"Алфа финанс": КФН ни атакува заради публикации, че шефът й е призован по делото "Брендо" (допълнена)

Стоян Мавродиев - председател на КФН

© Георги Кожухаров

Стоян Мавродиев - председател на КФНАлфа финанс холдинг" разпространи право на отговор, в което опровергава публикация в агенция БГНЕС от вторник - "КФН потвърди разкритията на БГНЕС за източване на ПОК "Доверие", която е цитирана и в други медии.


От холдинга (акционер в него е и съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев) обясняват, че не може да се говори за източване, защото споменатите сделки са донесли доходност от 1,9 млн. лева за фондовете "Доверие" и "Алианц". От писмото на КФН, цитирано от БГНЕС, става ясно само, че финансовият надзор е наложил мерки на холдинга и какви са те за сделки с двата фонда. От "Алфа финанс" уточниха, че те са изпълнени.


"Разликата между "източване" и "инвестиране"
е много съществена. Няма как да се говори за източване, защото няма нито една сделка в историята на отношения между "Доверие" и групата "Алфа финанс холдинг", която да е довела до загуба за фонда. Обратно, групата "Алфа финанс" е генерирала значителни доходи от няколко милиона лева в полза на фонд "Доверие", които са спомогнали спестените за пенсия пари на осигурените лица да нараснат", коментира Иво Прокопиев. Той уточни, че като физическо лице никога не е имал каквито и да било финансови взаимоотношения с фонд "Доверие".


По-късно днес в интервю пред "Медиапул", Иво Прокопиев коментира още "не знам за друг финансов регулатор в света, който съзнателно изтича информация към жълтата преса, за да предизвика атака срещу бизнеса на най-големите институционални инвеститори и емитенти. Част от информацията, която се разпространява за проверки и актове, я има единствено в КФН и не би могла да изтече от друго място. Сезирали сме прокуратурата за това изтичане, защото според нас то представлява и пазарна манипулация. Информацията, която най-вероятно те са разпространили, е невярна и те са знаели, че е невярна. Това също е престъпление по българското законодателство".


Той определя атаката срещу "Алфа финанс" като "тип "активно мероприятие" и уточнява още неверни цитирани данни - "абсолютна лъжа са сумите, които се тиражират от медиите, контролирани от г-н Делян Пеевски и от г-н Цветан Василев. Никога не сме имали експозиция от 100 млн. лева към "Доверие". Съвсем конкретно, към края на юни, експозицията на всички фондове под марката "Доверие" в акции и облигации на фирми от групата "Алфа финанс" е в размер на 6.3 млн лева. Това са качествени акции и облигации, с добра доходност и нисък риск. Това е несъществен размер, спрямо балансовото число на "Алфа финанс", както и спрямо активите на "Доверие".


От холдинга отбелязват в опровержението, че


кампанията срещу тях е започнала след публикации


в изданията на "Дневник" и "Капитал", че Стоян Мавродиев (председателят на КФН) е призован за свидетел по делото "Брендо".


Първата вълна проверки и наказателни мерки дойде след тях, се уточнява в писмото. В началото на февруари на едно от заседанията в процеса срещу Евелин Банев - Брендо за пране на пари, прокурорът поиска явяване на Мавродиев. В протокола от заседанието пише, че причината е "доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев (други от разследваните - бел.ред.) да представляват дружествата по банковите сметки в Еръм банк (Uram bank - бел.ред.) Той беше призован и за делото на 14 февруари, където също не се яви, но секретарят на комисията Андон Георгиев разказа за представляваната от Мавродиев "Окра консултинг" и работата по регистрация на офшорни компании.


Писмото на КФН с информация за наложените мерки спрямо "Алфа финанс" е изпратено до БГНЕС два дни след нови публикации в "Капитал" и "Дневник" за делото "Брендо" и свидетелстването на Мавродиев.


Пред "Медиапул" Иво Прокопиев коментира - "Атаката според мен има повече от една цел. Има елемент на репресия срещу мен и бизнеса ми, заради независимата редакционна политика на "Капитал" и "Дневник". За това, че са си позволили да публикуват факти за г-н Мавродиев от публично съдебно дело. Този тип атаки продължават вече 12 години, но са особено активни от началото на правителството на ГЕРБ, когато станаха инструмент за разправа с инакомислещи...Друга важна цел е атака по самия фонд "Доверие" и сегашния мениджмънт, който подаде оставка и се противопостави публично на непрозрачната сделка по прехвърляне собствеността на пенсионната компания."


От холдинга съобщават, че са сезирали главния прокурор за проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН.


Правото на отговор (едно към едно):


Днес, 6 август 2013 г., на сайта на Агенция БГНЕС беше публикувана статия със заглавие: "КФН потвърди разкритията на БГНЕС за източването на фонд Доверие". За втори път в продължение на няколко седмици се изнасят множество неверни факти и се правят внушения по тази тема, които категорично не отговарят на истината.


От статията не става ясно коя информация е от писмото на Комисията за финансов надзор и коя е допълнена от редакцията.


"Алфа финанс холдинг" АД е холдингова компания, която оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар, като купува и продава пакети акции и дългови инструменти на различни български и чуждестранни компании. Холдингът работи на ежедневна база с всички по-големи участници на финансовия пазар в България. Никога обаче експозицията ни към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн. лв., а е била многократно по-малка.


"Алфа финанс холдинг" АД като финансов инвеститор често е било страна по договори за краткосрочни финансирания чрез репо сделки с публично търгуеми инструменти. Естествените партньори в такъв тип сделки, както и при емитирането на дългови цени книжа, са всички институционални инвеститори – пенсионноосигурителни компании, банки, различни по характер фондове. Дружеството е спазвало стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. Изпълнили сме стриктно и всички административни мерки на КФН, дори и тези, които смятаме за незаконосъобразни.


В началото на годината ние оспорихме безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на "Каолин" АД като очевидно неверни и манипулативни. За нас и до ден днешен буди недоумение защо регулаторът, който съблюдава за защита интересите на цялата инвестиционна общност, е препоръчал продажба на инвестицията в "Каолин" АД само на конкретни инвеститори в компанията, а не на всичките й акционери.


Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на "Каолин" АД на "Кварцверке" ГмбХ в края на месец май 2013 г. показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на "Каолин" АД. Сделката е една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар, като само за последната година цената на акциите на дружеството нарасна близо 2 пъти.


Според нас начинът, по който финансовият регулатор осъществява дейността си спрямо "Алфа финанс холдинг" АД и неговите партньори, е тенденциозен, незаконен и не работи за интересите на инвестиционната общност.


Не случайно всички споменати административни мерки са оспорени по съдебен път. Независимо от тяхната незаконосъобразност всички те са изпълнени без изключение и в момента споменатите пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията финансови инструменти. Странно защо това не е споменато в писмото на КФН.


Не може да се говори за никакво източване, при положение че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.


Комисията за финансов надзор през последната една година извършва целенасочена, незаконна кампания срещу дейността на "Алфа финанс холдинг" и единия от неговите акционери г-н Иво Прокопиев като форма на репресия срещу независимата редакционна политика на изданията на "Икономедиа"– "Капитал" и "Дневник", където г-н Прокопиев е един от издателите.


По-специално става дума за реакции след публикации за замесването на името на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев във връзка с подписи под документи, свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо". Не е случаен фактът, че поредната кампания срещу групата с участието на КФН и т.нар. писмо се появиха само два дни след публикация по темата във в. "Капитал". Първата вълна проверки и наказателни мерки дойде също след публикации за делото "Брендо".


Съветът на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД своевременно е сезирал главния прокурор да направи проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН. Ще използваме и всички други допустими законови средства, за да защитим бизнеса и доброто име на групата.


В заключение отново искаме да възразим срещу факта, че не бяхме потърсени предварително за мнение и ни бе отнета възможността да опровергаем изнесената невярна информация. Разчитаме, че горното право на отговор ще бъде своевременно публикувано на равностойна позиция във вашата медия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Прокопиев може и да не е света вода ненапита, но със сигурност вярвам повече на него, заради това, което е показал като бизнес и политическа визия, отколкото на трафикантчетата в управлението. Това беше откровена манипулация в отговор на разкритието на "Дневник". Грозно

 2. 2 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Използването на държавен орган или институция за лични цели е много тежко престъпление. Да видим дали имаме главен прокурор, или Цацаров е фантомно явление. + да провери дали шефа на КФН е прал пари от кока и още куп други неща.
  Този път ни управляват най-долните престъпници, забъркани с трафик на жени и деца, продажба на хероин и подобна помия. Срамота.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А Дневник и Капитал редовно трият от форумите си подадна от читателите им проверима/вярна информация, а какво остава да я публикуват и съдействат за разкриване и наказване на престъпления в особено големи размери.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално


  [quote#2:"Нервната акула"]Този път ни управляват най-долните престъпници, забъркани с трафик на жени и деца, продажба на хероин и подобна помия. Срамота. [/quote]

  Кой път...кои и кога!?

 6. 6 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Едните говорят за източване на 100 млн. лв., другите за инвестиции... Тези защо не се съдят един друг и така вероятно ще разберем истината? А тя е, че са оплетени като свински черва. Мавродиев просто се продаде на социалистите и Прокопиев не може да му го прости. Един дол дренки са всичките.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Само,че няма как КФН да атакува Прокопиев заради публикациите за Марводиев,защото сделките които са ставали и за които КФН е трябвало на няколко пъти да се намесва са много преди тези статии,няма нужда да ни взимат за толкова глупави.А и който финансова култура може да разбере,че всичко около тези сделки е доста мътно и има много съмнения.

 8. 8 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Весело

  До коментар [#4] от "4i4e":

  Кой тва - Прокопиев? Мавродиев?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Мавродиев е мазник и е нечистоплътна фигура. Отмъщва си чрез позицията, която му е "дадена". Откровено е човек на ЦЦ и колкото по рано си отиде, толкова по-добре.
  Изобщо на тези постове всичките са "зависими" и правят далавери...

 10. 10 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Атаката срещу Маврудиев се режисира от Доротея Пандова-Гаргова - за отмъщение. Спазвайте морална хигиена и при възможност избягвайте общуване с тази женичка. Ако се налага, с хигиенна маска и ръкавици.

 11. 11 Профил на coldplay
  coldplay
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки който чете Дневник и Капитал да се опита да си спомни дали поне в една статия от многото които се изписаха за Доверие беше споменато,че Прокопиев или Алфа финанс имат конфликт на интереси и ще разбере,че това което казват не е истина.

 12. 12 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Позицията на КФН е изключително нагла, елементарна и поръчкова - пенсионните фондове на ТИМ инвестират милиони в кухи, собствени дружества, контролът върху компаниите и посредниците на капиталовия пазар е нулев. Те се хващат за инвестиция точно в акциите на Каолин и то на определени фондове.... що за безочие е това....
  Мавродиев беше назначен от ГЕРБ ако някой е забравил, зад него открай време прозират интересите на КТБ....справка - търговите на всички булгартабаци, БТК...

 13. 13 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Ние, протестиращите, искаме всички в нашите редици да са изрядни пред закона, г-н Прокопиев нека изчисти името си, преди да иска да е част от нас, защото само един човек да отпадне от протестния марш заради Иво, това е голям грях.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нервната акула":

  Нали бяхте много сербез,че всеки би бил по-добър от ГЕРБ? Колкото и да ви разправяха хората, че от БСП по-голямо зло НЯМА. Колкото до Цацаров, тепърва ли ще гледате дали имаме главен прокурор. Или щом развява партенки за Костинброд е добър, но ако не вземе отношение по тоя скандал, щото лично ви засяга, не е добър.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Затова трябват незабавни избори. Още няколко месеца и кукловодите на интелигентните и красивите ще са се изяли взаимно. Незабавните избори ще спасят поне някои от тези мръсници.
  Умните си знаят как решават кой е добрият. Вероятно според парите.

  Никога повече мутри начело на България.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#11:"coldplay"]дали поне в една статия от многото които се изписаха за Доверие беше споменато,че Прокопиев или Алфа финанс имат конфликт на интереси и ще разбере,че това което казват не е истина.
  [/quote]
  Вярно, не го направиха това уточнение, но извода че това, което казват не е истина е пресилен. Това, че чорбаджията на "Икономедия" има личен интерес, не означава, че не е прав.
  А и аргументацията в "Капитал" и "Дневник" е доста по-смислена от примитивната пропаганда на Мавродиев, Пеевски, Василев и т.н.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 18. 18 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Весело

  До коментар [#12] от "petark":

  ++++
  Като гледам колко минуса си отнесъл, май напипваш проблема!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#11:"coldplay"]Прокопиев или Алфа финанс имат конфликт на интереси[/quote]

  Като конфликта, който Трайков имаше, нали?
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1442102

  БФБ е малка, по вашата логика всеки, който участва на нея е в конфликт на интереси с всяко листнато предприятие.

  А това, че Божков обира миноритарните акционери, КФН не я вълнува?
  http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/bojkov-se-izsmia-na-zakonite-i-kfn,106790/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  Хайде сега, той Мавродиев доскоро беше от "добрите"... После лошият мустак Цецо Василев го прилапа и така... А и знае не малко неща за офшорките на Роската, самия той е "общувал" с тях! Абе разногледи ни направиха тия.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Генериран е доход от 1.9 милиона лева за 2 години. В същото време се говори за експозиция от около 100 милиона лева, които холдинга уж бил инвестирал от името на фонда.

  Това означава някаква доходност от около 1% на година, което на мен ми прилича повече на източване отколкото на инвестиране.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#17] от "vasco":

  Може да е смислена в литературен план, но не е смислена в числово изражение.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само Доверие и Алианц ли са инвестирали в тези дружества на Прокопиев? Ако не са само те, защо само тях ги източват чрез тези инвестиции? Или има и други, които също ги източват по този начин, но за тях не знаем още? И какво означава източване, защото вчера като гледах ТВ 7 останах с впечатлението, че самият факт, че инвестициите са при Прокопиев означава, че са източващи, без някакви конкретни факти. После гледах БТВ и Канал 1, надявайки се за още информация, а пък те нищо не казаха. Странно да си мълчат, след като КФН е официално потвърдила, че някой източва двата ни най-големи фонда.

  И после 100 милиона ли са? Защото бяха 100 от Доверие, после 100 от Доверие и Алианц, и днес четох, че са 30 от Доверие. Знаичи Алианц са със 70 милиона вътре? Някой който има претенции, че има добра финансова култура, защо не напише нещо конкретно по въпроса?

 25. 25 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#21:"tribiri"]В същото време се говори за експозиция от около 100 милиона лева, които холдинга уж бил инвестирал от името на фонда. [/quote]
  Тия 100 млн. ги "говори" пропагандата . Ето ти данни от "Доверие" към 30.06 :
  https://www.poc-doverie.bg/files/VTK%202013/table.pdf
  19.5 млн - Ц. Василев, 30млн - Прокопиев, 32млн - Донев.


  [quote#23:"tribiri"]Може да е смислена в литературен план, но не е смислена в числово изражение.
  [/quote]
  Кое по-точно?Смятай ти, да те видим!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 26. 26 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#24:"Demos"]И какво означава източване, защото вчера като гледах ТВ 7 останах с впечатлението, че самият факт, че инвестициите са при Прокопиев означава, че са източващи, без някакви конкретни факти[/quote]
  Долнопробна пропаганда, предназначена за най-простата аудитория.Василев и Пеевски явно не плащат добре и не могат да намерят качествени манипулатори. Сега разчитат на просто повторение на инсинуации. За "Стоте милиона " виж предния ми коментар.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 27. 27 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Колко многократно по малка ви е била експозицията бре ..Щото 1.9 млн доходност на сто милиона за две години си е чисто източване..Взел Прокопи Сингапурски сто милиона почти безлихвен кредит от парите на хората за пенсии..Как пък малко страх от Господ и срам от хората няма тоз "велик бизнесмен"..

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 28. 28 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "vasco":

  интересното е, че минусите растат главоломно, но явно на ПР-те им е малко сложничка материята но чакам някой да се изкаже по следните точки:
  1. КФН от началото на своето съществуване си затваря очите за безумията в пенсионните фондове на ТИМ - те са известни, за тях е писано многократно къде е КФН
  2. Източването на дружествата на Черепа - КФН къде беше, пред очите на всички беше направо по най-видния начин
  3. Един случай през последните години, в който КФН е защитила правата на миноритарните акционери? нито един няма
  4. Кога КФН ще каже нещо по сделката с Доверие и продажбата й на КТБ?
  Моментът за финализиране на продажбата на Доверие на КТБ е неслучайно подбран - летните месеци. По същия начин споро КФН ще одобри сделката - помнете ми думата, преди началото на новите масови протести пред народното събрание. Сделката за Доверие ще е емблематично ограбване, което няма аналог, защото това са парите са всички нас, а КТБ ще ги присвои без никакъв проблем да ни е честито - и разбира се право на организираната мафиотска група КФН

 29. 29 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 388 Весело

  Ееее, Дневник, що публикувате директно отговора на Алфа Финанс без да сте пуснали новина за разкритията на КФН

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#25:"vasco"]Тия 100 млн. ги "говори" пропагандата . Ето ти данни от "Доверие" към 30.06 : [/quote]
  А от другият фонд.Щото в отговора се говори за 2 фонда..

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 32. 32 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Още нещо, това което видях от КФН е:

  http://www.fsc.bg/Oficialen-otgovor-na-KFN-po-zapitvane-ot-agenciya-BGNES-po-ZDOI-news-3597-bg

  Не виждам къде пише, че има източване. Самият факт, че има такива актове е достатъчно да се направи тезата, че парите от тези инвестиции ги няма, така ли? Или източване не означава, че парите ги няма, а нещо друго?

 33. 33 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#31:"Sion"]А от другият фонд.Щото в отговора се говори за 2 фонда.. [/quote]
  А-а, не така! Дай да се уточним: пропагандата първо тръбеше, че "Прокопиев източил 100млн от "Доверие", след като "Дневник"
  вдигна врява за предстоящата продажба. После прикачиха и "Алианц" към "източваните". Откъде изсмукват числата , аз не мога да разбера. А и кой от читателите на "Телеграф" и подобните му чете справки от КФН и отчети за портфейла на ПОК"Доверие"
  Смешното е , че това са от читавите фондове. Мавродиев дали е проверявал "Топлина", ЦКБ-Сила, "Съгласие" и пирамидата на А.Петров - там конфликта на интереси е брутален, макар и прикрит зад офшорки.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не може да се говори за никакво източване, при положение че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.
  ------------------------------------

  Това не е вярно. Финансовите престъпления касаят начинът на разпореждане с чужди средства (в някой случаи и със свои) и постигането на някакъв резултат е само утежняващ или смекчаващ вината елемент. Напр. взимаш пари от касата на фирмата, играш тото с тях, печелиш и ги връщаш, като фирмата няма щета, но това е изпълнен фактически състав на престъпление и отиваш да си го отлежиш. Или всарваш парите в операция която носи 1.9 млн. печалба, но ако бяха седели в банката пебалбата щеше да е 5 млн.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А защо опонирате когато др. Иванов ви казва, че вноските в частните пенсионни фондове са всъщност плащане на данък, но не на даржавата, а на частни фирми?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на pa_pa
  pa_pa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":


  Подкрепям 100% - във Фейсбук има кауза "Да закрием задължителните частни пенсионни фондове", която се бори против "задължителния" елемент на тези финансови продукти неотговарящи на никакви стандарти за качество

 38. 38 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  повторен поглед върху официалната информация от Доверие: https://www.poc-doverie.bg/files/VTK%202013/table.pdf ме навежда на мисълта: дали част от проблема не е сериозно намалялата експозиция към мустака и КТБ - от 41.6 млн. към края на 2012г. до 19.5 млн. лв към юни 2013?
  защо никой не каже, че се източва Доверие чрез инвестиции в дружества на КТБ или те са политически устойчиви и затова мафияяяя

 39. 39 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#34:"др. Иванов"]Финансовите престъпления касаят начинът на разпореждане с чужди средства (в някой случаи и със свои) и постигането на някакъв резултат е само утежняващ или смекчаващ вината елемент. [/quote]
  Там е работата, че пропагандата не твърди, че има престъпление, за което "Алфа" биха ги осъдили за клевета. Те твърдят , че е Прок. "източвал" фонда, с което го плюят(което е и целта), без да може да отговори.
  Аналогията ти с касата е неуместна. Фондовете имат право да инвестират и в свързани със собственика на управляващото дружество компании. До определен лимит. Дори и да са достигали до прословутите 100млн, са далеч под него. Ама както казах, аудиторията на въпросните медии не се отличава с критично мислене и склонност да се проверява информацията .

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#37] от "pa_pa":

  Фейс бук и ходобни не ползвам, аз съм скромен човек и не искам всеки да може да ме следи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "vasco":

  Затова има следствени органи и затова някой обузумяха, когато начело на един щеше да застане Пеевски, който изрази желание да се бори с делаверите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#35] от "Плам":

  Я, като си толкова "светнат", кажи какво по точно е станало, че от сайта на КТБ и списван от Бареков или друг "дудук" нищо не е ясно.
  Изобщо буламача дето са сътворили в тоя сайт нищо не казва - емитиране на акции, купуване на акции, репо сделки и за всеки неразбиращ това са престъпни действия, които Мавродиев като един Матросов бил спрял, но не уведомил съответните органи за наличие на престъпление.
  Изобщо терминът източване, за такива големи публични компании - Доверие и Алианц е проста смешен. Четейки сайта на КТБ човек остава с впечатление, че лично Прокопиев раздава едни хартийки на тия фондове, а пък те му дават пари ей така.
  Като гледам и колко ченгета, комунета и дежурни драскачи са се накачулили тук да жулят минуси и работата е ясна.
  Само да кажа, че не изпитвам никаква симпатия към Прокопиев, но е интересно, че в този сайт са се регнали явни тролове и милиционери и платени писачи. Защо ли?

 43. 43 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Весело

  [quote#38:"petark"]защо никой не каже, че се източва Доверие чрез инвестиции в дружества на КТБ [/quote]
  Щото само на журналист на Пеевски/КТБ може да му хрумне такава глупост

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 44. 44 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  БЯХ ДРАСНАЛ ЕДНО КОМЕНТАРЧЕ ПОД НОМЕР ЧЕТИРИ,ИЗТРИЛИ СА ГО МОДЕРАТОРИТЕ,БРУТАЛНО БИЛО,ДА ВИ КАЖА,ИСТИНАТА ПОНЯКОГА Е БРУТАЛНА,ЗНАЧИ ЛИ ТОВА ЧЕ ТРЯБВА ДА Я СТАЯВАМЕ,ВИЕ ГУБИТЕ

 45. 45 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#13] от "...slideshow...":

  какво име има да изчиства? ти си вярвай на медиите на Пеевски и Йосифова, пред теб нищо няма нужда да се изчиства, защото като го изчистиш споменатите медии пак ще те наклепат и такива като теб пак ще им повярват, иди се запознай с числата, виж претърпели ли са загуби двата фонда, имат ли нещо общо в момента с Алфа Финанс, тва междувпрочем е и работа на журналистите, не на Прокопиев.

  twitter.com/voxybg
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  [quote#2:"Нервната акула"]Използването на държавен орган или институция за лични цели е много тежко престъпление.[/quote]

  И много характерно за комунистическата олигархия. Навремето цялата държава беше тяхна и можеха да използват силата й, за да мачкат човешки съдби. Днес пак си въобразяват, че е '57-а.

  Неистовата злоба на червената плесен срещу изданията на Икономедия показва, че тези издания си струва да се четат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  [quote#41:"др. Иванов"]Пеевски, който изрази желание да се бори с делаверите.[/quote]

  Иванов, както винаги си ... на обратната страна на Луната.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#41:"др. Иванов"]Затова има следствени органи и затова някой обузумяха, когато начело на един щеше да застане Пеевски, който изрази желание да се бори с делаверите. [/quote]
  Обезумели бяха тези, които предложиха и гласуваха назначението. Едни 10-15000 души бързо ги вразумиха !
  Не споря, че има сериозни проблеми с "органите", но че точно такъв като Пеевски ще ги реши вярвате май само ти , Станишев, Мишо Шамара и Ирена Кръстева!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 49. 49 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Цецо Мустака нещо хич не е на кеф напоследък. Провалят му се куп сделки и прави опити тотално да затвори устата на малкото останали свободни медии. Канал 3 беше поредната жертва.

 50. 50 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Иванов, ти си наистина откоровено тъп - да твърдиш, че един престъпник щял да се бори за справедливост...
  Или си просто комунист.
  По вероятно и двете

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "Плам":

  Мерси, тези статии ги четох, но не успяха да отговорят на нито един от въпросите ми, като започнем от това дали са 100 или 30 милиона, и стигнем до това къде точно мога да прочета или видя потвърждението на КФН за източване.

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И защо Пеевски да не се бори с делаверите? Вие за какви негови престъпления знаете? Вялно, че са били дружки с Цветанов и Цацаров се срещал с него в кабинета на Цецко, но да дружиш с престъпник не е престъпление.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#25] от "vasco":

  Ами добре. Да речем, че средното салдо е било 35 милиона и за две години са платени лихви в размер на 1.9 милиона.

  Това прави 2.7 процента годишна лихва. Не ти ли се струва малко малко! При Цветан Василев със сигурност са били поне на 4-5%

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето тук е заровено кучето:
  „Никога обаче експозицията ни към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн. лв., а е била многократно по-малка.“
  Ами защо сте пропуснали да упоменете точната сума? Не можете да я сметнете или не искате? Май накрая ще се окаже, че дори само на депозит да е държал Прокопиев сумата, пак се е облАжил с милиони...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 56. 56 Профил на Кирил Върбанов
  Кирил Върбанов
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#1:"Handy"]трафикантчетата в управлението[/quote]
  Не са трафиканти - за да си, ти трябва акъл.

  Истината е, Смирненски го е казал, че докато атовете се ритат, магаретата теглят.

 57. 57 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Малко въпроси, които не намират отговори

  1. Вярно ли е, че договорите за репо сключени чрез Булброкърс са със срок от шест месеца при положение, че посредникът предлага услугата само за срок от 3 месеца
  2. Вярно ли е, че Булброкърс изисква за клиентите си репо експозицията да се ролва на всеки две седмици, но не е наложила такива изисквания и за репата на Алфа
  3. Вярно ли е, че експозицията на Булброкърс в репа към Доверие е надхвърила собствения капита на компанията
  4. Вялно ли е, че Булброкърс пропуска затварянето на репа към Алианц, падежирали в средата на май 2013 г., защото не е имал средствата да ги плати и акциите на Каолин са заприходени в пенсионните фондове.

  Въпроси, въпроси, въпроси...
  Ще им отговорите ли, г-н Прокопиев.

  А това: "По конкретно цитираните административни актове и данни от компанията обясняват, че тя спазва стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение" е откровена лъжа.

 58. 58 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#54] от "tribiri":
  До коментар [#55] от "№55":
  Какво салдо, какви лихви,какви депозити бе, хора! Не са му връчили пари в брой на Прок. , Купили/продали са акции в негови компании и облигации, издадени от негови компании.Това правят фондовете.
  Трибири, я пак ги сметни тези % Защо за две години?
  Прави сте, добре е да знаем средната експозиция, за да смятаме. Дали е била смислена инвестицията е трудно да го установим от форума, но със сигурност се вижда, че не става дума за грандиозно "източване"

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#58] от "vasco":

  Ами в текста на статията се говори за две години. Дали ще го наречеш лихва или норма на възвращаемост на инвестицията - няма значение.

  Основния принцип за сравнение в икономиката е принципа на алтернативните възможности. Да инвестираш при възвращаемост 2-3%, ако можеш да го правиш на 4-5 в обикновени депозити.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "vasco":

  Ами де ги облигациите на Алфа енерджи бе душо?

 61. 61 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#60:"sir_makarenko"]Ами де ги облигациите на Алфа енерджи бе душо? [/quote]
  Ами гледам, че са ги отбелязали в справката от "Доверие".
  Какво за тях?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 62. 62 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "petark":

  Браво! Чудесно казано! Действията на КФН и цялата помия, която се излива от медиите не Пеевски и Василев са СКАНДАЛНИ!

 63. 63 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#14:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Или щом развява партенки за Костинброд е добър, но ако не вземе отношение по тоя скандал, щото лично ви засяга, не е добър. [/quote]
  Напълно подкрепям това мнение. Цацаров изпълнява задачите, поставени му от Доган (Пеевски), а поредната инсинуация, отвлича вниманието от намеренията на Цв. Василев и ВТБ да "придобият" за жълти стотинки и да разполагат не само с държавата, а и хората й чрез спестеното за пенсиониране.

  You were always on my mind
 64. 64 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "vasco":

  Моя грешка, при първия прочит ги бях "записал" като Алфа финанс. Че нали и там имат малко. Мерси за извадката.

 65. 65 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#52] от "Demos":

  Хаха, трудно ми е да ти обясня, предният ми пост с обясненията беше изтрит, защото съдържал рекламни съобщения или спам Браво на Дневник, грижат се за собствения си медиен комфорт (на Прокопиев де)

 66. 66 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Е, как няма да се оправдават и оспорват. Коте по гръб не пада.

 67. 67 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нека видим какво казва БГНЕС и да отсеем плявата от просото;

  Иво Прокопиев ограбил "Доверие", Източил 100 млн. лв. от пенсионерите

  Пенсионно-осигурителното дружество "Доверие" е превърнало бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. Това разкрива разследване на агенция БГНЕС. Става ясно, че бизнесменът е вършил незаконна дейност с компанията върху гърба на пенсионерите. Проучването сочи, че през последните 3 години Прокопиев е успял да усвои близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия. Средствата олигархът е получил с различни инвестиционни трикове. Той е прибегнал до емитиране на огромни емисии облигации последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др. Само намесите на Комисията за финансов надзор засега успяват да спрат пълното източване на "Доверие".

  Скандалните експозиции на пенсионната компания към фирми на Прокопиев са причината за коментарите, включително и на президента Росен Плевнелиев, около сделката по смяната на мажоритарния собственик в "Доверие". След като Vienna Insurance Group (VIG) обяви, че се е договорила да продаде дела си в дружеството на United Capital plc се появиха медийни публикации в опит да се провали сделката. Според експерти щедрото финансиране през "Доверие" и отчасти "Алианц" е един от малкото останали варианти на Прокопиев да крепи разпадащата се от огромни дългове империя.

  Заради своята свръхзадлъжнялост основната компания на Прокопиев "Алфа финанс холдинг" няма никакви шансове за кредитно финансиране. Затова и в последните години, използвайки влиянието си в "Доверие" и "Алианц", той е посегнал към осигуровките за втора пенсия във фондовете на двете компании. Периферните дружества Прокопиев използва като канал, през който да се изсмукват нарастващите активи на пенсионните фондове. Използвайки финансиране през "Доверие", освен всичко друго бизнесменът е и в конфликт на интереси, защото той е и акционер в "Доверие".

  За да не лъсват още от пръв поглед схемите, Прокопиев използва стандартното за него прикритие под формата на офшорки. Най-фрапиращата схема става с облигациите на "Алфа енерджи холдинг". Дружеството, което е еднолична собственост на контролираното от Прокопиев "Соларпро холдинг", издава през декември 2009 г. емисия облигации за 6.2 млн. евро. Тя е пласирана в условията на частно предлагане, но това не е попречило на фондовете на "Доверие" и "Алианц" да я изкупят. Групата на "Доверие" придобива общо 28% от емисията, а "Алианц" записва други 32%.

  Всичко би било просто една инвестиция на фондовете, ако не бяха последвали серия смущаващи събития. Първо, "Алфа енерджи холдинг" не листва емисията за търговия на борсата, както предвижда първоначалният проспект при издаването на дълга. Така книжата на пенсионните фондове остават без котировки за оценка на емисията, без реална цена и с не много възможности да се отърват от нея.

  "Алфа енерджи холдинг" пропуска и да плати на кредиторите си амортизационно плащане в края на декември 2012 г. Според одобрено на общо събрание на облигационерите решение пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц" се съгласяват да се смени емитентът и "Алфа енерджи" заменя "Алфа енерджи холдинг". Освен това собственик на новото дружества става офшорната компания "Грийн бърд инвестмънт". Неин управител е живеещият в Монако Марсел Ян Вилий Деркс, а компанията собственик на "Грийн бърд инвестмънт" се оказва дружество, обявено в процедура по несъстоятелност. Така отговорни за плащането на дълга, в който са инвестирали "Доверие" и "Алианц", стават чужди дружества с неясни капитали, без никакви активи, а някой от тях и фалирали.
  Затова и през април 2013 г. от КФН реагират, разписват инвестиционна препоръка към "Доверие" и "Алианц" да продадат облигациите. И докато от "Алианц" изпълняват разпоредбите на КФН, от "Доверие" отказват да изпълнят предписанието. Така облигациите, парите от които е придобило дружество на Прокопиев, а задълженията по тях са прехвърлени на фалирала компания, остават във фондовете на "Доверие".

  Но схемите с участието на офшорки не свършват дотук. И друга компания с официално неясна собственост, зад която обаче се крие Прокопиев, се е облагодетелствала на гърба на пенсионерите. "Пи Ви инвестмънтс", която е управлявана от дясната ръка на Прокопиев - Десислава Недкова, и номинално е собственост на "Алтернатив инвестмънтс" пласира през май 2012 г. две емисии корпоративни облигации, с които финансира изграждането на ВЕИ паркове. Първата е на стойност 32.3 млн. лв. и е за изграждането на фотоволтаичната централа "Добрич", собственост на дъщерното му дружество "Компания за енергетика и развитие" ЕООД.

  Втората емисия е за 11.5 млн. лв. и е пласирана за построяването на друг фотоволтаик – "Перун", с проектна мощност от 4.92 MWp. Централата е собственост на друго притежавано на 100% от "Пи Ви инвестмънтс" дружество – "Грийн енерджи парк". Изненадата е, че отново дълговите книжа са изкупени от "Доверие" и "Алианц". Участието в частно пласиране е доста рискова операция, присъща на инвестиционни поделения на банки, частни фондове или в най-лошия случай взаимни фондове с високорисков профил. Практиката изобщо не е присъща за пенсионни фондове. Случаят е още по-скандален, защото дейно участие в изкупуване на емисията имат универсални фондове на двете пенсионни дружества. Още по-груба става схемата, когато към нея се добавят и серия репо сделки между пенсионните фондове и "Алфа финанс холдинг" с акции на "Каолин".

  На 29 октомври трите пенсионни фонда са отворили репо сделка за близо 6 млн. лв. с акции на "Каолин", посредник по които е бил "Булброкърс". Заради влошеното състояние на "Каолин" обаче КФН прави препоръка на фондовете на "Доверие" да затворят репото поради основателни съмнения, че цената на акциите ще пада. Защото в средата на април 2013 г. са падежирали репо сделки на "Булброкърс" с акции на "Каолин" към фондовете на "Алианц". И въпреки изтичането на срока те не са затворени, което е ясен сигнал за липсата на средства в посредника да го направи. Намесата на КФН и тук успява да извади пенсионните от мъртвата хватка на сгромолясващата се откъм активи империя на Прокопиев.

 68. 68 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ето тук и ролята на президента в играта с Прокопиев;

  КФН потвръди разкритията на БГНЕС за източване на ПОК "Доверие"

  В официален отговор от Комисията за финансов надзор се потвърждават всички разкрития на Агенция БГНЕС за ПОК "Доверие".

  В разследването на БГНЕС се разказваше как, Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др. Само неколкократните намеси на Комисията за финансов надзор засега успява да стопира пълното източване в "Доверие".

  В писмото на КФН се казва, че със заповед № 217 - ПОД от 28 -03- 2013 година, издадена от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание: "ПОК "Доверие" АД да не сключва, в срок от 6 месеца от получаване на настоящата Заповед, от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ "Доверие", ППФ "доверие" и ДПФ "Доверие", нови договори за обратно репо с акции на "Калоин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори".

  Със заповед № 279 – ПОД от 15.04.2013г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

  "ПОД "Алианц България" АД да не сключва, от името и за сметка на управляваните от дружеството ЗУПФ "Алианц България", ЗППФ "Алианц България" и ДПФ "Алианц България" , нови договри за обратни репо сделки с акции на "Каолин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договри през периода от датата на получаване на заповедта до 31.10.2013г."

  Със Заповед № 331 – ПОД от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

  ПОК "Доверие" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от УПФ "Доверие", ППФ "Доверие" и ДПФ "Доверие" обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица".

  Със запове № 332 от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

  "ПОД "Алианц България" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от ЗУПФ "Алианц България" обезпечени корпоративни облигации ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.

  В разследването стана ясно, че офшорки от кръга на Плевнелиев изплуваха в скандала с "Доверие". Регистрирано в Кипър дружество оплита интересите на президента и Иво Прокопиев в пенсионния бизнес

  Офшорки, свързани с президента Росен Плевнелиев, са в дъното на скандала с "Доверие". Дружество, регистрирано в Кипър, е пресечната точка на интересите на Плевнелиев от "предприемаческия му период" и неговия добър приятел Иво Прокопиев в пенсионния бизнес. Разследването на агенция БГНЕС показа как в последните 3 години задлъжнелият олигарх Прокопиев е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигурените във водещите български пенсионни компании. Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др.

  В основата на схемата обаче стоят компании, регистрирани под юрисдикцията на специалната зона на Кипър, зад които се прокрадва сянката на Росен Плевнелиев в партньорството на Прокопиев. Затова и едва ли е случайна настойчивата позиция на държавния глава, който открито се противопостави на договорената продажба на мажоритарния пакет в "Доверие".

  Разследването показа и още, че в акционерната книга на ПОК "Доверие" сред собствениците е и дружеството "Грийн Ейкърс". При това то е вторият по големина акционер след мажоритарния собственик TBHI (част от Vienna Insurance Group). Зад дружеството "Грийн Ейкърс" стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Това означава, че "Доверие" на практика са финансирали щедро своя собственик. Всичките притежавани акциите в пенсионната компания пък са заложени от "Грийн Ейкърс" срещу кредит, показва справка в Регистъра на особените залози към Централния депозитар.

  Но по-детайлен преглед на партидата на "Грийн Ейкърс" показва смущаваща свързаност с президента. По времето на учредяване на залога върху акциите едноличен собственик на "Грийн Ейкърс" е регистрираното в Кипър Hanford Consultancy (Overseas) limited. Дружеството лъсна и в друго скорошно разследване като една от компаниите, през които Иво Прокопиев отклонил близо 7 млн. при продажбата на акции от "Каолин" на германската Кварцверке. Fallner properties limited и Hanford Consultancy (Overseas) limited (чрез "Алфа венчърс" придобиват на 28 май от "Доверие" акции в "Каолин" на цена от 1.18 лв. за брой, които след това продават за 3.90 лв. за ценна книга.

  Офшорката Hanford Consultancy (Overseas) limited се представлява от Меглена Тушева, която е в управлението и на други, свързани с Иво Прокопиев и с Росен Плевнелиев офшорни дружества. Така например от 13 март 2008 г. до 5 ноември 2010 г. Меглена Тушева е пълномощник на друга добре позната офшорка, която преплела интересите на Прокопиев и Плевнелиев в Stallberg investments limited. Дружеството също участва в сделката по отклоняването на милиони при продажбата на акциите в "Каолин" преди малко повече от месец. Но то е и деен участник в бизнеса на Росен Плевнелиев. Телевизионното разследване показа, че от 2005 г. бизнесменът Росен Плевнелиев е управител на дружеството "Бългериън Резиденшъл Парк", което строи "Резиденшъл парк София" – настоящия дом на президентското семейство. От 2008 г., когато започва активната търговия с жилищата, две кипърски компании Wyclef holding limited и заветната Stallberg investments limited заедно с фирмата "Плевнелиеви ООД" купуват по 33% от акциите на строителя, а Юлияна Плевнелиева сменя мъжа си като управител на компанията-строител. Офшорките и Плевнелиеви се изнасят от дружеството заедно, така както и влизат, в края на 2010 г. Тогава за първи път Плевнелиев настойчиво започва да се спряга за бъдеща номинация на ГЕРБ за президент и името му очевидно трябва да бъде изчистено от "офшорното" влияние.

  Прокопиев и Плевнелиев продължават да държат здраво в ръце контрола над ключовото за бизнеса дружество "Грийн Ейкърс"(собственик на акции в ПОК "Доверие" и очевиден лост за финансиране през пенсионните фондове) дори и след смяната на собствеността в него. Нещо повече, връзките им се затвърждават, естествено отново чрез подставени лица. През 2010 г. кампанията по изчистване от офшорки (или поне замазване на следите) протича и в "Грийн Ейкърс". То става еднолична собственост на "АМ рисърч", като изкупува предприятието от Hanford Consultancy (Overseas) limited. По това време "АМ рисърч" е вече директна собственост на "Алфа финанс холдинг". Но две години по-рано то е друга платформа за общ бизнес на Прокопиев и Плевнелиев. Собственици на дружеството по това време са БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА със 72% и добре позната Hanford Consultancy (Overseas) limited - Кипър с 28%. БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА се представлява от Христо Москов, който има редица съвместни дружества с Росен и Юлияна Плевнелиеви, и участва в управлението на свързани с тях фирми. Москов например учредява фирмата "Аклади имобилиен" ЕООД като своя еднолична собственост, но през октомври 2007 г. дружеството се преобразува в ООД и в него съдружници с по 50% стават "Брейкаут" ЕООД (на Христо Москов) и "Плевнелиеви" ООД (представлявано от управителя Росен Плевнелиев). През декември 2006 г. пък "СИ Ю Пропърти" ЕООД е учредено от Христо Москов и Юлияна Плевнелиева като съдружници с управител Христо Москов.

  Историческото преплитане на бизнес интересите на Прокопиев и Плевнелиев само показва, че в принципната позиция на държавния глава да не се позволява смяната на собствеността в "Доверие" може би стоят доста по-безпринципни съображения.

  На 20 юли той се появи във Военната академия "Г. С. Раковски" и без никаква връзка със събитието заговори за офшорката, която "е на път да сложи ръка върху парите на българските пенсионери." Ставаше дума именно за ПОК "Доверие", където са осигурявани над 1.2 млн. души.

  В това няма нещо лошо, дори е похвално президентът да заеме принципна позиция. В изказванията му от последните дни пролича добро познаване на офшорната тематика, макар той да отрича връзки с подобни компании. Фактите обаче показват съвсем друго. А очевидно зад "принципната му позиция" има доста безпринципни опасения и намерения. /БГНЕС

  София / България

 69. 69 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Две икономически групировки - на Прокопиев и Цветан Василев са се вкопчили една в друга. Прокопиев през Ю играе с президента, мустакатият - с премиера. Вие си протестирайте иначе.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 70. 70 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#21:"tribiri"]Генериран е доход от 1.9 милиона лева за 2 години. В същото време се говори за експозиция от около 100 милиона лева, които холдинга уж бил инвестирал от името на фонда. Това означава някаква доходност от около 1% на година, което на мен ми прилича повече на източване отколкото на инвестиране.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++
  е,тука ми харесвате и имате твърд плюс от мен!!Точен сте,а И.П. е НАГЪЛ !!!!

 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Какво стана? Няма навалица да докладват за престъпленията на Пеевски? да не би да ги прикривате, защото е престъпление по НК?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Весело

  Другарят престъпен милионер И.П. бил си оперирал там с една стотарка милиончета(или повече) !! Дали му да си гайка на воля,че много му се иска..че инак ще му се подуе оная работа! Голяма работа,не е дадено всекиму,а само на червенобузите и червеног..зи "НАШИ момчета" !!

 73. 73 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  http://www.fsc.bg/Otvoreno-pismo-na-KFN-po-povod-mediyni-publikacii-news-3600-bg

  "По повод нападките към КФН в откритото писмо на „Алфа Финанс холдинг” АД, от 06.08.2013г.,искаме да уточним, че единственото, което регулаторът е направил, е да изпълни ангажиментите си по Закона за достъп до обществена информация като предостави в отговор на конкретно запитване на агенция БГНЕС, определени свои решения, без да им прави коментар и да ги поставя в определен контекст – това е правомощие на журналистите в съответната медия, които носят отговорност за анализа на тези решения. Още повече, че въпросните решения на КФН вече са били публични и могат да бъдат намерени на уеб страницата на Върховния административен съд. "

  Значи поне за "потвърждението" на КФН, че са източени фондовете, можем да забравим.

 74. 74 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  има ли тук читав специалист да обясни с думи прости или...?! тия мутри казали едно,ония -друго и..само ний гладни и жадни за истината,а истината...къде е и коя е!!!!???
  искам независимо мнение на експерт да обясни така че и баба от село да схване!

 75. 75 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мале тоя ако пропее какъв сеир ще стане !!!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 76. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#74] от "triton123":

  Ми според описаното в пост 67 3,6 млн евро "инвестиции" вече са бегАли, а за останалите времето ше покаже.
  Важното е кандидат - пенциите да верват и се надеват.

 77. 77 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#76:"dosetliv"]Важното е кандидат - пенциите да верват и се надеват.[/quote]
  Всички работещи са задължени всеки месец да внасят 5% от заплатите си в частни компании, управлявани по крайно непрозрачен начин, вследствие на което имаме облагодетелстване на една група от обществото за сметка на друга.Така излиза в крайна сметка .

 78. 78 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 692 Весело

  На практика Прокопиевите компании, които нямат шанс да получат нови кредити от банки, поради своята сръхзадлъжнялост, са били финансирани с пари на пенсионния фонд. Абе тая врътка я е правил и преди, с парите на вдовицата на Кюлев, която успял да убеди, че ще вложи милионите й "много добре". Злите езици разправят, че тъкмо "веселата вдовица", както е известна Весела Кюлева е причината Прокопиев да забегне в Сингапур. Щото отлично знае, например, как някои уредиха "инвестиционните" си спорове с покойния й съпруг.

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 79. 79 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#74] от "triton123":

  "има ли тук читав специалист да обясни с думи прости или...?! тия мутри казали едно,ония -друго и..само ний гладни и жадни за истината,а истината...къде е и коя е!!!!???
  искам независимо мнение на експерт да обясни така че и баба от село да схване!"

  И да има, няма да дочакаш такова обяснение!

  И дори да го напишат, модератора ще го изтрие!

  Защото "баба от село" може да не повярва на гостите, които я посещават по домашен адрес, за да си прехвърли партидата в друг пенсионен фонд!

  Chad
 80. 80 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Капитал и Дневник са единствените свестни издания!И тук не става въпрос само за Иво Прокопиев и т.н. кръг Капитал,а за Алфа Финанс Холдинг също!
  КФН е една жалка маша,толкова са прозрачни в мръсните си цели,така те индиректно искат да ударят и Президент Плевнелиев.
  Но няма да им мине номера - от тефтерчета и поръчкови разследвания до гуша ни е дошло.Знам само,че Капитал и Дневник никога не са изневерявали на стила си и затова ги чета с удоволствие вече 20 години!

  Tony
 81. 81 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Българските регулатори и техните шефове се провалиха и унищожават стойност за инвеститори, вложители и клиенти.

  Особено позорната вече КФН, следвана плътно от БНБ и ДКВЕР.

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 82. 82 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#50] от "SSS":
  То комунист и тъп са синоними.

 83. 83 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#80] от "Free person":
  Ако трябва да сме точни-Капитал е единствения вестник в България в момента,който може да се нарече наистина такъв...

 84. 84 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 388 Весело

  Ахъм! Право на отговор, ама на какво отговарят само един дявол знае. Ние обаче тука вярваме какво пише в нашата газета и по сталински категорично осъждаме гнусните попълзновения от публикацията на БГНЕС въпреки, че не сме я чели. Враг не пройдет! Возбудим и не дадим!

 85. 85 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#11:"coldplay"]Всеки който чете Дневник и Капитал да се опита да си спомни дали поне в една статия от многото които се изписаха за Доверие беше споменато,че Прокопиев или Алфа финанс имат конфликт на интереси и ще разбере,че това което казват не е истина.[/quote]

  все половече лъсва истинския фейс на Икономедия. Яко използване на медиите под контрола им, за да си постигат целите.
  -Защо Икономедия не споменаха за очевидния конфиликт на интереси, който имат.
  - защо споменават текущата експоизиця, аз искам да знам тези 1.9 милиона на каква база са направени като доходност. Каква е била средната тогава дохдност за пазара и да не се окаже, че Доверие е печелиа по-малко от банков депозит, който вече си остава източване.
  - защо Икономедия бързо обърна палачинката . Именно те изписаха сума ти статии за Мавродиев. Колко нов бил, колко фреш бил.. Това са факти могат да се проверят

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 86. 86 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Напоследък е хит сред десарите да се говори,че Пеевски не е трябвало да бъде отстраняван,защото щял да вкара в затвора мошениците от ГЕРБ,а сега ГЕРБ пречел на дясното...И другото,че протестиращите нямали и една точна идея за какво искат оставка на правителството....Това с Прокопиев е поредното АМ,като кол им е в окото!А Дневник и Капитал,като най-добре и почтено списвани медии,са кол в окото на всички посредствени корумпета!Това е.

  4itatel
 87. 87 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Време беше да излязат на яве нещата, които прави Прокопиев. Направо започва да става отвратително!

 88. 88 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нали разбирате, че ако всичко беше толкова чисто и прозрачно, Прокопиев щеше да заведе дело, а не да се обяснява по медиите. основно неговите.

 89. 89 Профил на chuvalcheto
  chuvalcheto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мавродиев наистина е бил призован като свидетел по делото за пранее на пари на Брендо, но не се явил, а пратил съдружника си да се оправя. Това е лесно установим факт. Просто не е редно точно човекът, който създава и ръководи офшорните фирми на президента, Брендо и т.н. да ръководи финансовия надзор в България...

 90. 90 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Солар про резултати за 2012(дружеството е част от Алфа енерджи) паричен поток -1.7 млн. загуба от 5 млн. активи 47 млн. собствен капитал 25.6 млн. за 2013 резултатите ще са по-лоши.... империята Прокопиев е фалирала...пазете се от отломките да не ви затрупат..дните и са преброени..край на смученето от държавата и евтините зелени субсидий ...затова е скачането...модела е пробит...Каолин е продаден, но това не стига да покрие всички задължения...чевекът е отчаян и клати държавата, в която няма намерение да живее...

 91. 91 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  за кредит на пробития бизнес на Прокопиев 6.5 или 8% изобщо не компенсира поетия риск ето отговора...за последните 5 години доходността на капитала на перлата в короната на Прокопиев Каолин е 7%, а през 2012 е на загуба...ясно е че печалбата се източва със сделки със свързани лица, но все пак при тези нива посочени по-горе се кредитира не Каолин а други безнеси вкл. Булброкърс и Алфа Енерджи, които са на загуба, защото ако не се финансират ще са в банкрут

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 94 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#80] от "Free person":
  ей става ми жал за Плевнята и Прокопа заедно..защо си продаде Плевнята вилата дето беше до тази на Прокопа на Халкидики за да не се шуми ли?


 94. 95 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Едно е ясно - две олигархични групировки са се хванали гуша за гуша за парите на пенсионния фонд - всякакви удари са позволени, най-вече под кръста! Тук на ход са бъдещите пенсионери - незабавно си изтеглете парите от фонда и направете нещо по-разумно с тях отколкото закуска за акули!

 95. 96 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#94] от "theteaserboy":абе като говориш за вили защото не споменаваш и Димчо Михалевски -сегашният министър на Келешарски - покрай водното огледало на Кърджари този тип беше направил две вили в района за по 200 хил лв - кой скри аферата, за която Димчо се оправдаваше, че строежът им с материали за огледалото било чиста случайност???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK