Орешарски: Ако спрем да плащаме след октомври, може бюджетът да излезе и на излишък

Орешарски: Ако спрем да плащаме след октомври, може бюджетът да излезе и на излишък

© Надежда Чипева, КапиталАктуализацията на бюджета не е неизбежна. Можем да се съберем и в този дефицит. Аз мразя дефицитите. Можем и да го свием, а ако спрем да плащаме след октомври и спрем да възстановяваме ДДС, и до излишък можем да стигнем. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски, който взе думата по време на дебатите по предложената от правителството актуализация на бюджета. Депутатите, сред които и тези от ГЕРБ, удължиха работното си време до приемането на първо четене на проекта на кабинета.


В изказването си премиерът обори няколко контратези на предприетата актуализация.


В отговор на критиките, че актуализацията не е свързана с нови политики, Орешарски обясни, че правителството му ще сложи край на три от тях, използвани при управлението на ГЕРБ: сдържане на дефицита чрез неразплащане, финансирането му чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС, лошо управление на ликвидността. За последната точка Орешарски обясни, че за дълги периоди предишното правителство е играело на ръба и под него на фискалния резерв, което създава изключително големи проблеми. Правителството го разбрало през февруари, когато се наложило спешно да емитира дълг, за да се разплати със зърнопроизводителите.
Премиерът посочи, че много спекулативно се коментира предвижданото влизане в нов дълг за близо 1 млрд. лв. Той даде пример за хората, които не са длъжни да разбират от тази материя, с риторичен въпрос: ако имате дълг от 100 лв., който изтича в падеж, и вземете нови 100 лв., за да погасите стария дълг, с колко се изменя размерът на дълга ви и как ще откраднете новите 100 лв.? Ако ме посъветвате, пък мога и да се възползвам, пошегува се Орешарски.


В отговор на критиките, че актуализацията предлага бюджет на допълнителните разходи, премиерът обясни, че в условия на продължителна депресия човечеството няма нов механизъм, различен от фискалните стимули, за стимулиране на растежа.


Известно фискално охлабване трябва да има, но не можем да го направим, обяви още премиерът. Смятаме да разплатим поети вече ангажименти. А иначе би ми се искало да се направят по-големи разходи, за да направим фискален импулс, но се съобразяваме с размера на дефицита и да не влизаме в негативни сценарии, обясни Орешарски.


Има основание опасението, че другата година допълнителните разходи от 200 млн. лв., които сега се предвиждат, ще нараснат на принципа на снежната топка, но това е хипотетично, защото се предвижда те да са еднократни, добави премиерът и уточни, че за да се избегне това, трябва да се планира по-точно.


Министър-председателят каза и че една от първите му работи била да поиска справка за изпълнението на приходите през юни. От получените данни става известно, че за първите шест месеца изпълнението е 46.5% от разчетите, което било много близко до "катастрофата", за която говорели от ГЕРБ. Той допълни, че за най-лошата година от управлението на кабинета "Борисов" изпълнението към същата дата било 44.6%, а в края на мандата на тройната коалиция, към същата дата – 50.4%.


Орешарски посочи, че приема тезите на опозицията като корективни.


Дебатът по предложената актуализация на бюджета продължава в негово отсъствие.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK