Актуализацията на бюджета ще увеличи дефицита до 2% от БВП

Актуализацията на бюджета ще увеличи дефицита до 2% от БВП

© Красимир ЮскеселиевПредвижданата от правителството актуализация на бюджета ще увеличи планирания дефицит до най-много 2% от БВП продукт при сега заложени 1.3%, съобщава "Капитал Daily". Това означава, че държавата ще изхарчи до 1.7 млрд. лв. повече, отколкото ще събере като приходи. Сумата е с 600 млн. лв. по-висока от планирания преразход, показват оценките към момента на финансовото министерство.


Според тях много държавни ведомства при одобрения бюджет за годината не са получили необходимото финансиране, за да изпълняват функциите си, а реалната издръжка на държавата ще се види при предстоящата актуализация.


"Икономическият цикъл позволява залагането на по-голям дефицит. Обратното – да се изпълни сегашният бюджет ще означава, че държавата води проциклична политика и да пречи на възстановяването", коментира министърът на финансите Петър Чобанов пред "Капитал Daily". 
Целта на актуализирания бюджет, както и на бюджет 2014 ще е благоприятстване на растежа.


Все още обаче параметрите на актуализацията не са изготвени, както не е сигурно и дали законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание до края на юни.


При актуализацията ще се разплатят и висящите задължения на министерствата, които към април са 101 млн. лв. Към тази дата общините дължат 156 млн. лв.


За да не се губят европейски пари от следващия програмен период, още през тази година правителството ще отдели и средства за предпроектни проучвания и изграждане на съпътстваща инфраструктура по железопътни проекти, които ще се изпълняват между 2014 и 2020 г. А за довършване на вече започнати проекти и за подготовка за следващия програмен период до края на годината ще се отпуснат допълнителни 273 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK