За българо-българска война за румънските домати пише пресата в Букурещ

За българо-българска война за румънските домати пише пресата в Букурещ

© Юлия ЛазароваПод заглавие "Българо-българската война за румънските домати" букурещкото издание "Евениментул зилей" публикува днес репортаж за търговията със зеленчуци през новия мост на река Дунав при Видин и Калафат, съобщи БТА.


"Скандалът с румънските домати, продавани в България на дъмпингови цени, бе на път почти да предизвика дипломатически инцидент няколко дни след откриването на моста Калафат - Видин, а сега придобива неочаквани аспекти. Появиха се ксенофобски надписи по българските пазари", пише авторът на материала Влад Теодореску. Журналистът пише и за лошото състояние на пътя Крайова - Калафат и за опасностите, които дебнат пътуващите по него.


"Новината, че българските земеделци имат намерение да започнат протестни действия, защото румънците са им унищожили търговията с домати с дъмпингови цени, понякога 8-9 пъти по-ниски, изглежда, не засяга никого на централния пазар в Калафат", разказва авторът на репортажа. "Собствениците на сергии, които почти ще рухнат от толкова много прясна продукция, казват, че "далаверата" е вървяла около две седмици, докато мостът се е преминавал без такса. Тогава, така е, много румънски "предприемачи" напълниха багажниците с евтини домати от Пояна Маре или Деса и ги продадоха във Видин", пише "Евениментул зилей".
"Ефектът бе унищожителен за българските търговци, които се зарекоха, че ще организират протест на току-що открития мост и чрез местните власти ще се обърнат към правителството в София да сложи край на румънската "инвазия", припомня Влад Теодореску. Той е интервюирал няколко румънски търговци от Калафат, които казват, че след като е започнало плащането на такса за преминаване през Дунав мост 2, не са си правили труда да ходят до Видин. Румънските търговци обаче посочват, че "са започнали да идват българи, които са поели дребния румънски бизнес".


"Идват с лични автомобили или с автобуси, купуват зеленчуци оттук или от Пояна Маре или Деса и ги прекарват оттатък, където разбиват пазара на сънародниците си!", разказва пред изданието Александрина, търговка от пазара в Калафат.


"Търговците на пазара (в Румъния) казват, че монополът върху "износа" на домати е бил поет от български предприемач. С прякор Дългокосия, той определя правилата на сергиите и каруците със зеленчуци, пазари се до последната стотинка, но плаща всичко, което е купил. Цената, на която успява да докара
стоката във Видин, казват румънските търговци, е тайна, с която обезоръжава всякаква конкуренция."


Вестникът посочва, че преди откриването на моста Видин - Калафат цената на доматите в България е била около 2 лева. След откриването на моста румънските домати достигнаха до българския пазар на цени до 8-9 пъти по-ниски, което разби офертите на българските домати. През последните дни българските производители бяха принудени да намалят цената наполовина - 1 лев, и пак не могат да се справят с конкуренцията от 4 пъти по-евтини румънски домати, докарани на българския пазар, този път от български предприемачи, пише "Евениментул зилей".


"Румънците печелят неколкократно, казва български производител от пазара във Видин. На първо място, защото се отървават от стока, която иначе ще изхвърлят, заради липсата на търсене на румънския пазар, и на второ място - благодарение на разликата във валутния курс спрямо еврото, който е по-добър в Румъния", заявил търговец пред вестника. "Евениментул зилей" допълва, че на пазара в Калафат килограм домати струва най-много една лея, а за онези, които купуват по-големи количества, цената пада и под 50 бани (едно евро се разменя за 4.42 румънски леи).


Журналистът на "Евениментул зилей" разказва за впечатленията си от пазара във Видин и посочва, че почти всички знаят румънски език. "Темата за румънските домати, изглежда, е деликатна, още повече след като един търговец ми показа лист хартия на една неизползвана сергия, на който пише на латиница: "румънци=цигани", пише авторът на репортажа.


"Румънските домати ни убиха търговията, казва търговец с пълна сергия със зеленчуци. И допълва: "Вие не плащате такси и данъци като нас и затова ги давате четири пъти по-евтино." "Освен това, продължава той с гняв, кой знае какви нитрати съдържат и ни тровите", цитира журналистът казаното от българския търговец. Той бил изненадан да научи, че войната за доматите е станала "българо-българска", но не коментира, пише Влад Теодореску. Във връзка с ксенофобския надпис българският търговец казал, че това е "цигания" и че "румънците са хора като нас".


Друга българска търговка била по-яростна и обяснила надписа с факта, че "циганите дойдоха тук със стоката си и ни причиниха нещастие". Тя се съгласила, че румънците могат да означават и друго, но призовала журналиста от "Евениментул зилей" да предаде на сънародниците си да си стоят вкъщи и да не
създават допълнителни проблеми на българите, които си имали достатъчно такива.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Весело

  Ще използвам клише - голбализация!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 2. 2 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  румънците нямат ли по кого да си мятат доматите

  veni vidi fugi
 3. 3 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Весело

  в момента има голямо търсене на домати, затова се налага внос. справка мая манолова.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Проблемът на бАлгария е, че вече 23 години 80% от БВП идва от услугииии! Търговия, Прекупвачествооо! Има мързееел, няма производство! Има и безнаказаност на едни ци**ни в България, които унищожават продукцията на полето! Докато това е така, ще си внасяме домати от Румъния, картофи от Полша, грозде от БРЮМакедония и т.н!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На това му се казва пазарна икономика!

  Сега ще започнат да подскачат за минимални цени определени от държавата, вместо да стават по-ефективни и конкурентни!

 6. 6 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какви са тия търговци които не могат да се конкурират на свободния пазар и кой им е виновен! Да се научат да правят ефективен бизнес първо и малко да погледнат през очите на купувачите.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 629 Любопитно

  Хубава статия,само не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските,звучи ми нереално? Иначе това се казва пазарна икономика и като не можеш да произвеждаш домати на конкурентни цени,значи трябва да се насочиш към това да произвеждаш други зеленчуци или пък био домати,а не да се оплакваш.

 8. 8 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо винаги вносните зеленчуци са по-ефтини?! Някой запитал ли се е? Все комшиите ни са криви! Македония и Турция даже не са в ЕС! Ако затворят границите за зеленчуци вижте какво ще стане с цените!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  монополът върху "износа" на домати е бил поет от български предприемач. С прякор "Дългокосия"
  ............
  И преди казах, вместо да блокират моста и да пречат на търговията,
  да идат в София на жълтите павета да протестират, там е главата на пепелянката.
  Олигархията засяга абсолютно всички сфери на общественият живот. Къде пряко, къде косвено.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#7] от "moloko_":

  Защото нашите са хитреци!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 11. 11 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Доматът е градинска продукция. В Централна Европа асоциират българите с градинари. Защо става това? Защото в БГ да се работи стана малко демоде. Не че само в БГ. Обективно, БГ има преимущества в производството на чушки и домати и разликата в цената, при сходни разходи за труд с Румъния се дължи единствено на блажен мързел. Още повече, който е виждал или садил домати, знае че при тези цени (1,50 лв. в София) сериозен градинар би трябвало да изкарва десетки хиляди. Румънците нямат вина че сме полудели! Хайде без емоции, назад към земята. Селското стопанство е важен сектор. Едрите зърнопорризводители го разбраха и станаха милионери, време е да го разберат и градинарите.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  напротив ,румънците купуват от нас много стоки ,но истината е ,че при тях пазарната икономика е много по развита от нас ,голям пазар са и цените на много неща са по ниски отколкото тук ,да се радват и другите производители и търговци на много храни ,че не са се усетили предприемачите ,че напр сиренето в румъния може да се намери на 4-5 лв първо качество ,а тук на кауфлан д и метро е по 8-10 лв ,кашкавала също е евти н ,рибата е в магазина на цени под нашите на едро , месото е чисто ,непремесено и по евтино от нашето ,плодове и зеленчуци също ,проблема на нашия селянин е ,че иска с един декар домати да изкара 15000 ,а с 10 декара да си купи порше панамера или мерцедес ес класа и като не стане ,реве като магаре ,освен това нито един от тях не плаща никакви данъци ,няма касови апарати , няма данък на земя ,нямат дори елементарни здравни осигуровк ,които са 160 лв годишно ,румънците не са виновни ,щом може да дойде круша от аржентина до супера до нас и да се продава два пъти по евтино от нашия производител на пазара и на това отгоре с платени данъци и най малко 20% ДДс ,ееее за какво приказваме .

 13. 13 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#4] от "~песимист с бедна фантазия":
  Всъщност цифрите са следните : Полша 62% услуги, Румъния 69%, Макединия 63%, България също 63%.

 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Какво са им виновни румънците бе?! А българи като продават евтин гъши дроб във Франция всичко е ОК! Да си гледат работата и да бачкат като румънците!

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами типично - некункорентноспособните почват да пищят и викат на държавата да им подсигури бизнеса чрез протекционизъм. Но това са единствено и само непазарни мерки, от които никой не печели накрая, с изключения на тези некункорентни търговци в момента. Няма да им мине номера според мен... това е ЕС все пак, идеята е общ пазар!

 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"]Хубава статия,само не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските,звучи ми нереално? Иначе това се казва пазарна икономика и като не можеш да произвеждаш домати на конкурентни цени,значи трябва да се насочиш към това да произвеждаш други зеленчуци или пък био домати,а не да се оплакваш. [/quote]
  Ами има едно такова понятие "дотация". Това прави румънските домати толкова по-евтини и е сигурен начин за разбиване на пазарната икономика и по принцип на икономиката на засегнатите като България страни, ето защо се налагат тези ограничения за вноса.
  Мен лично много ме отврати българската следа в този бизнес. Ние на румънците не можем да им казваме как да ценообрзуват продуктите си, но нашите си подивели "бизнесмени-прекупвачи" трябва да можем да озаптяваме.

 17. 17 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#16] от "heliana": А колко е дотацията в Румъния? И какво отвратително има във вноса на домати?

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#16:"heliana"]Ами има едно такова понятие "дотация". Това прави румънските домати толкова по-евтини[/quote]

  Хайде стига с тези дотации. У нас като има дотации, стоките да не станали по-евтини. Изкупната цена на млякото е стигнала тази във Франция, а зърнопроизводителите ни обясняват цените си с тези на Чикагската борса.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Истината е, че срещу подобни цени протестират прекупвачи, а не производители. Имам близък, занимаващ се със оранжериийно производство. Цената на доматите му е 45-60 ст. Казва, че е нормална цена на производител. Качеството му е по-добро от вносните и десетина-петнайсет стотинки не го бъркат. Но прекупвачите с цена 80-90 стотинки не могат да са му пречка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Хайде без емоции, назад към земята.[/quote]

  До коментар [#11] от "misho73":

  Много точно казана. ++++
  И всеки да си гледа собствения бизнес, а не да измисля "врътки".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#17:"fec32306340"] А колко е дотацията в Румъния? И какво отвратително има във вноса на домати? [/quote]

  [quote#18:"gianni"]Хайде стига с тези дотации. У нас като има дотации, стоките да не станали по-евтини. [/quote]

  Ами прочетете примерно това http://focus-news.bg/?id=n1802052. В Румъния се плащат по 65 евроцента на кг домати, в България 18 стотинки.
  Няма нищо отвратително в легалния внос. Тук става въпрос за нелегален такъв. Той убива местното производство, а ефектът от разбито местно производство ни е до болка познат. Логиката "да купя на всяка цена на възможно най-ниска цена" дава положителен краткосрочен резултат за нас като потребители, но ни разкава тотално играта в дългосрочен план.
  Иначе и аз не подкрепям неоправдано високи местни цени. Никоя здравомислеща държаша няма да тръгне да лекува този проблем с незаконен внос обаче.

 22. 22 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Весело

  Готина статия!

  И факт: странното е защо техните домати са 8-9 пъти по евтини.

  Построихме си мост за 1/2 милиард, за да се наричаме цигани и да се цакаме с домати, т'ва балканците сме голяма работа!

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  балкански нрави... то това е смисъла на търговията - те ще изнесат нещо, ние ще изнесем нещо. конкретни групи може да загубят, но като цяло и двете страни печелят - българите ядат по-евтини домати например. сигурен съм, че има неща които са по-евтини тук и някой сега изнася там.
  по същите криворазбрани мотиви гърците не откриват нови гранични пунктове с България, и правят толкова тесни пътища, че да няма право товарни коли да минават по тях, с цел да се пречи на търговията. ЕС означава свободно движение на стоки, хора и капитали, а не точене на фондове.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз като напиша:
  ганчо, когато и да го пребиеш все ще е късно, убиват ме от минуси.
  Не е ли вярно?
  Начи за доматите сметката излиза и на гърци, турци, румънци, македонци, а как така на нашите не излиза, не може да се разбере! Ми в този регион не можеш да продаваш на цени като в Скандинавия!
  Даже е смешно!

 25. 25 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ей сега бях в румънския сайт и гледах коментарите на статията и хората супер разочаровани, че ги наричаме цигани, само защото не можем да си продадем доматите. Друг пък пише, че добруджа българите подбивали цените на дърва за огрев и продавали два пъти по-евтино, но никой и дума не бил казал за това.
  И друго любопитно е, че повечето споделят мнението, че сме много зле като инфраструктура, че къщите ни изглеждали зле и неподдържани и като цяло около Видин нещата изглеждали като в Румъния преди 3 години....и добре, че има включвания, че това е нормално, защото Видинско бил най-бедния район в България.
  Много сме зле наистина... Нашите да си натягат парцалите и да започват да се учат как се произвеждат евтини домати, а не да се оплакват и обиждат, щото не ни стига акъла...

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#7:"moloko_"] не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските[/quote]

  Братчедке, като махнем това, че в производството има само себестойност, а цената се определя от търсенето и предлагането на пазара, правилен въпрос задаваш. Ето как се оскъпяват стоките. Един Цар видял през прозореца, някакъв селянин да продава хубави ябълки в една кошница. Викнал Началника на стражата и му дал 100 жълтици, да му купи. Началникът дал 50 жълтици на заместника си, а той на своя, и така, докато накрая тръгнал един стражар с една жълтица. Стражарят отишъл и конфискувал ябълките. Отсипал си една част от тях и предал кошницата по веригата. Така всеки си взел и накрая до Царя дотигнала само една ябълка.
  - Трябва да вдигам данъците, - помислил си Царят - щом от една ябълка селяните печелят по сто жълтици.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  *Румъния преди 30(тридесет) години....и добре, че има включвания, че това е нормално, защото Видинско .....

 28. 28 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  *като в Румъния преди 30(тридесет) години....и добре, че има....

 29. 29 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 453 Неутрално

  и двете дьржави са един дол... Инфраструктура 0; корупция и балкански нрави. не могат да ме засегнат.

 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#21:"heliana"]В Румъния се плащат по 65 евроцента на кг домати...[/quote]

  Толкоз плащали според стрина Милена от Гомотарци. Както и да е, не виждам как вносът на домати от Румъния може да се забрани. По-добре да командироваме стрина Милена да сади в Румъния, да им точи хазната, а тук циганетата да плюскат евтино домат.

 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  От текста разбирам, че цената на доматите в Румъния е най-много 40 ст. А във Видин 2 лв. !!!!!????????? - егати държавата

 32. 32 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Още повече, който е виждал или садил домати, знае че при тези цени (1,50 лв. в София) сериозен градинар би трябвало да изкарва десетки хиляди. Румънците нямат вина че сме полудели! Хайде без емоции, назад към земята. Селското стопанство е важен сектор. Едрите зърнопорризводители го разбраха и станаха милионери, време е да го разберат и градинарите. [/quote]

  Приликата между зърнопроизводство и градинарство ,е същата даже по-малка от тази между поп и попче ,ама нали си виждал домати отблизо нема да ти се бъркам.
  В субсидиите е истината обаче едно е да се прибере 20% рекет от 200 зърнопроизводители /на едро/ друго е да търсят рекет от 40-50 хиляди краставичари с по 2-3 декара.
  Е затова досега не ги бричеха за нищо.Нищо ,че от тая година им хвърлиха едни огризки.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#30:"gianni"]По-добре да командироваме стрина Милена да сади в Румъния, да им точи хазната, а тук циганетата да плюскат евтино домат.[/quote]

  Идеята ми харесва.


  [quote#30:"gianni"] Както и да е, не виждам как вносът на домати от Румъния може да се забрани. [/quote]

  Не може. Въпросът е да се плащат както се полага всички мита и такси.

 34. 34 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  е та това е ЕС
  свободно движение на стоки и хора

 35. 35 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#33] от "heliana":

  мита и такси в ЕС? смях )))
  това да не е алкохол, гориво или цигари (акцизна стока)

  това е един общ пазар и продават по-ефективните с по-качествена и/или по-евтина стока
  в крайна сметка клиента решава какво да купи

 36. 36 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#33] от "heliana": Е какви мита и такси при внос от страна-членка на ЕУ?

 37. 37 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  нещо не е наред с разходите на бг производители,ако производството на домати и зеленчуци в бг се автоматизира крайния продукт ще бъде с много ниска конкурентна цена,имат нужда от модернизация намаляваща разходите довеждаща до ниска цена на продукта ама ганю неще

 38. 38 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това се нарича конкуренция. Ако румънските земеделци получават субсидии от държавата за производството си, то българските защо не получават? Ами не получават първо защото мафиоти и мутри им изкупуват продукцията на безценица и я продават с 500% надценка, а други мафиоти и мутри в НС са толкова некадърни и подкупни, че не могат да договорят едни нормални преференции за производителите. Получава се порочен кръг, от който винаги губещи са истинските производители, а печеливши са мафиотите. На някой да не му е ясно?

  Fortuna favet fortibus.
 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"] как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските[/quote]

  Тука не иде реч за производствена цена, а за крайна продажна цена на сергия. Иначе производствената цена на доматите е десетина стотинки за полските и 50- 60 ст за парниковите.
  Правилото е че колкото един пазар е по- утепан (Видин е с по- малка покупателна способност от Обеля 2) , толкова по- малко конкуренция и по- дебели цени.

 40. 40 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#12] от "tur671":
  +++++++

  Неудобните истини!!!

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#35] от "leo1971":

  До коментар [#36] от "fec32306340":
  Неправилно се изразих, имам предвид ДДС, ето прочетете как работи схемата
  http://frognews.bg/news_56111/

 42. 42 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "dosetliv":

  +++
  търсенето определя предлагането при равни други условия

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1306 Весело

  Дългокосия е монополизирал пазара на румънските домати във Видин - те така се прави баце, що ше си играем с пазарни конкуренции, бизнеси, данъци, давай по балкански!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Преминаването на моста с велосипед е без такса - който иска да яде евтини румънски домати да товари една взема една щайга и да поема към Калафат - ще комбинира безплатен фитнес и икономическа полза

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Жалка балканска картинка. Като не сме Германия и Франция, да се оплакваме от конкуренцията на Рено спрямо Фолксваген и обратното, ще си пишем за каквото произвеждаме - домати, пъпеши също имаше, а сега предстои месецът на зелето от Македония, което трайно ще заеме икономическите рубрики

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#11] от "misho73":
  Мутри, крадци и простотия. Това пречи на селското ни стопанство. Докато ги има тези, трите неща по селата, няма да има дребни фермери и това, дето "назад към земята". Пак от правосъдието идва миризмата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "~песимист с бедна фантазия":

  Е той Бойко ти викаше да ходиш да садиш домати ама и теб те мързи

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK