С ГЕРБ в пленарната зала актуализацията на бюджета мина на първо четене (видео)

С ГЕРБ в пленарната зала актуализацията на бюджета мина на първо четене (видео)

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Гласуваха 213 народни представители, от които "за" 115, "против" 88, 10 се въздържаха. Един депутат от ГЕРБ и всички от "Атака" се въздържаха.


Проектозаконът за актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.


В заключителното си изказване пред депутатите днес финансовият министър Петър Чобанов посочи, че икономиката се стимулира не само с разходване на средства, а и с конкретни мерки като подобряване на бизнес средата и конкуренцията. "Ние стимулираме бизнеса с това, което му дължим", подчерта Петър Чобанов.
Според него актуализацията ще доведе до нормализиране на икономиката, при която банките ще започна да отпускат повече кредити и е възможно лихвените проценти да намалеят.


С актуализацията на бюджета не се увеличава размерът на дълга, който ще има държавата в края на година в сравнение със сега с планирането, заяви в края на дебатите лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.


"И след тази актуализация България ще бъде сред страните в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит. Не може макрорамката да бъде самоцел, ако по този начин се закриват работни места и се унищожават цели социални системи", посочи Станишев. Редно е най-сетне българският бизнес да знае, че когато държавата поръчва нещо, ще плаща в срок, смята той.


Правителството на Орешарски е поставено в следната ситуация – от началото на годината с постановление на Министерския съвет са направени разходи в размер на 357 млн. лв., от тях 209 млн. лв. са непредвидени, заяви Станишев.


"Къде е г-н Цветанов, който без подкрепа на Министерството на финансите увеличи двойно порциона на полицаите? Къде е, за да отговори?", попита Станишев. Според него хората през февруари са излезли на протести заради мизерията, в която живеят.


По думите на Станишев следващият бюджет не трябва да е технически, а да има изведени приоритети. Трябва да се използва ефективно Банката за развитие, която да работи в подкрепа на малкия и средния бизнес, посочи Станишев.


От "Атака" мотивираха позицията си "въздържал се" при гласуването на бюджета с това, че се предлагат половинчати мерки.


След като мина и самото гласуване на проекта за актуализация, Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че разбира необходимостта от допълнителни социални плащания, но се чуди защо те са само 4% от предвидения нов дълг от 1 млрд. лв.


Депутатите решиха още да съкратят срока за даване на предложения по проекта за актуализация до 18 часа в понеделник. В края на работния им ден председателят на парламента Михаил Миков препоръча провеждането на насрочените за днес парламентарни комисии да се съобрази с възможността за придвижване след края на заседанията им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK