Малките фермери настояват за улеснен достъп до пазара

Малките фермери настояват за улеснен достъп до пазара

© Надежда Чипева, КапиталПредставители на малките фермери и производители на храни настояват земеделският министър Димитър Греков да предприеме спешни законодателни промени, които да им осигурят достъп до пазара. Това е записано в тяхна петиция, публикувана в Peticiq.com. Към момента тя е подписана от 31 души.


"Под предлог за необходимостта от контрол и безопасност на храните, ръководената от Министерството на земеделието Българска агенция по безопасност на храните е блокирала възможността  всички малки и средни ферми да пласират продукцията си. Безспорен извод за тоталната война с малките производители може да се направи от броя на регистрациите по наредбата за директните доставки", пише в петицията.


В нея се посочва, че три  години след създаването на нормативна рамка за директни доставки на малки количества продукти, произведени във фермите, няма нито една неиндустриална ферма с такава регистрация.
При наличието на над 100 хиляди ферми в България, две (2) ферми са регистрирани за продажба на пилета за месо, 1 за дивеч, 6 за риба, 12 за яйца и 41 за мляко, недоумяват авторите на петицията. По техни данни общо фермите, регистрирани по наредбата за директните доставки, са 229, от които 167 са пчелини. Само 62 ферми от стоте хиляди са преодолели изискванията на агенцията по храните.


От 2010 г. е разрешено на малките производители на месни продукти да реализират директно продукцията си на крайни потребители.


Нормално ли е  в България да няма фермерски пазар? Нито един! Дори и за един ден!, питат риторично авторите на петицията земеделския министър. "Нормално ли е фермерите, които продават стоките си по пазарите да бъдат преследвани и глобявани от Българската агенция по безопасност на храните сякаш са криминални престъпници, да бъдат санкционирани за това, че не могат да изпълнят изисквания достижими за големите индустриални производители?", пишат още фермерите.


Според тях всичко това се прави под прикритието на "дежурното, но невярно, обяснение, че това е наложено от Европейския съюз, че такива са изискванията в Европейското законодателство". Те посочват, че в страни като Испания, Франция и Германия има такива фермерски пазари, на които се продават пресни сирена и салами както и непастьоризирано мляко.


Според фермерите става дума за война, която земеделското министерство им е обявило и тя е с предизвестен край, който предвижда те да бъдат унищожени.


"Ще останат само големите вериги магазини, които ще внасят плодове, зеленчуци и месо.Това ли е целта на ръководеното от вас министерство?", питат дребните стопани.


То посочват, че тези условия, в които в големите търговски вериги се продават много вносни стоки, да не могат да направят по традиционен, ги поставят в ситуация да не могат по традиционен начин да направят суджук, катък, кисело мляко, сирене.


Фермерите настояват спешно да бъде свикана работна група, която да създаде правна рамка за достъп на малките фермери до техните потенциални клиенти.


Апелираме тази работна група да не работи по досегашния принцип - само за целите на PR пропагандата на агенцията и министерството, която при закрити врата създава документа и го предава за подпис на министъра без никакво обсъждане и съгласуване с малките производители. Настояваме водеща фигура в създаването на тази правна рамка да не е чиновник, а облечено с  доверието Ви и политическата Ви воля лице, което да работи за крайната цел, а не да замаже очите на фермерите и техните клиенти, пише в петицията до министъра. 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Аз съм "за".
  Ще бъда техен клиент.

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е наистина много важно да могат малките ферми да продават директно продукцията си.Така всеки който иска ще може да си купи по-скъпи,но наистина качествени и вкусни български продукти и така да подпомогне българското производство.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Икономедия да не би да има сериозен интерес към сайта Peticiq.com?
  Не мога да си обясня по друг начин интереса към някакво писание с 31 "лайка".
  Че то онези двете кифли на Миро Земеделеца, повече "приятели" бяха събрали във Фейсбук?

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Ще останат само големите вериги магазини, които ще внасят плодове, зеленчуци и месо. Ето този монопол е страшен , колкото енергииния......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  По времето на Бойко бяха затворени няколко "хайван" пазара. Надявам се, че сега ще се възстановят отново.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Подкрепям.
  Отивам да се подпиша.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  От около 90 000 фермери, едва 3% са едрите, но в тях отиват над 90% от 2-та милиарда евросубсидии отпуснати за България... Не за това са захапали големият кокал , за да го пуснат на дребните риби!!! Те с кръв са докопали ГОЛЕМИЯТ кокал и с кръв ще го дадат!!! В Германия със закон е разрешено субсидирането на не повече от 10 хиляди декара!!! Единственият шанс за спасение на дребните фермери е Е.С. , да удържи на думата си и да разреши от догодина субсидии за селското стопанство в размер не по-голям от 300 000 евро...като по този начин прекрати прането на мръсни пари чрез земеделие...Що не се сетят господа разследващите журналисти на "Дневник" да ни информират за имената на тези 2700 латифундисти , за да откриете с огромна изненада , колко отявлени мутри и олигарси са сред тях??? Щото ще гръмнат редакцията на вестника барабар с персонала, нали????

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  __________"Под предлог за необходимостта от контрол и безопасност на храните, ръководената от Министерството на земеделието Българска агенция по безопасност на храните е блокирала възможността всички малки и средни ферми да пласират продукцията си. Безспорен извод за тоталната война с малките производители може да се направи от броя на регистрациите по наредбата за директните доставки", пише в петицията.
  _________

  Кажете му името на този, който поведе войната с българския производител, и веднага завеждаме иск с/у него ....... Иска за умишлено унищожаване на бълг. производство и ограничаване достъпа до свободния пазар на малкия и среден производител ще мине в съда.....А и доказателствата като наредби и нормативи също са налице.....Казвайте му името на икономическия килър....и ша го ''сготвим'' и на 3те инстанции !!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 788 Неутрално

  В Полша също има такива базари и можеш да си купиш непосредствено от производителя - включително колбаси и шунки. Продават се и домашни пироги, сирене и такива неща

 10. 10 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 592 Неутрално

  трябва да се намери формула която да дава достъп на тези производители до крайния потребител. Това е особенно важно, за да се създаде заетост в селата.
  Од друга страна трябва да има санитарен контрол, за да не бъдат такива като колегата :
  [quote#1:"xmm"]

  Аз съм "за".
  Ще бъда техен клиент. [/quote]
  Сред посраните клиенти

 11. 11 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#3] от "Федор Венедиктович Езерский":

  ПоздраФ!
  http://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

  Прост народ - слаба държава!
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "Федор Венедиктович Езерский":

  въпросът е важен, независимо от това дали са го подписали 30 или 30 хиляди.

  седеньето го зголемува задникот
 13. 13 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  В Австрия има хотели с изградени към тях малки ферми. Собствениците гарантират, че продукцията е произведена именно там и по такъв начин привличат много посетители. Така се създава изключително добра среда за развитието както на хотелите, така и на фермите. Държавата толерира този вид местен бизнес, а не пречи, както се случва у нас.

 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"ARRI"]Кажете му името на този, който поведе войната с българския производител,[/quote]
  Миро бе...кой друг да е...то не бе гонене на малки фермерЕ, предлагащи прасета, зайци, овце, кози и т.н. по пазарЕте, гонене на бабите дет' продават току-що издоено мляко... ИдиотиАта е голЕма... кат' нищо и за пчелите мо'еше да сакат ушни марки...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Съгласен съм , но само ако са еко ферми

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Във всяка страна от ЕС плюс Щвейцария,на големи градски площади има по един ден от седмицата за пряк пазар от производителите.Е значи в центъра на Берн може,кот в ранния следобед НЕ остава и следа от сергиите и стоките,а в София не може.Щом ще борим монополите,хранителните стоки са по-страшни от енргийните оливки,щото можеш и с една крушка и на кюмур,ама гладен и болен от скъпа и некачествена храна хич не е живот.

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Никой не ви пита вас дали сте съгласни или не, въпросът е дали аз съм съгласен. Самият клиент решава от къде и какво да купува. Единственото изискване за да не се заблуждава трябва да е посочването,че продуктът е произведен по определен начин и оттам нататък всеки си носи риска. Не може Миро Празноглави да решава аз какво трябва да ям и откъде да си купувам сирене.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Напълно подкрепям. С всичките тези все по-усложняващи се санитарни изисквания, модернизации на търговски площи и всевъзможни такси напълно беше отрязан достъпът на дребния производител до пазара. На практика вече няма земеделски пазари, няма откъде да си купиш истински домат или мед. Продавачите са все прекупвачи или едри производители, чиято продукция в повечето случаи е вносна и няма нищо общо с нормалната селска храна.
  Дори в Западна Европа можеш да си купиш на пазар сирене, месо, риба, само у нас решиха, че всичко трябва да е сто пъти сертифицирано и проверено. А всъщност целта беше да се разчисти пътя на едрите "земеделци" и вносители.

 19. 19 Профил на elita_stz
  elita_stz
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Всеки решава откъде и от кого да купува. Аз лично, предпочитам да купувам български стоки с доказани качества, разбира се. Дълбоки се съмнявам, че "строгият контрол" на европейски хранителни стоки е наистина такъв. Европейските "бакалии" имат силни лобита в страна, като нашата.

  "Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи и презиран от онзи, който печели." Макиавели
 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз лично предпочитам да си купувам плодовете и зеленчуците, а също и подправките като магданоз, копър, целина от местни
  селски производители....техните продукти имат истински вкус...
  а не изкуствените вносни плодове и зеленчуци с вкус на картон...

 21. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1338 Любопитно

  [quote#9:"koko65bg"]
  В Полша също има такива базари и можеш да си купиш непосредствено от производителя - включително колбаси и шунки.[/quote]

  Не само в Полша, но и в Италия е така. Определени дни от седмицата се прави пазар и винаги присъстват производители със своята си продукция.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 22. 22 Профил на Stel
  Stel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Големите вериги си плащат на управляващите, за да им се пазят интересите.
  Големи вериги = Големи интереси
  Никой управляващ не го интересува какво искат фермерите или народа. Тях ги интересува - " Какво хващат ТЕ ".
  Не е далеч деня в който и "домашната" ще ви забранят.
  Пазарна Икономика в Българя НЯМА.
  Намираме се в световна пазарно-икономическа война в която България губи по-всички фронтове - за съжаление.
  Ние си пишем, а други си печелят на наш гръб. Няма конфронтация.
  Какво правим? ..... пак си пишем. Ех да имаше един жив Левски.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1972 Любопитно

  [quote#8:"ARRI"]Кажете му името на този, който поведе войната с българския производител, и веднага завеждаме иск с/у него ....... [/quote]
  Ето ти го виновника черно на бяло, действай! Май войната е сам срещу себе си. Стотина дребни — 46 литра опасно мляко за бракуване, един едър тонове сирене и кашкавал + тонове мляко, бракувано за негова сметка... Почвай с исковете.

  "Вчера сутринта обаче в Радювене екип на "Труд" научи, че повечето от близо стоте семейства животновъди отново са пуснали добитъка си на свободна паша. Едва шест фамилии изпълниха молбата на Агенция по безопасност на храните да предават издоеното мляко за унищожаване в екарисажа.
  "Безсилни сме да ги заставим. Всичко е на доброволни начала. Единственото, което може още да направим, е да изпратим общинското охранително звено, което да се опита да ограничи свободната паша на животните. Обещахме след края на карантинния период общината да осигури средства и за новите проби и анализи, които по правило всеки стопанин трябва да плати от джоба си", коментира кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.
  "Имаме сведение, че с мляко от Радювене е била захранвана и мандра в Плевенско", отбеляза председателят на ловешкия парламент Корнелия Маринова. Малко преди това тя и кметът видяха всичките 46 литра мляко, които местните селяни предадоха за унищожение."
  От тук: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1594003

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Аз съм "за".
  Ще бъда техен клиент.[/quote]

  И аз, но при нормален санитарен контрол.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Основно човешко право е СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО ПАЗАРА. Както на производителя, така и на купувача. Даже "диктатурата н а пролетариата", която съсипа и унищожи свещеното българско селячество, за да въведе колхози в съвеЦки стил (текезесета) не си позволи да посегне на това право. Олигархите обаче не си поплюват.

  Всяко поселище = ГРАДище = се организира първо и преди всичко около централното ПАЗАРище, в съседство със СВЕТИлището. Точка. В София има в центъра и ВОДИ, топли минерални и благодатни. Градове, които по едно или друго съображение (лудост) като например Пловдив (2019 столица на физКУЛТУРАТА виж ми окото!) посягат на пазарищата (Понеделник, Четвъртък, Събота, Житния) се свличат в безвъзвратен упадък: пазарите НЕ СЕ АДМИНИСТРИРАТ (ако бабчето е донесло прясно хашишче - брава, да е жива и здрава!). Такива градове се провинциализират: няма "гражданин" без СЕЛЯНИНА. И без това останахме без селячество ... горката Българийка.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "gost22":

  Хм...таА новина е от лани... кадЯ е джурналиСката сега, да обясни що е то гъбичка и к'во е алфатоксин...КолкУ е нормата, с колкУ е била завишена, коя храна е била заразена с гАбето...Минаха осем месеца...или добрата новина- не е новина.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 162 Неутрално

  А какво пречи най-после държавата да възстанови съществуващите изкупвателни организации и да изгради верига магазини? Това е чисто икономическият подход, който ще сложи намордник и на мутрите прекупвачи, тровещи хората по селата. Който дава повече пари, на него да продава производителя. Какво като предприятието ще е държавно...

 28. 28 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Аз съм за! Има доста евтини и бързи начини за проверка безопасността на храните. За повечето стоки може даже веднага на място.

 29. 29 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 440 Неутрално

  А да не ми разправят, че доматите и краставиците от големите магазини не са наблъскани с пестициди.

 30. 30 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Те българските продукти не са по-скъпи. Прекупвачите ги оскъпяват.

 31. 31 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#27] от "pc":

  Гледай сега, винаги, когато държавата се намеси на пазара, има изкривявания. Достъпът на земеделците до пазара директно е по - добрия начин. Не че някои вече не са се ориентирали де. Специално за зеленчуците говоря.
  Но така, като могат директно да излязат на пазара, да получат цена на дребно, това ще окаже натиск върху тези, които изкупуват стоките им да си намалят маржа. Не съм убеден, че със сигурност потребителят ще спечели, но е доста вероятно.

 32. 32 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "gadio":
  Браво, колега, мислех си за същото!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#30] от "ugi":
  Те българските продукти не са по-скъпи. Прекупвачите ги оскъпяват."

  -И това е вярно.

 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1972 Любопитно

  [quote#26:"dzwer"]Хм...таА новина е от лани... кадЯ е [/quote]
  Тя е от лани, ама манталитета и хитруването не се е променило. Ей там е слабото място на дребните производители — хитруването на дребно с опасни неща. Иначе няма лошо да борят веригите със седмични пазари и вкусни храни, ама ако си видиш децата в болница, заради дребни тарикатлъци като описаните... по-друго изглежда. Забравихте салатките с нитрати.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "dzwer":

  Виж сега - за живи животни и мляко съм съгласен да има контрол и да не се продават директно от баби и тем подобни, защото от това има сериозни рискове, които изобщо не са маловажни за здравето. Но за зеленчуци и плодове или вече преработени продукти да няма директен достъп е пълна простотия.

 36. 36 Профил на ina_d
  ina_d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безспорно темата е изключително важна за обществото, на мен лично ми е интересно да разбера какви са конкретните пречки за създаването на фермерски пазари. Очаквам в подобна статия да бъдат цитирани текстове от закони и наредби, какви точно са въведените правила и регулации и анализ защо не са удачни...

 37. 37 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 799 Любопитно

  [quote#1:"xmm"]Аз съм "за". [/quote]
  И аз, НО нрябва да се намери решение с автентичноста, защото ментетата тях ще ги удушат, а нас ще ни отровят!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До Т: Не се заблуждавай. Продукцията на земеделските производители се купува от прекупвачи и големи вериги много под себестойност. Така че, ако могат да излязат лично на пазара, хората ще искат въпросната себестойност плюс малка печалба. Така че, цените няма да са много по различни за потребителите, но ще дадат шанс на производителите. Ще изчистят веригата от едно паразитно звено - прекупвачи! Ще дадат шанс на производителите да си документират продукцията и да получават за нея субсидии. До сега много от тях не можеха да го направят, защото прекупвачите не им даваха фактури. Тези, които си продаваха продукцията на преработвател не винаги получаваха документ, че са продали точно определен артикул: сорт грозде, вид мляко, какво е животното... Например, гроздето се купува като винено и десертно и съответно бяло, или черно. Млякото се дели на овче и краве. Много рядко ще намериш някъде етикет, или отделно събрано козе, или биволско. Когато се изкупуват животните, козето минава за овче, никъде няма ярешко или агнешко. Всичко е агнешко. Същото е и за телешко - говеждо. Така, че... Ако нещо се направи за реалния достъп до пазара на продукти от личното стопанство на производителите, то ще е единствено от полза за тях! Но, и това е много добре, защото трябва да живне този сектор! Ние ще спечелим само от качеството! Не знам за вас, но аз вече не помня вкуса на истинските сирене, мляко, пилешко, свинско, салами, кремвирши... Не помня и вкуса на бозата. Но помня, че бяха много вкусни!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK