Търговски вериги ще проверяват сигурността в заводите в Бангладеш

Търговски вериги ще проверяват сигурността в заводите в Бангладеш

© ReutersСедемдесет търговски вериги, основно европейски, се ангажираха днес пред бангладешките синдикати да инспектират всички текстилни заводи в страната и да направят необходимото за гарантиране на сигурността им, предаде "Франс прес".


Френската "Карфур" (Carrefour), британската "Теско" (Tesco), испанската "Индитекс" (Inditex), (Сара - Zara), италианската "Бенетон" (Benetton) и шведската Ейч енд Ем (H&M) са сред много подписали това споразумение "пожар и сигурност", което от юридическа гледна точка е задължаващо.


През май тези вериги създадоха с бангладешките синдикати комитет за действие, чиято цел е да не се допусне повторение на трагедията с рухналата девететажна сграда на 24 април заради неспазване на строителните норми.
Катастрофата в "Рана Плаза", в предградие на Дака, отне живота на 1129 души. Въпреки констатираните пукнатини по сграда работниците, изпълняващи поръчки за големи западни марки, са били приканени да се върнат на следващия ден в цеховете.


Търговските вериги, подписали споразумение, се задължават първо да изяснят самоличността на доставчиците си от Бангладеш. Срокът за това е до 15 юли. Тези списъци ще станат публично достояние.


След това екип от инспектори трябва да определи големи опасности и потребностите от спешен ремонт на заводите. "Първите инспекции на всеки завод ще приключат най-късно до девет месеца и при необходимост ще бъдат задействани програми за реновиране и ремонт", уточни комитетът, който ръководи
изпълнението на проекта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK