Бизнесът е разединен за предсрочните избори

Бизнесът е разединен за предсрочните избори

© ДневникВ двете най-големи бизнес организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК), има различни мнения по въпроса кога трябва да се състоят предсрочните избори.


По мнение на КРИБ това трябва да стане бързо. "Доверието се изчерпа и ситуацията може да бъде разрешена чрез избори. Сега има заплахи, че ако кабинетът падне, нещо много лошо ще се случи", коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Огнян Донев, председател на КРИБ.


Членовете на конфедерацията не вярват, че всички тези мерки, които се предлагат от управляващите, някой наистина иска да ги осъществява. Експресното приемане на закони винаги е против българския бизнес, посочи той.
Според БСК на кабинета трябва да се даде шанс да приложи обявените мерки, а в това време обществото да узрее за радикална промяна на политическия модел. По думите на Божидар Данев, изпълнителен председател на камарата, "някои искат бързите избори да възпроизведат настоящия политически модел", защото той им е удобен.


Данев обяви, че правителството може да бъде спасено, ако партиите изтеглят своите представители и се даде възможност на премиера Пламен Орешарски да избере свои експерти. "Искаме да му счупим политическите окови", обяви Данев.


"Искаме да имаме нормални условия на предприемачество и конкуренция, а не на търговия с влияние. Деструктивните действия не са полезни", посочи председателят на камарата.


Ако този катарзис се състои, ще се върнем до едно положение, при което подкрепихме идеите на Орешарски, коментира Огнян Донев. "Това, което се случи обаче, е точно обратното на това, което беше заявено и ни накара да подкрепим кабинета", припомни той. Според него предложеното намаляване на цената на тока с 5% не е най-важното, което трябва да бъде направено, макар че е в полза на една социална група.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK