"Нова тв" купи "Дарик нет" и така получава и "Нетинфо" (допълнена)

Радосвет Радев и Дидие Щосел

© Дневник

Радосвет Радев и Дидие ЩоселНова броудкастинг груп" ("Нова") придоби 70 % от "Дарик нет" АД и така след финализиране на сделката ще стане собственик на всички сайтове, част от "Дарик уеб", както и на една от най-големите дигитални медийни компании в страната – "Нетинфо" АД, съобщиха от "Нова".


Сделката се сключва по-малко от четири месеца, след като "Дарик нюз" купи от Sanoma Magazines International групата сайтове на "Нетинфо" (покупката беше обявена на 19 април). Тогава фирмата на Радосвет Радев, собственик на "Дарик радио" АД, беше изненадващият победител в състезанието за придобиване на "Нетинфо", интерес към който имаха други онлайн и медийни играчи, сред които и "Нова".


Троен ход
Преговорите с "Нова" започнаха доста след сделката за "Нетинфо", докато работихме по финализирането й, обясни пред "Дневник" Радосвет Радев. Той отрече да са имали предварителни договорки с "Нова" преди или по време на преговорите за покупка на "Нетинфо" през пролетта. През май при обявяването на сделката не беше съобщена цена, но според официалната информация придобиването трябваше да бъде финансирано с кредит и предстоеше одобрение на регулаторните органи. Сега Радев също отказа детайли по финансовата част, но уточни, че новото развитие позволява да се действа много по-оперативно и бързо. 


"Дарик радио" остава извън сделката, потвърди Радев, но синергията между медиите ще бъде запазена.


"Създаваме справедливо и приемливо съдружие, с нашите 30% не сме миноритарен партньор, а управляващ", коментира пред "Дневник" той. И определи


сделката като "златна"


На уточняващи въпроси обясни, че това не означава печалба през нея, а като развитие на нещата и бъдещи възможности.


Той уточни, че предстои да се работи по стратегия и обединеното портфолио на компаниите, в които вече има по няколко сайта от една категория - напр. новинарските са три и пренасочи въпросите към изпълнителния директор Христо Христов, с който "Дневник" засега не успява да се свърже.


Цитиран от Dariknews.bg Христов заявява: "Искрено вярвам, че с тази стъпка "Дарик уеб" ще затвърди позицията си на онлайн пазара у нас, като в същото време ще има възможността да навлезе на нови територии. Ще съчетаем опита на голяма международна компания като MTG (собственика на "Нова" - бел.ред.) с водещата позиция на "Дарик" на местния пазар".


"Потребителите ще разполагат с най-добрия продукт на пазара, а рекламодателите с най-голямото портфолио от сайтове в страната, което ще позволи реализирането на решения, които до момента родният ни пазар не е виждал. Бъдещето на медиите е в синергията на съдържанието между различните платформи", коментира сделката Радев, цитиран от Dariknews.bg.


Христо Христов ще управлява "Дарик нет" АД, а в борда на фирмата освен него влизат Радосвет Радев, Дидие Щосел главен изпълнителен директор и зам.-председател на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп" и Силва Зурлева, също представител на "Нова", обясни Радев пред "Дневник". Той отказа да коментира въпроси, свързани с обединение на екипи, съкращения итн. 


Новата фирма "Дарик нет" е регистрирана (според справка в "Дакси") на 17 юни 2013 г. с капитал от 60 хил. лв.(изцяло внесен). Като предмет на дейност е записано създаване, придобиване, развитие, управление на онлайн сайтове, изработка на апликации, рекламна дейност, както и всяка другна дейност, незабранена от закона. За негов представител се посочва Христо Христов. В Съвета на директорите при създаването й влизат още Радосвет Радев, собственик на Дарик радио и Константин Вълков, програмен директор на радиото.


Радев обясни, че всъщност през нея е покупката на "Нетинфо" и в нея влизат и онлайн активите на "Дарик нюз" и от тях "Нова" купува 70%.


"Крайгълен камък" за MTG


"Тази сделка променя изцяло "Нова броудкастинг груп". С тази стъпка, която е част от стратегията ни непрекъснато да предлагаме все по-иновативни решения на нашите клиенти, ние вече ще имаме и отлични възможности за достигане на аудиторията в дигиталното пространство, които да им предложим. Очаквам с нетърпение да започнем съвместна работа с екипа на "Дарик", коментира Дидие Щосел, главен изпълнителен директор и зам.-председател на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп", цитиран от пресцентъра на компанията си.


Президентът и изпълнителен директор на MTG Йорген Мадсен Линдеман коментира, цитиран в официалния сайт на компанията: "Придобиването на операциите на "Дарик нюз" и "Нетинфо" е крайъгълен камък в развитието ни на българския пазар. То значително разширява обема на предлаганите продукти на българските потребители и ще ни позволи да обновим по нов и иновативен начин платформите ни, да достигнем до повече потребители от всякога със съдържание по техен избор. Това ще ни даде също възможност да предложим повече възможности за реклама и да предложим на рекламодателите по-качествени продукти от преди".


Какво влиза в новото онлайн портфолио


След приключване на процеса по придобиване "Нова броудкастинг груп" (част от шведската медийна група MTG от 2008 г.) ще се превърне в лидер на дигиталния медиен пазар в България, твърдят от "Нова". Активите на компанията ще включват платформите за видеообмен и видеосъдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл услугата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и сайтовете за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg, както и други сайтове. В "Дарик уеб" (това не е юридическо лице, а само маркетинг название на портфолионо) влизат 16 сайта, сред които не само създадените от "Дарик нет" като gong.bg, lev.bg, но и придобиваните от компанията през годините като lex.bg, album.bg и др.


Сделката между "Дарик нет" и "Нова" се очаква да бъде финализирана до края на септември и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. 


Това е четвъртата от началото на годината сделка с информационния интернет сайтове. В края на април Красен Кралев купи "Уеб медиа груп". След това от свързаната с "Химимпорт" медийна група Bulgaria On Air съобщиха, че компанията ѝ е купувачът на близо 90% от акциите на "Инвестор.БГ" АД.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK