Бюджетът ще се актуализира заради неизпълнение на приходите и непланирани разходи (видео)

Бюджетът ще се актуализира заради неизпълнение на приходите и непланирани разходи (видео)

© Красимир ЮскеселиевБюджетът предстои да бъде ревизиран, защото има риск за неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лв., а разходите също не са планирани според настоящата ситуация. Това заяви на пресконференция днес министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА. Той е категоричен, че и с увеличение на дефицита страната ще се съобрази с фискалните критерии на ЕК и че дефицитът ще бъде в допустимите рамки. Все още не е ясно с колко ще бъде увеличен дефицитът, защото това предстои да се уточни с анализ.


Актуализацията се налага, защото буферите в бюджета са "изядени" от предишното правителство, очаква се неизпълнение на приходите и заради формирания "на пожар" дълг (дългът бе емитиран чрез пускане на ДЦК на вътрешния пазар за 800 млн. лв. през февруари, за да се платят европейските субсидии на фермерите – бел. ред.), обясни Чобанов. По думите му в момента се правят усилия да се оптимизират разходите. Той посочи, че емитирането на 800 млн. лв. държавен дълг през февруари тази година за разплащане на евросубсидиите  на земеделските производители вече е възстановен от ЕС и през
август ще бъде върнат, но се ограничава възможността за гъвкавост на бюджета чрез емитиране на нов дълг. Финансовият министър съобщи още, че се предвижда емитирането на нов дълг до 1 млрд. лв., като и с него общо държавният дълг ще достигне 13.6 млрд. лв., което е под допустимата граница от 14.6 млрд. лв. до края на 2013 г., записана в бюджета.


По-рано през деня в интервю пред "Нова телевизия" премиерът Пламен Орешарски обяви, че "дупката" в бюджета се оценява на 1-2 млрд. лв.


Преди обяда Министерството на финансите разпространи съобщение, от което става ясно, че към 31 май 2013 г. фискалният резерв е в размер на 5.8 милиарда лева.
Проблеми със събираемостта на приходите


Въпреки че през май хазната е на плюс, ясно се виждат проблемите със събираемостта на приходите, обясни Чобанов. От самото начало като финансов министър споделих сериозните ми опасения по отношение на планирането на бюджета - и в приходната, и в разходната част, каза министърът. В бюджетните приходи в последните години са залагани постъпления, които трудно могат да бъдат планирани, коментира министърът. Като пример той даде увеличаването на приходите от дивиденти, както и залагане на еднократни приходи - например такива от ВЕИ.


Очакванията за неизпълнение на приходите са въз основа на промените в политиката, както и отлагането на някои приходи във времето, които ще се проявят през следващата година - например от въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка, каза Чобанов.


В същото време буферите в бюджета според него са изчерпани. От началото на годината, особено при управлението на Борисов, имаме старание чрез постановления на МС средствата в централния бюджет, определени за непредвидени и неотложни разходи, да бъдат преразпределени основно по посока проекти в МРРБ, каза Чобанов.


Той посочи, че по този начин са преразпределени около 130 млн. лв. Проверихме дали някои проекти не могат да бъдат отложени във времето, но за голяма част от тях договорите вече са сключени и това няма как да стане, посочи Чобанов.


Непланираните разходи


От друга страна имаме очакване за неизпълнение на приходите, а също и възникнала необходимост за някои разходи, които не са били прецизно планирани, обясни министър Чобанов причините за
актуализиране на бюджета. Някои от разходите са свързани с възможността ни активно да влезем в следващия програмен период на ЕС и да можем оптимално да усвоим средствата от фондовете,
посочи финансовият министър.


Той каза, че се провеждат срещи с министерствата, но се оказва, че има разходи по проекти от оперативните програми, които не са предвидени в бюджета, а не могат да бъдат взети от парите за следващия програмен период - например по ОП "Транспорт". Не са планирани и някои социални разходи, добави Чобанов.


Актуализацията на бюджета ще бъде обсъдена с всички заинтересовани страни и ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила, подчерта Чобанов. Той каза, че от 1 юли са намалени разходите по министерства с пет процента, което отговаря на практиката за оставане на 10 процента от разходите
на министерствата като буфер в бюджета. Въпреки това има възникнали нови искания за разходи от министерствата в размер на 900 млн. лв. към момента и дори и преразпределението на средствата и оптимизиране на други разходи няма да могат да ги компенсират, съобщи финансовият министър.


Мерки за по-добра събираемост


Финансовото министерство работи по изготвянето на мерки за подобряване на събираемостта и оптимизиране на работата на приходните агенции. Чобанов обясни, че те ще бъдат обсъдени с бизнеса и общините. "Имах среща с работодателските организация по мерките. Предстои среща със синдикатите и Националното сдружение на общините", посочи Чобанов.


Мерките предвиждат намаляване на административната тежест за бизнеса чрез анализ на всички проблеми и евентуално предложения за законодателни промени. Те включват и въвеждане на нова електронна услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка. Друга група мерки са свързани с намаляване на обема на документацията, изискван от НАП и Агенция "Митници" при извършване на проверки и ревизии.


На 315 млн. лв. възлиза невъзстановеното ДДС към 30 юни, посочи още финансовият министър. По думите му се предвиждат мерки за повишаване на активността на процеса по възстановяване на ДДС от страна на НАП.


Планира се да се създаде поименен регистър във всяка териториална дирекция на приходната агенция и обобщен регистър на ниво Централно управление за невъзстановения данък, включващ и причините за това.


По повод информацията, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде освободен, Чобанов допълни, че решението е взето още в началото на мандата в разговор с Танов, който изявил желание да напусне поста. Междувременно обаче влизането му в болница отлага освобождаването, предварително насрочено за 1 юли. Танов ще бъде освободен след подобряване на здравословното му състояние. След това ще бъде обявен конкурс за изпълнителен директор на Агенция "Митници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK