Четири милиона лева са очакваните приходи от Дунав мост 2 до края на 2013 г.

Данаил Папазов

© Анелия Николова

Данаил ПапазовЧетири милиона лева са очакваните приходи от експлоатацията на Дунав мост 2 до края на 2013 г. Това заяви в интервю за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.


Официалното откриване на съоръжението, което свързва Видин с румънския град Калафат, е от 16.30 ч. днес, като само за първата година след отварянето му се очаква през него да преминат 415 000 превозни средства.


От няколко дни преговаряме за таксите с Румъния и взехме решение мостът да започне да работи, да се съгласим с тях. Аз имам поставен срок от министър-председателя – в рамките на 3 месеца да предложим нова методика с цел тези такси да бъдат намалени. Моето голямо желание е те да станат от наша страна поне като тези на моста в Русе, обясни пред БНР Данаил Папазов.
Таксата за преминаване на лек автомобил или микробус с до 9 пътници през Дунав мост 2 ще е 6 евро или 12 лв. За товарните автомобили в зависимост от големината и тежестта им сумата нараства до максимум 37 евро или 72 лв.


Ако Румъния не се съгласи на предложението, резервният вариант е само ние да намалим таксите, уточни министър Папазов. Очакванията му са движението през новия мост да донесе сериозни приходи на бюджета - около 4 млн. лв. до края на годината. Тези пари ще бъдат инвестирани изключително в инфраструктурата, обясни Папазов.


Според него договорката на българския и румънския президент от вчера да се строи Дунав мост 3 е реалистична, ако се намерят средства за инвестиции. Той изказа мнение обаче, че това няма да се случи скоро.


Папазов коментира и въпроса с проблемната инфраструктура около моста, заради която кметът на Видин Герго Гергов подписа вчера с особено мнение Акт 16 за експлоатацията на съоръжението.


В следващия програмен период сме заложили подобряване на връзките. И сега има път, но връзките са лоши, особено в последните километри преди моста. Надявам се много бързо след започване на следващия програмен период и с включване на нови проекти, които ще са главно за ускоряване на жп линията, а също така и пътищата между Враца, Монтана и Видин, за да се подобри значително връзката с моста, обясни Папазов.


От община Видин уточниха, че проблеми има при двата надлеза над скоростната жп линия – до парк "Нора Пизанти" и на ул. "Широка". Линията минава покрай ромския квартал на Видин "Нов път" и на практика отрязва достъпа на хората до града, тъй като няма изградена пътна връзка. Вторият проблем е в Западна промишлена зона, където се намират офисите и базите на редица фирми, а пътят, който води дотам, е бил разрушен заради строителството на Дунав мост 2. Общината търпи сериозни последици от това положение и е изплатила досега обезщетения за над един милион лв. на потърпевшите фирми, заяви местната управа.


За съжаление, действително пътищата в региона са в лошо състояние, но в момента не можем да направим нищо повече от това, което е направено. Правителството ще се опита много бързо да бъдат проектирани връзките с моста, ангажира се Папазов.


Министърът потвърди намерението си да спре приватизацията на "Товарни превози". Ако се появи голям стратегически инвеститор, няма да му откажем, но аз съм абсолютно сигурен, че няма да дойде, каза той и добави, че ще има яснота до 20 юни. По думите му приходи ще постъпят от продажбата на сгради, които не са необходими на дружествата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK