Драгомир Стойнев: Приетите промени в енергийния закон гарантират поносима цена на тока (допълнена и видео)

Драгомир Стойнев: Приетите промени в енергийния закон гарантират поносима цена на тока (допълнена и видео)

© Надежда Чипева, КапиталОтпада задължението на НЕК да изкупува тока от всички производители, вместо това ще се изкупува само най-евтиният - от АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2", което ще позволи на ДКЕВР да запази, и даже да намали цената за битовите потребители. Токът от когенерацията ще бъде изкупуван само след като бъде задоволено потреблението от евтините източници.


Това гласуваха депутатите на второ четене с промени в Закона за енергетиката, които късно снощи бяха одобрени и от ресорната комисия.


От цената за пренос пък отпадат добавките за зелена и кафява енергия и за невъзвращаемите разходи, което се очаква да отпуши износа на ток и се създава възможност таксата да бъде намалена до равнищата от юли 2012 година. Таксата за пренос в момента е 34 лева за мегаватчас. Прогнозата е, че тя ще намалее до 10 лева.
Министърът на икономиката и енергeтиката Драгомир Стойнев определи промените като "едно добро дело за енергетиката и българския народ". Той посочи, че с този проект се гарантира възобновяване на финансовия поток поток в системата на енергетиката, гарантира се поносима цена за крайните потребители. Другите ефекти, които той посочи са тези, че няма да се увеличи цената за промишлеността и се гарантира работата на миньорите. "Ще се подобри животът на българския народ", заключи Стойнев.


По-рано депутатите удължиха до 31 регулаторния период за определяне цената на тока и парното.


При свръхпотребление или свръхпроизводство на ток операторът на електропреносната мрежа(ЕСО) може да разпореди временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ без предварително уведомяване на производителите и клиентите, предвидиха депутатите, приеха още депутатите.


С приетите текстове се прекратява практиката да се изкупува по преференциални(завишени) цени тока от заводските централи, които би трябвало с него да задоволят нуждите на самите предприятия. В момента те продават произведения ток на висока цена и после за собствените си нужди купуват по-евтиния ток, определен от регулатора, обясни Таско Ерменков. "Така производстовто на ток излиза по-печелившо от основната им дейност", посочи той.


Крайните снабдители ще продават на обществения доставчик количествата електроенергия, която са купили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили, решиха още депутатите.


С този текст решаваме, че енергията от всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, ще се изкупува не от електроразпределителните дружества, а от обществения доставчик – НЕК, обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.


Според заместника му Явор Куюмджиев този текст регулира една голяма несправедливост в системата, въведена при предишните управляващи, която е създавала диспропорции в цялата енергийна система.


"С този текст се консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи. По този начин ще се гарантира прозрачност на тази система, много ясни правила – кой за какво отговаря, кой на кого, какво плаща и ще се премахнат задкулисните договорки в системата на това ниво", обясни Куюмджиев.


С друг текст беше прието, че средства от продадени емисии парникови газове ще се компенсират разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ. "Това дава възможност за първи път в България да се случи нещо, което ще донесе повече средства. С този текст даваме възможност на цялата енергийна система да получава свежи средства, които да бъдат използвани за разходите, предизвикани от ВЕИ", обясни той.


Приетите промени предвиждат още да се намали така наречения студен резерв като едновременно той ще се осигурява чрез търгове, които ще организира Енерегийния системен оператор. Депутатът Жельо Бойчев още веднъж посочи, че ефектът от това се изчислява на 150-200 млн. лв.


Държавният регулатор ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за закупуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура.


Освен променените текстове депутатите подкрепиха и предложението на председателя на Народното събрание Михаил Миков измененията да влязат в сила от деня на публикуването им в "Държавен вестник", а не три дни след това. Той отправи молба и към държавния глава да издаде указ за обнародването на закона или заявяванене на отношение към промените в най-къси срокове. Миков посочи, че с приетите мерки се облекчава социалното положение на хората.


Причина за призива му е намерението на браншови организации да поискат от президента налагане на вето на закона.


Предложенията бяха приети с гласовете на 95 народни представители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK