И превозвачи настояха готовите участъци от магистрали да бъдат пуснати незабавно

Участъкът на магистрала "Тракия", който беше пуснат в експлоатация през юли 2012 г.

© Красимир Юскеселиев

Участъкът на магистрала "Тракия", който беше пуснат в експлоатация през юли 2012 г.Готовите участъци от магистралите да бъдат незабавно открити, а ограничителният режим за движение на тировете през почивните дни да бъде премахнат - за това настояват превозвачи, съобщи "Фокус". Това се посочва в декларация на БАСАТ и на сдруженията в Българския автомобилен транспорт, подписана от Миролюб Столарски, Петко Ангелов и Илиян Филипов.


По-рано днес от ГЕРБ разпространиха изявление на лидера на партията Бойко Борисов, с което той настоява последният участък на магистрала "Тракия", който вече е готов, да бъде незабавно открит. Официалната церемония за това  е насрочена за 15 юли.


Декларацията на превозвачите е адресирана до президента, премиера и министрите на регионалното развитие и транспорта.
Според превозвачите две техни искания са в интерес на всички български граждани - в най-кратки срокове да бъдат открити последният участък от магистрала "Тракия" и участъкът от "Струма", който е в заключителен етап.


Те настояват още незабавно да бъде преразгледан и премахнат "ограничителния и дискриминационен режим за движението на товарните автомобили в почивните дни", с което вече бил запознат министърът на транспорта Данаил Папазов.


Според бранша с тази "половинчата и популистка мярка не сме достигнали до резултати, свързани с по-голяма сигурност на движението". Даже напротив - превозвачите предизвиквали сложни ситуации на пътя, за да наваксат ограниченията, и блокирали пътищата, защото нямало нужните паркинги и и крайпътни стоянки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK