Основен инвеститор в купувача на "Доверие" бил Сергей Мастюгин от руската "ИнвестБанк"

Основен инвеститор в купувача на "Доверие" бил Сергей Мастюгин от руската "ИнвестБанк"

© Юлия ЛазароваЕдин от основните инвеститори в United Capital - компанията с офшорна собственост, обявена за купувач на пенсионния фонд "Доверие", е Сергей Мастюгин – член на надзорния съвет на "ИнвестБанк Русия". Това обявиха в официално съобщение до българските медии от United Capital PLC. В него е потвърдено, че те работят по сделка за "Доверие", но се казва, че ще имат и "допълнително обединяване на финансовото си присъствие в България".


Прессъобщението беше изпратено в сряда следобед - няколко часа след като в парламента беше извикан председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) за да разкаже за неясния купувач. Стоян Мавродиев обяви, че все още няма официално постъпила информация за сделката в КФН и не може да каже нищо повече, освен че когато това се случи ще бъде направена много внимателна проверка.


В понеделник (15 юли) мажоритарният собственик на 92% от капитала на "Доверие" - австрийската "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) обяви, че е приключила преговорите за продажба на дяловете си във фонда с компанията United Capital PLC. Фирмата беше посочена като потенциален купувач в българските медии няколко дни преди това, но данните за нея бяха оскъдни - от Търговския регистър и без официален коментар от нейн представител. От КНСБ, които първи аламираха за рисковете на сделката за най-голямото пенсионно дружество, във вторник (16 юли) заявиха, че до този момент с тях не се е свързал никой от бъдещия собственик, а последно им е била посочена за контакт - адвокатска кантора Sturman.
В съобщението днес изрично се отбелязва, че "United Capital PLC се дистанцира официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството" без да става ясно кого се има предвид.


В него отново няма коментар от акционери или управляващи, нито лице за контакт.


United Capital e представено като "холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания и е с широк спектър от международни интереси", което управлява активи за над 2 млрд. евро. Отделено е внимание на председателя на борда на фирмата - Дебора Стърман и няколко факта от адвокатската й кариера. Както "Капитал daily" писа в днешния си брой тя е била назначена като трети директор в борда преди няколко дни (вписването на промяната е от 11 юли).


В съобщението на United Capital се казва още, че от сряда (17 юли) има "нотариално вписване съгласно законодателството на Р Австрия и официалното предоставяне от страна на Vienna Insurance Group на документална информация за бъдещото реализиране на дялово инвестиране в ПОК "Доверие", но не е ясно какво точно означава това.


Досега от публичните регистри беше ясно, че един от основните акционери в United Capital е българското "Риджънт кепитал", представялвано от Румен Нанов, бивш управител на първата фалирала по време на прехода банка - Агробизнесбанк. До 11 юли управители на компанията са Камелия Здравкова (31 г.) и австриецът Гюнтер Рор (64 г.). "Капитал daily" писа, че "тези две имена отново водят към група българи около Нанов с бизнес в България и Австрия. Справка в австрийския търговски регистър показва, че част от тях, включително и Рор, имат за съдружник Сергей Мастюгин".


Пълният текст на разпространеното съобщение на United Capital PLC:


"United Capital PLC е холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания и е с широк спектър от международни интереси.


Активите на дружеството включват участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави.


United Capital PLC управлява активи за повече от 2 милиарда евро. Компанията като бизнес модел е с висока степен на диверсификация и е регистрирана съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи. Към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции без обвързване с офшорни капитали.


Международният състав на United Capital PLC включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия, като е показателен утвърденият председател на Борда на директорите в лицето на госпожа Дебора Стърман, която е инициатор на първият колективен иск срещу банки в Швейцария на стойност 1.25 млрд. долара. Водила е колективни дела срещу Deutsche Telekom за укриване и манипулиране на информация при сделката за придобиване на американската Voicestream.


Един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин – член на надзорния съвет на ИнвестБанк Русия.


В своята оперативна дейност компанията е получила и одобрение от регулаторен орган в страна от ЕС като основен акционер в застрахователна компания. Дружеството е официално съинвеститор с националната агенция за инвестиции в гр. Виена, Австрия в проектна стойност 300 милиона евро, официално представен и пред австрийските медии.


United Capital PLC разбира, че една глобална стратегия е от основно значение за всяко успешно институционално развитие и осигурява сигурна основа за предоставянето на бъдещи инвестиции и финансови услуги.


United Capital PLC е в процедура на придобиване на две банкови институции на територията на Европейския съюз и САЩ.


Съгласно подписания договор за конфиденциалност основната информация по изпълнение на сделката с ПОК "Доверие" ще бъде предоставен на регулаторните органи в Република България.


United Capital PLC се дистанцира официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството.


Капиталът по сделката се осигурява изцяло чрез нейните акционери, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България.


Съгласно клаузите за конфиденциалност в договора и считано от днес 17 юли 2013 година Ви уведомяваме за нотариалното вписване съгласно законодателството на Р Австрия и официалното предоставяне от страна на Vienna Insurance Group на документална информация за бъдещото реализиране на дялово инвестиране в ПОК "Доверие".


Основната информация по изпълнение на договорните отношения и съгласно процедурите в българското законодателство ще бъде предоставена на компетентните институции в Р България.


United Capital PLC очаква допълнително обединяване на финансовото си присъствие в България, за да осигури на българските граждани висок стандарт и гарантирано професионално управление на средствата по индивидуалните партиди.


След приключване на процедурите от регулаторните органи ще бъде представен официално на българските медии и общественост новият оперативен план за присъствието на дружеството в България."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK