Екипът на ПОК "Доверие" сезира Комисията за финансов надзор за клевети по адрес на компанията

Екипът на ПОК "Доверие" сезира Комисията за финансов надзор за клевети по адрес на компанията

© Юлия ЛазароваЕкипът на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" сезира в писмо Комисията за финансов надзор(КФН) за публикации в различни медии, които цитират "разследване"(думата е поставена в кавички от авторите на писмото – бел. ред.) на БГНЕС.


Според екипа на компанията въпросната информация поставя под съмнение добрата репутация на ПОК "Доверие" и на още едно системно по размер пенсионно осигурително дружество в страната, компроментира изцяло допълнителното пенсионно осигуряване, създава тревоги на клиентите на Компанията, които така или иначе са притеснени от оповестената сделка за мажоритарния дял на
дружеството и неяснотите, свързани с обявения кандидат и неговите намерения.


В писмото се посочва и че въпросната публикация се позавава многократно на предприетите действия от КФН, за които няма публична информация и източник за нея. От естеството на написаното обаче може да се съди, че неговият източник е тъкмо от финансовия надзор, се казва още в документа.
Повод за него е публикация от 23 юли в БГНЕС със заглавие "Доверие" се е превърнала в спомагателна каса за Прокопиев". В нея се твърди, че компанията е инвестирала средства на управляваните от нея
пенсионни фондове, в размер на 100 млн. лева, в облигационни емисии, репо-сделки и акции на емитенти и публични дружества, свързани с Иво Прокопиев(съиздател на "Дневник"), че фондовете на ПОК "Доверие" щедро финансират дейностите му като това представлява посягане към вноските за втора пенсия на лицата, осигурени във фондовете, управлявани от uомпанията и от друго споменато в материала пенсионноосигурително дружество както и че засега намесата на Комисията за финансов надзор успява да блокира или поне да минимизира щетите от потенциалните загуби, основно в "Доверие"."


В писмото екипът на компанията се обръща с молба към КФН да изпълни своите функции, предвидени в Закона за Комисията за финансов надзор, които й вменяват да защити интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените.


От компанията се позовават също на Мисията на КФН, според която "основна мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица".


В писмото надзорът е призован да отговори чрез медиите на няколко въпроса, сред които дали отговаря на истината тиражираната информация, че сега или в миналото е имало или има инвестиции в размер на 100 млн. лв. в облигационни емисии и акции на емитенти, свързани с Иво Прокопиев и ако не, какъв е точният им размер, като абсолютна сума и дял в портфейлите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие". Друг въпрос е дали направените инвестиции нарушават под някаква форма законите в страната, обслужват ли се редовно тези инвестиции и има ли претърпени загуби на осигурени заради тях, откога тези инвестиции са в портфейлите на пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие".


В писмото екипът призовава за публична информация и за това дали има специфична причина, поради която КФН, но не проверяващите екипи, се фокусира конкретно върху тези инвестиции, без да обръща внимание върху други сходни по структура и риск емитенти и инвестиции на пенсионните фондове,
управлявани от ПОК "Доверие", дали този фокус е свързан с политическата обстановка в страната и с факта, че тази информация се използва като аргумент за публични атаки срещу определени политици както и дали липсата към момента на официална позиция на комисията има отношение към оповестената продажба на мажоритарния дял на компанията.


"Убедени сме, че публичният отговор на тези въпроси, от страна на регулаторния и надзорен орган, който по закон е призван да се грижи за правата и интересите на осигурените лица, и за доверието към финансовите пазари, ще внесе яснота и ще прекрати всякакви спекулации по повод дейността, законосъобразността и прозрачността в работата на ПОК "Доверие", пише още в писмото.


Оповестяването на информация по повдигнатите въпроси ще пресече и възможността пенсионните фондове да бъдат използвани, по недопустим начин, в политическото говорене. Екипът на компанията посочва и че не на последно място, по важност, това би прекратило опитите за разгръщане на по-широка негативна кампания, коятоможе да постави под риск съществуването на втория стълб в пенсионната система в България.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  НЕЩАСТНИЦИ. Събрахте на хората парите със закон, но сте некадърни да ги управлявате, и сега давай да ги продаваме, щото сме тъпи и ограничени и не можем да ги въртим и да правим пари. НЕЩАСТНИЦИ.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Орешарски и всички знаят,че новият собственик на ПОК Доверие е
  руска офшорка,съвмстно с КТБ на Цветан Василев!
  А ние ще ручаме жабетата!

  Tony
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":

  После - що за недоверие, към пенсионен фонд "Доверие"...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  Крайно време беше да отговорите и на тази партенка!
  Някой знае ли чия собственост е БГНЕС? От време на време пускат по нещо очевидно поръчково като Пеевските парцали....

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 5. 5 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Клеветата не е ли в гражданското право, а не в криминалното?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 6. 6 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нещо не разбирам как стигнахме от съмнителните купувачи до далаверите на сегашния мениджмънт. Дори и всичко в онази статия да е вярно, което май не е имайки предвид показаната от фонда информация, пак ми намирисва на опит да се пренасочи вниманието на народа. Ако Прокопиев е източвал толкова милиони от толкова вереме, защо чак сега се сетихте?

  И още нещо, ако този фонд е наистина източен, не виждам кой ще дава такъв зор да го купи за толкова над пазарната му цена. Мислите, че някой готов да плати 150+ милиона за нещо не знае точно какво ще получи? Или ако мислите, че новият собственик ще може да си върне парите от тези уж източващи инвестиции, тогава защо да не могат и сегашните да направят същото? Честно казано, където и да се инвестира в България все ще опреш до олигарх, и аз предпочитам да съм във фонд който е инвестирал по 50 милиона във всеки от тях, отколкото фонд с 200-300 в само един от всичките.

 7. 7 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А от Доверие защо не отговорят сами ами искат КФН да им вади кестените от огъня. Това е малко кой ми се изака в гащите, да ме прощавате за израза.

 8. 8 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":Аз не искам да ги ручам!Мога да си сменя фонда!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 9. 9 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше. Толкоз!":

  чл. 147 от НК

 10. 10 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  Вижте сега как работи схема за изто4ване. Купува6 оод мажоритарният собственик изто4ва колкото може след това дружеството фалира и акционерите духат супата.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 11. 11 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#6] от "Demos":


  [quote#6:"Demos"]Нещо не разбирам как стигнахме от съмнителните купувачи до далаверите на сегашния мениджмънт[/quote]
  Медиите на Прокопиев вдигат шум около сделката и насочват подозренията към Цецо Василев, може би основателно. Цецо си отмъщава, като поръчва "разследване" в БГНЕС (естествено, светкавично прекопирано в медийната му империя. Явно има хора и в КФН, които захранват въпросните медии с информация, която се използва манипулативно (от нея не се вижда "източване" от Прокопиев). От цялата работа нищо не разбираме, освен че едни хора с медии се плюят...
  -Кой е мистериозния купувач? Ще играе ли отборно с КТБ,ВТБ и бандата около тях.Щото Василев вече отрече да е той и едва ли ще излъже директно.
  -"Пробита" ли е КФН? Всички си траят и прехвърлят топката. Накрая май всичко ще реши Мавродиев, той ще издържи ли на натиска?
  Мен ако питате, имайте готовност за прехвърляне на партидите си...

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 12. 12 Профил на pa_pa
  pa_pa
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#11:"vasco"]Мен ако питате, имайте готовност за прехвърляне на партидите си... [/quote]

  Направо почвайте - само ИНГ

 13. 13 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  КФН е толкова ялово нещо...

  Любов и светлина!
 14. 14 Профил на bzf51313895
  bzf51313895
  Рейтинг: 213 Гневно

  НАЙ ДОБРЕ Е ОСИГУРЕНИТЕ ВЕДНА ГА ДА СИ СМЕНЯТ ФОНДА,ДОКАТО ОЩЕ НЕ СА ИМ ОПОСКАЛИ И ТОВА КОЕТО Е ОСТАНАЛО ПО ПАРТИДИТЕ ИМ

 15. 15 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "pa_pa":

  Аха тех няма да ги спасява държавата скоро.

 16. 16 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#12:"pa_pa"]Направо почвайте - само ИНГ [/quote]
  +1
  Аз се преместих при тях още преди години. Преди това ме бяха метнали служебно в лапите на "Лукойл Гарант".Тях после ги купиха ТИМ-аджиите.Мошеник до мошеника. Дано и ИНГ не решат да се изнесат.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как можете да плюете така г-н Прокопиев господа демосрати - та той е виден демокрад и сега е особено зает с политическо инженерство Не му отвличайте вниманието от работата по създаването на нов политически проект и организирането на избори до дупка Та той се кани да управлява съвместно с г-на Донев България Той е наше куче - не е като ония ПЕСове червен боклук

 19. 19 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много е важно да не се стигне до там, че парите на българските пенсии да бъдат препрани от офшорки. щото да не се лъжем, ама Стоян Мавродиев много го бива в офшорките и прането на пари.

 20. 20 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ми то докато в КФН е Мавродиев все нещата ще залитат я към пране на пари, а я към офшорни компании.

 21. 21 Профил на kirilmend
  kirilmend
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тези епистоларни упражнения през медиите нямаше да ги има, ако КФН работеше истински. Нали точно надзора трямва да направи проверка на ПОК Доверие и на евентуалния му купувач, скрит зад офшорка... Българските пенсионери стават заложници на игрите на различните лобита, защото Мавродиев не се вясва на работното си място...

 22. 22 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше. Толкоз!":

  Зависи от имуществените щети!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK