Обмисля се промяна в данъчното облагане на хазарта

Обмисля се промяна в данъчното облагане на хазарта

© Анелия НиколоваКабинетът обмисля промени в данъчното облагане на компаниите за хазарт заради липсата на интерес у онлайн операторите да се лицензират за работа в България заради високите налози, съобщава "Капитал daily". По неофициални данни оборотът от интернет залозите през миналата година е над 700 млн. лв.


Няма яснота дали ще се намели ставката на данъка при сегашния режим на облагане или ще се избере друг. В момента върху залозите върху спортни и случайни събития се дължи 15% върху оборота. Източник от управляващите обаче коментира, че се обсъждат ефектите от въвеждане на облагане върху оборота между 3 и 5%.


"Според мен трябва да се намери начин за либерализиране на режима и привличане на чуждестранните оператори", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.
Самите онлайн оператори предлагат или да се намали сегашната ставка или да се облага печалбатата им. В момента те казват, че 90% от събраните залози се изплащат като печалба.


Настоящото облагане беше възприето при правителството на ГЕРБ с цел да се обложат и онлайн залозите.
Година по-късно няма лицензиран за работа в България оператор. Въпреки това Държавната комисия по хазарта прие два забранителни списъка, в които са включени достъпът по интернет до най-големите сайтове за залагания и покер, защото нямат лиценз. Някои от забранените платформи обаче вече направиха огледални сайтове, до които българските играчи отново имат достъп, т.е. мярката с "черния списък" се оказва не особено ефективна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK