Последно токът ще поевтинява или ще поскъпва?

Последно токът ще поевтинява или ще поскъпва?

© Николай ДойчиновПубликуваме анализа на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


Вече се обърках... Повече от месец, под съпровода на правителството, ДКЕВР обяснява как ще намалява цената на тока. Тази приятна музика за ушите на домакинствата обаче настойчиво и многократно бива прекъсвана от настойчивия хор на КНСБ и миньори и техният ултиматум – по-високи цени на въглищата или стачка! Абсурдната сюита е към своя край, но най-интересното тепърва предстои, защото въглищата съставят над половината от енергийните ресурси за производство на електроенергия. С други думи по-висока цена на въглищата би означавала и по-висока цена на електроенергията в ТЕЦовете, в които въглищата формират около 75-80% от цената, посочи бившият председател на ДКЕВР Евгения Харитонова.


"[Председателят на КНСБ Пламен] Димитров посочи, че хората искат по-скъпи въглища, защото след като 4-5 години цената стои без промяна и дори понижена, то няма как дружеството ["Мини-Марица Изток"] да е на печалба." Ако под "няма как дружеството да е на печалба" г-н Димитров има предвид "дружеството да печели все повече", наистина е прав. Въпреки че последната промяна в цената на въглищата е била надолу през 2010 г., ММИ покачва нетната си печалбата четирикратно през същата година. Резултатите ѝ през 2011-2012 г. са не по-малко впечатляващи.
Финансови показатели на "Мини-Марица Изток", хил. лв.


По отчети на дружеството

© ИПИ

По отчети на дружеството


Прави впечатление, че въпреки увеличените приходи от продажби през 2012 г. нетната печалба е по-ниска в сравнение с 2010 г., което се дължи на изпреварващото нарастване на разходите, включително тези за заплати. Това може да се обясни с по-високия добив на въглища, който за същия период се увеличава с почти същия темп, с който растат разходите за персонал. Липсва обаче обяснение защо през 2011 г. са добити повече въглища в сравнение с 2012 г., а разходите продължават да растат?


Като цяло ситуацията на пазара на кафяви и лигнитни въглища е доста странна. За периода 2001-2013 г. България е внесла 1000 (хиляда) тона кафяви и лигнитни въглища през септември 2004 г. при 26 млн. т. добити в страната. С други думи страната и по-конкретно ММИ, която добива около 90% от кафявите и лигнитни въглища, напълно задоволяват вътрешното търсене. Призивите за по-високи цени идват на фона на проблемите в електроенергийния сектор и намалената работа на ТЕЦ-овете, т.е. вътрешното търсене на въглища е намаляло. Тогава защо ММИ не изнася въглища? Износ за първи път има през 2009 г., когато от добитите над 27 млн. т въглища са изнесени 29 хил. т. Количествата постепенно растат и през 2012 г. достигат 87 хил. т от добити 33.4 млн. т.


Един бърз поглед на отчетите на дружеството и малко официални данни за пазара на въглища е достатъчен, за да се изготвят някои мерки, които да подпомогнат предприятието да увеличи печалбата си още няколко пъти в сравнение с 2009 г. Първо, контролиране на разходите, които да отчитат производителността на труда. Второ, ориентиране към външни пазари, които да компенсират намалялото вътрешно търсене. Ако и те не са достатъчни, още една мярка може да бъде приложена при малко по-подробен прочит на отчетите на ММИ.


През 2012 г. ТЕЦ "Марица Изток 2" е дължал на предприятието над 22 млн. лв. В същото време ММИ е дължала 2.5 млн. лв. на НЕК, БЕХ и други свързани лица. Между другото забавените плащания на ТЕЦ-а нищо чудно да са резултат от забавени плащания от НЕК към него. Т.е. нетно ММИ чака да получи над 19.5 млн. лв. И това е на фона на печалба от 21 млн. лв. за същата година. За съжаление през следващите години такава информация не е публикувана в отчета на дружеството, но спокойно може да се предположи, че е останала значителна сума за получаване.


Та вместо синдикатите да искат по-висока цена на въглищата, която се плаща от всички потребители, първо предприятието да събере дължимите вземания към себе си, после да подобри управлението си и накрая да потърси алтернативни пазари за продукцията на мините. Никой не е длъжен да плаща висока цена за стока само защото произвеждащите въпросната стока трябва да получават заплати. Това е все едно производители на сладолед да искат по-високи цени през зимата, защото е спаднало търсенето.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Е, какво пък не разбрахте вие? Токът поевтинява с 45%.

  След още 6 месеца ще поевтинее пък с други 45%, след като се поиска увеличение от 57%.

  Така се калкулира, че токът винаги ще поевтинява.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Щом СОРОСоидите квичат , значи всичко е наред

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Крайно време е да се разбере,че не трябва да има свещени крави.Бизнеса с добив на въглища е както всеки друг бизнес и никой не е длъжен да изкупува продукцията на мините за да има работа за миньорите.Същата е ситуацията с ВМЗ,като няма работа или съкращаващ персонал или минават на непълен работен ден или се съгласяват на намаление на заплатите.

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма последно. В България всички идиотщини са предпоследни.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Най-добре е да поскъпне, та да се обединят всички видове протестиращи и от БСП, ДПС и Атака да не остане и помен.

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 888 Весело

  Последно - и да има намаление няма да забогатеем от него, но пък е сигурно някои хора все по-богати ще стават покрай тока!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 886 Гневно

  Оставка като за начало, тока ще го мислим след това !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на stoian1972
  stoian1972
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Ей толкова некомпетентана статия не бях чел-ММИ-ЕАД да изнасят въглища извън странат-смях смях-а господина ако прочети по-добре отчетите а не на пръв поглед ще забележи че Инвестициите намаляват прогресивно-а темпът на амортизация на машините на открито -проста без коментар-Бих посъветвал г-н Калоян Стайков да направи едно посещение в Мините и на място да се запознае със ситуацията.

 9. 9 Профил на stoian1972
  stoian1972
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Ей толкова некомпетентана статия не бях чел-ММИ-ЕАД да изнасят въглища извън странат-смях смях-а господина ако прочети по-добре отчетите а не на пръв поглед ще забележи че Инвестициите намаляват прогресивно-а темпът на амортизация на машините на открито -проста без коментар-Бих посъветвал г-н Калоян Стайков да направи едно посещение в Мините и на място да се запознае със ситуацията.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Хм ...
  ИПИ плюс Харитонова. В Дневник.

  Ще поевтинява явно.

 11. 11 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всичко зависи от президента, ако подпише указа ще имаме по - евтин ток, а ако не ще защити отново олигарсите от кръга Капитал да не ги пиша поименно, че ми трият коментара

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"442"]Най-добре е да поскъпне, та да се обединят всички видове протестиращи и от БСП, ДПС и Атака да не остане и помен.[/quote]
  Aко в този момент единственото нещо, което може да те извади на улицата да протестираш е цената на тока, то тогава по-добре недей.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 14. 14 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Разстроено

  [quote#11:"Съни"]Всичко зависи от президента, ако подпише указа ще имаме по - евтин ток[/quote]
  с до 5 процента - голямо намаление, голямо чудо.
  даже Юда спазари 13 сребърника

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 15. 15 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Дори и фиктивно да се намали цената на тока, сметката накрая пак ние плащаме, но по друг начин. Не мога да разбера, при наличие на много други начини за добив на електроенергия защо се бутаме в най-мръсния. При това с идеята да го плащаме по-скъпо от другите. Ясно, че е социално 7-8 хил души да им се осигури работа до Гълъбово, ама не е ли по-добре да им плащаме пари да си търсят др. работа?

 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Отлагането за 1-ви август е само отсрочка за правителството да забърка още каши.
  А токът ще поскъпне с 12% по разчетите на Орешарски...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Липсата на свободен пазар в няколко сектора (за щастие само няколко) вкарва цялата държава в лудницата да му мисли коя фирма как ще си формира печалбата, откъде ще вземе суровината, откъде - опаковката, откъде - транспорта, колко е производствената норма на трудоден и пр.

  Слава богу, че някой не реши, понеже храната също е първостепенна нужда, да се въведе регулация на производството или поне на търговсктие вериги. Тогава всеки ден щяхме да четем, колко харчи Кауфланд за замразяване на киселото, в касетка ли е по-евтино да го кара или в палети и пр. оперативни въпроси, за които изобщо не бива да си хабим времето...

  Mутри, вън!
 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията показва само една страна на проблема с "поевтиняването" на тока, при това тя е повече политическа. Или още по-просто отговаря на въпроса, защо профсъюзите си траят по моралните въпроси в политиката. Защото номенклатурните ни профсъюзи са просто съюз с мафиотските назначени бизнесмени и номенклатурата в държавните предприятия. Без значение партийния цвят.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Аз пък се загледах в разходите за ремонт и подръжка на съоръженията в ММИ. Те растат с особено високи темпове. Основната причина вероятно е остарялата, амортизирана техника, но също така е вероятно тук да има значителна корупционна комонента.
  Изобщо положението с ММИ никак не е розово.
  Само не мога да се съглася с автора, че износът на лигнитни въглища е накакво изход, облекчение. Самите числа, които показва говорят колко малък дял е този износ и едва ли може да се овеличи, заради липса на търсене. Проблемът е в това, че като правило лигнитните въглища се горят "на място" за да се компенсира ниската им калоричност с липсата на транспортни разходи. Има обача друга (теоретична) възможност. Тя е в накакъв вид обогатяване... и тогава вмсето да транспортираш тонове камък, може да се изнася някакъв "въглеводороден концентрат". Навремето АРЗ Стара Загора е използвала метан получен точно от въглищата в Марица Изток. Имало е цял завод за газифициране. Мисля, че този ПЪТ става все по-актуален днес. Метанът си има добра цена и е възможно от лигнитните въглища да се постигне достатъчно ниска себестойност за да се пласира на пазара с печалба. По света се развива и добивът на моторни горива от въглища. Това се случва заради трайната тенденция за поскъпване на петрола. Не мога да повярвам, че е по-рентабилно да се произвеждат моторни горива от рапица (примерно) отклкото от въглища, па макар и лигнитни. Всичко това се отнася и в по-голяма степен и за кафяите ни въглища в Бобов дол, Станянци ... Лошото е, че трябват инвестиции...

 20. 20 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Въвеждат се нови правила,които позволяват на ДКЕВР да определи участието на различни видове електроенергия в микса, защото досега той беше изкривен в частта на най-евтината електроенергия, която се произвежда от държавните производители и постоянното увеличаване цените на тока. "Освен това промените, които бяха подкрепени от НС, дават възможност за отпушване на българския износ.

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#20] от "sto67nes":
  Докато за това разчитаме на държавен орган в случая с ДКЕВР ще сме отворили широко потрата за корупционни схеми. Най-добре този въпрос, кой да продава, се решава от пазара. Отговорът е: продават тези, които се класират до пределната цена възможна в даден момент на пазара. Този въпрос е разгледан обстойно още от Адам Смит и е цитиран от Карл Маркс само че на примера на зърнопроизводство. Пречетете... за диференциалната рента.
  Та ако наистина държавните мощности в момента са с най-ниска себестойност, на един пазар те ще реализират най-висок диференциален доход , разбирай печалба. А държавният орган служи за това да наблюдава спазват ли се правилата на борсовата търговия. И така хем "свещената ви крава" държавната енергетика се угоява и дава повече мляко хем радикално се затрваря вратата за корупсия. Е... остават далаверите ВЪТРЕ в държаното предприятие, ама това ще го борим със средствата на съдебната система.

 22. 22 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пада цената на тока за гражданите.
  НС прие на второ четене промените в Закона за енергетиката.
  Много трудно,Плевнелиев може да обоснове евентуално връщане на закона.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/06/blog-post_28.html

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ИПИ-тата за пореден път доказаха пълното си безхаберие.

  Трябвало да се увеличат печалбите като се увеличи износа! Ало! Това не е възобновяем източник на енергия. Дайте да ги изнесем всичките и след 1 година к'во точно ще ми изнасяте!

  Освен това да бяхте погледнали, че заплатите на миньорите в държавните мини са 2 (два) пъти по-високи от тези в частните мини, вместо да разсъждавате за разхода за заплати и количеството произведени въглища.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За първи път в живота си чувам синдикати да искат увеличаване на цени, и то на въглищата.Оттам скача тока и парното.Това заедно със цирка на кретена Сидеров все по вече ми заприличва на някакъв сценарии за гражданска война.

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1426 Весело

  "Тогава защо ММИ не изнася въглища?"

  Нема нужда авторът да разбира от економика. Достатъчно е да понаучи английски и щеше да получи отговор на терзанията си -
  http://www.euracoal.be/pages/layout1sp.php?idpage=910

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#22] от "grund": Плевнелиев може да се обоснове много лесно с това, че някои промени ще доведат до съдебни дела и искове срещу НЕК. Говоря не толкова за ВЕИ, колкото за "американските ТЕЦ". То ако можеше да стават нещата по този начин, що не си претнем едно законче и да обезсмислим арбитражното дело за Белене? А? Колко хубаво звучи.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#4] от "Питанка":


  Няма последно. В България всички идиотщини са предпоследни."

  -Има последно.Връщаме идиотщината баш-комунист Боко и ще си го има поскъпването,че и 140%.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  До коментар [#19] от "Дамян":

  да бе и ако излезе че е по евтин от руския газ какво правим

 29. 29 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 380 Гневно

  Мафията иска увеличение с 40% и ще стане.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#27:"dedo pepo"]-Има последно.Връщаме идиотщината баш-комунист Боко и ще си го има поскъпването,че и 140%.[/quote]
  Няма да стане защото БСП ще го направи преди това. В комплект с режим на тока, имам лични спомени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#19:"Дамян"]Само не мога да се съглася с автора, че износът на лигнитни въглища е накакво изход, облекчение.[/quote]
  Естествено че е пълно безумие, бил съм там и съм ги виждал с очите си. Тава не са никакви въглища, те са една жълтокафява смес от земя и недоизгнили дървета. Едвам ги накарват да горят, впръскват мазут за да стане. Ние сме световен рекордьор по използването на толкова калпави въглища.

  Отгоре на това при горенето много замърсяват, затова излезе скъпа американската ТЕЦ защото трябваше да се приведе в съответствие с екологичните норми. Тези които говорят за по-евтиният ток от държавните Марици да имат предвид и това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамян":

  Има една "дребна" подробност - досега чрез различните изкупни цени бизнесът субсидира потребителската цена на тока. Ако пазарът стане независим а не контролиран от ДКЕВР мигновено всички хукват да продават на бизнеса не на битовите потребители, бизнеса си избира евтиният ток а за нас остава скъпият. И какво ще кажат хората тогава?

  Затова по всякакъв начин БСП се опитва да вземе тези 5% от бизнеса а той естествено се опъва. Това е съпротивата за която намеква енергийният министър. Още повече, че според наредбите на ЕС енергийният пазар трябва да е свободен и не трябва да има такова крос субсидиране. Ако това стане тока за бита скача поне с 20-30% и горко на този който го въведе. БСП прекрасно знаят това и тяхната игра е краткосрочна, да бавят, да тупат топката докато направят няколко крупни далавери и след това бягат и оставят на друг горещият картоф. Но преди това ще се опитат със всички средства да разгромят ГЕРБ и легитимират една подставена опозиция.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1182 Весело

  Не, правителството на фашизоидните комунисти ще пада, защото като го намалят /ама май и това няма/ ДО 5 %, след това ще се вдигне с 20 %

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#31] от "Fred":

  Не тряска глупости на тема енергетика и въглища от които очевадно нищо не отбираш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#18:"Музар"]защо профсъюзите си траят по моралните въпроси в политиката. [/quote]
  Народът трябва да се пообразова, затова споделям това, което научих днес. В студиото на Бтв сутринта червеният шаман на БСП и наужким “социолог” - а всъщност богат бизнесмен Кольо Колев ясно артикулира политическото верую на комунистите:
  “Понятие като “нравственост” в политиката НЯМА!” - и добави, че искрено съжалявал хората, които очакват морал и нравственост от управляващите.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Аз щото съм тъпо парче и не разбрах.От както започнаха протестите,властимащите се скъсват да ни обясняват,че ако не останели на власт тока щял да скочи поне с 40%.Щото нямало да могат да променят нещо си.Ако обаче останат на власт тока ще поевтинее с 5%.Даже преди да променят "нещото".Че к'во им пречи като са толкова загрижени за нас,да променят "нещото" и да подадат оставка на секундата?

  П.П. Хай,да ви е честито намалението на газта с 0,15%!Да не си помислите,че запетайката в процентите е грешка?Намалението едва ли има и стотинка,но електората на "новата тройна" като чуе намаление и изпада в екстаз!

  Извинявам се на "Дневник",но има една статия на човек,който за съжаление вече не публикува тук,но съвсем точно показва положението на хората избрали настоящите ни управници!
  Линка нещо не се получи,та който иска да напише в Гугъл :"Теорията Дахомей".

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#15:"smile"]при наличие на много други начини за добив на електроенергия защо се бутаме в най-мръсния. [/quote]
  Защото това е единственият ни собствен енергиен ресурс с достатъчно количество.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 237 Неутрално
 39. 39 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цената на ел. енергията в България е най-ниска в целия ЕС. И понеже е такава българинът не може да си я позволи с африканските заплати.

 40. 40 Профил на today
  today
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#39:"neznaiko_2011"]Цената на ел. енергията в България е най-ниска в целия ЕС.[/quote]
  Но след няколко месеца вече няма да е най-ниската, с тези ходове правителството ще вкара енергийната система в колапс, след което ще се наложи наистина незабавно и несимволично вдигане на цените.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 41. 41 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Отчаяни от огромното обществено негодувание, фокусниците комунисти+депесе замислят евтин трик: да намалят битовия ток с 5% за известно време, като обаче повишат тока на бизнеса. Естествено, това ще удари пак по джоба на битовите потребители, ама индиректно - ще се повишат цени на стоки, които зависят от цената на промишления ток. Тогава олигарски, съсела и бея ще започнат да оплюват бизнеса и лошите чорбаджии, че дерат кожата на народа, а идиотът кутев ще пелтечи отново за класова борба

 42. 42 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Промените с които тия мафиоти днес приемат ще доведат до срив на нашата енергетика. Поради европейска директива и задължението на НЕК да транзитира токът на различните производители на едни и същи цени, свалянето на такса пренос ще доведе и до намаляване на таксата за транзитиране на румънски към Турция и Гърция. Ефекта ще бъде фалит на НЕК.

 43. 43 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Втората промяна е намаляването на студеният резерв. Да видим защо се поддържа студен резерв. Това са блокирани мощности, които са на разположение на ЕСО в случай на авария на някой от включените в енергийната система производители. Затова и големината на студеният резерв трябва да е в размер поне на най-голямата единична мощност, която да бъде заместена в случай на авария. Досега студеният резерв беше малко над 1000 мегавата, каквото е производството на един блок от АЕЦ Козлодуй. Днес глупаците намаляват студения резерв на половина, което при авария на един блок в АЕЦ, ще доведе до срив на енергийната ни система, много аварии по веригата и режим на тока.

 44. 44 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "proizvoditel":

  Без да съм го обмислял сериозно, ми дойде една хрумка за студения резерв. Разбирам, че е нужно и полезно да има студен резерв, разбирам и че струва пари да се поддържа такъв. Не е ли разумно цената за поддържането му да се плаща от ел. централите. Вярно, това ще се отрази на сметката на тока. Но ще е добре вноската за поддържане на студения резерв да е според броя и вида на авариите на всяка централа, довели до ползването на студен резерв.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 45. 45 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българската енергетика върви по пътя на банковата система от 90-те години. Неограничен грабеж, паразитизъм, разпад, влизане на чужди инвеститори, нормализация. Лошото е, че това чакат и руските монополи. С тяхна "помощ" нормализацията може и да не се случи.

 46. 46 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ВИДЯХМЕ КАКВО СТАНА с 5% НАМАЛЕНИЕ на руската ГАЗ? Големи прегръдки, но то било намаление след увеличение с 25%. РАЗБРА СЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА.
  Няма гаранция, ДАЙТЕ ГАРАНЦИЯ!
  Всичко това са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 47. 47 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#44] от "ДАКС":

  Предложението ви е интересно и е най-малко е в правилна посока. Проблемът ни с регулацията на монополистите е, че в ценообразуването няма стимул за намаляване на разходите, загубите или цените. Вадят едни "документи", че са извършили някакви разходи и цените стават такива, че да се покриват тези кредити, загуби или разходи. Те просто нямат стимул да стават по-ефективни, да въвеждет нови технологии, да пестят ресурси, да са по-конкурентоспособни, по-ниско енергоемки... Най-малкото което е, че загубите трябва да са си за сметка на монополистите. Но естествено най-доброто средство е конкуренцията, а не държавното регулиране.

 48. 48 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Последно токът ще поевтинява или ще поскъпва?

  - Ще поскъпва !!!
  има..сериозни основания, за това..

  urkobozambo
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ще видим на есен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 993 Весело

  Единствения начин да намалят цената без реформи е да увеличат държавното субсидиране. Т.е от единия джоб в другия. Ама лесно ще излъжат балъците дето си мислят че има намаление

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 51. 51 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Министърът тържествено обяви очаквано спадане на тока с 5%, понеже сменили методиката за формиране на цената му!

  Колко всъщност ще падне не се знае, или ако натиснеш една топка под водата дали няма като я пуснеш да скочи половин метър над водата?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 52. 52 Профил на МаркоВ
  МаркоВ
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е то комунизма. Лъжеш хората, че ще им е по-добре. По-добре ще ни е ако ни увеличат заплатите дори с 2% вместо да ни намалят цената на тока. Простата ми сметка показва, че с повече приходи било то и 5лв в крайна сметка може да решиш да си купиш сирене или бира, а от тока можеш сам да си пестиш или пък да ползваш повече, защото получаваш повече.

  По-добра лична култура, по-добър народ.
 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Целият шум е само, за да им се даде време! Зад шумната завеса си правят политическите подредби, взимат си решенията, от които се нуждаят, за времето след сдаване на властта, защото не се и съмняват, че трябва и ще я сдадат. И, в деня, когато това стане, ще се окаже, че токът дори може да е поскъпнал! Нали ще започнат наказателните санкции от Брюксел?!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK