Защо протестират тютюнопроизводителите?

Защо протестират тютюнопроизводителите?

© Цветелина АнгеловаПубликуваме анализа на Николай Вълканов от Института за пазарна икономика.


Твърде много станаха земеделските производители, които разчитат на уличен натиск за задоволяването на собствените си интереси за сметка на всички останали граждани. Най-крайната изява бе тази на тютюнопроизводителите, които блокираха Дунав мост и няколко гранични пункта в знак на протест срещу липсата на европейски субсидии за производството на тютюн през 2014-2020 г. Тук е моментът да си зададем логичния въпрос защо тютюнопроизводителите не протестират в Брюксел?


Все пак става въпрос за европейско решение и въпреки че имаше предложение тютюнът да бъде включен в списъка с култури за подпомагане, за което България също се застъпи, щеше да бъде изключително странно, ако това предложение беше прието на ниво ЕС. А ако трябва да се търси вина у някого, то тя е колкото в настоящото правителство, толкова и в служебното и това на ГЕРБ, които водиха заключителните преговори.
Проблемът по-скоро е в това, че "Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010" създаде илюзорни очаквания на членовете си, че ще бъде издействано включването на тютюна в списъка с култури, които могат да получават субсидии, обвързани с производството. Асоциацията бе създадена по времето на предходното правителство и бързо се превърна в един от силните лобисти на бранша, поддържащ постоянни и добри контакти с предишния министър на земеделието Мирослав Найденов, като също така беше доста активна и на европейско ниво.


Така се стигна до търсенето на жертвен агнец за провала на имагинерното европейско субсидиране на тютюна. Стигна се и до не особено информирани (да не кажем манипулативни) твърдения, че единствено България нямало да получи субсидии за тютюн. Тук е мястото да се каже, че след като тютюнът е изключен от списъка с култури за подпомагане, няма как държава членка на ЕС да получава европейски субсидии за него през новия програмен период. За сметка на това новото правителство в лицето на министър Греков вече пое ангажимент да осигури средства от националния бюджет до 2020 г. и допълнителни 11 млн. лв. за тази година.


Необходимо е да припомним, че субсидиите за производството на тютюн бяха недопустими в ЕС още от предходния програмен период (2007-2013 г.) и средствата от бюджета се отпускаха временно с цел пренасочването на производителите към други дейности. Размерът на подпомагането се определяше на базата на произведени количества в миналото и тази практика трябваше да бъде прекратена преди две години, но поради политически причини това не се случи. С протестите си от преди дни тютюнопроизводителите на практика се конфронтираха с всички данъкоплатци в страната. Защото при липсата на европейско субсидиране, което винаги е било по-скоро плод на фантазия, отколкото на реална възможност, те настояват за по-високи компенсации от бюджета (т.е. от данъците на всички нас).


Ограничавайки свободното придвижване на българските граждани, тютюнопроизводителите са на път да си издействат повече пари от държавния бюджет (т.е. от парите на същите тези граждани), а това граничи с изнудване. Каквото и друго да направи министър Греков оттук насетне в качеството си на земеделски министър, абдикирането му пред исканията на тютюнопроизводителите и поемането на ангажимент за държавно подпомагане на сектора до 2020 г. ще остане една от най-вредните му грешки.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Никакво подпомагане за една от най-бедните прослойки , парите трябва да отидат при ония със стотиците хиляди декари и с бентлита....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на kirilnikolaev
  kirilnikolaev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Протестират, защото от герб ги подтикват да протестират. От герб не успяха да договорят субсидията и сега тютюно производителите остават без пари.

 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Да се премахнат всички субсидии във всички сектори. Стига една част от населението е ограбвала другата. Всеки да произвежда каквото може и да го продава на пазара. Ако не му изнася, да се смени професията.

 4. 4 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010" създаде илюзорни очаквания на членовете си, че ще бъде издействано включването на тютюна в списъка с култури, които могат да получават субсидии, обвързани с производството..."

  ...тоест бедните турци и българомохамедани пак излъгани от ДПС. СЕФТЕ! направо съм потресен от изненадата )

  ...And Justice for All
 5. 5 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#3:"lordcris"]Да се премахнат всички субсидии във всички сектори.[/quote]

  да се премахнат и майчинските - мъжете не раждат, така че никакви субсидии за майките. Нъл тъй? Логиката е джелезна!

  ...And Justice for All
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  На обществото липсва имунна система срещу подобни малобройни, но добре организирани групи, които подобно на вируси прокарват своя интерес в ущърб на целия организъм. Редно е наистина, когато един такъв поиска за пореден път нещо си от ВЕЧНИЯ списък простотии: 1) субсидии 2) намалено ДДС само за неговата стока 3) Закон за камара със задължително членство и лицензионен режим спрямо колегите и още 4-5 искания, от които ни е писнало вече, тогава трябва на 5000 души "аз искам" да скачат по 5 милиона "А аз не искам ли бе, я се скрийте!". Но няма такова нещо. Напротив, като видят че някой е излезнал, повечето си казват "бате сач' глеъме далич' успеат, за ъ скокнеме и ние от утре!". Другото типично нещо е, че никой не протестира за ниски данъци за всички, а за по-ниски само за него си, защото цитат: "Бате, на мене ми требе 5% ДДС за храната, ама за друуто 20% и нагоре, че кат се замисли човек вечер дали ъ хой на кино или ъ измаа 5 кифтета, накраа ъ измаа кифтетата"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Гневно

  "Твърде много станаха земеделските производители, които разчитат на уличен натиск за задоволяването на собствените си интереси за сметка на всички останали граждани. "
  Точно, ясно и прямо. И не са само те. Отдавна се знае ,че това производство ще намалява, а те не си размърдаха мозъците за ново. Защо , аз който не съм пушач да плащам субсидии /данъци/, за да се плаща за това?
  Интересни са и тези които искат помощи за да станат конкурентно способни. Това значи чрез данъците на моята фирма да помагам на конкурента ,дето го мързи да мисли и работи за да стане неговото производство евтино, а аз да съм не конкурентен. Ба ти икономистите .

 8. 8 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#3:"lordcris"]Да се премахнат всички субсидии във всички сектори. [/quote]

  да се премахнат и помощите за безработни - кво ни дреме на нас дето бачкаме за тея дето са си загубили работата (сакън да не ни дойде на главата на нас самите, де). Нъл тъй? Джелезото си е джелезо

  ...And Justice for All
 9. 9 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Гневно

  [quote#2:"kirilnikolaev"]сега тютюно производителите остават без пари. [/quote]
  Че да вземат да се пренастроят към ново производство. Родопите са идеални за лешнико производство, а световния пазар е задоволен на 60%

 10. 10 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#2:"kirilnikolaev"]Протестрат, защото от герб ги подтикват да протестират.[/quote]

  абе така и не разбрах как ГЕРБ ме е подтикнало и мен да се включа символично в протеста. Нито колко ми плащат - пак символично. ББ мълчи за протеста нещо. не съм забелязал да го е забелязал.

  ...And Justice for All
 11. 11 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#9:"BASCO"]Родопите са идеални за лешнико производство, а световния пазар е задоволен на 60% [/quote]

  тва сериозно ли беше??? ти гледал ли си лешник и знаеш ли колко е податлив на всякакви температурни резки промени? Не си гледал? ама знаеш.. ъхъ..

  ...And Justice for All
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Защо протестират тютюнопроизводителите?"

  Защото сме социалисти! (на власт в момента).
  Основното верую на социалистите е да вземем от този, който работи здраво, добре и бизнеса му върви и да дадем на този, който работи нерентабилно. Така било справедливо! (и аз не го разбирам ,питайте Станишев).

 14. 14 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо протестират ли? Ами защото сега техните са на власт, какъв по-добър момент от този? Производителите протестират, а управляващите имат "извинение" защо в 2013та, в държава от ЕС ще отпускат пари за производството на едни "вредни" неща! Те ДПСто друго не могат да направят за избирателите си, освен като един добър нарко дилър да им пуснат безплатна доза и по този начин да продължат зависимостта им!
  Самите производители какво да правят - те само това могат да произвеждат, никога никой не им е дал и малък шанс да "диверсифицират" (хаха, модерна дума хаха) поминъка си...

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  [quote#9:"BASCO"]Че да вземат да се пренастроят към ново производство.[/quote]

  Имаше доста статии по въпроса, че субсидиите нямат отношение към общия доход от тутун. Когато субсидията е била 4 лева на килограм, тютюневите концерни са доплащали 4 лева. Когато е било нула лева, са плащали пълната цена от 8 лева. С други думи, субсидиите пълнят джобовете на Сокотаб, БАТ, Филип Морис, понеже са много бедни, а ние сигурно сме много богати....И това е поредното потвържение, че в България, а и в 80% от света, бедостта се дължи единствено на разсипията!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ееееееее, сигурно преди изборите пашите и бейовете от ДПС-то яко са залъгвали нещастният си и ограничен електорат, че те ще направят всичко за да запазят тютюневите субсидии.
  И сега хоп - Ядец!
  Който вярва, страда - това е!

  ура и да живей!!!
 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Желанието на НАТ беше да няма субсидии за никой. Вече е договорено Италия, Унгария и Полша да получават субсидии, което ги поставя в по-добри позиции в сравнение с нашите производители.

 18. 18 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#11:"Ab.Inferis"]ти гледал ли си лешник и знаеш ли колко е податлив на всякакви температурни резки промени?[/quote]
  В момента имам 23 декара лешникова градина на 6 год. в Сев. България бе "всезнайко".

 19. 19 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Без да чета статията ще кажа мнението си, защото знам проблема: беднотия, недоимък, здраво блъскане за жълти стотинки, един човек сам може да искара не повече от 2-3 хил лева на година, разходите са големи, а и отгоре на това се облагат тези доходи с 10%, което е неправилно, защото печалбата е под необлагаемия минимум. От друга страна пачалбите от цигари са огромни-милиарди, една котия цигари струва колкото един килограм тютюн. Сметките може да си ги направите.

 20. 20 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "Започваме фронтална война с мафията":
  След като Италия, Унгария и Полша са "извоювали" субсидии, защо трябва да имаме и ние?...Ще им купуваме тютюните и ще им изсмукваме субсидиите. А нашите, дето преди 160 год. не са виждали и знаели нещо за тютюна, ще гледат малини,капини, лешници, грозде, фастъци, картофи....Когато Мохамед е измидлил АЛАХ, в 610 год. след Христос, никой в Европа, Азия, Африка и Австралия не е знаел нищо за тютюна...

 21. 21 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "rakocho":
  След като една кутия цигари струва колкото един килограм тютюн, защо производителите не искат от господарите си - ДПС - да им организират и построят цигарени фабрики и да обират парсата те....За к,ъф грездей гласуват за тях под строй, а плачат на другите партии за субсидии?....

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 599 Весело

  [quote#20:"hinin37"]А нашите, дето преди 160 год. не са виждали и знаели нещо за тютюна, ще гледат малини,капини, лешници, грозде, фастъци, картофи[/quote]
  ...смешко, а за тиА култури не сА ли дават субсидии...к'ъв ти е проблема- тУтУна или субсидиите... от 0,42 до 2,04 лв/кг.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на redoxide
  redoxide
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Аз не желая от моито данъци да се субсидират точно пък тютюнопроизводителите. Какво по-точно жизнено важно произвеждат? Да излизат на свободния пазар и да се оправят. Мен кой ме субсидира когато остана без работа?

 24. 24 Профил на Стефан Василев (vassilev12)
  Стефан Василев (vassilev12)
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Долу субсидиите! Време е за реформи!

  www.vassilev12.blogspot.com
 25. 25 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#8] от "Ab.Inferis":

  Дръвото е по-здрао от джелязото. Да сте чули някои жена да казва, нажелези го ???... Не. Нал тъй ???... Казва надърви го !!!... Логиката не е джелязна. Тя е дървена... От дървени к...

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Подпомагане" е забранена дума в неолиберализма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  На производителите на СМЪРТ, пардон! - на тютюн, трябвая да им се спрат всякакви субсидии (и държавни, и от ЕС), за да изчезне това противно растение от българските земи.

  ДПС и лично Амет Доган да им докарат обещаните индийски биволи. Парите за субсидии да се дават за преквалификация на отглеждащите тютюн.

  Не могат ли да произвеждат картофи, лук, фъстъци, шишарки (за боров мед) и така нататък - по-полезни растения. Да се заниават с пътно/сградно строителство и с други занаяти, включително - художествени?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 28. 28 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Гневно

  И какво - от данъците на непушачите ще се субсидира тютюнопроизводството - за да може после да ни тровят пушачите?!

  Къде е тук логиката? Къде е смисълът? Къде е справедливостта?!

  Засаждането на тютюн трябва да се забрани със закон! Тютюнопроизводителите трябва да се преследват от закона така, както се преследват отглеждащите марихуана, опиумен мак и др. наркотични растения. Произвеждащите тютюневи изделия да се преследват като работещи в нарколаборатории, а продаващите производството им - като наркопласьори и наркодилъри!

  Производството на смърт трябва да се забрани!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 29. 29 Профил на paulus
  paulus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се изкажа и аз. Аз като пчелар не получавам субсидии. А казват ,че медът , прополиса , восъка са здраве. Че пчелите са полезни . А на опаковките на цигарите има доста интересни съобщения.Мамка му аз ли съм луд или ме правят на такъв с моите пари?.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  [quote#8:"Ab.Inferis"]Да се премахнат всички субсидии във всички сектори. - цитат на коментар #3 от “lordcris”

  да се премахнат и помощите за безработни - [/quote]
  Що, безработицата е приоритет и трябва да се субсидира за да нараства ли? Я пак малко раздвижи гънките. Субсидиите трябва да се дават трудно и постоянно да намаляват, за да имат стимул субсидираните да се развият, да захлебят самостоятелно, а не да чакат всеки път на донора. Субсидията не е бастун за стар човек, а е проходилка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#29:"paulus"]Аз като пчелар не получавам субсидии. А казват ,че медът , прополиса , восъка са здраве. [/quote]
  Те, субсидират печалбата, а не здравето. Ако твоя мед ставаше за контрабанда, смятай че щеше да си в положението на тютюнопроизводителите — яко манипулиран и постоянно на ръба. И нямаше да те оставят да си стъпиш на краката, за да не им нарушиш схемата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  [quote#28:"ISTORIK"]Засаждането на тютюн трябва да се забрани със закон! Тютюнопроизводителите трябва да се преследват от закона така, както се преследват отглеждащите марихуана, опиумен мак и др. наркотични растения. Произвеждащите тютюневи изделия да се преследват като работещи в нарколаборатории, а продаващите производството им - като наркопласьори[/quote]
  Твърде далече го докара. Да, да им се пресече субсидирането, ама нека да си работят ако имат пазар (а техните пазари са предимно в чужбина — фармацевтични фирми и цигари), и да си плащат данъците като останалите. Не пречи на другите, за да не ти пречат и на теб.

  Няма зависимост от цигарите, но има много пушачи със слаба воля, та ги слагат към онези с физиологичната зависимост, за да не се излагат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#21] от "hinin37":

  Партиите не дават субсидии.
  Кой да обира парсата? Производителите ли?
  Май не си прочел внимателно това, което напиах.
  Производителите са най-ощетени. Сега нямам време. Кометирай това и ще ти обясня каквото мога в понеделник.

 34. 34 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "BASCO":
  [quote#18:"BASCO"]ти гледал ли си лешник и знаеш ли колко е податлив на всякакви температурни резки промени?- цитат на коментар #11 от “Ab.Inferis”
  =======
  В момента имам 23 декара лешникова градина на 6 год. в Сев. България бе "всезнайко". [/quote]
  =======
  É затова се чудя на някои, как с лека ръка пуска нещо без да знае нищо за получателя.
  От младост ли е, или от нещо по-лошо?!

 35. 35 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Булгартабак е на Пеевски ако се не лъжа. А там става въпрос за тютюн, нали....

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Не бива да се дават пари за тютюн. Но много повече може да дадем за развитие на традиции за други земеделски култури в засегнатите райони.
  Доплащания по принцип трябва да има, защото от други географски райони ще ни затрупат с евтина продукция. Тогава вместо субсидии ще плащаме социални - и то повече.

  подпис
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Целия свят да спре да пуши,ние в България пак ще сеем тютюн и ще го субсидираме даже.Защо не ни попитат нас,данъкоплатците, дали сме съгласни.Ако тютюнът е стока,която се търси,да го сеят и продават,ако не,да търсят друг поминък.

 38. 38 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Тютюнопроизводителите са добре захранени, да не ревът.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 39. 39 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#18] от "BASCO":

  доооообре ))) как са добивите? има ли ги?

  ...And Justice for All
 40. 40 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#18] от "BASCO":

  Родината на лешниците е Турция. Като цяло те най-често се срещат в Средиземноморските държави.

  "Турция е първата страна-производител и износител на лешници в света. По данни на Организацията за агрокултури и храни (ОАХ) на ООН тя държи 70% от производството и 82% от износа на ядката в света. Годишното производство на лешници е средно за Турция 500 хил. тона, Италия – 125 хил. тона, Испания и САЩ – по 25 хил. тона."

  Турция, Испания, Италия, ...все страни с климат като добруджанския - през лятото жега не се диша, през зимата - приятни, сибирски ветрове. Ама ти си гледай лешниците там де )))

  ...And Justice for All
 41. 41 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#34:"péro"]

  До коментар [#18] от "BASCO":

  ти гледал ли си лешник и знаеш ли колко е податлив на всякакви температурни резки промени?- цитат на коментар #11 от “Ab.Inferis”
  =======
  В момента имам 23 декара лешникова градина на 6 год. в Сев. България бе "всезнайко". - цитат на коментар #18 от “BASCO”

  =======
  É затова се чудя на някои, как с лека ръка пуска нещо без да знае нищо за получателя.
  От младост ли е, или от нещо по-лошо?! [/quote]

  и аз тва се чудя. Да беше казал че гледа 6 декара кайсии, за това и дума не бих обелил. Но лешници...имал сум в двора в къщата на село, знам какво е. Ако измръзне съвсем малко ще има да чакаш изобщо да роди нещо. само листа. Ама хубави листа, няма спор

  ...And Justice for All
 42. 42 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#41:"Ab.Inferis"]Да беше казал че гледа 6 декара кайсии, за това и дума не бих обелил. Но лешници...имал сум в двора в къщата на село, знам какво е. Ако измръзне съвсем малко ще има да чакаш изобщо да роди нещо. само листа. Ама хубави листа, няма спор [/quote]

  Лешникът наистина е капризен. Бих препоръчал на колегата, да гледа рожкови. Туристите по Средиземноморието се надпреварват да поръчват в ресторантите "рожкови със зеле".
  Колкото до тютюнопроизводителите - да се оправят, като колегите си в страните, без субсидии.

  /не се чете/
 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  [quote#19:"rakocho"]здраво блъскане за жълти стотинки, един човек сам може да искара не повече от 2-3 хил лева на година, разходите са големи, а и отгоре на това се облагат тези доходи с 10%, което е неправилно, защото печалбата е под необлагаемия минимум. От друга страна пачалбите от цигари са огромни-милиарди, [/quote]

  Ами това е още една причина тютюнопроизводителите, вместо да искат субсидии, да се насочат към отглеждане на други по-рентабилни култури.
  Ако наистина се трепеха за 'жълти стотинки', дали щяха да продължават да настояват да се занимават с тютюнопроизводство?

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  [quote#28:"ISTORIK"]Тютюнопроизводителите трябва да се преследват от закона така, както се преследват отглеждащите марихуана, опиумен мак и др. наркотични растения. [/quote]

  Точно така е, но едва ли скоро ще има съществена промяна, защото печалбите са по-важни от здравето на хората.
  В Пловдив дори има някакъв измислен 'институт' по тютюна - представяй си колко паразита се хрантутят от него!

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#35:"gad"]Булгартабак е на Пеевски ако се не лъжа. А там става въпрос за тютюн, нали.... [/quote]
  Нямаше ли и някакви руски собственици БТ?
  Но със сигурност тютюнопроизводителите са електорат на ДПС, или със субсидии купуваме гласове.
  А иначе купуването на гласове било престъпление. Но не и в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK