Втора вълна кадрови рокади в енергетиката, АЕЦ "Козлодуй" с нов шеф (допълнена)

Иван Генов

© Анелия Николова

Иван ГеновС решение на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД е освободен Борислав Борисов от съвета на директорите на "Национална електрическа компания" ЕАД, неговото място заема Сава Савов, пише в съобщение на страницата на БЕХ с днешна дата.


Промени са извършени и в АЕЦ "Козлодуй". От съвета на директорите е освободен Валентин Николов, който беше назначен от кабинета "Борисов" за изпълнителен директор въпреки липсата на квалификация в областта на ядрената енергетика. Неговият пост се поема от Иван Генов, става ясно от съобщението. От Съвета на директорите на ядрената централа са освободени още Теодор Шопов и Валентин Груев. На техните места са назначени Александър Николов и Георги Христозов. Александър Николов оглавяваше централата преди назначението на Валентин Николов, който непосредствено преди това беше за кратко заместник-министър на икономиката и депутат.


Иван Генов и в миналото е заемал шефския пост в ядрената централа. На 6 ноември 2005 г. той е назначен на поста, като преди това е бил главен инженер на пети и шести блок. За него се знае, че е приятел и състудент на Румен Овчаров - по онова време министър на икономиката и енергетиката.
Валентин Николов коментира за "Капитал Daily", че не са му били съобщени мотивите за освобождаването му, но е то е било очаквано от него след смяната на ръководството на БЕХ, което според него е решило да провежда новите политики на дружеството с други хора. Николов заяви, че не познава добре Иван Генов, но смята, че той встъпва в длъжност в трудна обстановка и му пожела успех. Според бившия вече директор на централата текущото й състояние в момента е в рамките на нормата. Дружеството няма просрочени задължения и има пари в сметка, които ще стигнат в краткосрочен период, и заплатите на хората са гарантирани.


Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД и член на съвета на директорите на въгледобивното дружество Теодор Дребов и Димо Димов също са освободени. Новоизбраните членове в състава на съвета на директорите са Станимир Казлачев и Щерьо Щерев.


Промяна в съвета на директорите има и в "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД, след като бе освободен Георги Христозов.  Мястото му заема Михаил Митков.


Преди седмица енергийният министър Драгомир Стойнев смени ръководството на Българския енергиен холдинг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK