Даниела Петкова: Още не сме виждали никого от купувачите на "Доверие"

Даниела Петкова: Още не сме виждали никого от купувачите на "Доверие"

© Цветелина Белутова, КапиталДосега не сме се срещали с никакви представители на купувача. Не знаем кой стои зад него. Информацията ни е изцяло от публикации в медиите, а в тях има много спекулации, които тревожат клиентите ни."


Това заявява в понеделник в интервю за агенция "Блумбърг" Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие" броени часове, след като от посоченият като купувач - регистрираната във Великобритания United Capital заявиха, че ще запазят досегашното ръководство на пенсионното дружество.


Информация от 60-те клона на дружеството в страната показва, че растящ брой клиенти местят сметките си в други фондове, допълва още Петкова.
"Блумръг" твърди, че тя казва, че делът от 92.58% на Vienna Insurance Group, който австрийците съобщиха, че са се договорили да продадат на United Capital, се оценява на около 150 милиона евро.


Нито от VIG, нито от United Capital са посочвали финансови параметри на сделката. Късно в петък Дебра Стърман, която е известен международен адвокат и управляващ директор на United Capital, съобщи с електронно писмо, изпратено от Виена и цитирано от "Ройтерс", че "сумата ще бъде платена само със средства на наши акционери, както го изискват регулаторните органи на България и Великобритания".


Стърман допълва, че скоро ще предостави на българския регулатор необходимите материали за извършване на транзакцията според договорените условия.


Рая Цветкова от Комисията за финансов надзор обяснява пред "Блумбърг", че КФН ще анализира транзакцията поне един месец, след като получи документите.


Петкова, която на 12 април предложи да подаде оставка заради отсъствието на информация за смяната на собственика на "Доверие", казва сега пред "Блумбърг", че "Доверие" е голям фонд и процесите в него са постепенни. Ще видим окончателните данни за променените сметки през октомври, когато приключат регистрациите. Надявам се купувачът да се появи в България колкото може по-скоро, за да спрат всички спекулации и да успокоим клиентите."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK