Туристическият бранш се обединява в консорциум за летище Балчик

Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела БобеваИма нагласа да се формира консорциум от представители на туристическия бизнес за участие в концесионирането на летище Балчик. Това каза на пресконференция в "Албена" вицепремиерът Даниела Бобева, която е на обиколка по Черноморието, за да чуе проблемите на бранша. Тя уточни, че искането на бизнеса е бившата авиобаза да се отдели от софийския аеропорт и в момента се правят предконцесионни анализи.


Позицията на вицепремиера е, че експлоатацията на пистата в Балчик от нискотарифни самолети би дало тласък на развитието на туризма в региона. България предлага с 30% по-ниски цени на туристическите услуги от конкурентите, но транспортът ни е със 70 на сто по-скъп, защити идеята за нискотарифни полети председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.


Той настоява страната ни да атакува Брюксел с искане като антикризисна мярка за многократни визи за Русия, Украйна и Турция. По негови данни турците имат много голям интерес към зимния туризъм в България, а руснаци и украинци ще могат да идват по няколко пъти годишно с многократни визи. Темата с визите е обсъждана в Министерски съвет, за съжаление има сериозен проблем с издаването им в Москва и това ще се реши в най-скоро време, каза министър Бобева. Тя останала изненадана и от отстраняването на лицензирани украински туроператори и подмяната им с фирми с българско участие.


Представители на туристическия бизнес са поискали концесионирането на плажовете да започва от ноември, за да може да приключи преди началото на сезона. Правителството е решено да прилага диференциран подход при отдаване на пясъчните ивици, стана ясно от думите на вицепремиера, че "концесионните цени са важен инструмент, които могат да обезлюдят един плаж или да го напълнят". Предвижда се експерти да проучат опита с концесионирането на плажовете в други държави и той да се пренесе у нас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK