Правителството избира сграда за Министерството на инвестиционното проектиране

Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране

© Георги Кожухаров

Иван Данов, министър на инвестиционното проектиранеНа редовното си заседание днес правителството ще обсъди възможностите за осигуряване на сграда за административните нужди на Министерството на инвестиционното проектиране. Новото ведомство заработи официално на 17 юли, а едва в края на месеца беше приет устройственият му правилник.


Формирането на новото министерство беше едно от спорните решения на новия кабинет. То се прие с големи резерви от президента. Правомощията и задълженията на министър Иван Данов бяха уточнени седмици след избора му, в което време опозицията го обвини в бездействие и разхищение на пари. От своя страна той се защити като заяви, че не е спирал да работи и "усилено търся инвеститори за големи обекти". "Преговаряме с германски фирми за два тунела – под Шипка и под Петрохан. А международни компании проявяват интерес към строителството на магистрала "Черно море", заяви Данов пред в. "Преса" в средата на юли.


Министерството на инвестиционното проектиране беше отделено от Министерството на регионалното развитие и иззе част от функциите и две от изпълнителните му звена - Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Така в правомощията на министър Иван Данов вече влизат провеждането на строителния контрол в страната и функционирането на кадастъра, както и всички дейности по разработването на нормативни актове в областта на проектирането, изпълнението, експлоатацията и разрушаването на строежи и тяхното хармонизиране с европейското право.


Съвместно с министъра на регионалното развитие Данов може да участва и в държавната устройствена и жилищна политика. Това породи безпокойство в общините, че МИП ще иззема функциите им, но в отговор министърът коментира, че от тях ще се очаква инициативата за нови проекти. Една от амбициите на новия министър е да се направи Национален кадастър, който да покрие цялата територия на страната, а не само 18%, както е в момента.


В инвестиционното министерство ще работят 125 души. Заедно с двете си подструктури щатът му ще бъде за общо 889 чиновници.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Гневно

  В инвестиционното министерство ще работят 125 души. Заедно с двете си подструктури щатът му ще бъде за общо 889 чиновници.

  Това ли са икономиите?!?!?!?!? Изроди, вместо да намаляваме разходите харчим кат` гърците! Хиляда души на народната софра, за наша сметка! Милион на месец само за заплати (най-малко) без бонусите, без разходите за подръжка и работа на хрантутниците!

  ОСТАВКА!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Във всяка една нормална държава щеше да има повдигнато обвинение от прокуратурата за извършена измама с цел облагодетелстване и незаконно присвояване на 15 хил. евро към горния капут, който по някакви мафиотски съображения е и министър на едно измислено министерство, създадено с цел крадене.

 3. 3 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Търсим бюро на колегата на брат ми!
  Търсим бюро на колегата на брат ми!
  Търсим бюро на колегата на брат ми....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 4. 4 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 487 Любопитно

  "Преговаряме с германски фирми за два тунела – под Шипка и под Петрохан. А международни компании проявяват интерес към строителството на магистрала "Черно море", заяви Данов пред в. "Преса" в средата на юли...

  Чекай малко!!! Той асфалта нали не се яде???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Айде, комисионите потекоха.
  Комунистичекса класика - м.Август, когато вниманието е притъпено.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  Да речем имам половин млрд. долара и искам да ги инвестирам в някакво си производство в България?
  Трябва ли да искам разрешение от това министерство и изобщо в какво може да ми помогне то?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ахх каква миловидно-дебилна физиономия ще ни инвестира проектно. При това със съдебен опит.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#5:"tolex"]Комунистичекса класика[/quote]
  Комунизмът, това е сергейска власт плюс инвестициониране на цялата страна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Правителството избира сграда за Министерството на ЧЕРНАТА КАСА.

 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Не "Инвестиционно проектиране, а "Проектно инвестиране ".
  В джобовете на определени комуноидни фирми.

  Усещам как проекта за корекция на бюджета с един милиард се насочва именно към това министерство. За да бъде леко източен и да има пари за покупки на следващите предсрочни избори.

  Жалко за децата ни!

 11. 11 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"] речем имам половин млрд. долара и искам да ги инвестирам в някакво си производство в България?
  Трябва ли да искам разрешение от това министерство и изобщо в какво може да ми помогне то? [/quote]

  Задължение на държавата е да построи път до предприятието и друга инфраструктура. Инвестирай!

 12. 12 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма друг такъв случай на създаване на цяло министерство с единствената цел да източва пари и съборира развитието на инфраструктурата у нас. Нагли сте. Оставка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изпратили са от МИП писма до камарите на архитектите и инженерите да дадат предложения "за намаляване на административната тежест". Отново някакви същества, които не знаят защо са там-тепърва ще се търсят причини за пълното удушаване на архитектурата и на пазарния принцип при проектирането.

 14. 14 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"tolex"]При това със съдебен опит.[/quote]
  Така ли, какво имаш предвид?

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да си припомним тук "Министерство на извънредните ситуации" - Емел Етем Тошкова - ДПС. Също структура създадена от управляващите разбойници с цел обир.

  ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ

  Утвърден с указ N: 721 от 07.12.1922 г. и обнародван в ”Държавен вестник ”, брой 205 от 12 декември 1922 г.

  Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване.

  Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили, се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва. Във всяко населено място, където се забележат разбойници, кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник.

  Чл. 3. За началници на потерите ще се назначават лица, каквито околийският началник намери за добре.

  Чл. 4. На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството. Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи.

  Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50 000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда 20 000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно. Наградите се отпускат със заповед от Министъра на вътрешните работи.

  Чл. 6. Околийският началник или началникът на потерята се разпорежда до общинската власт за храненето на потерите от самото местно население, където това е най-удобно за потерята. То е длъжно да им дава и квартири, когато това се намери за нужно.

  Чл. 7. Ако някое лице, посочено от общинската власт за член в потеря, искана от околийския началник умишлено откаже да участвува в нея или като участник в нея скрие или избегне да изпълни дълга си, като откаже да изпълни заповедите давани му от началника, наказва се с тъмничен затвор до 1 година. Със същото наказание се наказват и онези административни и общински власти, които умишлено не изпълняват постановленията на настоящия закон.

  Чл. 8. Министерството на вътрешните работи може да назначи, колкото намери за нужно, специални лица агенти за преследване на разбойниците, които агенти могат да бъдат изпращани в разпореждане на околийските началници в борбата им с разбойниците. Тяхната заплата ще бъде определена по щат изработен от Министъра на вътрешните работи, одобрен от Министерския съвет.

  Чл. 9. Така образуваните потери и назначени агенти, заедно с другата въоръжена сила, преследват разбойниците. Като общ началник на тази сила в окръга е окръжният управител, а в околията - околийският началник.

  Чл. 10. За разбойници се обявяват и онези лица, за които полицията, въз основа на събрани доказателства донася на надлежния съд, че те са извършили разбойничества. Съдът на другия ден след получаване полицейското донесение, прави публикация в най-близкия местен вестник и съобщения до всички общини на околията, където е местожителството на подозряното лице или където е станало известно като разбойник, и ако в двадесетдневен срок никой от роднините или познатите на това лице не установят къде се намира, съдът го обявява за разбойник и обнародва това в ”Държавен вестник”.

  Чл. 11. Заловените разбойници се съдят от областния съд в околийския център, в района на който са заловени, в 7-дневен срок от залавянето им по закона за углавното съдопроизводство (чл. 649-656). Съдът веднага с пристигането си взема всички мерки и разпоредби да гарантира бързото разглеждане на делото. З а б е л е ж к а: Всички власти са длъжни да дават най-голяма спешност на разпоредбите на съда.

  Чл. 12. Осъденият на смърт разбойник се обесва на публично място в центъра на околията. Чл. 13. (1) Осъждат се на повече от 5 години строг тъмничен затвор, или на доживотен строг тъмничен затвор, онези лица, които като узнаят положението и качествата на разбойниците, им стават укриватели без да са били принудени за това с насилие.

  З а б е л е ж к а: (1) - Чл.13 от закона за изтребление на разбойничеството, доколкото се отнася до дела за грабежи се отменява съгласно & 3 от закона за допълнение на някои от наказанията и на съдопроизводството по делата за грабежи - обнародван в ”Държавен вестник”, брой 264 от 23 февруари 1922 година.

  Чл. 14. Всяко лице, което знае къде се намират разбойниците и не донесе веднага на властта, се наказва с тъмничен затвор до 1 година.

  Чл. 15. Настоящият закон отменя всичките закони, които му противоречат.

  "Държавен вестник”, брой 205 от 12 декември 1922 г.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  да не си дават много зор, че следващото правителство ще го разкара това измислено министерство - само пари на данъкоплатците да харчат могат тия комунисти ей

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 17. 17 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"kirsner"]Във всяка една нормална държава щеше да има повдигнато обвинение от прокуратурата за извършена измама с цел облагодетелстване и незаконно присвояване на 15 хил. евро към горния капут, който по някакви мафиотски съображения е и министър на едно измислено министерство, създадено с цел крадене. [/quote]

  подкрепям

  ОСТАВКА

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 18. 18 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При предното управление на БСП и компания Емел Етем си беше заплюла сградата на КФН в центъра на София до Булбанк. Беше ясно, че измисленото и министерство е направено само за по-лесно крадене на пари от ДПС и че след изборите такова министерство на бедствията няма да съществува. Само че КФН бе изритана от сградата и пратена да си търси сграда където се намери из столицата. В крайна сметка беше наета скъпа офис сграда, крайно неподходяща за състава на комисията и за нейните нужди, а Емел Етем се зае да ремонтира тоалетните на сградата до Булбанк, така че да отговаря на хигиенните нужди на турските служители на нейното ведомство.
  Вече никой не си спомня нищо за министерството на Емел Етем, освен може би няколко скандала и забавянето на някои важни проекти, които Станишев е имал глупостта да и възложи.
  Същото ще стане и с това безумно министерство - типично в стила на БСП - осигуряваме раздута администрация на някой, харчим пари за нашите хора пък след нас и потоп. Само че това ново министерство май ще просъществува много по-кратко от Министерството на бедствията.

 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прокуратурата няма ли да повдигне обвинение срещу този? Създава огромна престъпна структура, назначава в нея 889 души и се кани да открадне много пари от данъците ни.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да не си дават зор и да не бързат, скоро ще го няма цялото правителство! Оставка бе Орешарски!

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  То сега има доста празни сгради. Мисля, че трябва да изберем сграда, която е на някой отговорен другар. И ако може наема да е поне 50 лева на квадратен метър.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Гневно
 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#21:"virakocha"]И ако може наема да е поне 50 лева на квадратен метър. [/quote]
  Ако е другар,не би се съгласил на по-малко от 50

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#21] от "virakocha":

  ...от 500

 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В тези времена на тежка криза управляващите луксуват на наш гръб,пак нови чиновници, пак нови рушвети , горко ни !

 26. 26 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Това е първото правителство което си има официално министертво на кражбата.

  Само да не стане да се изнесат преди да са се нанесли!? А?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK