Пламен Димитров, КНСБ: Орешарски и Мавродиев ме увериха, че няма да се допусне ощетяваща сделката за "Доверие"

Пламен Димитров, КНСБ: Орешарски и Мавродиев ме увериха, че няма да се допусне ощетяваща сделката за "Доверие"

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Проведохме срещи с министър-председателя, с шефа на Комисията по финансов надзор и с шефа на Комисията за защита на конкуренцията. И на трите срещи изразих нашата позиция, че ние нямаме необходимата сигурност и увереност, че този кандидат-купувач е достатъчно сигурен и надежден, за да гарантира правата на осигурените лица. Тяхното уверение беше, че няма да се допусне сделка, която да наруши правата на осигурените лица. Така че очаквам да се гарантират тези интереси." 


Това коментира пред "Дневник" президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров след като днес се срещна с институциите, за да изрази опасенията на организацията за преговорите за продажба на мажоритарния дял на пенсионния фонд "Доверие". Днес стана ясно, че сегашният собственик на фонда "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) е приключил преговорите за продажба на дяловете си във фонда с компанията United Capital PLC


"За да стане сделката има два регулатора, които трябва да проверят потенциалния купувач. При проверката трябва да се гарантира, че той ще спазва законовите изисквания по отношение на прозрачността на акционерите и най-вече при доказването на собствените капитали, защото законът е категоричен, че не може с никакви привлечени средства да се финансира подобна сделка, а само със собствени", обясни Димитров.  
Днес Управителният съвет на "Доверие" по искане на част от мажоритарни акционери е насрочил общо събрание на акционерите за 30 септември. "На него ще искаме информация за сделката, която няма да се финализира, докато не се произнесат регулаторите, че е допустима, независимо че VIG заявиха, че са приключили преговорите," каза още президентът на КНСБ.


Тогава ще се обсъдят и интересите на малките акционери сред които и КНСБ. "Естествено ще искаме нашите акции да намерят съответно развитие - или някой от мажоритарните акционери - сегашен или бъдещ - да предложи съответни равни условия на сключената вече сделка на миноритарните акционери. Смятаме че е логично това да се случи. Случвало се е в редица други сделки", заяви Димитров. Друг вариант по думите му е сегашният собственик "Виена иншуранс груп" да изкупи акциите на миноритарните акционери и да ги предлага в пакет, като това също ще е предмет на обсъждане на общото събрание. 


"Датата е възможно най-ранната по закон. Реагирахме максимално бързо, но не очаквахме VIG да вземе това решение, независимо че бяха обявили, след нашата реакция и след основателните притеснения, които имаме не само ние, но и навлязоха в цялото публично пространство, включително с оставката на целия мениджмънт", коментира още Димитров по повод насроченото общо събрание, до което има много време при вече финализирани преговори за купуване на фонда. Димитров заяви, че не може да се направи прогноза по придвижването на сделката, защото акционерите нямат повече информация от тази, която VIG разпространява публично. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK