Новата формула в цената на тока: една крачка назад, три напред (обновена)

Новата формула в цената на тока: една крачка назад, три напред (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталВече започнахме разговори с всички производители на електроенергия за необходимостта да направят една крачка назад, а евентуално след това да направим заедно три крачки напред, защото в крайна сметка системата е пред срив. Това коментира пред журналисти, цитиран ог агенция "Фокус", Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.


Заедно с президента Росен Плевнелиев той направи първа копка на проекта "Икономическа зона "София - Божурище". "Не можем за няколко дни да променим тези договори, защото това, в крайна сметка нарушава и бизнес климата в страната. Или ще се направят нужните отстъпки, или всички потъваме. Потъваме заедно или изплуваме заедно", обясни ситуацията Стойнев.


Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ "Козлодуй" едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия, няма повече такова нещо. Стига на тази политика", обяви Стойнев.


Той заяви и че докато той е министър на икономиката и на енергетиката, е необходимо да има сметки:  "Такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия."
По негови думи 5% намаляване в цената на електроенергията е реалистично. За това спомена сутринта в телевизионно интервю премиерът Пламен Орешарски с уточнението, че това ще срещне "огромни недоволства от частни интереси".


Щом като министър-председателят е заявил, че е възможно, това означава, че е работено по този вариант и че това е възможно. Разбира се, всичко зависи от конкретните изчисления на независимия регулатор, но в крайна сметка нашата основна цел е да изградим прозрачен, доказан модел, който наистина да отговори на очакванията на обществото, каза още Стойнев, цитиран от БТА. Не е нормално българското общество да плаща скъпа електроенергия, произведена от производители, които са отскоро стъпили на пазара, каза още той.


Министърът допълни, че българските домакинства нямат възможност да понесат ново увеличаване на електроенергията и трябва да се направи всичко възможно тя да не се увеличи, в крайна сметка зависи от независимия регулатор.


Ние правим всичко възможно цената на електроенергията за бита и производителите да не се увеличава, защото това нарушава нашата конкурентоспособност, посочи още министърът.


През миналата седмица обаче новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева обяви, че не може да се ангажира с това цената на тока да е такава, каквато иска правителството. Една от основните цели, заявени от кабинета "Орешарски" е цената на тока да остане непроменена и след 1 юли.


Стойнев каза още, че законопроектите, засягащи енергетиката, ще бъдат внесени още тази седмица в парламента.


В петък, 14 юни трябваше да заседава общественият съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, на който да бъде обсъдено ценообразуването в сектора. Заседанието му обаче беше отменено с мотива, че още не е формиран екипът на ведомството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 409 Весело

  Новата формула в цената на тока:
  една крачка назад, три напред
  ================================

  така е добре
  докато матряла чака някой да МУ свали цената на тока....Доброволно ..

  ще има "сваляне" като при тангото :

  Три напред - Една назад

  Всеки си заслужава Съдбата
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За мечките, хората, сьомгата и цената на електрическия ток.

  Представете си! Щата Аляска, река Юкон, сезона на изхвърлянето на хайвера на сьомгата, която се връща от соленият океан и плува против течението на реката, за да остави поколение и завърши земният си път. Всеки който е гледал някой от многобройните научно-популярни филми на тази тема знае, че на определени участъци от течението на реката, обикновено ниски и средни водопади, които сьомгата трябва да преодолява със скокове, цели стада кафяви мечки я причакват, за да я уловят и попълнят запасите си от безценни хранителни вещества, които да им позволят да доживеят до следващия сезон.
  Сьомгата е полезна за здравето и баланса на веществата в човешкия организъм, а не само в мечешкия. Представете си сега, че по течението на река Юкон има и човешки населени пунктове, които разчитата на улова и запасите от сьомга не по-малко от горските мечки. Преди години е имало баланс между популацията и баланса в улова и разпределението на жизненоважната суровина между групите на мечките и хората. Но от няколко години насам популацията на мечките, а сигурно и апетита им, започва да расте с по-бързи темпове, а тази на хората изостава, заради нарастващата мизерия и гладна смърт или заради миграция в други райони, в търсене на алтернативни източници за препитание. Цената, времето и усилията на хората за набавяне на жизненоважната храна става непосилно висока и те решават да се организират и опълчат на мечките с тояги и камъни.
  Мечките решават временно да отстъпят и да намалят с малко собствената си квота в името на мира и добруването с хората. Но мечката все пак е звяр, а не човек. И веднъж свикнала и привикнала организма си към по-големи количества риба не може дълго да издържи на намалена порция. Какво следва? ...
  Нещо подобно се случва в нашата действителност. Миналият петък (31/05/2013) на поредното заседание на т.нар. Обществен съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се роди „новина”:
  „След края на заседанието председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова обяви, че не се очаква промяна ва цената на тока до 1 септември.”
  След миналогодишното поскъпване на тока (увеличаване на квотата от сьомга за мечките) с 13.6% и последвалото през март т.г. принудително поевтиняване с около 7% решението от миналия петък е поредното стопиране по пътя на задоволяване на апетитите на мечките стръвници. Правилно и трайно ли е това решение?
  Категорично не! А това е така, защото мечката си е див звяр и докато е на свобода тя ще следва животинските си инстинкти, без да се съобразява с някакви си човешки нищожества. Скоро ще настъпи есента и тя няма да се спре пред нищо за да попълни нужните и за зимния сън запаси. Тогава пак хората да му мислят!
  Какво тогава би следвало да бъде вярното и трайно решение на дилемата – и мечката цяла и човека сит? Единственият, според мен, верен подход е да се проследят най-алчните и ненаситни мечки, да им се устрои капан и задържани, а след това поставени на порцион, който няма да е колкото те си набавят на свобода, но ще е достатъчен за поддържане на минимума им за съществуване. Ефекта ще бъде двоен и ще позволи значително да се увеличи човешката квота в разпределението на сьомгата, разбирай – ще позволи даже поевтиняване на тока. А това е така, защото задържаните свръх алчни мечки вече няма да имат възможност да ловуват и да трупат повече риба, отколкото им е необходима, за личното и на семейството съществуване, но даже ще даде възможност на хората да си присвоят натрупаните до сега от хищниците свръх запаси. Нещо повече – ще служи като спирачка на останалите на свобода мечки да не прекаляват с апетита. Не е ли елементарни и в същото време повече от вярно и справедливо?
  Как да стане това в реални условия? Много просто! Аз ще ви дам пример за две мечки стъвници, които ако бъдат „входирани” по затворите, спрени да лапат и трупа, а натрупаното им бъде отнето, то това значително ще подобри картината, без да са нужни никакви фасадни Обществени съвети и каквито и да било други циркова. И сигурно вече се досещате, че първата мечка-стръвница е ЧЕП Владимир Уручев, която доскоро ловеше сьомга на две реки – АЕЦ „Козлодуй” и ДП „Радио-активни отпадъци”, а сега е оставен да ловува само на втората. Тази стръвница вече повече от година свръх нагло погазва Конституцията на РБ и има решаваща роля за намаляването на квотата от сьомга за хората. Затова още на първото заседание на т.нар. бществен съвет към МИЕТ (на 05/04/2013) поставих въпроса пред екс-министър Асен Василев за нейното отстрелване. Въпреки протакането след две седмици (на 19/04/2013) екс-министъра анонсира смяната на 23 позиции в държавни директорски бордове. Колко от тях реално бяха сменени никой така и не разбра? Факт е, че стръвница ЧЕП Уручев беше прокудена от реката АЕЦ „Козлодуй”, но оставена необезпокоявана да ловува в реката ДП „РАО”. Същото така не и беше потърсена отговорност и отплата за многогодишните и свръх алчни набези над първата река. Ако бъде отстранена от втората река и принудена да върне натрупаните запаси хората ще го почувстват осезателно. Но не би. Разни обществени съвети и министерски кабинети и даже медии се гаврят с хората, като ги залъгват, с временни или трайни укротявания не волния мечи апетит.
  Ето го и доказателството, че и до ден днешен стръвница ЧЕП Уручев продължава да лови сьомга от реката ДП „РАО”. Справка в Търговския регистър, към дата 03/06/2013 г.

  Да сте чули, видяли или прочели в някоя „национално-отговорна медия” този факт или някакви въпроси към отговорните институции, свързани с това крещящо престъпление? Няма и да чуете! Медиите обичат само да рекламират лова на мечките стръвници, защото последните им подхвърлят част от сьомгата, а хората – мечките ги яли.

  И втората мечка-стръвница ви е повече от добре позната – изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Когато екс-министър Василев анонсира 23-смени в бордовете името на Николов беше единственото, индиректно, назовано, като беше обявено, че за стола му ще бъде обявен конкурс. След около 2-3 седмици лично екс-премиера Марин Райков защити и остави тази стръвница да си ловува спокойно на река АЕЦ „Козлодуй”. Защото този звяр е доказал апетит, вярност и умения да положи всички усилия за бъдещи отнемания на сьомга от хората за стотици милиони и даже милиарди евро.
  Сигурно и вие познавате не една и две мечки-стръвници? За това няма смисъл да ви занимавам повече.
  Още преди първото заседание на т.нар. Обществен съвет, в интервю за програма Хоризонт на БНР заявих, че ако не успея да отстраня ЧЕП Уручев от двата борда в които беше и предизвикам търсене на отговорност от него ще прекратя участието си в този фасаден съвет. Последното заседание в което участвах беше на 19-ти април – денят в който екс-министър Василев анонсира промените в бордовете, но повечето от които така и не се случиха.
  На последното заседание на съвета (31/05/2913) е присъствала и втората мечка-стръвница Николов, но на никого това не му е направило впечатления. Нито на представителите на гражданската квота, нито на екс-министър Василев, който също е присъствал и беше поискал оставката на хищника.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  народът се вдигна или нещо пак не ви е ясно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 758 Любопитно

  Защо ми се струва, че словосъчетанието "обществен съвет", започва да се използва като кърпа за изчистване на мръсни съвести и ще заприлича на мръсен парцал!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 466 Неутрално
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#2] от "Къти":

  много бързо пишеш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Що се правят, сякаш нищо не се е случило?!!!Пътници сте!!!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бързо, бързо... колко да е бързо. Като за три клавиша, натиснати общо 4 пъти

 9. 9 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]народът се вдигна или нещо пак не ви е ясно [/quote]
  на Тях им е ясно едно:

  Населението Не се Вдига , населението се понадига ,
  след което пак ...заспива

  (поне така е било за последните 750 год)

  Населението чака Нов Освободител
  Трябва съвременен прочит на

  "Стани стани юнак балкански
  от Сън Дълбок се събуди"

  Всеки си заслужава Съдбата
 10. 10 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Звучи като "един път ще намалим, три път ще вдигнем".

 11. 11 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стойнев от теб вече нищо не зависи, до седмица си аут!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  "защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия, няма повече такова нещо. Стига на тази политика", обяви Стойнев."

  И кой е този някой? Ми другаря Л.Овч., нали? Кой подписа финаносвата рамка за американските Марици - пак другаря Л.Овч. Под чий натиск подписаха за Белене - пак другаря Л.Овч. Кой подписа договора за поскъпването на природния газ от 83 на повече от 500$? Ми пак другаря Л.Овч.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  "Новата формула в цената на тока: една крачка назад, три напред"

  Lapsus linguae, т.е. една напред, три назад.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стойнев защо не каже на хората да знаят,че закона за ВЕИ беше приет по време на тройната коалиция.Тези които ни скроиха тази схема с космическите цени на тока от ВЕИ,изобщо не им пука,че Козлодуй почти не работи,за да може да си правят те далаверата.Кутев преди време беше извадил някакви данни при които Валентин Златев,Иво Прокопиев,Николай Вълканов,Цветелина Борславова печелят най-много от ВЕИ,но е хубаво да извадят всички,че да видят хората които са най-големите тарикати.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Весело

  Отнесено към МАТРЯЛА по-скоро е в посока ЕДНО НАВЪН и ТРИ НАВЪТРЕ......

 16. 16 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Щракайте минуси форумни тролове!

 17. 17 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 409 Весело

  Не мога да повярвам колко много сте си повервали и си мислите , че всеки трябва да трепери и да подава оставки заради вас. Няма такъв смех.....

  Не чета отговори на коментарите си :)
 18. 18 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Който и да го казва, когато и да го казва, цената на енергията бавно или по-бързо - нама да се снишава - ще се повишава....Ресурсите на планетата намаляват - броя на хората се увеличава... При нас белята е друга - в угода на частни, лични и кооперативни интереси се сключиха от безотговорни / ненаказуеми политически индивиди/ договори,заробващи страната и най-вече обикновените хора....Май - Боко ще търсим....Ако не изперкаме толкова, че да си натресем Болен....

 19. 19 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха да видим каква идиотщина са измислили...

 20. 20 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В т.нар. ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ влизат хора които са на ти с енергетиката. За да бъдат на това положение, те познават нещата отвътре. Много е вероятно някои от тях да са определяли финансовите рамки. А сега въпросът е колко ще вземат за да защитят поредното увеличение.

 21. 21 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не се надявам ВЕИ-тата доброволно да свалят цената на продавания от тях ток. Особено с тия железни договори, осигуряващи им фантастични печалби за 25 год. По скоро свалянето трябва да стане чрез приемането на законови изменения, коитоще ги обложат с данъци и такси, влизащи обратно в НЕК.

 22. 22 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Потъваме заедно или изплуваме заедно", обясни ситуацията Стойнев.
  един метър нагоре и три надолу..................

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Хайде бе комуняги тъпи! Нали бяхте ЕКСПЕРТИ??!?!?!?

 24. 24 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пейства, не пише!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "tashko1":

  Потрай малко и ще видиш........

 26. 26 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 524 Гневно

  17.06.2013 14.00
  Мощност на ЕБ на АЕЦ Козлодуй:
  пети - 551 MW
  шести-558 MW

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "Щом като министър-председателят е заявил, че е възможно, това означава, че е работено по този вариант..."

  И кога е работено? Докато бързахте да преправяте закони, за да сложите свои хора на ключови позиции във властта ли? Или след като започнаха протестите, които сега се чудите как да задушите с лъжливи обещания и нагли извъртания?

 28. 28 Профил на matchball
  matchball
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "bilbotorbins":

  ))))

  За да плащаме чрез НЕК масрафите за Белене, Цанков камък, безбожните цени на ТЕЦ-овете (които бълват мизерии във въздуха) ?! По-голяма "дойна крава" от НЕК няма в тази държава.

  Няма ли да си отворите ушите и очите най-накрая и да видите кой точно помпи цената на тока??? Госпожата, която уволниха миналата седмица от Агенцията за финансова инспекция го каза ясно и просто. Вижте си и фактурите за тока и преценете кой колко ви взима.

  Няма по-голяма глупост от тази да разбием един сектор, който ни носи истинска енергийна независимост (ВЕИ), за да продължим да плащаме на руснаците за уран и газ, или да си тровим въздуха и земята с димящи от въглища комини.

 29. 29 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тези май ни имат за идиоти! Не всички сме техните избиратели – циганите от Факултета! Наглостта им няма край!

 30. 30 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 524 Весело

  "защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия, няма повече такова нещо."

  Че то ... на беше ле миналата тройна дето ги подписа ? Щото аз до колкото си спомням точно преди да се ометат това правеха.
  Млад съм още и помня, по това се различавам от червения електорат.

 31. 31 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 466 Неутрално

  този е кръгъл идиот - това звучи като предложение към мафията: пуснете сега леко намаление, след това 3 пъти увеличаваме
  провал при всяко изказване

 32. 32 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Весело

  Да се беше научил да говориш, преди това, бе пелтек некадърен!!!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  колячите и дерачите се събрали да наточат сатъра(крачка назад) -за да одерат и заколят прасетата(три крачки напред)-ще има и за ядене,и за резерва,и за нов кожух....а що не и за нов джип..поне? )

 34. 34 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 574 Гневно

  Защо кабинетът не дава гласност и не дискутира този документ?

  http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/eca/Bulgaria/Bulgaria-Power-Sector-Rapid-Assessment_%20May27_final.pdf

  Тук са ясно представени причините за скъпата енергия в България.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 35. 35 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#29:"seekingman"]Тези май ни имат за идиоти! Не всички сме техните избиратели – циганите от Факултета! Наглостта им няма край![/quote]
  и на трите умозаключения имате твърдо ДА,така е,ДА! И какво от туй???
  Кво ще им направите??
  НИЩО!!! само ще се побуните за да посъбудите малко УЖ ентусиазъм и после..ще сте доволни и горди от себе си,а резултат...нищо,те пак на на коня!! Конят сте вие!

 36. 36 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Дам, дам. Оставка!

  Каква конкурентоспособност с намаляването на цената за домашни потребители.

  Да не се окаже, че АЕЦ Белене ще се заваря от гаражни оксиженисти.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#4] от "Geoimg":

  Ако си спомняш от историята която я учехме преди преврата 1989г, че по времето на октомврийската революция в Русия е имало такива ,,обществени съвети,, които съвети прочистват пътя на руските комунисти към властта и поради тази причина става нарицание за нещо мръсно. За нещо зад което стоят определени кръгове. Така че помисли си хи хи хи

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#4] от "Geoimg":

  Ако си спомняш от историята която я учехме преди преврата 1989г, че по времето на октомврийската революция в Русия е имало такива ,,обществени съвети,, които съвети прочистват пътя на руските комунисти към властта и поради тази причина става нарицание за нещо мръсно. За нещо зад което стоят определени кръгове. Така че помисли си хи хи хи

 39. 39 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "matchball":

  Бедни ми друже, не знам защо си останал с впечатлението, че ВЕИ носят независимост.
  Те са зависими от вятъра и слънцето на 100%.
  Зимъска, вечер, когато консумацията скочи до 4000 МВ, от къде мислиш, че ще дойде тока? Пак от ТЕЦ и АЕЦ. Просто сметката без тях не излиза. Идеята е в НЕК да остават пари, за да може за тези централи да има пари и те да не пестят от профилактики и ремонти. Иначе идват сривове, режим на тока и не дай Боже - ядрена авария.

 40. 40 Профил на matchball
  matchball
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "bilbotorbins":

  Богати ми приятелю (не се заяждам, но реших да съм на нивото на обръщението ти),
  да си зависим от вятъра и слънцето е доста по-благоприятно от това да си зависим от другаря Путин и неговите наместници тук.
  Проблемът хич не е в непостоянството на вятъра и слънцето (които могат умно да се съчетаят при желание и мисъл от страна на вездесъщите ни енергийни диригенти (ЕСО)), а в съвсем други неща, които предполагам, че се досещаш какви са: скрити субсидии за замърсителите (директно от данъците ни), които не се виждат в цената на ТЕЦ, плащане на борчовете на НЕК за безумията Цанков камък и Втора атомна, страх от синдикални подстрекатели на миньорски вълнения...
  Ако вятърът и слънцето бяха толкова страшни вероятно белите държави на Запад нямаше да ги строят и да разчитат на тях за повече от 1/3 от енергийната си консумация.
  Но колко по-удобно е да окайваме тук бедния народ, да му подменяме истините и да въртим крупни измами на гърба му. Щото ВЕИ-тата никого не са ощетили (вярвай ми), но горепосочените грандоманщини ги плащаме ежедневно (през цена на тока и данъци).
  Наистина се надявам, че ме разбираш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK