За българо-българска война за румънските домати пише пресата в Букурещ

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Весело

  Ще използвам клише - голбализация!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 2. 2 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  румънците нямат ли по кого да си мятат доматите

  veni vidi fugi
 3. 3 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 556 Весело

  в момента има голямо търсене на домати, затова се налага внос. справка мая манолова.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Проблемът на бАлгария е, че вече 23 години 80% от БВП идва от услугииии! Търговия, Прекупвачествооо! Има мързееел, няма производство! Има и безнаказаност на едни ци**ни в България, които унищожават продукцията на полето! Докато това е така, ще си внасяме домати от Румъния, картофи от Полша, грозде от БРЮМакедония и т.н!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На това му се казва пазарна икономика!

  Сега ще започнат да подскачат за минимални цени определени от държавата, вместо да стават по-ефективни и конкурентни!

 6. 6 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какви са тия търговци които не могат да се конкурират на свободния пазар и кой им е виновен! Да се научат да правят ефективен бизнес първо и малко да погледнат през очите на купувачите.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Хубава статия,само не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските,звучи ми нереално? Иначе това се казва пазарна икономика и като не можеш да произвеждаш домати на конкурентни цени,значи трябва да се насочиш към това да произвеждаш други зеленчуци или пък био домати,а не да се оплакваш.

 8. 8 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защо винаги вносните зеленчуци са по-ефтини?! Някой запитал ли се е? Все комшиите ни са криви! Македония и Турция даже не са в ЕС! Ако затворят границите за зеленчуци вижте какво ще стане с цените!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  монополът върху "износа" на домати е бил поет от български предприемач. С прякор "Дългокосия"
  ............
  И преди казах, вместо да блокират моста и да пречат на търговията,
  да идат в София на жълтите павета да протестират, там е главата на пепелянката.
  Олигархията засяга абсолютно всички сфери на общественият живот. Къде пряко, къде косвено.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#7] от "moloko_":

  Защото нашите са хитреци!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 11. 11 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Доматът е градинска продукция. В Централна Европа асоциират българите с градинари. Защо става това? Защото в БГ да се работи стана малко демоде. Не че само в БГ. Обективно, БГ има преимущества в производството на чушки и домати и разликата в цената, при сходни разходи за труд с Румъния се дължи единствено на блажен мързел. Още повече, който е виждал или садил домати, знае че при тези цени (1,50 лв. в София) сериозен градинар би трябвало да изкарва десетки хиляди. Румънците нямат вина че сме полудели! Хайде без емоции, назад към земята. Селското стопанство е важен сектор. Едрите зърнопорризводители го разбраха и станаха милионери, време е да го разберат и градинарите.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 12. 12 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 807 Неутрално

  напротив ,румънците купуват от нас много стоки ,но истината е ,че при тях пазарната икономика е много по развита от нас ,голям пазар са и цените на много неща са по ниски отколкото тук ,да се радват и другите производители и търговци на много храни ,че не са се усетили предприемачите ,че напр сиренето в румъния може да се намери на 4-5 лв първо качество ,а тук на кауфлан д и метро е по 8-10 лв ,кашкавала също е евти н ,рибата е в магазина на цени под нашите на едро , месото е чисто ,непремесено и по евтино от нашето ,плодове и зеленчуци също ,проблема на нашия селянин е ,че иска с един декар домати да изкара 15000 ,а с 10 декара да си купи порше панамера или мерцедес ес класа и като не стане ,реве като магаре ,освен това нито един от тях не плаща никакви данъци ,няма касови апарати , няма данък на земя ,нямат дори елементарни здравни осигуровк ,които са 160 лв годишно ,румънците не са виновни ,щом може да дойде круша от аржентина до супера до нас и да се продава два пъти по евтино от нашия производител на пазара и на това отгоре с платени данъци и най малко 20% ДДс ,ееее за какво приказваме .

 13. 13 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "~песимист с бедна фантазия":
  Всъщност цифрите са следните : Полша 62% услуги, Румъния 69%, Макединия 63%, България също 63%.

 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Какво са им виновни румънците бе?! А българи като продават евтин гъши дроб във Франция всичко е ОК! Да си гледат работата и да бачкат като румънците!

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами типично - некункорентноспособните почват да пищят и викат на държавата да им подсигури бизнеса чрез протекционизъм. Но това са единствено и само непазарни мерки, от които никой не печели накрая, с изключения на тези некункорентни търговци в момента. Няма да им мине номера според мен... това е ЕС все пак, идеята е общ пазар!

 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"]Хубава статия,само не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските,звучи ми нереално? Иначе това се казва пазарна икономика и като не можеш да произвеждаш домати на конкурентни цени,значи трябва да се насочиш към това да произвеждаш други зеленчуци или пък био домати,а не да се оплакваш. [/quote]
  Ами има едно такова понятие "дотация". Това прави румънските домати толкова по-евтини и е сигурен начин за разбиване на пазарната икономика и по принцип на икономиката на засегнатите като България страни, ето защо се налагат тези ограничения за вноса.
  Мен лично много ме отврати българската следа в този бизнес. Ние на румънците не можем да им казваме как да ценообрзуват продуктите си, но нашите си подивели "бизнесмени-прекупвачи" трябва да можем да озаптяваме.

 17. 17 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#16] от "heliana": А колко е дотацията в Румъния? И какво отвратително има във вноса на домати?

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#16:"heliana"]Ами има едно такова понятие "дотация". Това прави румънските домати толкова по-евтини[/quote]

  Хайде стига с тези дотации. У нас като има дотации, стоките да не станали по-евтини. Изкупната цена на млякото е стигнала тази във Франция, а зърнопроизводителите ни обясняват цените си с тези на Чикагската борса.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Истината е, че срещу подобни цени протестират прекупвачи, а не производители. Имам близък, занимаващ се със оранжериийно производство. Цената на доматите му е 45-60 ст. Казва, че е нормална цена на производител. Качеството му е по-добро от вносните и десетина-петнайсет стотинки не го бъркат. Но прекупвачите с цена 80-90 стотинки не могат да са му пречка.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 20. 20 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Хайде без емоции, назад към земята.[/quote]

  До коментар [#11] от "misho73":

  Много точно казана. ++++
  И всеки да си гледа собствения бизнес, а не да измисля "врътки".

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#17:"fec32306340"] А колко е дотацията в Румъния? И какво отвратително има във вноса на домати? [/quote]

  [quote#18:"gianni"]Хайде стига с тези дотации. У нас като има дотации, стоките да не станали по-евтини. [/quote]

  Ами прочетете примерно това http://focus-news.bg/?id=n1802052. В Румъния се плащат по 65 евроцента на кг домати, в България 18 стотинки.
  Няма нищо отвратително в легалния внос. Тук става въпрос за нелегален такъв. Той убива местното производство, а ефектът от разбито местно производство ни е до болка познат. Логиката "да купя на всяка цена на възможно най-ниска цена" дава положителен краткосрочен резултат за нас като потребители, но ни разкава тотално играта в дългосрочен план.
  Иначе и аз не подкрепям неоправдано високи местни цени. Никоя здравомислеща държаша няма да тръгне да лекува този проблем с незаконен внос обаче.

 22. 22 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Весело

  Готина статия!

  И факт: странното е защо техните домати са 8-9 пъти по евтини.

  Построихме си мост за 1/2 милиард, за да се наричаме цигани и да се цакаме с домати, т'ва балканците сме голяма работа!

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 992 Неутрално

  балкански нрави... то това е смисъла на търговията - те ще изнесат нещо, ние ще изнесем нещо. конкретни групи може да загубят, но като цяло и двете страни печелят - българите ядат по-евтини домати например. сигурен съм, че има неща които са по-евтини тук и някой сега изнася там.
  по същите криворазбрани мотиви гърците не откриват нови гранични пунктове с България, и правят толкова тесни пътища, че да няма право товарни коли да минават по тях, с цел да се пречи на търговията. ЕС означава свободно движение на стоки, хора и капитали, а не точене на фондове.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Аз като напиша:
  ганчо, когато и да го пребиеш все ще е късно, убиват ме от минуси.
  Не е ли вярно?
  Начи за доматите сметката излиза и на гърци, турци, румънци, македонци, а как така на нашите не излиза, не може да се разбере! Ми в този регион не можеш да продаваш на цени като в Скандинавия!
  Даже е смешно!

 25. 25 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ей сега бях в румънския сайт и гледах коментарите на статията и хората супер разочаровани, че ги наричаме цигани, само защото не можем да си продадем доматите. Друг пък пише, че добруджа българите подбивали цените на дърва за огрев и продавали два пъти по-евтино, но никой и дума не бил казал за това.
  И друго любопитно е, че повечето споделят мнението, че сме много зле като инфраструктура, че къщите ни изглеждали зле и неподдържани и като цяло около Видин нещата изглеждали като в Румъния преди 3 години....и добре, че има включвания, че това е нормално, защото Видинско бил най-бедния район в България.
  Много сме зле наистина... Нашите да си натягат парцалите и да започват да се учат как се произвеждат евтини домати, а не да се оплакват и обиждат, щото не ни стига акъла...

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#7:"moloko_"] не мога да разбера как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските[/quote]

  Братчедке, като махнем това, че в производството има само себестойност, а цената се определя от търсенето и предлагането на пазара, правилен въпрос задаваш. Ето как се оскъпяват стоките. Един Цар видял през прозореца, някакъв селянин да продава хубави ябълки в една кошница. Викнал Началника на стражата и му дал 100 жълтици, да му купи. Началникът дал 50 жълтици на заместника си, а той на своя, и така, докато накрая тръгнал един стражар с една жълтица. Стражарят отишъл и конфискувал ябълките. Отсипал си една част от тях и предал кошницата по веригата. Така всеки си взел и накрая до Царя дотигнала само една ябълка.
  - Трябва да вдигам данъците, - помислил си Царят - щом от една ябълка селяните печелят по сто жълтици.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 482 Неутрално

  *Румъния преди 30(тридесет) години....и добре, че има включвания, че това е нормално, защото Видинско .....

 28. 28 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 482 Неутрално

  *като в Румъния преди 30(тридесет) години....и добре, че има....

 29. 29 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 402 Неутрално

  и двете дьржави са един дол... Инфраструктура 0; корупция и балкански нрави. не могат да ме засегнат.

 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#21:"heliana"]В Румъния се плащат по 65 евроцента на кг домати...[/quote]

  Толкоз плащали според стрина Милена от Гомотарци. Както и да е, не виждам как вносът на домати от Румъния може да се забрани. По-добре да командироваме стрина Милена да сади в Румъния, да им точи хазната, а тук циганетата да плюскат евтино домат.

 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  От текста разбирам, че цената на доматите в Румъния е най-много 40 ст. А във Видин 2 лв. !!!!!????????? - егати държавата

 32. 32 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Още повече, който е виждал или садил домати, знае че при тези цени (1,50 лв. в София) сериозен градинар би трябвало да изкарва десетки хиляди. Румънците нямат вина че сме полудели! Хайде без емоции, назад към земята. Селското стопанство е важен сектор. Едрите зърнопорризводители го разбраха и станаха милионери, време е да го разберат и градинарите. [/quote]

  Приликата между зърнопроизводство и градинарство ,е същата даже по-малка от тази между поп и попче ,ама нали си виждал домати отблизо нема да ти се бъркам.
  В субсидиите е истината обаче едно е да се прибере 20% рекет от 200 зърнопроизводители /на едро/ друго е да търсят рекет от 40-50 хиляди краставичари с по 2-3 декара.
  Е затова досега не ги бричеха за нищо.Нищо ,че от тая година им хвърлиха едни огризки.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#30:"gianni"]По-добре да командироваме стрина Милена да сади в Румъния, да им точи хазната, а тук циганетата да плюскат евтино домат.[/quote]

  Идеята ми харесва.


  [quote#30:"gianni"] Както и да е, не виждам как вносът на домати от Румъния може да се забрани. [/quote]

  Не може. Въпросът е да се плащат както се полага всички мита и такси.

 34. 34 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 468 Неутрално

  е та това е ЕС
  свободно движение на стоки и хора

 35. 35 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#33] от "heliana":

  мита и такси в ЕС? смях )))
  това да не е алкохол, гориво или цигари (акцизна стока)

  това е един общ пазар и продават по-ефективните с по-качествена и/или по-евтина стока
  в крайна сметка клиента решава какво да купи

 36. 36 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "heliana": Е какви мита и такси при внос от страна-членка на ЕУ?

 37. 37 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  нещо не е наред с разходите на бг производители,ако производството на домати и зеленчуци в бг се автоматизира крайния продукт ще бъде с много ниска конкурентна цена,имат нужда от модернизация намаляваща разходите довеждаща до ниска цена на продукта ама ганю неще

 38. 38 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това се нарича конкуренция. Ако румънските земеделци получават субсидии от държавата за производството си, то българските защо не получават? Ами не получават първо защото мафиоти и мутри им изкупуват продукцията на безценица и я продават с 500% надценка, а други мафиоти и мутри в НС са толкова некадърни и подкупни, че не могат да договорят едни нормални преференции за производителите. Получава се порочен кръг, от който винаги губещи са истинските производители, а печеливши са мафиотите. На някой да не му е ясно?

  Fortuna favet fortibus.
 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"] как румънците успяват да произвеждат домати на цени 8-9 пъти по-ниски от българските[/quote]

  Тука не иде реч за производствена цена, а за крайна продажна цена на сергия. Иначе производствената цена на доматите е десетина стотинки за полските и 50- 60 ст за парниковите.
  Правилото е че колкото един пазар е по- утепан (Видин е с по- малка покупателна способност от Обеля 2) , толкова по- малко конкуренция и по- дебели цени.

 40. 40 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#12] от "tur671":
  +++++++

  Неудобните истини!!!

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#35] от "leo1971":

  До коментар [#36] от "fec32306340":
  Неправилно се изразих, имам предвид ДДС, ето прочетете как работи схемата
  http://frognews.bg/news_56111/

 42. 42 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#39] от "dosetliv":

  +++
  търсенето определя предлагането при равни други условия

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Весело

  Дългокосия е монополизирал пазара на румънските домати във Видин - те така се прави баце, що ше си играем с пазарни конкуренции, бизнеси, данъци, давай по балкански!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Преминаването на моста с велосипед е без такса - който иска да яде евтини румънски домати да товари една взема една щайга и да поема към Калафат - ще комбинира безплатен фитнес и икономическа полза

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Жалка балканска картинка. Като не сме Германия и Франция, да се оплакваме от конкуренцията на Рено спрямо Фолксваген и обратното, ще си пишем за каквото произвеждаме - домати, пъпеши също имаше, а сега предстои месецът на зелето от Македония, което трайно ще заеме икономическите рубрики

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#11] от "misho73":
  Мутри, крадци и простотия. Това пречи на селското ни стопанство. Докато ги има тези, трите неща по селата, няма да има дребни фермери и това, дето "назад към земята". Пак от правосъдието идва миризмата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "~песимист с бедна фантазия":

  Е той Бойко ти викаше да ходиш да садиш домати ама и теб те мързи

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK