Земеделците ще получат европейските субсидии на два транша (видео)

Земеделците ще получат европейските субсидии на два транша (видео)

© Валентина ПетроваДоговорихме се изплащането на европейските субсидиите за всички земеделски производители да стане на два транша. Ще търсим възможност първото изплащане да стане до Нова година, а второто през февруари 2014 г. Това заяви аграрният министър Димитър Греков след днешната среща на зърнопроизводители с него и с премиера Пламен Орешарски.


И от двете страни обаче не е бил повдигнат въпросът за това каква част може да се очаква през тази година, макар че Греков вчера заяви, че ще настоява тя да е поне 20% от цялата сума. Конкретните параметри ще бъдат уточнени на нова среща, вероятно в началото на септември след приемането на бюджета, уточни днес той и повтори, че не се преговаря само за зърнопроизводителите, а за всички земеделци.   


До края на годината ще се изплатят и дължимите между 150 и 200 млн. лева по агро-екологични направления. Договорено е също и до края на февруари догодина да бъдат разплатени всички европейски средства за селско стопанство. Земеделците трябва да са подали документи и да са минали проверки преди 16 октомври, за да се ползват от субсидията си, като след това подлежат и на теренни и финансови проверки. 
Третата тема, която са поставили предстватилете на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред премиера и ресорния министър днес е тази за акциза за следващата година. "Ще търсим начин и възможности за акциза за гориво, който е в рамките на 70 млн. за следващата година да получим модификации от Европейския съюз и следващата година тези милиони да бъдат разплатени на всички земеделски производители", заяви Греков. 


"Тази цифра (70 млн. за акциза) е заварено положение още от 2006 г. и тя изобщо не е достатъчтна за нуждите на целия сектор земеделие", заяви председателят на браншовата организация Ангел Вукодинов. По думите му реалните разходи, които прави българското земеделие за плащане на акциз са от порядъка на 160-170 млн. лв. и навсякъде в ЕС освен тук земеделците плащат ограничена цена за горивото за земеделски нужди.  


На въпрос за пазара за зърно и ниските цени тази година министър Греков коментира "Не можем да се месим на пазара. Цената на зърното в сравнение с миналата година е с 25-30% по-ниска. Но това е цената на световния пазар. Ние не можем да бъдем регулатори на този пазар". Представители на зърнопроизводителите също отсякоха, че никой не е по-голям от пазара и всички се съобразяват с него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK