Министерството на финансите ще въведе касова отчетност на ДДС (видео)

Министерството на финансите ще въведе касова отчетност на ДДС (видео)

© Красимир ЮскеселиевОт началото на следващата година ще бъде въведен режим "касова отчетност на ДДС" като мярка срещу междуфирмената задлъжнялост, каза на пресконференция днес заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.


Режимът предвижда фирмите, които се регистрират по него, да внасят дължимия ДДС към хазната едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка, обясни заместник-министърът.


Режимът няма да е задължителен, могат да го ползват фирми, регистрирани по Закона за ДДС, с облагаем оборот не повече от левовата равностойност на 500 000 евро за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца.
Фирмите не трябва да са идентифицирани като рискови от органите на НАП, да не им е издаван ревизионен акт и да нямат изискуеми публични задължения, предвиждат от Министерството на финансите.


В момента подготвяме промените в Закона за ДДС и от 1 януари 2014 г. режимът трябва да влезе в сила, каза Людмила Петкова.


Режимът е предвиден като възможност в директива на ЕС, приета през юли тази година, като той е въведен в националните законодателства на 20 държави - членки на ЕС. Испания планира да въведе режима също от 1 януари следващата година, а Кипър е в процес на приемане на режима от парламента. Във всички държави членки, приели режима, той не е задължителен с изключение на Румъния и
Австрия.


От министерството очакват с въвеждането на режима да се подобри ликвидността на малките и средните предприятия, тъй като те няма да дължат ДДС, преди да са получили плащане. Режимът ще има
ефект и за намаляване на данъчните измами, тъй като фирмите, регистрирани по него, а също и техните доставчици ще имат право на данъчен кредит едва при извършване на плащането, а ако то е частично, данъчен кредит ще се получава само върху съответната част от сумата.


По изчисления на финансовото министерство от режима ще могат да се възползват 220 000 лица, регистрирани по ДДС.


Към 1 август 2013 г. просроченият ДДС е 226 млн. лв., а заедно с него има и текущ ДДС, който обикновено е в рамките на 400 - 450 млн. лв., съобщи Петкова. Тя посочи, че държавата се стреми да изчиства
просрочения данък, защото върху него се дължат лихви, но самите фирми също бавят внасянето на декларирания вече в НАП ДДС и по този начин процесът се забавя.


Ето защо данъчните са предприели организиране на срещи с по-големите данъкоплатци, за да намерят
начин да получат дължимите суми, без да блокират сметки и да изземват имущество от фирмите, коментираха от финансовото ведомство.


За юли е бил възстановен общо 563 млн. лв. ДДС - просрочен и текущ, каза Людмила Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK