Стойнев предлага модел, който да свали цената на тока с 5%

Стойнев предлага модел, който да свали цената на тока с 5%

© Надежда Чипева, КапиталАко парламентът приеме модела, който тази седмица ще бъде предложен от Министерството на икономиката и енергетиката, цената на тока ще спадне от 1 юли с до 5 на сто. Това заяви ресорният министър Драгомир Стойнев в изявление пред журналисти в Министерски съвет. Той изброи седем точки за промяна в сектора.


Първата е намаляване на така наречения студен резерв (енергия, която стои в готовност за използване в случай на авария или недостиг на потребление - бел. ред.). Това според Стойнев ще стане в резултат на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР.


Планът на министерството предвижда още да не се изкупува цялата енергия от така наречените заводски централи по преференциални цени, а това да става само след покриване на потребностите на завода. Така разходите на НЕК ще бъдат намалени, а оттам - и на крайните цени, обясни министърът.
Третата мярка е оптимизация печалбата на дружествата чрез промяна на нормата на възвращаемост включително на ЕРП-тата. Предвижда се и оптимизация на разходите, включително и признатите загуби на ЕРП-тата.


Моделът предвижда и оптимизация на цените на всички по веригата. Шестото предложение е "отпушване" на износа на ток, а последната мярка - приходите от продадените въглеродните емисии да се използват за намаляване на цената на тока от ВЕИ.


Българската икономика, по думите на Стойнев, е загубила близо 1.5 млрд. лева заради блокирания износ.


Тези предложения ще залегнат в промени в Закона за енергетиката, които ще бъдат внесени още тази седмица в Народното събрание. Стойнев очаква подкрепа за предложенията си не само от БСП и ДПС, но и от всички депутати.


"Някои хора ще ги заболи, сигурно ще протестиращи ще се присъединят към сегашното недоволство, но не може всичко да се стоварва върху българския народ", възкликна на висок тон Стойнев, видимо притеснен от влизащите през входа протестиращи, които бяха поканени на среща от премиера. Според него трябва да се прекрати практиката държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" да продават на най-ниски цени енергия, която участва в енергийния микс, определян от НЕК.


В началото на специално насроченото си изявление пред медиите Стойнев посочи, че спазва заръката на премиера Пламен Орешарски за подготвянето на нов модел за ценообразуването на тока. По него са работили експерти от Министерството на икономиката и енергетиката и на държавния регулатор "Факт, че има очаквания за 40%" увеличение на цената на тока, но за нас българският народ не може да си плаща дори и сегашните сметки", заяви той и добави, че утре моделът ще бъде представени на заседанието на ДКЕВР.


По думите му намалението на тока не означава, че това ще важи само за битовите сметки, а и за промишлеността. По този начин целта е да бъде стимулирана конкурентоспособноста на бизнеса, работещ на територията на България, посочи министърът.


В общи линии този модел беше представен на 31 май по време на заседанието на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката. Тогава Стойнев не остана дълго с извинението, че е извикан на среща при премиера. Моделът, разработен от експерти на ведомството и на ДКЕВР, беше представен от служебния министър Асен Василев с уточнението, че той е база за дискусии с всички от бранша. Оттогава обаче общественият съвет не е бил свикван.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 458 Неутрално
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прах в очите на хората
  Избори!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Силно съм скептичен към предложените промени в модела, но да видим какво ще стане. Дано не съм прав.

  simple mind
 4. 4 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Никаква промяна, модела не се променя, договори не се преразглеждат, вместо това ни сервират някакво съглашателство за ДО 5% целящо да запази сегашния модел.
  БСП ще се договаря със себе си за да запази сегашните цени с минимални отстъпки за да тушира временно недоволството.

  Оставка , Сега!

 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1179 Гневно

  Стига глупости, бе! До 5% ? Това са стотинки и червен популизъм!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1274 Весело

  Оставка друрагю!

  Проблемът вече не е цената тока, а правителството на Олигархски!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 458 Неутрално
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално
 9. 9 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво! Само такива новини искам да чета всеки ден.
  Сваляне цената на тока, увеличаване на минималната работна заплата, майчинството и детските надбавки, само това да се чува!

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Добро начало, но в общата шумотевица ще отшуми.

 11. 11 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Пак говорим за трохици, колкото да се кротне населението. Тези 5% може да си ги навреш в задника. Тия да с иходят! Исками се да се отворят договорите и само тогава ще стане ясно кой-кой е и кого прикрива. До тогава ще са същите глупости с по 1,2-5%.

 12. 12 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Смотаняк, искам личен договор и електромера да си го избирам аз

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В общи линии този модел беше представен на 31 май по време на заседанието на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката. Тогава Стойнев не остана дълго с извинението, че е извикан на среща при премиера. Моделът, разработен от експерти на ведомството и на ДКЕВР, беше представен от служебния министър Асен Василев с уточнението, че той е база за дискусии с всички от бранша.

  Видно е, че модела на служебния министър изготвен с помощ от Европа, ще бъде представен като модел на новия министър. Проблема обаче е дален по сериозен - БСП обещаха вдигане на доходите, защото тока не е скъп, а хората са бедни.
  Стои и въпроса, сега ще свалим цената с 5% за да успокоим хората, но да не се окаже, че точно зимата се налага заради това сваляне сега да го вдигнем на 20% или дори на 40%.

 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Никъде не прочетох да се предоговорят високите цени на които се изкупува сега енергията от ВЕИ,може би защото има много хора от средите на БСП които печелят сериозно от тази измама?

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Оставка на лешников и разпускане на седЕнкЯта!

  Нови избори!

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#1] от "nakazatelyat":
  Това са половинчати мерки и псевдорешения. Но е по-добре да се реализират, отколкото да се оставят нещата както досега. Но трябва да се продължи в посока, която не е засегната - например добавките за когенерациите на топлофикациите, преговори за намаляване на преференцията и за американските ТЕЦ. Промени със задна дата в закона за ВЕИ. Загатната е в текста, но не става ясно, че ДЪРЖАВНИТЕ мощности трябва да продават на по-високи цени и тези цени. Но тези цени не е добре да се определят от ДКЕВР а от либерализиран пазар. Това, което тотално липсва в идеите на новото министърче е, думичката либерализация на пазара т.е. конкуренция между различните производители, различно по собственост, по вид на енергийния носител и т.н.
  Еднинствения намек за пазар е, че за студения резерв ще се организират търгове, което е добре. Но зад него се крият фалити на няколко ТЕЦ-а - Брикел, Бобов дол, Варна, Марица 3 Димитровград, Русе... Някой от тия ще фалира... Та да видим, как ще се справят с този проблем.

 17. 17 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доган е изкомандвал Серго да си стяга хората по министерствата - сега едно след друго министерствата ще започнат да обещават, намаляване на ток, вода, увеличаване на пенсии и заплати - абе ще лъжат, мажат само и само да спасят кожата, ама май няма да им се получи )

 18. 18 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това е едновременно смешно и нагло!

  Да се изметат олигарсите и политическите им проститутки от България!

  Тогава цената ще падне с 200% от самосебе си.

  Fortuna favet fortibus.
 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ееее, мислех, че можеш повече.

 20. 20 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Само да не стане ,като последния път,когато намалението на битовия беше за сметка на промишления...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 21. 21 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дамян":
  Има резон, но не са много хората, които се опитват да гледат обективно! Като погледнеш коментарите под повечето статии изказванията са предимно емоционални!

 22. 22 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Нещата отново отиват към Цветелина Бориславова.

 23. 23 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Виждам само един сигурен ефект от тези мерки и той не е намаление на цената на тока, това, че ще оставаме по-често и по-дълго без ток, когато стане авария някъде

  Свободата, Санчо, ...
 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#1] от "nakazatelyat":


  До коментар [#9] от "Мадлен":

  Прозрачни клакьори.

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ало, г-н Марчев, другарю журналист...

  Ама явно много глупави ви изглеждаме...

  Какви нови мерки е предложил другарят министър, като това са същите мерки, които уж беше предложил другарят служебен министър, който пък ги копи-пейст (или му бяха подсказани) от една среща в МИЕТ между "отговорни" другари-енергетици.

  Намерете мерките, предложени от служебния министър и ги сравнете с описаните в тази статия, за да видите, че са еднакви...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  И един мармот завива шоколада в станиол.

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#16] от "Дамян":

  Въобще трябва да се съкрати до минимум "спекулативната съставляваща" в цената на производството и разпределението на "тока на народа" + "отвързване" на износа чрез премахване на акциза......
  И работата ще тръгне от раз.... с цената "надолу" и сегашната цена от около 18 ст/кВтчас за домакинствата е в голяма степен спекулативна, изсмукана от пръстите след приватизацията на ЕРП-тата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#24] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Как е Янето?

 29. 29 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 529 Неутрално

  След като го чух по телевизията как говори този "министър" съм на мнение, че единственото самостоятелно решение, което може да вземе е как и кога да отиде до тоалетната. Нищо друго, та да не говорим за енергийно ценообразуване.

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Търговска отстъпка, срещу политическо Оцеляване...

 31. 31 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мадлен":

  За съжаление доста от пишещите и четящите тук такива новини не ги устройват.

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Спасявайте се другари! Не спасявайте байряка. Кораба потъва, тъй че няма да ви бъде.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 33. 33 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "spas27":
  Стига лозунги, нека говорим по-същество:
  Аз предлагам на другаря министър още по-радикален план, който ще доведе до драстично намаляване на тока и масова радост сред народонаселението. Значи, през лятото цената на тока да се намали с 50%, а през зимата да се увеличава с 25%. Това е 25% намаление в полза на пролетариата, не е ли? Остава само да го публикуваме в Работническо дело и да викаме ура.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 34. 34 Профил на wreath
  wreath
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не отклонявате вниманието на хората с поредните си лъжи!
  Само хвърляте прах в очите на хората!

 35. 35 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ЗАЩОТО СТЕ ПО-ПУ-ЛИ-СТИ!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 36. 36 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какви 5%, какви 5лв.бе, момче! Обирайте си крушите и забравете за управление. С комунистическата и турска мафия ще рухнат и някои други - само да имаме куража и издържливостта да знаем какво искаме. Никакви партии! Пряка демокрация!

 37. 37 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  кой ще ви плаща намалението? следващите ли?! след дни няма да сте на власт, нямате право на резки движения. или може би Росатом ще ни плати намалението на тока, или Румен Овчаров заради когото енергетиката е на това дередже?! кой ви накара да взимате заеми за щурите ви беленета, сега като фалирате БЕХ, НЕК пак няма да сте виновни комунистите нали!?

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 38. 38 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Приоритетния проблем в момента не е в цената на тока, а в арогантността на задкулисието и липсата на усещането за справедливост. Каквото и да говорят управляващите, за съжаление изгубиха и най малката легитимност, която беше останала. Вчера Станишев каза, че "маските трябва да паднат" и те паднаха със страшна сила: Станишев безочливо в своята неморалност е склонен да предаде страната в ръцете на най-тъмните олигархични кръгове за да си осигури кариерното развитие, като еврокомисар, Доган-Местан като хиени се стремят в овладяването на икономическите канали, Сидеров се чувства в свой води, когато може арогантно да напада всеки безнаказано, а Орешарски го смятах за достоен технократ, уви оказа се че е кукла на конци.

 39. 39 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 531 Гневно

  Късно е либе за китка...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Можело да свалите цената на тока с 5%! Това значи, че след по-голям натиск и повече протести ще я свалите с 15%!
  Ние още помним дебелоглавия Бойко, който не искаше да се сваля цената на тока въпреки протестите! Бойко-най-гадният ръководител на хунта до сега у нас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#36] от "petrana6":

  и как я виждаш ти тая пряка демокрация с 'ора, дето ти избират или Боко или Сергея? И двамата разглезени нарциси ненагледни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":


  Прах в очите на хората
  Избори!!!"

  -Излишни усилия-току виж дошъл пак Боце,той намаления не знае.Ще вдига всички цени,ще трупа в чувалчетата,че като дойдат смутни времена,като сегашните,да раздава на точните хора/мутри/ да го държат.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Цената на тока не може да се намали, но може да спре поскъпването.
  Но я по-добре обясни ни какво си говорехее с Росатом? Я кажи кой бе поръчал оборудване за АЕЦ Белене без да има договор?
  Защото част от матрЯла започна да разбира, че няма безплатен обяд, и че не държавата плаща сметките, а именно "матрЯла"!

 44. 44 Профил на pseto
  pseto
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Обещавайте, обещавайте, комуняги. Чакам да стигнете до 2000 лева минимална заплата, 1000 лева минимална пенсия, България на три морета...

  http://hategame.com/
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Намаленията с 5% не обравят никой! Значи вместо 150 лв да плащаме по 138 лв? Не Стойнев, ние не искаме подаяние, а по-достоен труд, да работим за повече пари, вече знаем, нищо не пада от небето. И не е Ковачки, цеко Минев или В. Златев които ще ни осигурят достоен труд. Махнете всички червени ченгесарски говеда, и ще се оправим.
  Друго е по-интересно!
  Какво дремят десните, изборите чукат на вратите! Или ще чакаме чИнгетата да ни спретнат някоя нова "дясна" партия, и да докарат някой нов уж прозападен спасител пак с руско-комунистическо име? Я Зинаида, я Сталинка (пардон, Кристалина)? Защото и Сталинка е от същото котило, както и Кунева, и цялата компания, която е днес в НС.

 46. 46 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Стойнев предлага модел, който да свали цената на тока с 5%...

  Аз предлагам,
  след.. 5 дена да си тръгнете..

  urkobozambo
 47. 47 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре. Готвят се за оставка и лъжат на прощаване.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Намаляването на цената на тока е отлична новина за домакинствата и предприятията у нас!Дано това стане факт!

 49. 49 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  тез министри даже няма да им остане време кат гледам и първата си заплата да вземат.

 50. 50 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 627 Неутрално

  5% - това са трохи

  plamenhristov5
 51. 51 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 515 Весело

  Това ми звучи като едно устройство което се включва в контакта и намалява сметката за ток.

  Too much цензура Баце.
 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2057 Гневно

  Да си го сложи модела отзад, става въпрос на задното стъкло ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3158 Весело

  Този живее във времето на протестите за цената за тока

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK