Проблемните кредити са намалели през май

Проблемните кредити са намалели през май

© Юлия ЛазароваЛошите и преструктурирани заеми в банковата система намаляват в края на май с 39.8 млн. лв., показват данните на БНБ. Експерти коментират, че е рано да се говори за тенденция, защото това движение трябва де се наблюдава поне няколко месеца поред. През април тези кредити нараснаха със 116.7 млн. лв., а през март намаляха със 105.2 млн. лв., пише "Капитал Daily".


В същото време намалението през май може да се дължи и на отписването на лоши заеми, които банките смятат за несъбираеми, или прехвърлянето им към събиране от специализирани фирми, както е възможно и някои от тях да са преминали в категория "редовни", защото са започнали да се обслужват.


Към края на май обемът на лошите и преструктурирани кредити достига 9.9 млрд. лв., което е намаление с 0.4% на годишна база. За последния месец обаче е регистрирано повишаване в обема с 4.9 млн. лв., или 0.05%. Делът им в края на месеца достига 23.16% при 23.15% през април.
При проблемните фирмени заеми спрямо година по-рано има ръст от 2.05% и намаление от 0.26% спрямо април. При потребителските има намаление с 15% за година и увеличение с 1.1% в сравнение с април. При жилищните заеми има увеличение както на годишна база - с 3.32%, така и на месечна - с 0.5 на сто.Според методологията на БНБ в категорията лоши и преструктурирани влизат както кредитите с просрочия в обслужването от над 90 дни, така и редовни заеми, които са били предоговорени между банките и техните клиенти. Данните, които БНБ публикува обаче, не дават по-подробна информация за това каква част от общия обем са само преструктурираните кредити. Информация за общо класифицираните рискови експозиции и дела на необслужваните над 90 дни заеми се публикува от БНБ на тримесечие. В края на март необслужваните над 90 дни кредити в банковата система е 9.7 млрд. лв., а делът им – 16.92% от общия портфейл.

Кредитирането продължава да е слабо, показват още данните на БНБ. При заемите за домакинствата има дори свиване на годишна база с 239.8 млн. лв., при фирмените увеличението е с 1.1 млрд. лв. За последната година общият обем на предоставеното от българските банки финансиране за бизнеса и домакинствата се е увеличил със скромните 823.9 млн. лв., или 1.57%.


В сравнение с април спадът в кредитирането е с 0.12 на сто, което се дължи основно на фирмените кредити. 

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Вече ни е страх и кредити да теглим, после нямат погасяване.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1247 Весело

  И как е станало това?

  С връщане на кредити или с отписване на несъбираемите?

  Банките винаги мълчат за това.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  ако са продали несъбираемите задължения, значи намаляват само на хартия.

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дневник това е поли бла бла и накрая нищо съществено - ако искате да ви смятат за сериозен вестник го давайте малко по подробно, примерно колко е общия размер на кредитите , какъв е процента на лошите и колко от тях са фирмени а колко са на частни лица, не е лошо и да го поонагледявате с някоя графика показваща развитието през последните години.От това което сте написали не се разбира нищо ама нищичко - само цифри и проценти практически без връзка по между им

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK