Красен Станчев: Целта на актуализацията е да се отвлече вниманието на обществото

Красен Станчев: Целта на актуализацията е да се отвлече вниманието на обществото

© Анелия НиколоваЦелта на актуализацията е да се отвлече вниманието на обществото от очевидни проблеми на сегашното мнозинство. Това коментира в интервю пред "Капитал daily" икономистът Красен Станчев.


Втората цел, по думите му, е управляващите да си купят доверие от различни обществени слоеве, на които актуализацията се представя като тяхно спасение.


"Смятам, че актуализацията е планиране по-скоро на Станишев, отколкото на премиера Орешарски и финансовия министър Чобанов, защото двамата много добре знаят как се развиваваше и каква е перспективата за бюджета тази година", посочва Станчев.
Апокалиптичните сценарии по повод актуализацията на бюджета имат двойно обяснение, смята още Станчев. От една страна, целта е да бъде принизен авторитетът на президента със създаване на фискални илюзии, които заблуждават населението, че става думи за социални разходи. И втората причина е, че мнозинството се съмнява, че може да събере в парламента 121 гласа заради летния сезон. Плюс това трябва да се разчита на партия, която е непредвидима. Според него няма да е изненада за никого подкрепата от "Атака", "въпросът е на каква цена".


В отговор на въпрос за това защо правителството реши да прави актуализация преди да опита да съкрати разходите, икономистът посочва: "В случая става дума за проблем с подобрението на приходите и отказ за преструктуриране на разходите. Защото другото, което може да направи всяко едно правителство, е да оптимизира разходите."


Според Станчев Петър Чобанов и Пламен Орешарски, "тези двама много добри икономисти" не контролират ситуацията, което личало от риториката на финансовия министър. "Той говори за динамичност на ситуацията, което означава "извинявайте, но аз не мога да ви кажа кой какво ще поиска от мен". В крайна сметка се получава непрозрачност, което предизвика тази риторика във ветото на президента и тя е обоснована."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK