Днес се открива Дунав мост 2

Дунав мост 2

© Юлия Лазарова

Дунав мост 2



Вторият мост на река Дунав при Видин - Калафат се открива официално днес. Със съоръжението се създава постоянна пътна и жп връзка по Трансевропейския транспортен коридор IV, а с реализацията на проекта националната  транспортна инфраструктура се интегрира по-пълно в европейската транспортна мрежа.


Таксата за преминаване на лек автомобил или микробус с до 9 пътници през Дунав мост 2 ще е 6 евро или 12 лв. За товарните автомобили в зависимост от големината и тежестта им сумата нараства до максимум 37 евро или 72 лв. Очакваните приходи от експлоатацията на моста до края на годината са четири милиона лева.



Гражданите, които желаят да присъстват на церемонията, могат да се придвижат до Дунав мост 2 със собствен транспорт през село Антимово или да ползват трасето, преминаващо край свободна безмитна зона, съобщиха от областната управа на Видин. Служители на реда ще насочват гражданите към определените за тях места. Главният път към Дунав мост 2 за Румъния ще бъде отворен за експлоатация след 00,00 часа на 15 юни 2013 година.



Прогнозите са общо 415 000 превозни средства да преминат през моста през първата година след отварянето му, от които 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4745 влака в двете посоки, от които 730 пътнически влака и 4015 товарни влака. До 2030 г. броят на товарните влакове в двете посоки се очаква да достигне 8504. Очаква се да се генерира трафик и от Гърция, Турция, Македония и съседния район на Сърбия.


В официалната церемония по откриването днес, която е с начало 16.30 ч., участие ще вземат президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, министрите на транспорта и на регионалното развитие Данаил Папазов и Десислава Терзиева, европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан, представители на местната власт и на фирмата изпълнител.


От румънска страна участие в официалната церемония ще вземат министър-председателят Виктор Понта и румънският министър на транспорта Релу Фенекиу. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит.


На церемония е поканен и бившият министър-председател Бойко Борисов.


Общата стойност на разходите за изпълнението на проектните и строителните работи на моста и прилежащата инфраструктура, за независимия надзор и техническата помощ за подготовката и управлението на проекта, както и за придобиването на терени за строителство, възлиза на 255 660 901 евро. Дължината на пътната част на моста е 1391 м, а на железопътната – 1791 м. Изградени са три устоя - два на българския и един на румънския бряг, както и 12 стълба. В неплавателната част на реката стълбовете са осем с височина от 3 до 20 метра.


Инфраструктурата към моста включва цялостна реконструкция на жп линията до моста за скорост 160 км/ч, изграждане на четири пътни възела на две нива по обходния път на гр. Видин към моста, четири железопътни надлеза, две нови гари, три сервизни сгради, два пешеходни надлеза, водостоци. Реконструирани са съществуващи електроразпределителни и електропреносни линии, водопроводи и различни подземни съоръжения. Прогнозите са през първата година след отварянето на моста по него да преминат 415 000 превозни средства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK