С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев

С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев

© Надежда Чипева, КапиталВърху парламента и правителството ще се излее голяма помия заради промените в Закона за енергетиката, не се огъвайте, апелира към депутатите от "Коалиция за България", ДПС и "Атака" министърът на енергетиката Драгомир Стойнев.


С вота на трите партии, единодушно със 104 гласа "за", бяха приети на първо четене изменения в Закона за енергетиката, предложени от левицата и ДПС.


Законопроектът на ГЕРБ, внесен от Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски, беше отхвърлен с два гласа в подкрепа, 96 -"против", и 14 "въздържали се". Двамата депутати, гласували "за", бяха от левицата.
И днес парламентарната група на ГЕРБ не беше в пленарната зала и нямаше кой да защити проекта, съобщи БТА.


В изказването си пред депутатите Стойнев посочи, че мерките са кризисни, за да бъде спасена системата, след това ще бъде изработен дългосрочен пакет, за да може секторът да се реформира. С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток, за да влязат свежи пари, тъй като в момента няма никакви
средства и фирмите са задлъжнели, обясни министърът.


Той предупреди, че от днес щял да започне огромен натиск срещу народните представители да се промени законопроектът. Ще се застъпят големи интереси, става въпрос не за 2-3 млн. лв., а за стотици милиони, не се поддавайте на натиск, а мислете за хората, обърна се към парламента Драгомир Стойнев.


Благодарение на промените, добави той, ще може да обясните на хората, че трудът и енергията, които са дали за строежа на АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток", ще работят за българското общество. Той посъветва депутатите да обясняват на избирателите си, че отсега нататък тази евтина енергия ще влезе в домовете
им. Трудно ми е да им обясня, защо в момента тя не се изкупува приоритетно - отсега нататък този модел ще се промени, посочи министърът. Не отстъпвайте, сега е моментът да върнем енергетиката на българския народ, да печели България, да накараме хората да видят, че имаме достоен парламент и
правителство, което мисли за техните интереси, призова Драгомир Стойнев.


Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева каза, че е една от най-важните задачи е регулаторът да бъде независим. Преди това Рамадан Аталай - председател на парламентарната комисия по енергетика, заяви, че трябва да се определи дали комисията ще бъде държавна или истински независим регулаторен
орган.


С промените, приети на първо четене, от цената за пренос отпаднаха добавките за "зелена" и "кафява" енергия. Те ще бъдат включени в цената на общата енергия. НЕК ще изкупува ток първо от евтините - АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток 2", а от когенерацията - след като се задоволи потреблението от евтините
източници


ДКЕВР ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за купуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура.


На газовия пазар съществува гигантски монопол, а развитието на този подотрасъл крие голям потенциал за намаляване на цените, в т. ч. и за крайните потребители, обърна внимание върху този аспект на проблема в хода на дискусията Валери Жаблянов /Коалиция за България/. За това той поиска осъвременяване в най-къси срокове на правилата за регулация от държавата .


Като социален ефект от мерките депутатите отчетоха, че работниците от държавната "Марица-Изток 2" ще запазят работните си места и доходите си.


Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че мерките са краткосрочни, ще предотвратят срива, и е хубаво, че това се разбира от правителството. Той препоръча на министър Драгомир Стойнев внимателно да се вслуша в предложенията на националистите, сред които е връщането на ЕРП в активите на държавата и отнемане на лицензите на сегашните им собственици.


Депутатите приеха на първо четене и предложените изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници. Средствата от постъпления от продажби на квоти за емисии на парникови газове за периода 1.12.2012 - 30.06.2014 г., да се използват за покриване на разходите, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, предвиждат част от новите текстове.


Изменението на закона е внесено от народни представители от "Коалиция за България" и ДПС. В залата при обсъждането и гласуването на законопроекта не присъстваха представителите на ГЕРБ.


Промените се правят, за да се спази ангажиментът за 20 процента използване на енергия от възобновяеми източници до 2020г., посочват в мотивите си вносителите.


За стимулиране на пазара на електрическа енергия, ефективно управление на мощностите, балансиране на електроенергийната система и създаване на условия за ефективната й работа се предвижда разпределението на разходите, произтичащи от наложени задължения към обществото по Закона за енергетиката, да се извършва между потребителите на вътрешния пазар. Вносителят Явор Куюмджиев обясни, че реално отпада "зелената" добавка от такса "пренос" за изнеса на електроенергия.

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Тоя се бори за приза за най-голям популист в правителството.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Весело

  Щом са върнали енергетиката на народа,сега бързо да върнат Белене на руснаците.

 3. 3 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Като знам със досегашните им закони какви ги свършиха, направо стоя със затаен дъх в очакване на следващата идиотщина...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Не видях нищо което ми дава енергетиката в ръцете!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 564 Весело

  Гласуват като по времето на Тато единодушно И пак като по онова време всичко връщат на народа

 6. 6 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "madagaskar":

  Е, това си е твой проблем, ако питаш тях.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 7. 7 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Внимателно да не върнете България на "хората". Разбрахме вече кои са те.

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  И днес парламентарната група на ГЕРБ не беше в пленарната зала и нямаше кой да защити проекта, съобщи БТА.Тези така ли ще я карат???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#6] от "alchemist":

  [quote#6:"alchemist"]Е, това си е твой проблем, ако питаш тях. [/quote]

  Може би защото не съм техен избирател?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 10. 10 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чакаме следващия голям гаф на "правителството", ама то гаф след гаф, да не е нещо от жегите?

  Fortuna favet fortibus.
 11. 11 Профил на agavrailov
  agavrailov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  старите комунистически номера .... ти му обясняваш че трябва да нормализира бизнес средата и регулира монополите ... то връща на народа .... за това заболяване и Сорбоната не помага ...

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Весело

  С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток, за да влязат свежи пари.С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев
  ..........
  А, режим на тока затова ще има явно, ще го изнасят приоритетно.
  "Има голяма вероятност от режим на тока, обяви Драгомир Стойнев ".
  Връщали енергетиката на народа, ама за кой народ става дума, че нещо май не се разбира от контекста, за коя държава ще се изнася?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Нищо не разбирам. Все едно, че сме в комунистическо НС. Няма нито един, който да възрази и да чуем и мнението на опозиционните експерти.

  Това ме плаши много повече, отколкото предсрочните избори.

  Сега нещастниците ще си взимат единодушни решения без някой да им възразява.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Да очакваме ли смяна на името на минестерството?
  Може би "Министрество на народната енергетика"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#9] от "madagaskar":

  Бе те и техните избиратели не ги бръснат за слива! Колко народ гласува за тях с надеждата, че нещата ще се променят за по-добро, а те какво? Плюха на тях и първото което направиха бе да се заемат с ДАНС!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лайт мотивът зад популистката фраза "Да върнем енергетиката на хората" е РЕГУЛАТОРЕН ОРГАН.

  Това е оксиморон! Независимо на какъв принцип е организиран този орган. Докато не вкарат необходима (и нарастваща) доза пазарност + законност, регулаторният орган ще действа НЕ в полза на народа.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не се посочва при какъв кворум са гласувани тези промени, а посочените бройки гласове са далеч от 120+1 !!!???

  За евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй ви предлагам следното изследване:

  Над 500% е поскъпнало ядреното гориво в Козлодуй за 6 години.

  До скоро разполагах единствено с две информации, за цената на една ядрено горивна касета, от тези, които се зареждат в реакторите на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Първата информация получих от сигурен източник още докато работех в централата през 2008 г. и тя беше € 875 000 (осемстотин седемдесет и пет хиляди евро) бройката. Втората получих през зимата на 2011 г., от друг източник, след негов разговор с тогавашната председателка на СД на АЕЦ-а Милена Ценова, че цената вече е скочила на € 1 500 000 (милион и половин евро) за бройка. За да добиете по-реална представа за сумите ще ви напомня че за зареждането на един реактор, което се случва веднъж на година, са необходими приблизително 45 броя ядрено-горивни касети, а за двата действащи реактора – 90 (деветдесет) броя. Смятайте сами.
  Но буквално преди няколко дни се сдобих с наистина автентична информация – финансово счетоводните отчети на дружеството АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за периода 2006-та – 2012-та години. Те не са публични в широкият смисъл на това понятие, но са откриваеми в платени справочни системи, откъдето и аз се сдобих с тях. В тях са посочени сумите похарчени за ядрено гориво към дата 31 декември на съответната година, но въпросното ядрено гориво все още не е влязло в употреба, а се намира на склад и предстои да се използва през следващата година. Но за да стане съвсем ясно нека видим конкретните числа и после пак ще поясня.
  2006 г. – 51 271 000 лв.;
  2007 г. – 97 804 000 лв.;
  2008* г. – около 190 000 000 лв.;
  2009 г. – 207 898 000 лв.;
  2010 г. – 231 725 000 лв.;
  2011 г. – 222 459 000 лв.;
  2012 г. – 262 043 946 лв.
  * в Баланса за 2008г. ядреното гориво е обединено с останалите материални запаси под общото перо „Материални запаси” (МЗ) и обща сума от 241 843 000 лв., но съдейки по останалите Баланси излиза че останалите МЗ са почти постоянни и възлизат на около 50 000 000 лв., откъдето се получава и оценката за стойноста на горивото. Ако някой от АЕЦ-а възразява нека даде по-точна информация.
  По-долу можете лично да се убедите във верноста на числата, за годините 2006, 2007 и 2012, което не означава, че не разполагам с останалите отчети или, че посочените суми са не верни. Какво означават тези суми? Нека вземем първата, за 2006-та година. Тези над 51 милиона лева означават, че до края на годината, но не само в рамките на отчетния период, а и през всички предходни години, е закупено ядрено гориво, което все още не е влязло в употреба, а се съхранява на склад и предстои да се използва в някой следващ период. Преобладаващото количество налично ядрено гориво, за всеки един от отчетните периоди, е предназначено за използване на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Но както се разбра наскоро (в това число и аз самият го научих и се втрещих) в тези суми са влизали и няколко броя (предположително около 10) ядрено-горивни касети, които са закупени в периода 1979-та – 2003-та години, за да бъдат използвани в реакторите (ВВЕР-440), на вече затворените блокове 3 и 4, но така и не са били вкарвани в тях, а на скоро са върнати в Русия, за без пари. Виновни и наказани няма. Оправдания и обяснения – колкото си искате.
  Сега можем да направим проверка, дали информацията ми за цената на една ядрено-горивна касета от € 875 000 евро, за 2008-ма година е вярна. Тогава броят на наличните ядрено-горивни касети беше 96 броя. Ако си направите труда да умножите бройките на цената и после я превърнете в левове ще получите нещо близко до 170 000 000 лева. Останалите около 20 000 000 лева най вероятно се отнасят до неизползваните касети за блокове 3 и 4. така проверката дава потвърждение на информацията. Същото ще се случи и ако направим проверка за цената от около € 1 500 000 за касета през 2011 г. Проверка на достоверноста на тази цена също ще се окаже вярна, ако преди това се направи едно уточнение, което сега ще ви спестя, за да предизвикам представителите на ядрената мафия да протестират този факт. Ако протестират тази цена ще трябва да предостават допълнителна информация, но това няма да им се стори приемливо и, както винаги, ще подвият опашка. Съдейки по числото за края на 2012-та година може даже да се вярва, че цената за бройка е надскочила милион и половина евро.
  За какви загуби на всички нас ни говорят тези числа?
  Първо: Всички тези числа, за съответните периоди показват/говорят, че българския клон на ядрената мафия е кредитирала безлихвено руския клон на ядрената мафия от което всички ние сме загубили около или даже над сто милиона евро, за последните девет години. Защо това е така? А това е така, защото всичкото това гориво е било закупувано около една или повече от една година предварително. Преди да дойде времето то да влезе в реактора и да почне да гори. Нормална практика е горивото да се доставя около месец или най-много два преди зареждането му в реакторите. Но от 2004-та година и до ден днешен се предприема нова схема за презапасяване, което ощетява всички нас. Така, примерно, АЕЦ „Козлодуй” този месец купува ядрено гориво за 200 милиона лева, държи го една година на склад и го зарежда в реакторите едва следващата година, през юни. През това време, една година, тези 200 милиона лева се въртят по други схеми от руснаците и това им носи печалба, но не и на нас. При най-скромни оценки те биха могли да донесат минимум 10% допълнителен доход или около 20 милиона лева на година. Но вместо АЕЦ-а да използва тази възможност, за да поевтинеят цената на тока решават да ги подарят на руснаците.
  Второ: Всичките тези суми, които виждате горе, а и тези които не виждате, за годините 2004 и 2005 въобще не би трябвало га ги плащаме. Горивото е следвало да ни се доставя безплатно! Защо ли? много просто. Това гориво е експериментално. То не е преминало задължителните, предварителни тестови изпитания в Русия, преди да ни бъде предложено и доставено. Освен това то е изготвено от рециклиран Уран, а родната АЕЦ няма лиценз за използване на такова гориво. Сумирайте всички горни числа и смятайте загубата.
  Трето: Не само че не е трябвало да платим и стотинка за ядреното гориво през последните девет години, но заради провеждането на експеримента на наша територия и с използването на наша база и персонал руснаците би следвало да ни плащат на нас и то никак евтино.
  Сумарно загубата до сега гравитира около числото два милиарда лева. И това е само по схемата с ядреното гориво. Както не веднъж съм казвал от АЕЦ „Козлодуй” има стотици други малки и средни схеми за източване. А вие искате тока ви да поевтинее? Не ви ли се струва, че нещо се самозабравяте?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#12:"СДС"]А, режим на тока затова ще има явно, ще го изнасят приоритетно. [/quote]
  Нещо не схванах, май
  Ще изнасят режима на тока или самия ток.
  Не знаех, че има желаещи да купуват режим на тока

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  "С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа"

  Те си мечтаят и чл. 1 от Конституцията да върнат - обаче няма как да им се получи!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 20. 20 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#13] от "agata_kristi":

  Въпреки, че не подкрепям комунягите, определено не съм зажаднял за мнението на опозиционните експерти по енергетика Бориславова и "Домакинът-тук".

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Весело

  [quote#5:"moloko_"]единодушно[/quote]
  да като по времето на бодигарда на тато!

 22. 22 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Две неща:
  "С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток, за да влязат свежи пари, тъй като в момента няма никакви
  средства и фирмите са задлъжнели, обясни министърът."
  Как точно става това отпушване? На мен лично не ми стана ясно! Кой ще го купува тоя ток и как така изведнъж много ще искат да купуват от нас?

  "Върху парламента и правителството ще се излее голяма помия заради промените в Закона за енергетиката"
  Това още повече ме смущава! Какво точно са приели, че очакват то да предизвика огромно недоволство и кой ще ги залее с помия? Защото засега ги заливат протестиращите, който им казват да си ходят! Ама те нали са народа, а се очаква точно народа да е доволен сега!!!!!

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  "С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев"

  Заедно с енергийната мафия! Тоя май наистина ни има за идиоти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Не ме радва трескавата им законодателна дейност. Ще ме зарадва само #ОСТАВКА на всички вкупом. #маршall дет' се вика.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 25. 25 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Като връщат енергетиката на народа не разбрах на мен кой котел от кой ТЕЦ се пада.Или на народа малко жица,а на тях празни кочани за фактури за продажба на еленергия.Всекиму заслуженото-казваха хората на чичко Адолф.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#19] от "Домакиня":

  Не се вълнувай, в енергетиката, обаче елементарно ще се получи.... ако и национализират ЕРП-тата цената на "тока на народа" ще тръгне обратно към нивата от 2004-2005 от около 9 ст/кВтч.... от сегашните 18 ст/кВтч....... мегдан има.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Едно 90% от времето на "прегода" тези бяха на власт. Преди да "връщат енергетиката на народа", могат ли да кажат кой и защо я взе преди това?
  Как стана така, че вече си имаме енергийни олигарси и защо всичките са от тяхната партия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  Законопроектът на ГЕРБ, внесен от Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски, беше отхвърлен с два гласа в подкрепа, 96 -"против", и 14 "въздържали се". Двамата депутати, гласували "за", бяха от левицата...

  Циркаджии!

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#22] от "georgi_val":

  Ами като свалиш акцизът за износ на тока от 35 на 9 лв/МВтч (както го направиха по глупост Бат Бам и Флик) веднага си поевтиняваш износа с 13 ЕВРА/МВтч и "минаваш" под сегашните пазарни цени в региона .... толкова е просто!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "Къти":

  ++++++++++

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  [quote#22:"georgi_val"]"С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток[/quote]
  А това отпушване на износа на ток и то ли е Вимето на народа!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "sto67nes":
  Борисов си играе картите добре, по добре въобще да ги няма за да не са изкупителната жртва.

  Ако бяха там и се бяха въздържали - що пък не са били против.
  Ако бяха там и бяха против - що спират реформирането.
  И така или иначе закона щеше да се приеме на някое по следващо четене като имат мнозинство.

  Вие не разбрахте, че българското НС е организирано по такъв начин, че опозицията реално е абсолютно ненужна и е там за красота. Целият модел е за смяна.

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#18] от "traveler1":
  Нещо не схванах, май
  Ще изнасят режима на тока или самия ток.
  Не знаех, че има желаещи да купуват режим на тока
  ..........
  Ще ти го обясня:
  износ на ток на цени по-високи от тези, които се генерират на вътрешният пазар, води до приоритено насочване на мощностите към външен потребител.Плаща по-добре.
  Понеже мощностите са с ограничен капацитет, настъпва липса на ел. енергия , приоритетно тя ще бъде усетена от предлагащият по-ниска цена т.е. вътрешен потребител или "народа". Следователно това ще доведе до режим на ток, както Стоянов вече намекна преди няколко дни в ето тази статия:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/20/2086020_ima_goliama_veroiatnost_ot_rejim_na_toka_obiavi/

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1903 Любопитно

  Без опозиция управляващата триглава ламя яко "кове закони" и няма кой да ги контролира. Къде е Боце, къде са народните представители от опозицията ни?
  Между другото: ние имаме ли опозиция в парламента?
  Човек трабва да се запаси с време и да следи "Държавен вестник" защото не се знае какви лобистки поправки ще си прокарат кхмерите+доганистите+ибрикчиите.
  Бдете ХОРА.
  А Калинака Стойнева да се спре с изказванията, че в скоро време може да се издаде книга с техните лапсуси.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Основния проблем пак си остава, дреме им на скъпите централи дали някой ще им изкупува тока, нали им плащат за разполагаемост. То все едно да си викнеш такси с цена за престой 1 лв на минута и 10 ст. за километър, изобщо няма да му пука дали ще те вози, или само ще стои на едно място. Даже ще му е по-добре просто да си стоите и да си плащаш по левче.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#27:"Храбър"]Преди да "връщат енергетиката на народа", могат ли да кажат кой и защо я взе преди това? [/quote]
  Ами това се знае, не е тайна, кой "взе" енергетиката от народа:
  1. Лостов разбрица НЕЩК ЕАД в 1998-2001 и го направи по малко ефективен, за народа
  2. Лостов подписа договорите за Марица изток 1 и 3 с което предопредели цената на тока от тях "купуван задължително" от народа да е с 30-50% по скъп от този в "народната" ТЕЦ Марица изток 2
  3. Лостов подготви, Деди приватизира ЕРП-тата за смешни суми и оттогава 4004-2005 цената на тока на народа рипна от 9 на 18 ст/кВтч
  4. Воден от най-добри чувства Деди "спря" без нужда бл.№№ 3 и 4 с което се лишихме от 880 МВт евтин ток от АЕЦ Козлодуй....
  5. Деди се върза на енергийните мантри на бръкселските зелки с което тока на народа поскъпна с едно 15%
  6. Бат Бам и Флик измислиха акциз от около 17 ЕВРА/МВтч в 2012 с което заклаха окончателно българската енергетика....
  Толкова е просто....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1903 Весело

  [quote#25:"papadok"]Като връщат енергетиката на народа не разбрах на мен кой котел от кой ТЕЦ[/quote]

  Фотоволтаик чадо, фотоволтаик. За малко точец на покрива.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#35] от "today":

  Много даже им дреме, щото като се задействат сегашните мерки в посока намаляване на цената на тока, те са следващите в корекцията на цената на дългосрочно закупеваната енергия ..... имат един милион излишни добавки за да имат цена с 30% по висока от цената на държавната ТЕЦ Марица изток 2....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#37] от "д-р Замен #ignorevolen":

  По добре му предложи малка ВЕЦ, водата от Бог, ремонтът лесен, пък и на теферич.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Още от първото ТВ интервю на министърът ми стана ясно, че има отлична визия....
  За пълен провал.

 41. 41 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1903 Весело

  [quote#0:"#Драгомир Стойнев"]С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа[/quote]

  Като каза "народа", хайде нека да е честито на др. Р. Овч., и другите "червени" граждани в бг. енергетиката поправките в двата закона.
  Те не са ни го дали, а са ни го взели. Или нещо подобно.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 42. 42 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Финансовите параметри на договора с американците са от другаря Л.Овч., не от Костов. По времето на съшия другар НЕК изкара едни фалшиви прогнози за ръст на потреблението и цените на международните пазари, след което се почна подписаване на дългосрочни договори на дебели цени (щото щяло да има търсене и да поскъпва, та да си вържем гащите) и от там се почна. После другия другар подписа за Белене, след което НЕК веднага почна преговори да подшише дългосрочен договор за изкупуване. Добре, че поне това засега е отпаднало, иначе към момента можеше тока да е 50 ст. а не 25.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#22] от "georgi_val":
  Не съм спец в кашата на "добавките" и "квотите", но само изтикването на когенерациите последни на опашката нахаква топлофикациите в ... интересно положение.
  Само Топлофикация София, неотдавна, от Асен Василев, служебният министер, се чу, че "увисва" с едни 100 милиона.
  Които досега бяха "пръснати" в общия кюп така, че дори Баба Вуна от Дивдядово, като светне единствената си крушка от 40 вата, да киха и тя по някоя стотинка да дотира софийското парно.

 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#29:"boby1945"]Ами като свалиш акцизът за износ на тока от 35 на 9 лв/МВтч (както го направиха по глупост Бат Бам и Флик)[/quote]

  Аха, само че приходите за държавата ще паднат 4 пъти.
  За сметка на това се "отпушва" далаверата на търговците на ток, до един с червени задници, и турските им ортаци.

  Нищо не прочетох за спадане на цените на тока за вътрешния потребител след тези "епохални" промени, що така?

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#38] от "boby1945":

  Как се разваля договор? Ами плащаш си неустойките. Принципно няма проблем договора да се развали, просто си плащаш.
  Можете да благодарите на другарите Л.Овч. и П.Димитров, както, разбира се и на Станишев, за тези прекрасни цени на тока. А за скъпия газ - лично и само на Л.Овч.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 46. 46 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Потресаваща е некомпетентността е простотията на платените клакьори в този форум.

  Празни напъни за форумно хитроумие не променят факта, че това е безкрайно закъсняло и много добро и важно решение.

  БРАВО на министъра!

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#42] от "today":

  Ще има да вземаш. Финансовият модел за дългосрочно 15 години изкупеване на ел. енергията от ТЕЦ Марица изток 1 е одобрен лично от Лостов в Розлин, Арлингтън една седмица преди изборите 2001 година. Знам от първо лице единствено число!!!
  Конкретните циферки в модела ги "напъхаха" момченцата на Деди малко преди да почне строежа...... пак знам в първо лица единствено число...
  Споменатия РумОвч. официално, като депутат по това време, беше ПРОТИВ проектите ТЕЦ Марица изток 1 и 3 - направи справка в пресата от онова време, не беше преди 100 години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  [quote#44:"pag"]Аха, само че приходите за държавата ще паднат 4 пъти. [/quote]
  От износа на ток в момента?
  Би ли ни светнал ... колко са тези приходи в момента?

  И в началните класове още не си ли учил, че нулата не се дели!

 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От ОфНюз:
  http://offnews.bg/index.php/209918/kato-vits-na-denya-deputatski-biseri

  "Колегата му Минчо Мънчев Минчев доразви тезата на Янков с думите: Сърбаме супата от хлебарки, която се твори вече 23 години. Българската икономика се превърна в домашно мъркаща кокошка. Сигурен съм, че ще израсне обратно гривата на българския енергиен лъв и той няма повече да бъде домашно мъркаща кокошка, котка. Очевидно според социалиста българската енергетика е съмнителен хибрид, приличащ на мъркаща кокошка без грива."

  Бележка: "кошка" е котка на руски. Някои абсолютен дебилизъм ги държи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#45] от "today":

  Не не нужно да разваляш договора, достатъчно е да го ревизираш в съответствие с тенденциите днес, днешните правила на ценообразуване и застраховане у нас и в ЕС и цената на тока сама ще падне...
  Апропо понеже си нов в енергетиката, за размисъл...
  ТЕЦ Марица изток 1 на АЕС струва около 1.4 млрд.ЕВРА и изгаря лигнити, "средна" по ефективност КПД около 36% и има инсталирана мощност 670 МВт, ТЕЦ Нойрат в Германия построи за 2200 млрд.ЕВРА два блока на лигнити всеки по 1000 МВт, с "най-висока" ефективност за типа гориво от 42% ..

  Познай къде е грешката? Всичките данни по горе са публични.... например тук
  http://www.rwe.com/web/cms/en/11974/rwe-power-ag/locations/lignite/kw-neurath-boa-2-3/laying-of-the-foundation-stone/

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":
  Интересно какво е одобрил Лостов, след като сам твърдиш, че конкретните цифри са ги писали други.
  И друг въпрос, като отпаднат тия такси, откъде НЕК ще събере 2 млрд за да си плаща дълговете по Цанков Камъм и Белене? Или ще емитира нов дълг, за да финансира стария?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#46] от "idiotstavrev":

  Кауза пердута....

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#44] от "pag":

  Щото не разбираш нито от енергетика в частност, нито от икономика като цуло, само по тази причина...
  Сега 20.06.2013 изнасяш средно на час ток 190 МВт, получаваш приход в страната от около 180 000 ЕВРА/ден, на същата дата 20.06.2011, преди изцепката на Бат Бам и Флик, износът беше средно 1250 МВт приходът беше от 1 000 000 ЕВРА/ден. Ферщеен?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Комунистите винаги са се крили зад думата "народ".
  Ликвидирането на инакомислещите беше Народен съд, после концлагера, където живеехме беше Народна република.
  Сега вече и Народен АЕЦ Беляне.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 55. 55 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  герб да внасят законопроекти и после да не ги гласуват ми се струва.. безотговорно. И унизително към избирателите им...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#51] от "today":

  Одобри лично, т.е. даде държавна подкрепа, на финансовия модел на инвеститора, който предвижда дългосрочно изкупуване на произведената електроенергия с използваемост около 83% от инсталираната мощност на година за период от 15 години, при определено ценообразуване и схема на застраховане на капитала, както и останалите гаранции на модела "Независим производител на енергия"..
  От другата страна на масата са били американци, а те разбират от "модели", не само модни но и икономически...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ''Благодарение на промените, добави той, ще може да обясните на хората, че трудът и енергията, които са дали за строежа на АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток", ще работят за българското общество''

  Това признание за това ,че досега двете централи за една особена част от обществото ли са работили?

 58. 58 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Весело

  "управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев"

  Ами да. След като НЕК е в технически фалит е време НАРОДЪТ да прати мастрафа.

  подпис
 59. 59 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Национализацията през 1946 г. върна икономиката "в ръцете на народа".
  Дали министърът и неговата партия не виждат народа по този начин?!

 60. 60 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Хаха спрете да нарихате простия матрял в България народ. Това са идиоти, които не стават за нищо.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  [quote#12:"СДС"]С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток, за да влязат свежи пари.[/quote]
  Скромно забравят да кажат, че ще го отпушат износа като махнат за него добавките за зелена и подобни енергии. Ние ще ги плащаме а онези в чужбина няма, каква е логиката?

  Тези добавки и това задължително изкупуване някой трябва да го плаща. След като в чужбина няма значи оставаме ние. Ами да го направят съвсем безплатен тока за чужбина да видите тогава какъв износ ще падне.

  Просто възстановяват старият канал за печалба. От БГ евтин ток и печалбата в посредниците. И въобще не се хващайте на това "махане" на добавките. Тях ги има и няма начин да ги няма защото това са дългосрочни договори. Просто ги скриват по другите пера на фактурите. Преди поне се знаеше колко ни струват сега ще го крият за да си играят по-лесно далаверите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ако тезинеща са верни тоцената на тока би трябвало да падне с 50 %!!!!!

  Машини прости, народ неук.
 63. 63 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#54] от "the социалиста":

  Хайде стига глупости сте дрънкали! Българинът все е недоволен! Оставете хората да работят! Писна ми от недоволстващи, въпреки усилията!

 64. 64 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":
  Толкова е просто, че имаш само челвени точки....

 65. 65 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":

  Това беше поредния български патент на тема, как бедните да дотират богатите!
  Аз от цялата тази каша горе разбрах едно нещо. Дянков скубеше НЕК с дивиденти за да пълни хазната и заради това цените на тока растяха, а НЕК издъхваше.
  Сега една тръба, която наливаше пари в басейна наречен бюджет, а именно продажбата на квоти за вредни емисии ще бъде пренсочена към НЕК за да стои цената на тока ниска.
  Добре де ама с какво ще се замени входящия паричен поток към бюджета?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#60] от "sqrt":

  Купи си огледало!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 441 Неутрално

  И народът ще ви го върне "другари"

 68. 68 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Весело

  На заглавието: Хахахаха!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#65] от "tribiri":
  Теоретично ако говорим - би трябвало да стиснат тръбата, по която изтича от контрабандата.
  На практика ... ще видим.
  Аз съм напълно съгласен със Стойнев, че следва тежка битка.
  Макар и поради други, при това още по-сериозни причини и интереси. От известно време ме гложди подозрението, че откак капиталът стана кът, бюджетите европейски едва дишат и направиха "показното" в Кипър, на фона на естетсвената и разбираема кампания въобще срещу офшорките - едно добро убежище би било да си вземеш държава, неофшорна, с плосък данък колкото офшорка, в която да се подслониш. Оттук и борбата на групировките. И която надделее ... токът вече ще е подробност, една от точките в агендата, която ще се реши по-скоро автоматично в контекста на това кой е победил...

 70. 70 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ей бай ни Тошо да беше жив сега... енергетиката на народа?!?

  Fortuna favet fortibus.
 71. 71 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 457 Неутрално

  С измененията в два закона управляващите връщали енергетиката на народа, обяви Драгомир Стойнев..

  - Не пипайте законите нещастници !!!
  Цялата Ви работа... в парламента,
  ...после.. ще се окаже брак..

  urkobozambo
 72. 72 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Весело

  Сетих се за един виц от соц.време:Каква е разликата между социализма и оргазма?Отговор:При социализма се пъшка значително по дълго.То не било виц,май.

 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В Медияпул има по-добро разяснение.

  Махат "зелената добавка" само от редчето на фактурите, като тя влиза в цената на тока, но без да се отразява.

  Точно както и другите форумци го казаха: тези 20% ВЕИ ще се плащат само от вътрешното потребление.

  Вместо либерализация на пазара - затвърждаване на монопола на НЕК и ЕСО.

  А кажете трите вещици в парламента не са ли асолютни комунисти?

  (само някой да посмее да нарече Атака десни!)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 74. 74 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "moloko_":

  Мдааа връщат на народа, ама ТЪПКАНО!

 75. 75 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Те комунягите колкото откраднаха покрай Белене от народа, никога не могат да го върнат!! Да си хвърлят оставките и да се махат извън пределите на страната!!!

 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#73] от "Музар":
  Да, ВЕИ-тата ги оставят само на вътрешното потребление да ги плаща, но насреща компенсират с въглеродните квоти.
  Които пък са външни постъпления.
  Нека бъдем обективни.

  Те цитат : Депутатите приеха на първо четене и предложените изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници. Средствата от постъпления от продажби на квоти за емисии на парникови газове за периода 1.12.2012 - 30.06.2014 г., да се използват за покриване на разходите, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, предвиждат част от новите текстове.

 77. 77 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Аз, като част от народа, искам да получа 100 кила енергетика. Веднага!

 78. 78 Профил на tormoz
  tormoz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки произведен киловат-шамар в лицето на империализЪма!!!
  Да живей!

 79. 79 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#22] от "georgi_val":

  Значи номера е следния - за да се олаби малко матряла, част от цената на екотоците се слага като надбавка върху тока за износ. Така матряла плаща по- малко, а на износителя му се оскъпява тока.

  Сега като махат надбавката става следното (земаме "цифрите" от вчера 20 юни)
  внос 8869 мвч, износ 13.610 мвч = нето износ 4741 мвч По 40 евро прави бруто 190.000 евро на ден оборот.
  С махането на надбавките износителят печели 4741 х 24 лева = 114.000 лева (57 хил евро) на ден. Съответно тия 57.000 се прехвърлят да ги плаща матряла с неговите сметки.
  Надеждите са нето износа да се удвои до 380.000 евро оборот на ден. Ама няма никакви гаранции че ше стане.

  Същевременно в момента имаме фототоци от 700 мвт. Ако сложим средно 8 ч х 500, на ден имаме 4.000 мвч фототок. По 300 евро прави 1,2 млн евро на ден оборот. Честито на матряла.

 80. 80 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички си спасяват системата... тяхната си.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#62] от "Zizu":

  Това на практика е потенциалът, няма никаква обективна причина токът да нарастне два пъти от 2004 насам....
  Но веднъж нарастнал, връщането назад е много трудно, най малкото в 2004 нямаше американски централи, бяха си български, нямаше екологични мантри откъм ЕК... така че сега връщане чак в 2004 няма... виж 5-10% намаление и задържане така поне 5 години е напълно по възможностите на днешните управляващи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#76] от "xm...":

  Това с квотите за СО2 като идея е добре, освен проблемът че тези квоти днес нищо не струват.... 4.3 ЕВРО/тон СО2 т.е. на 1 МВтч спестена енергия от ТЕЦ на лигнити.... а цената на ВЕИ е от 60-350 ЕВРО/МВтч.... т.е. гола вода цялата схема, като всичко в енергетиката на брюкселските зелки....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Оставете ги да работят.
  ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НАЕСЕН.

 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#64] от "hinin37":

  От простовати хора какво можеш да очакваш?

  Пък и точките, независимо от цвета, не стават нито за пиене, нито за ядене.... доколкото знам....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#83] от "nelva":

  Няма да ги оставят, защото не е хорошо да си в опозиция!!!
  Питай Лостов, той най-ги разбира опозиционните работи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  Цитирам:"Не отстъпвайте, сега е моментът да върнем енергетиката на българския народ, да печели България, да накараме хората да видят, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси, призова Драгомир Стойнев."

  Не искам да ми "връщате" тази енергетика сега когато е затънала в многомилиардни дългове другарю Стойнев.

  Вие точно спазвате "крилата" фраза на Ленин "Електрификация + съветска власт = комунизъм"

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#82] от "boby1945":
  Вярно. Това е ясно.
  Без да се мЕткам на амбразурата, но все пак имаме и две допълнителни променливи - едната е реалното потребление в момента, а другата - промените в закона.
  При ударило дъното потребление, особено в индустрията, се освобождава квота за продажба, да не говорим, че са и така надути още от начало, че брюксел все вие като куче на трън как са се минали. А от променените приоритети би трябвало да надуят Марица 2, а да оставят ВЕИ на минимума.
  Като абсолютни суми накрая със сигурност надали ще се уравновесят, но явно компенсацията си струва усилието, иначе нямаше да настъпват толкова мазоли на бая мускулести батковци заради нея.

 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#87] от "xm...":

  Добре е да направят както казваш, ама се съмнявам че са чак толкова кадърни и ангажирани .... ще минат някъде по средата.... поне докато Бат Бам свикне с мисълта че се прекара на изборите и атмосферата се успокои...
  Пък и в реалната икономика по време на криза, не е добре да се праявт резки завои.... виж каква каша забърка акцизът на износа на електроенергия въведен от Флик с най-благи намерения...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  В предвижданите законови промени не се намалява цената за изкупуване на ВЕИ енергията! Значи грабителите продължават да грабят народа, чрез законно установен грабеж!
  А дали се ограничава изкупуването й поради липса на потребление, както се случваше в Събота и Неделя при слънчево време?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 90. 90 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#46] от "idiotstavrev":

  [quote#46:"idiotstavrev"]Потресааща е некомпетентността е простотията на платените клакьори в този форум.[/quote]Вярно е, особанно за вас!

  Забелязал съм, че хората много точно се характеризират сами, като избират име на своя аватар при регистриране в "Дневник".

  Вашето е "idiotstavrev".

  Министъра и БСП са сътворили поредните глупости.

 91. 91 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "Върху парламента и правителството ще се излее голяма помия заради промените в Закона за енергетиката, не се огъвайте, апелира към депутатите от "Коалиция за България", ДПС и "Атака"
  Аз пък мисля, че върху Парламента и Правителството няма да се излизва помия, а ще има дебели дала в съда... Затова по-разумния подход е Правителството да привика всички с привилегии и да се договори за промени в договорите и чак тогава да променя закона. То ако ставаше така, що не променим закончето така, че да се отървем от иска на Росатом?

 92. 92 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Не ти ли харесва, плащай ток по цените на ГЕРБ.

 93. 93 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#34] от "д-р Замен #ignorevolen":

  Без опозиция управляващата триглава ламя яко "кове закони" и няма кой да ги контролира. Къде е Боце, къде са народните представители от опозицията ни?

  Е икакво като стоят там. Сигурно ще ги чуе някой. Най много АТАКА и тя да влезне и да предизвика бой между нея и ГЕРБ и вие наново да ревнете ГЕРБ е виновен за всичко. И без това обвинявате ГЕРБ за всички злини. Ти бе докторче не съм те видял да пишеш какво са направили ГЕРБ. Според теб магистрала Тракия са я довършили БСП, БСП са строили метрото в София, БСП строят детските градини.
  Ипак да се върна в парламента ГЕРБ са 96 депутата благодарение на вас които послушахте лъжите на Станишев, а коалицията има 120 депутата, 86 бсп+ 34дпс. Та притова положение само ще ги освиркват ще ги заглушават с тропане по банките и такива като тебе ще се хилят отвън. Ми нали и за тях ревете оставка. Защо сега искате да са в НС, Както чувам ГЕРБ са готови това НС да се разтури и да се отиде на избори, ама и това май не искате такива като тебе.

 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#88] от "boby1945":
  Не съм спец да ИМ казвам
  Но съм абсолютно уверен, че са силно ангажирани. Все пак става дума за собствения им задник.
  Познавайки местните реалности по-вероятното е наистина да го прекарат нейде по средата, но ангажиментът да свалят крайната, фактическа сметка на редовата мат'рялоединица трябва да я докарат. Заради себе си ...

 95. 95 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Сега тройната коалиция кове законите в темпо петилетката в съкратени срокове.
  И научих нещо, че пенсиите щели да бъдат индексирани или септември, октомври или краят на годината , а не както те обещаха още юи месец да индексират пенсиите.

 96. 96 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  [quote#46:"idiotstavrev"]Потресааща е некомпетентността е простотията на платените клакьори в този форум. [/quote]

  До коментар [#46] от "idiotstavrev":

  За ваше съжаление във този форум има доста образовани и компетентни хора. Ние ги познаваме и ценим тяхното мнение.
  Но вие не сте сред тях.
  Много позд

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 97. 97 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "Трудно ми е да им обясня, защо в момента тя не се изкупува приоритетно - отсега нататък този модел ще се промени, посочи министърът."
  Ами по простата причина, че има обвързващи договори. Главно в две направления - американските ТЕЦ и ВЕИ. Тези договори трябва да се преразгледат с участието и на двете страни. Другата група "преференции" като тези за когенерациите на топлофикациите и заводските ТЕЦ, са по-лесни за промяна. Но от двете преференции ще премахнат без съпротива само тези за заводските ТЕЦ, но не и за топлпфокациите, особено за топлофикация София... щото ако ги намалят, ще поскъпне парното на софианци и айде пак на улицата ... Вероятно си мислят, че ще спестят нещо от студения резерв, и това е правилно, но ще опрат до миньорите на Ковачки... Лелееее...
  Така е като няма пазар. Създайте пазар и пуснете НЕК да продава на този пазар. Очевидно на първо време ще има този пазар ще има два сегмента (регуиран, за бита) и свободен. На свободния очевидно цените ще са по-високи, спрямо тези на регулирания. Това означава най-малко две неща - никой няма да иска да продава (съвсем доброволно) на регулирания пазар. А ако на този пазар продава САМО НЕК (държавните мощности) няма да е добре за НЕК. Значи НЕК ще хвърля по едно око и на сободния пазар То и сега е така и сега проблемите са същите, но се правят опити да се замазват нещата

 98. 98 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#65] от "tribiri":
  Входящия поток към бюджета ще дойде ако НЕК започне да продава на пазарни цени. Не днешните примерно 80 лв. Мвтч (без ДДС) а 90-95 лв. Мвтч. Ако успеят да намалят някои от добавките чрез преговори, а други силово възможно е крайните цени както за бита така и за индустрията да останат същите или да се вдигнат малко
  Поначало тотално не одобрявам левашката идея за социални грижи през цените. Това омазва всички икономически отношения в сектора. Правилните социални грижи са през фонд за енергийно подпомагане, в който да влиза ЧАСТ от диференциалния доход на НЕК (разликата от 90 лв. и 80 лв.)
  Ще кажат, е не е ли едно и също? Ами не е! В сегашния вариант чрез изкуствено подтискане на цените подпомагат и мен, а аз нямам нужда от подпомагане. На мен би ми харесало да имам избор от няколко тарифни плана (базирани на различни производители) и да аз да си избера. Т.е. въпросните производители да се конкурират за моите парички (по аналогия с телекомуникациите). Такъв модел стимулира по-голямото потребление с относително по-ниски цени, а не обратното.
  Замисълът да има няколко квтч месечно с по-ниска цена, а нагоре по-висока, подтиска потреблението. А точно това днес е адски малоумно.

 99. 99 Профил на drumi1
  drumi1
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#8] от "sto67nes":

  Така поне тях няма ги мислим,колкото по малко депутати в парламента толкова по малко поразии магат да направят!!!! Нали уж туй е генералната цел???

 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#79] от "dosetliv": Ако започнем да предлагаме на 40 евро Мвтч, износът ще се отпуши и ще достигне максималния капацитет на мреждата... който е около 1700 Мвт за единица време. Това значи да изнасяме над 10 Твтч годишно, нива, които никога не сме достигали. Защото НИКОГА не сме продавали за по малко от 90 лв. Мвтч. Търсене на ниво 40 евро има достатъчно.
  В момента изпускаме голямо търсене от юг, комплексите на комшиите са надули климатиците В южните ни съседки годишните пикови стойности на консумация на електроенергия са денем през лятото. Еле па ако се случи горещи май, юни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK