен Станимиров от пернишкото звено на браншовата организация. Сега бизнесмените искат законът да се либерализира като се даде възможност на собствениците да избират ще се пуши, или не в заведенията им или пък да се възстанови режима с две зали. 


Ресторантьорите увериха, че хотелиерите подкрепят изцяло забраната за пушене на закрито и не са съгласни да се върне старият режим, така че от евентуалните промени в регулацията няма да пострада туризмът.  


Междувременно към многобройните организации, който подкрепят действащата сега забрана, се присъедини и Националното представителство на студентските съвети в България. От организацията се позоваха на мрачната статистика, свързана с тютюнопушенето в подкрепа на позицията си.


"Ние, като представители на студентското общество и в частност на студентите в сферата на медицинските науки не може да останем безразлични по толкова важен за обществото въпрос, касаещ пряко здравната култура и здравето на студентите, младите хора и  цялото общество. С въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени месна България направи избор в интерес на всички български граждани и постави здравето на нацията сред най-важните приоритети. Така нашата страна изпълни и ангажиментите към регламентите на СЗО, МОТ и Конвенциите на ЕС. Отстъплението от тази позиция би било престъпен спрямо здравето на нацията акт и прецедент в световен мащаб", написаха студентските представители до медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK