Екипът на ПОК "Доверие" сезира Комисията за финансов надзор за клевети по адрес на компанията

Екипът на ПОК "Доверие" сезира Комисията за финансов надзор за клевети по адрес на компанията

© Юлия ЛазароваЕкипът на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" сезира в писмо Комисията за финансов надзор(КФН) за публикации в различни медии, които цитират "разследване"(думата е поставена в кавички от авторите на писмото – бел. ред.) на БГНЕС.


Според екипа на компанията въпросната информация поставя под съмнение добрата репутация на ПОК "Доверие" и на още едно системно по размер пенсионно осигурително дружество в страната, компроментира изцяло допълнителното пенсионно осигуряване, създава тревоги на клиентите на Компанията, които така или иначе са притеснени от оповестената сделка за мажоритарния дял на
дружеството и неяснотите, свързани с обявения кандидат и неговите намерения.


В писмото се посочва и че въпросната публикация се позавава многократно на предприетите действия от КФН, за които няма публична информация и източник за нея. От естеството на написаното обаче може да се съди, че неговият източник е тъкмо от финансовия надзор, се казва още в документа.
Повод за него е публикация от 23 юли в БГНЕС със заглавие "Доверие" се е превърнала в спомагателна каса за Прокопиев". В нея се твърди, че компанията е инвестирала средства на управляваните от нея
пенсионни фондове, в размер на 100 млн. лева, в облигационни емисии, репо-сделки и акции на емитенти и публични дружества, свързани с Иво Прокопиев(съиздател на "Дневник"), че фондовете на ПОК "Доверие" щедро финансират дейностите му като това представлява посягане към вноските за втора пенсия на лицата, осигурени във фондовете, управлявани от uомпанията и от друго споменато в материала пенсионноосигурително дружество както и че засега намесата на Комисията за финансов надзор успява да блокира или поне да минимизира щетите от потенциалните загуби, основно в "Доверие"."


В писмото екипът на компанията се обръща с молба към КФН да изпълни своите функции, предвидени в Закона за Комисията за финансов надзор, които й вменяват да защити интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените.


От компанията се позовават също на Мисията на КФН, според която "основна мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица".


В писмото надзорът е призован да отговори чрез медиите на няколко въпроса, сред които дали отговаря на истината тиражираната информация, че сега или в миналото е имало или има инвестиции в размер на 100 млн. лв. в облигационни емисии и акции на емитенти, свързани с Иво Прокопиев и ако не, какъв е точният им размер, като абсолютна сума и дял в портфейлите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие". Друг въпрос е дали направените инвестиции нарушават под някаква форма законите в страната, обслужват ли се редовно тези инвестиции и има ли претърпени загуби на осигурени заради тях, откога тези инвестиции са в портфейлите на пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие".


В писмото екипът призовава за публична информация и за това дали има специфична причина, поради която КФН, но не проверяващите екипи, се фокусира конкретно върху тези инвестиции, без да обръща внимание върху други сходни по структура и риск емитенти и инвестиции на пенсионните фондове,
управлявани от ПОК "Доверие", дали този фокус е свързан с политическата обстановка в страната и с факта, че тази информация се използва като аргумент за публични атаки срещу определени политици както и дали липсата към момента на официална позиция на комисията има отношение към оповестената продажба на мажоритарния дял на компанията.


"Убедени сме, че публичният отговор на тези въпроси, от страна на регулаторния и надзорен орган, който по закон е призван да се грижи за правата и интересите на осигурените лица, и за доверието към финансовите пазари, ще внесе яснота и ще прекрати всякакви спекулации по повод дейността, законосъобразността и прозрачността в работата на ПОК "Доверие", пише още в писмото.


Оповестяването на информация по повдигнатите въпроси ще пресече и възможността пенсионните фондове да бъдат използвани, по недопустим начин, в политическото говорене. Екипът на компанията посочва и че не на последно място, по важност, това би прекратило опитите за разгръщане на по-широка негативна кампания, коятоможе да постави под риск съществуването на втория стълб в пенсионната система в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK