Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина (допълнена, видео)

Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина (допълнена, видео)

© Анелия НиколоваПравителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната и липсват буфери в бюджета за тази година, каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов, след като правителството прие и предложи на парламента актуализация на държавния бюджет.


Фискалният резерв беше намален с 4 милиарда лева през последните четири години, а още толкова беше дългът, който правителството на Бойко Борисов взе, добави Чобанов, цитиран от БТА.


От въведения в края на 2012 година данък върху лихвите върху банковите депозити са събрани до края на май само 29 млн. лева и прогнозираните приходи от 130 млн. лева няма да бъдат достигнати, каза Чобанов. Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, одобрена от днес, увеличава дефицита от 1.3 на сто от БВП на 2 процента от БВП, каза пред журналисти днес министърът на финансите Петър Чобанов.
Дефицитът в бюджета в абсолютна стойност се увеличава с 493 млн. лв. "Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на критериите на Маастрихт. Ние ще останем сред страните от ЕС с нисък бюджетен дефицит", каза министър Чобанов.


Промяна на минималната заплата не е заложена в промените на бюджета за тази година. Минималната заплата трябва да се обсъжда в тристранния съвет, каза министърът на финансите Петър Чобанов. През тази година минималната заплата беше увеличавана и трябва да постигнем компромисен вариант между исканията на синдикатите и на бизнеса, посочи Чобанов.


Надявам се да има резерви в бюджета за коледни надбавки за пенсиите, но за момента те не се виждат, каза още Чобанов.


Актуализацията на бюджета беше оповестена публично преди шест дни и оттогава темата е обсъждана много пъти. Петър Чобанов съобщи, че през миналата седмица - в четвъртък, е имал дълга дискусия с представителите на работодателите и на синдикатите. Не можем да кажем, че не са били консултирани, макар че не стана по официален начин, добави той.


С актуализацията нямаме за цел да укротяваме протестите, заяви още Чобанов. Той отбеляза, че една от основните критики на КНСБ по отношение на актуализацията на бюджета е, че не се предвиждат възможности да бъде реализиран пакет мерки между 120 и 160 млн. лева за конкретни социални нужди. Те звучат разумно, но в момента фискалната ситуация не позволява те да бъдат реализирани, допълни министърът.


По-рано днес по повод спешното свикване на НСТС във връзка с актуализацията на бюджета президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира пред журналисти, че "ненормалността на уведомяването за събитието" може да бъде в някаква степен пренебрегната, за да бъдат чути последните аргументи на правителството за актуализацията и дали предложенията на синдиката има шанс да бъдат чути.


КНСБ е предложила пакет от допълнителни социални мерки за около 200 млн. лева и очаква яснота дали правителството има намерение да ги финансира, каза Димитров. От това ще зависи и позицията на синдиката по актуализацията на бюджета.


Сред причините за предлаганата актуализация на бюджета за тази година министър Чобанов посочи разплащане на задълженията към бизнеса, за които е предвиден ресурс от 160.4 млн. лева. Просрочията са натрупани основно в Министерството на отбраната, МВР и Министерство на правосъдието. В рамките на
този ресурс са предвидени и средства за инвестиции по бюджета на здравното министерство и за земеделските производители.


За подкрепа на гражданите е предвидени допълнителен ресурс от 40 млн. лева за покриване на социални плащания на най-уязвимите групи хора - интеграционни добавки. Предвидени са и средства в размер на 85 млн.лева за облекчаване на тежестта на потребителите на електроенергия от развитието на ВЕИ. Тези
средства се осигуряват вследствие на включената в актуализираната бюджетна рамка оценка за приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове в размер на 85.6 млн. лева и ресурс за разходи до размера на постъпилите приходи за 2013 г. при спазване на законодателството в областта на държавните
помощи.


За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите годишната квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лева се увеличава с още 40 млн. лева.


Финансовият министър мотивира искането за актуализация за бюджета с неизпълнението на данъчни приходи спрямо разчетените, което е значително и не може да бъде компенсирано в пълен размер с предприетите спешни мерки от двете приходни администрации.


Неизпълнението в данъчните приходи по републиканския бюджет се очаква да е 555 млн. лева(първоначално назованата сума беше за близо 1 млрд. лв. - бел. ред.), при неданъчните приходи се очаква до края на година преизпълнение от 347.6 млн.лева. Това отчасти компенсира неизпълнението на данъчните приходи. Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на база актуализираните оценки сочи
неизпълнение в общ размер от около 207.4 млн.лева или 0.3 на сто от прогнозния БВП.


Здравната каса няма да бъде пренебрегната при актуализацията на бюджета, посочи още Чобанов. По думите му след анализи ще се види какво е състоянието на касата и какво може да се направи като актуализация. По-рано днес шефката на здравната каса Румяна Тодорова посочи, че очаква в края на годината в бюджета на касата да има дефицит от около 140 млн. лв. заради болниците.


За здравеопазването са предвидени 5-6 милиона лева, каза още Петър Чобанов.


Все още се обсъжда какви средства ще бъдат предвидени за новото Министерство на инвестиционното планиране.


За земеделие са предвидени средства, свързани с решение на служебното правителство за даване на допълнителни средства на тютюнопроизводителите в размер на 11.5 милиона лева.


Днес внасяме бюджета в парламента, оттам ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене, прогнозира финансовият министър.


По време на заседанието на правителството под прозорците на Министерския съвет група протестиращи скандираше против актуализацията на бюджета. 

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Както попита Димитър Бъчваров* от ДСБ, не става ясно
  ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ от актуализацията на бюджета!
  Недобора бил 245млн лв, а осталалото до 1 млрд лв за какво ще се ползва?-пита той основателно

  *Димитър Бъчваров бивш член на надзорния съвет на Агенцията по Приватизация, един от малцината, гласували ПРОТИВ приватизацията на ЕРП-тата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина
  ===================

  Финансова дисциплина по комунистически ? ? ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Ама как успявате , бе другари , да съчетаете две диаметрално противоположни твърдения в едно изречение!
  Баси , то и за това талант си трябва! Трябва да си итински комунис , за да можеш да лъжеш толкова безочливо!!!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Комунистите родината ограбват
  комсомолците след тях крадат
  Пионери, пионери
  Славен път ни чака -- дългов път.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Финансовата дисциплина изисква да не увеличавате дефицита и да обясните за какви глупости смятате да изхарчите новия дълг който ще натрупате.България не може да си позволи да харчи много повече отколкото изкарва и ако има дефицит той трябва да се използва единствено за инвестиции.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Когато парите се харчат за глупости и още по-зле - за неясни неща, това е нарушение на финансовия разум. За дисциплина да се изкажат педагозите.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Еееее колко пъти с едни и същи лъжи за фискалния резерв.
  МАХАЙТЕ СЕ БЕ!

 8. 8 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Искам си моите 142.86 лв от заема. Писна ми едни и същи да ми харчат парите аз само да изплащам заеми.

 9. 9 Профил на Стойне Василев
  Стойне Василев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И това ли мрънкащо човече започна да разбира от финанси? Защо се излага като слуша другарите комунисти?

  ОСТАВКА!!!

  SmartMoney.bg - Упрвавлявай умно парите си
 10. 10 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 819 Гневно

  ВЪРНЕТЕ МИ ПАРИТЕ !!!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 11. 11 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина"


  Ама "прав" е! Едни ще стават все по-богати и ще държат други все по зависими и по-бедни.

 12. 12 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната
  продължавам,КЛАКѝОРИТЕ МУ ОРЕВАХА ОРТАЛЪКА

 13. 13 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#1:"~песимист с бедна фантазия"]а осталалото до 1 млрд лв за какво ще се ползва?-пита той основателно[/quote]
  Е, сега и ти ... за някакви си седемстотин и кусур милиона сметка ще правиш ...


  Какво настроение да сложа тука бе? Отчаяно весело-разстроено???? Разстроено гневно нервно????
  Някакви такива по-задълбочени настроения явно трябва да се появят.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1139 Гневно

  Аз искам да знам - милион по милион - за какво са предназначени.
  Няма да издребнявам.
  Ако не успеят да защитят тъпия си заем,да си вървят!

 15. 15 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ЦАРА СЛЪНЦЕ ДЪРЖИ ТЕЖКА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОМЕНТА,ПОЖАРНИКАРА КОНСТАТИРА ЧЕ ОРЕШАРСКИ НЕ БИЛ НИКАКЪВ ФИНАНСИСТ

 16. 16 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1106 Весело

  БСП-ДПС дава 1 000 000 000 лв. от парите на всички българи на свотите обръчи от фирми.
  А народа/мат'риала блее във възторг... протестират само 3000 буржои...
  Жалка и долна гледка е това.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1167 Весело

  г-н Чобанов,
  остана и да кажете, че ще я наруши.

 18. 18 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Поредната безумна изява на некадърното ни правителство.

 19. 19 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 573 Любопитно

  Тия са намислили нещо и им трябват пари. Това не значи, че ако на власт беше Б.Б. нямаше да вземе заем - всяка страна, която е във Валутен Борд, рано или късно ЗАТЪВА!

 20. 20 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  [quote#19:"_dan_"]всяка страна, която е във Валутен Борд, рано или късно ЗАТЪВА! [/quote]

  България без ВБ фалира, средно на 6 години...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 21. 21 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 478 Неутрално

  ОСтавката няма да наруши нищо. тАка че подайте я!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 22. 22 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#20] от "spas27":

  Е, през 1997 г. България уж фалира, защото държавните средства трябваше да се превърнат в ЧАСТНИ капитали, днес ако фалира, ЧУЖДЕСТРАННИТЕ банки ще пият по една студена вода, вместо например да печелят по половин МИЛИАРД лв. годишно в най-голямата криза!

 23. 23 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина
  ............................

  Г-н Чобанов, актуализация на бюджета без наложителни причини тя да бъде правена ВЕЧЕ е нарушение на финансовата дисциплина!

  Не съм магаре;-)
 24. 24 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"dogwoman"]Когато парите се харчат за глупости и още по-зле - за неясни неща[/quote]
  Не съм съгласен - много по-оптимистично е да се харчат пари за неясни неща. Така има поне минимален шанс част от парите да се изразходват разумно / като последица от позитивно случайно събитие/.
  Когато се харчат пари само за глупости всеки лев е просто прахосан...

  Не съм магаре;-)
 25. 25 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Оставка за запазване на фискалната дисциплина.

 26. 26 Профил на icemax
  icemax
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредните лъжи от това смешно човече и "експертното" правителство!

  Дано актуализацията не мине и президента да наложи вето!

  И незабавно оставка и нови избори!!!

 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Какво беше това Фискална дисциплина? Май беше нещо за ядене?
  Та днескашните трЕбе да се пооблажат малко, че диетата им бе продължителна, а се очертава скоро и нова още по-сериозна диета!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  На тоя Чобанов само едни ръкавели му липсват и ще заприлича на счетоводител от соца.

 29. 29 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Гневно

  ФИНАНСИБЦИЯ БРЪЩОЛЕВЧИК Чобанов: "Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина"!
  А ТОВА ЗВУЧИ В УШИТЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПОТОМЦИ НА ДЯКОНА ТАКА; "Актуализацията на ОХТОПОДНО-ПАРЛАМЕНТ-ХРАНТУТСКИЯ бюджет, няма да наруши ДВОЙНО И ТРОЙНО-ШЧЕТОВОДНО ПРИЕТАТА финансова дисциплинка"!

  Хей Българи, можели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ЖИВОТА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ??
  НЕ... , РАЗБИРАСЕ, ТOЧНО ЗА КАКВОТО СТАВА ДУМА СЕГА.
  А АЗ ЕНЧЕВ ЩЕ ВИ КАЖА;
  ЖИВОТА ТОВА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РЯДОМ ОКОЛО НАС!
  ДА ИМЕННО ОТГОВОРНОСТ, А НЕ ДРУГО!!

  ТОГАВА КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ ОРЕШАР-ЗАКЕСТЕНЯЛОТО САМОНАЗНАЧИЛО СЕ ПСЕВДО-ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ОТГОВОРНОСТТА МУ КЪМ ИСКА НА РЕВОЛЮЦИОННО НАДИГНАЛИЯ СЕ НАРОД, ЗА ИСТИНСКЛИ-ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА, А ТО БЕЗОТГОВОРНО И ВСЕ ОЩРЕ ЕВРО-ЧУЖДОПОКЛОН-ЛОБИСТРСКИ НЕ СЕ И ВСЛУШВА В ТОВА?

  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО ЗАХВЪРЛЕНИ;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ И СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 30. 30 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Гневно

  ФИНАНСОВИЯ БРЪЩОЛЕВЧИК Чобанов:
  "Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата "дисциплина"!
  А ТОВА ЗВУЧИ В УШИТЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПОТОМЦИ НА ДЯКОНА ТАКА;
  "Актуализацията на ОХТОПОДНО-ПАРЛАМЕНТ-ХРАНТУТСКИЯ бюджет, няма да наруши ДВОЙНО И ТРОЙНО-ШЧЕТОВОДНО ПРИЕТАТА финансова дисциплинка в България"!

  Хей Българи, можели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ЖИВОТА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ??
  НЕ... , РАЗБИРАСЕ, ТOЧНО ЗА КАКВОТО СТАВА ДУМА СЕГА.
  А АЗ ЕНЧЕВ ЩЕ ВИ КАЖА;
  ЖИВОТА ТОВА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РЯДОМ ОКОЛО НАС!
  ДА ИМЕННО ОТГОВОРНОСТ, А НЕ ДРУГО!!

  ТОГАВА КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ ОРЕШАР-ЗАКЕСТЕНЯЛОТО САМОНАЗНАЧИЛО СЕ ПСЕВДО-ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ОТГОВОРНОСТТА МУ КЪМ ИСКА НА РЕВОЛЮЦИОННО НАДИГНАЛИЯ СЕ НАРОД, ЗА ИСТИНСКЛИ-ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА, А ТО БЕЗОТГОВОРНО И ВСЕ ОЩРЕ ЕВРО-ЧУЖДОПОКЛОН-ЛОБИСТРСКИ НЕ СЕ И ВСЛУШВА В ТОВА?
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО ЗАХВЪРЛЕНИ;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ И СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 31. 31 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  "Фискалният резерв беше намален с 4 милиарда лева през последните четири години, а още толкова беше дългът, който правителството на Бойко Борисов взе, добави Чобанов, цитиран от БТА"
  .......................

  стига сте лъгали бе некадърници - какъв заем за 4 млрд е бил взет

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина....)))

  ............
  Защо ли не съм съгласен , Чобанов ::)))
  1. Достатъчно е те погледнат "визуално" , на първо място .
  2. Достатъчно е да знаем на КОЕ правителство си министър !!??
  3.Достатъчно е да знаем , че НЯМА партия или мнозинство от 'ТВОИ' депутати в Нар. събрание ..))
  4. Достатъчное да знаем ,че Орешарскиии, слугата на МАФИЯТА , ти е шеф, за да не ти верваме :)
  Просто гражданите , нормалните НЕ ти верват, чобанов , КАКВОТО и да кажете :
  Идва такъв момент....
  За нищо да не ти верват , Чобанов ..:))

  BIG AL
 33. 33 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Комунист и финансова дисциплина? - Мисията невъзможна....

 34. 34 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  финансовата дисциплина беше едно от малкото смислени неща на ГЕРБ - тия искат и това да съсипят

  разкарвайте се преди да сте опропастили държавата

  ОСТАВКА ваш...а м.....

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 35. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#22] от "_dan_":Първата част е вярна, втората не е.Чуждите банки държат за гушата по-голямата част от населението и цялата икономика. Така че няма да загубят много. Просто ние от бедняците на Европа ще си разделим първото място по бедност с бедняците на Африка.

 36. 36 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1020 Разстроено

  [quote#3:"Karla The Bell Toll Hanneman"]
  Ама как успявате , бе другари , да съчетаете две диаметрално противоположни твърдения в едно изречение! [/quote]

  То за това акъл не трябва. Те го казват и си мислят ,че всички които го чуват, с с умствен багаж, като техните " сребърно-златни" поддръжници!

 37. 37 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  никакъв толеранс към тия крадци

  ОСТАВКА ВЕДНАГА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 38. 38 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нямало било да наруши ... ами това милиардче ... заемчето ... откъде бе, другарю?

 39. 39 Профил на Маринка С. Богданова
  Маринка С. Богданова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре де, няма ли някой да посъветва този млад човек и вече министър как да оформи външния си вид, за да вдъхва респект и уважение? На „Позитано”, в МС , и в МФ е тъпкано от ПР-и – нека поне малко да се постараят и да поработят. А г-н Чобанов сериозно да се замисли, да потренира пред огледалото, да се обръсне и подстриже, и да си купи нови летни костюми ( този да си го остави за есента ). Изобщо неговият образ е „златна мина” за някой по-амбициозен ПР и стилист.

 40. 40 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Айде сега БСП бабетата като разбрахте че пак няма да имате добавки към пенсиите да спрете да ходите пред НДК!

 41. 41 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Е, кво стана с тоя милиард и половина дето щяхте да съберете от спиране на контрабандата? Оказа се май, че финансовият корифей дето ни е министър-председател е лъгал яко, а? Ма**цата ви! Ще ни загробят тия капути тука за няма и 2 месеца с тяхната наглост и некадърщина.

 42. 42 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#26] от "icemax":

  Както се пее в една популярна в момента песен - а, дано, ама надали. Тоест президента и да наложи вето тия ще си го прегласуват под строй и пак ще мине.

 43. 43 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Чобанов заяви също така, че няма да се увеличава минималната заплата. Той информира и че няма да има коледни добавки за пенсионерите." - ето това се казва да прецакаш своите! Да видим сега бабетата дали ще ходят пак пред НДК!

 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#5] от "moloko_":
  България не може да си позволи да харчи много повече отколкото изкарва и ако има дефицит той трябва да се използва единствено за инвестиции"

  -България си позволи да похарчи много повече при СимДян,при това това положението на бизнеса,работещите и социално-слабите слоеве се влоши изключително много,пък "ни ривахти"

 45. 45 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Овчарче, пускай оставката и дим да те няма.

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  "Правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната и липсват буфери в бюджета за тази година, каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов"
  Другарю чобанов ,мисленето ви е чобанско ,както и името Ви ,но по темата .Вие много добре знаете ,че след много успешното ви управление преди 4 години в период на световен възход ,силен инвестиционен и кредитен климат и много излишни пари изведнъж балона се спука и настъпи световна криза ,за която ВИЕ обвинявате винаги Бойко борисов и отчасти Иван Костов.Да ,ама не ,след вашето успешно направление ,народа незнайно защо Ви гласува недоверие и дойде правителството на ГЕРБ, да ,ама забравяте ,че ВИЕ взехте наистина доброто решение да се увеличат пенсиите на хората и наистина новото правителство се принуди да ги изплаща .Вие ,като виден икономист и финансов министър знаете много добре ,че в България пенсиите на месец са около 870 милиона лв месечно ,а след вдигането от 1.04.13 са 940 млн месечно ,знаете също ,че събраните пари от всички работещи в страната за НОИ по перо пенсии е 280-300 млн лв месечно .От този прост пример става ясно ,че трябват едни 570-590 млн лв месечно ,които ВИЕ и вашето правителство през 2009 завеща на ГЕРБ да плаща само по перо пенсии .Така "огромния резерв от 8.2 милиарда лв " изчислено само през това перо се стопява за има няма 14 месеца напълно ,защото трябва да има и резерв.Вашите лидери Др Станишев не спират да приказват ,че ГЕРБ са изхарчили тези пари.Сега се пита вие социални ли сте или не ,тоест вие обвинявате ли ГЕРБ ,че чинно е плащал пенсиите на хората без да ги ограничава ,въпреки липсата на ресурс ,без да взема външни заеми ,въпреки добрите възможности и то в период на световна криза ,за която вие казвате че е виновен ББ.Излиза ,че досега ВИЕ и вашите лидери Станишев и МЕСТАН само са лъгали и са лицемерничили ,защото сега излиза ,че само за 2 месеца ,вие почнахте да ревете като магарета , че нямало пари и че ГЕРБ ги били изхарчили ,ами кажете на народа за какво са ги дали и обяснете каква е истината ,а също така обяснете ,защо вие само след 2 месеца и след като е ясно ,че остатъка е 5.3 милиарда ,защо искате външен кредит от 1 милиард ,защо го вземате не при 4.25% като при ГЕРБ ,а както се чува на 12 % ,готови ли са лидерите ви да се извинят ,за това ,че лъгаха и обвиняваха ГЕРБ ,че откраднали парите ,ами как ги откраднаха ,като доплащаха разликите от 580 млн месечно за пенсии и порвеждаха строителство ,което се вижда навсякъде за още поне 4 милиарда годишно ,а сега да ви видим вас ,като вземете кредита ,с колко ще вдигнете пенсиите ,защото аз смятам ,че няма да ги вдигнете ,а само ще си ги приберете по джобовете .

 47. 47 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#46] от "tur671":

  Много добро, браво

 48. 48 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Няма какво и откъде да крадат гадовете, и решили 1 милиард да си отпуснат и усвоят..
  ИЗРОДИИИИИИИИ !!!!

 49. 49 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще наруши баланса, колкото и да е крехък! Никаква актуализация и никакъв заем не ни трябват! Но, дадеш ли необмислено на някого власт, така ти се пада! Вярно! Не съм им я дала аз! Но и на моя гръб ще се лепне тяхната наглост, както и глупостта на тия, дето ги подкрепят!

  goblenka
 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#33:"dr_t"]Комунист и финансова дисциплина? - Мисията невъзможна.... [/quote]
  Въобще не си прав. Ще крадат дисциплинирано, съобразно ранга и заслугите пред Москва.

 51. 51 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  редно е тоя милиард да бъде разпределен между хората - на бедните да се дадат хиляди левове, а на богатите по 2-3 лева, защото те нямат нужда от тея пари. И така всички ще са доволни и икономиката ще живне.

 52. 52 Профил на icemax
  icemax
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "ugi":

  Едва ли ще е толкова лесно.
  За да го прегласуват им трябват 121 гласа, а те нямат толкова.
  Боко вече каза, че ще влязат и ще гласуват против, което значи, че ще трябва да разчитат на Атака. А ако от Атака ги подкрепят вече ще е ясно, че са част от новата коалиция.
  Абе ще е интересно, но дано наистина президента да наложи вето.

 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#44] от "dedo pepo":

  Дедо, тия "дет риват", сигурно са от ГЕРБерска трапеза дигнати, та за туй. Дадена им е инструкцията - "Този бюджет е нашият, не си го даваме!

 54. 54 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1332 Гневно

  Ще вземат от тези, които си плащат данъците и осигуровките /както винаги/ и ще дадат на другите, които не са нито образовани, нито имат желание да работят, на които плащаме и тока. Разбирам да отидат за инвестиции или за хората в неравностойно положение тези пари. Ама, не- ще ги излапат с другарите си и разни олигарси. СРАМ. ГЕРБ, дано поне след като поприсъстват на заседанията за бюджета /и надявам се поопонират/, пак да напуснат и да ги оставят да се гърчат червените......... и др. депутати

 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "kosovar":

  Как ще живне? нали знаеш пътя на такива пари? В устата, през стомаха и от там...

  goblenka
 56. 56 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#49:"goblenka"]Ще наруши баланса, колкото и да е крехък! Никаква актуализация и никакъв заем не ни трябват!
  [
  Стив Ханке-интервю във в/кТРУД-16.07.2013-ИЗВАДКА
  Една от идеите на кабинета е да емитира нов дълг, около 1 млрд. лв., с който да покрие нарастването на бюджетния дефицит. Това добра стъпка ли е?

  - В подобен случай може да се стигне до намаляване на рейтинга на страната. България е сред малкото държави в ЕС, които имат стабилен рейтинг по облигациите и това се дължи на факта, че има нисък бюджетен дефицит и малък външен дълг. Смятам, че едновременното увеличение на дефицита и нарастване на дълга е много опасно за България. Направо бих уволнил всеки финансов министър, който ми предложи такава идея. Този ход е много опасен, защото, ако рейтингът на България бъде понижен, това ще е много лошо.

  - Защо?

  - Това, което ви прави уникални и ви продава на пазарите, е ниският дефицит и липсата на дълг. Ако увеличите дефицита и дълга, вашето реноме ще бъде разрушено. Имайте предвид, че положението на България на международната политическа сцена до голяма степен се дължи на ниските нива на дефицит и дълг и строгия фискален контрол. Ако това си отиде, все повече чужди правителства ще се опитват да се бъркат във вътрешните ви работи и това ще направи България уязвима. Хората от Брюксел ще дойдат и ще започнат да ви дават нареждания какво да правите.

 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 777 Весело

  "Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина "

  Кака Мара родила, ама останала девствена...

 58. 58 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#12:"4i4e"]Правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната

  Това ,което ти е казано да напишеш е лъжа.Фискалният резерв при заварен от Орешарски е 5,3 млрд.лв-справка Мин.на финансите.Да ти покажат как се стига до сайта им или да те научат на друга лъжа.

 59. 59 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#58] от "papadok":
  ... веселиш нЕкои тукА...Фискален резерв към 30.06.2009 г- 8 264,6 млн лева. Фискален резерв към 28.02.2013г- 3 870,7 млн... от сайта на Министерството на финансите. Поне герберА да 'зема да чете преди да пише, че забихте у земЪта чукчите...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 635 Весело

  [quote#60:"moriarti"]След като са сложили чобанин да оправя сметките, заврян зет да води дружината, небоядисана сестра да ни лекува и де що още фъфел има на възлови позиции - какво да ви кажа?! Ще се мре от "червен вятър" май.[/quote]
  ...откак Тиква бе начело на дрЪжавата, а калинка станА синоним на некадърник и гербер станА единица мярка за тъпота... дрЪжавата е у кома...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 62. 62 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Гледам горе един друг човечец вече го е написал!
  "Ще съберем милиарди повече като прекъснем КОНТРАбандата", само че тя не се прекъсва, а само бандата се се сменя, с другата дето са на контра. И ако предните я ограничиха, в следващия отчетен период ще лъсне кой точно я покровителства. Ама нека да не виним управляващите, те хората сложиха Човека, който да я спре ама на - ние баламите го направихме на проблем! И вместо да бъдат "лоши" управляващите почват директно със заемите! Дет се вика, то така и баба знае! Следват капиталови разходи в депесарските обръчи и после нов заем, до момента в който международното положение и световния заговор докарат страната до фалит! Нито е първия, надявам се да е последния път, в който това се случи!
  Най-жално ми е за пенсионерите дето се радват на 10 лева дето ще им дадат към пенсиите... Каквото и да напиша за тези хора няма да е коректно. Просто имат огромни проблеми в начина на мислене. Той няма как да е адекватен на реалността... И да им се сърдя не мога... Просто трябва да премине тяхното време за да не избират те правителствата! Т

 63. 63 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 525 Любопитно

  [quote#51:"kosovar"]редно е тоя милиард да бъде разпределен между хората - на бедните да се дадат хиляди левове, а на богатите по 2-3 лева,[/quote]
  Орешарски не те ли е канил за експерт при него???

 64. 64 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#59:"dzwer"] Фискален резерв към 28.02.2013г- 3 870,7 млн... от сайта на Министерството на финансите. Поне герберА да 'зема да чете преди да пише, че забихте у земЪта чукчите...

  Шопе,чети ти.И от 8 -те милиарда колко имаше да се връщат.Какви бяха условията тогава.При встъпването на власт на Орешарски резерва беше 5,3 млрд.лв.Ще изкараш комунистите по добри от капиталисти ?А гербер или не,за вас всчики които не са комунисти са гербери-така ви чуат да пишете.Има и други партии-ще ги видиш на следващите избори.

 65. 65 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#64:"papadok"]Ще изкараш комунистите по добри от капиталисти ?[/quote]
  не говори общи приказки. Когато спориш, вади аргументи. Не може да лепнеш на Орешарски сърп и чук и да се кефиш от "умната" си идея Върни се назад, има линкове, там има достатъчно "материал". как ще си обясниш на себе си, не на мен, фактът, че при всичката "пестеливост", стягане на колани/уж/ Дянков похарчи всичко, което можеше да се похарчи, без да е спечелил нито стотинка като резултат от собствената си "умствена" дейност? герберите изтощиха държавата. Унижиха населението, като го принудиха да води скотски начин на живот. Това не се прощава. Никога. Некадърниците винаги се помнят като лузери. А герберите са точно такава порода - лузерска.

 66. 66 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "С актуализацията нямаме за цел да укротяваме протестите, заяви още Чобанов."
  Но имат за цел да укротяват предстоящите СТАЧКИ, които се задават!

 67. 67 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#65:"Култура ми Бойко"]Когато спориш, вади аргументи. Не може да лепнеш на Орешарски сърп и чук и да се кефиш от "умната" си иде[

  Ротфронт,венсеремос,камарад.

 68. 68 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 475 Неутрално

  А бе момче...гледай си стадото, къде си тръгнал да ставаш финансов правителство, поне да беше случил на партия ама не и сега повтаряш като латерна червени лозунги, после като докарате отново държавата до просешка тояга с какво ще се оправдавате...

 69. 69 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чобанов: Актуализацията на бюджета няма да наруши финансовата дисциплина....

  - Чобанов,..не говори глупости...
  - Натрисате ни ..не нужен дълг,.
  който , работещите...ще платят..
  - Важното е, ..че Станишев и Местан
  ще имат достъп до... тези пари , ще раздават на...приближени,..за каквото..и по колкото решат...След месец, или...когато си тръгнете от властта,парите, няма да ги има,...
  но...дългът Ви,..остава ...

  urkobozambo
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Не можаха ли малко по-представителна пионка да си намерят. Този лъха на червен нафталин. Извън злата ирония - пари за: мин. работна заплата, коледни надбавки на пенсиите (??), социални помощи, помощи за ВЕИ ток, разходи на МВР, МО, съдилищата, дефицит в НЗОК, болници, тютюнопроизводители. Т.е. нереформирани, силно критикувани с корупционната си репутация сектори или разходи с непродуктивен характер. А синдикатите се "зъбят" за още пари за социални мерки (като че ли някои ги мисли за нещо повече от платени клакьори). Не разбирам от макроикономика, но така ми се сториха нещата. А нещо за подобряване на бизнес средата за малките предприемачи или за подобряване качеството на образованието и връзката му с малкото (реално функциониращ и продуктивен) бизнес. Не мисля, че вярвам на така поднесения колаж. Не разбрах и колко е размерът на предвиждания заем -- 493 млн (в статията); 1 млрд (другаде).

 72. 72 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Фискалният резерв беше намален с 4 милиарда лева през последните четири години, а още толкова беше дългът, който правителството на Бойко Борисов взе, добави Чобанов, цитиран от БТА."
  -------------------
  А колко беше дългът, който правителството на Бойко изплати - май пак 4 милиарда лева.

 73. 73 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "dzwer":

  Направо можеш да си съперничиш с Велислава Дърева по красноречие.

 74. 74 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#17:"Индиана"]г-н Чобанов[/quote]
  Подходящото обръщение е "др. Чобанов".

 75. 75 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега разбирам защо беше тоя крокодилски плач, че бизнеса бил закъсал по Борисово време. Ами той му е спрял кранчето от публичните финанси, а парите ги е дал за други неща- магистрали, мостове, метро и т.н.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#67] от "papadok":

  Права си. Не можеш! Той беше и син, и червен, и независим и накрая - камикадзе. Няма как да не е знаел, че тази му мисия е само убийствена!

  goblenka
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#66] от "poluivanov":

  То се видя. Нали обявиха намеренията си, прокараха решенията си.

  goblenka
 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "dzwer":

  Държавата се влошава от години. Комата е естествения етап до който стигна. Мразените от теб ГЕРБ не са направили нищо за да допринесат нито за подобрение, нито за влошаване на ситуацията. Те просто продължиха модела на управление. При този модел няма друга посока на развитие, освен упадък. Тотален упадък!

  goblenka
 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "papadok":

  А, не е ли така? Не може да се тегли заем, защото се очакват лоши икономически резултати. Това значи:
  1/ че няма да можеш да си го обслужваш.
  2/че знаеш, че икономиката ще се свива, но нищо няма да направиш, или не можеш да направиш. Тогава, за какво е това правителство?
  3/открито признание, не и за напред няма да имаме стабилен бюджет. Тогава от къде ще взимаш, за да го стабилизираш?!
  Всичко по-надолу написано в твоя пост е самата истина!

  goblenka
 80. 80 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ФАЛИТ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 81. 81 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#53:"batzdravo"] "Този бюджет е нашият, не си го даваме! [/quote]


  Не съм вдигнат от гербава трапеза, но и аз ще изрева "Този бюджет е нашият, не го даваме" ! Разбира се, че бюджетът е наш, на данъкоплатците, не е на крадливия мангал бат Сали, нито на кюстендилската курветина Мая, нито на дебилите от Атака и изобщо не е на гнусната червено-кафяво-турскосиня смрадлива сган ! Анадънму, пезевенк ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не ме засяга лошото ви отношение. Дразни ме липсата на разум! Това, че послушно скачате, когато ви кажат, че предано браните една, или друга партия, не може да ви защити от фалити и от плащане на държавните дългове. Няма кой! Българите ще си плащат държавните задължения! Аз не смятам, че при тези условия трябва да се правят такива стъпки. Ако едно семейство, с такова финансово състояние поиска кредит, ще му бъде отказано. Освен, ако не представи сериозен залог. Сериозният залог на кабинета сме ние. Нашите бъдещи вземания. Знаете как е. Запорират се текущите взимания и ви се оставя, колкото да оцелявате. Това ли искате? Аз не го искам!

  goblenka
 83. 83 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Добре де, ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ИЗРАЗХОДВАТ парите ???
  В момента конюнктурата за емитиране на дълг е добра за България. Дълги книжа на външните пазари. Това е.
  След време само ще мечтаем за такива нива.
  Но остава въпросът ЗА КАКВО СА ПАРИТЕ ???
  Чобанов ???
  Или който там определя правилата...
  ЗА КАКВО СА ПАРИТЕ ???

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "МъдиУотърс":

  Не можеш да гледаш само конюнктурата по отношение на книжата! А, по отношение на националните приходи в перспектива? Икономиката в перспектива?

  goblenka
 85. 85 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "goblenka":

  Не коментирам перспективите пред икономиката, а пазарната ситуация. Нищо повече.
  В случай, че с тези пари (не са малко, но на държавно ниво не са и кой знае колко много) се финансира национално значим проект и се подкрепи РЕАЛНИЯТ СЕКТОР(или каквото там е останало от него), такъв заем до някъде е обоснован.
  Проект с висока принадена стойност и осигуряващ заетост в бъдеще.
  Екологичен дори (модерен завод(и) за преработка на отпадъци примерно)

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#85] от "МъдиУотърс":

  До някъде си прав. Но, ремонт на бюджета плюс такъв кредит говорят за друго. Съвсем ясно се видя, че очакванията / потвърдиха го и в ефир/ за икономиката и приходите от НАП са негативни. Това показва, че каквито и намерения да мотивират този кредит, няма начин да бъде обезпечено връщането му. Кредитът е повече от рисков, въпреки високия рейтинг на страната.

  goblenka
 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Гледам че и тук разбиращите, знаещите и можещите са се събрали и коментират адекватно. Коментират нещо, което не са прочели, даже на са опитали да вникнат в материята, но те са знаещи, разбиращи па и съвсем интелигентни, та няма нужда да четат. Нужно е да споделят знанията, моженето и компетенциите си с всички...
  Глупости на търкалета разбира се, но на територията всеки е подготвен да състави не само личния си бюджет, но и този на чорбаджията, на общината, държавата, а сигурен съм, ако ги запитат и онзи на ЕС.
  Да пробваме да обясним на знаещите, можещите и интелигентните защо пъров трябва да попрочетат нещо, да се подготвят поне с фактите, па после, ако имат сили и не са се изморили много да седнат и да запознаят околните с ценните си мисли.
  Формално се дава възможност за "нов заем" от един милиард, а съдържателно таванът на дълга остава същият като предвидения от Дянков.
  Да погледнем картинката.
  В ЗДБРБ е заложен таван на брутния дълг, който може да бъде емитиран за 2013 г. от 2 милиарда лева. От февруари до април нетното нарастване на дълга е в размер на 1449.51 милиона лева. Емитираният дълг, средномесечно, е за около 70 милиона. Това показва, че към средата на годината лимитът по закон е достигнат, а през август ще трябва да се платят онези 800 милиона, които бяха изтеглени извънредно през феврурари.
  Брутният дълг емитиран от януари до края на август ще бъде около 2 милиарда, а нетният - около 1.1 милиард. С увеличението на правото за емитиране на брутен дълг до 3 милиарда се възстановява рамката на дянковия бюджет и нищо друго.
  Знаещите сега трябва да ни кажат, дали са против бюджета на Дянков, който бе взривен още през феврурари, или имат и други мотиви в главите за неистовият вой, освен чисто научните и натоварените с много знания.

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#87:"Graf"]трябва да ни кажат, дали са против бюджета на Дянков, който бе взривен още през феврурари,[/quote]
  Ами то трябва да се погледнат заложените параметри, за да се сети човек какво става:
  - заложен растеж къде 2%, а то нема и 0.4% да е..
  - заложен внос, за да вземаме ДДС, ама..нема внос.- заложен нисък износ, ама..износът подскочил в пъти, което па означава, че треа връщаме ДДС..
  Бе оти не го оставят Орешарски да си върши работата, ами доморазсли "специалисти" се правят на интересни, скъслеци гербви

 89. 89 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Ами щом се налага актуализация, да го актуализират.
  По-добре от сега да си вържат гащите.

  Жената е покана за щастие
 90. 90 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#89] от "bgpainter":

  Чии гащи да вържат? Своите? Нашите? На държавата? В същност, ти си отговорил: да си вържат... т.е. техните!

  goblenka
 91. 91 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#90] от "goblenka":

  Графа го е написал.
  Той има един пост под статията, но с конкретно обяснение на всички въпроси ЗАЩО.

  Жената е покана за щастие
 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#91] от "bgpainter":

  Работата е там, че съм в спор с неговата теза. Може формално да е така, но по същество не е.

  goblenka
 93. 93 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  До коментар [#92] от "goblenka":

  ... аз съм инж. и от финанси не разбирам - не ми е работа.
  В твоята теза не виждам да има някаква конкретика. Всъщност не виждам да има изобщо теза. Общи приказки без конкретни числа и аз мога да понапиша... и ако знаеш какви хубави ще ги напиша, чак политиците ще ми завидят колко много ще изприказвам, а действително нищо няма да кажа.

  Жената е покана за щастие
 94. 94 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#93] от "bgpainter":

  Е! Щом си инженер, не знам какъв, да го кажем, така:Имаш една машина за скраб. Искаш да я ремонтираш, ама нямаш пари. Можеш да заложиш единствено нея, защото все още, на външен вид го докарва. Но, нито модела, нито функционалността могат да ти докарат достатъчно пари. Тъй че, не само няма да ти стигнат да я ремонтираш, ами и не можеш да си върнеш заема, защото и машината е непродаваема и пари от никъде не чакаш. Това е простата истина. На тази въдица ловят бедните безработни. На ви евтин кредит, недостатъчен за начало на бизнес, но достатъчен, за да станате длъжници до живот! И, вече сте предприемачи. Не висите на социалното министерство, дължите данъци и вноски по кредит... Ама, нямало такъв приход! Ама, нямало приход изобщо! Да сте мислили! Сега е време за мислене. От наше име и за наша сметка, правителството иска кредит и то необосновано. И то, в условие не само на временна неплатежоспособност, а с ясното съзнание, че това е дълго срочна тенденция!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK