Правителството ще гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Петър Чобанов

© Красимир Юскеселиев

Петър ЧобановВ понеделник ще имаме извънредно заседание на Министерския съвет и тогава ще приемем актуализацията на бюджета за тази година, обяви министърът на финансите Петър Чобанов пред "Дарик радио". Той посочи, че корекцията ще бъде внесена веднага в парламента и очаква бързо да бъде приета от Народното събрание.


Чобанов каза още, че новият дълг от 1 млрд. лв. няма да бъде похарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в бюджета. Освен това трябвало да е сигурно, че в началото на следващата година, когато по принцип приходите в бюджета са по-слаби, няма да се търси дълг "на пожар".


Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят обезщетения за хората с увреждания. Това е нормалната програма за изплащане на обезщетения, която е трябвало да бъде предвидена, но засега сумата стига само до края на септември, каза Чобанов.
Той съобщи, че 5-6 млн. лв. ще бъдат заделени за инвестиционни разходи в някои болници, които са в изключително лошо състояние. Даде пример с болнично заведение за деца астматици, където има мухъл по стените.


Между 25 и 30 млн. лв. ще бъдат дадени на Министерството на отбраната за освобождаване на честотите, свързани с цифровизацията. Нужен е допълнителен ресурс за пренастройване на влакове и самолети, който не е бил планирано от няколко години, нито в този, нито в предишния, каза още Чобанов.


Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за тютюнопроизводители и в момента тече процедура по нотификация. "Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", посочи министърът.


86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в закона за енергетиката за зелената добавка. По този начин щяла да се плати част от цената на тока.


Финансовият министър каза, че за момента в актуализацията на бюджета не е предвидена коледна добавка за пенсионерите. "Нямам нищо против, ако има ресурс да се дадат коледни добавки за пенсионерите. Съветът ми към министрите е да оптимизираме разходите и ако се намери ресурс, такава добавка за пенсионерите може и да се осигури, допусна той. Не се предвижда и увеличение на минималната работна заплата тази година.


Петър Чобанов каза, че няма да сменя директора на НАП Бойко Атанасов, а стои плътно зад него и подкрепя идеите му за по-добра събираемост на приходите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK