Калоян Стайков: С актуализацията на бюджета правителството иска да харчи повече

Калоян Стайков: С актуализацията на бюджета правителството иска да харчи повече

© ДневникАктуализация на бюджета за тази година може и да не се направи, но това означава да не се разплатим с бизнеса и да спрем регулярното възстановяване на ДДС на фирмите. Това обясни от парламентарната трибуна днес премиерът Пламен Орешарски, който дойде в Народното събрание да мотивира решението на кабинета да актуализира бюджета. Въпреки че финансовият министър Петър Чобанов през седмицата даде специална пресконференция по темата, останаха много неизвестни около предстоящата актуализация. Разбра се от неофиицални изказвания, че тя ще стане за сметка основно на размера на бюджетния дефицит. За повечето анализатори беше странно това, че в деиня, в който се обявяват данни за бюджета, които показват, че той има излишък, се говори за актуализация. Ето позицията на икономиста Калоян Стайков в блиц коментар по темата.


Засега даденият сигнал е, че актуализацията ще стане за сметка на размера на дефицита, записан в Закона за бюджета за тази година. Как преценявате такова решение?


- Докато в други страни бюджетите се актуализират, за да се намали дефицита, при нас е точно обратното. Актуализация е наложителна, ако развитието на икономиката сериозно се различава от прогнозите, при които е планиран бюджета. За момента такова разминаване не се наблюдава, което личи от изпълнението на приходите - то е дори малко по-добро в сравнение с предходната година. Вчера от МВФ изразиха сходна позиция. Това означава, че управляващите не искат да подобряват работата на администрацията, а просто искат да харчат още повече, което е лош сигнал.
Пред предстоящата актуализация на бюджета има доста неизвестни, според Вас при положение, че се очаква неизпълнение на заложените приходи, за сметка на какво трябва да е тя?


- От последните данни за изпълнението на бюджета към края на май трудно може да се заключи, че има неизпълнение на приходната част. Има изоставане на някои приходоизточници, като акцизи и данък върху доходите на физически лица, но то е компенсирано от по-доброто представяне на постъпленията от ДДС и корпоративен данък. Ако все пак има неизпълнение на приходите, според мен, то трябва да е за сметка на по-ниски разходи за неефективни дейности. С други думи евентуално неизпълнение може да бъде компенсирано с по-висока ефективност на публичните разходи.


Очаквате ли в желанието си да остане на власт правителството да предостави нови пакети социални помощи, които допълнително да раздуят разходите?


- Самата новина за актуализация на бюджета изглежда като опит за потушаване на протестите като се харчат повече пари. Това изглежда странно на фона на исканията на протестиращите за по-малко корупция. Мисля, че управляващите не знаят как да успокоят социалното напрежение в страната и прибягват до единственото, което знаят - повече харчове.


Очаквате ли, подобно на бизнеса, след актуализацията най-сетне държавата да се разплати с него?


- Просрочените задължения към бизнеса в края на март са 260 млн. лв., докато в края на 2009 г. бяха близо 800 млн. лв., според данните на Министерството на финансите. Т.е. държавата и досега се разплащаше с бизнеса. След последните промени в Търговския закон държавата е длъжна да се разплаща с бизнеса в 30-дневен срок, ако това се спазва, мисля, че напрежението в частния сектор ще намалее. За съжаление често ставаме свидетели как държавата не си спазва задълженията.


Как оценявате денонощните проверки, които започнаха, с цел да се контролира вносът на плодове и зеленчуци?


- Проверките са с цел да се пресекат опитите за обявяване на нереално ниски митнически стойности при внос на продукти от трети държави, както и злоупотреби с невнасяне на ДДС в България. Т.е. администрацията се бори с последствията, а не с причината за проблема, която е в работата на граничните пунктове. Ако митниците си вършат работата, няма да има нужда от такива проверки, защото продуктите ще се проверяват обстойно на границата. С други думи проверките са добра идея за този и другия месец, но проблемът трябва да се реши генерално, като се подобри работата в митниците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK